Bulgaristan halkının hayal ettiği AB - Rafet ULUTÜRK - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









Bulgaristan halkının hayal ettiği AB - Rafet ULUTÜRK
Tarih: 30.04.2019 > Kaç kez okundu? 1048

Paylaş


Biz düğün telaşının başladığını haber verirken davullar çalıyor, deriz. Bir ay sürecek Avrupa Parlamentosu (AP) seçim kampanyasının başladığı duyurmaya uygun bir şey bulamadık. Avrupa Birliğinin (AB) milletler üstü marşı olarak kabul edilen Bethowen’in “Dokuzuncu Senfonisi” de işitilmedi. Uyuşuk ve maymaşık bir durumdayız.

AP için 500 civarında aday 17 koltuk için yarışacak, adaylardan herhangi biri bir şiir yazıp okumadı. Adayların hüner ve vasıflarını henüz bilmiyoruz.

Kulaktan kulağa gelen birkaç dil biliyorlarmış ama milli önceliklerimizi, milli çıkarlarımızı ve halkımızın beklentilerini bundan böyle öğreneceklermiş. Avrupa ülkeleri arasında yoksullar sıralamanın kuyruğunda olduğumuzu şimdi işitmişler.

Fakat Birleşik Amerika / California’da “Beverly Hills” sayfiye şehrinde bir genç Bulgar vatandaşının 34.5 milyon US Dolar sayıp bir şato aldığını, bu “demokrasiye geçiş” yılları kahramanının ancak 30 yaşında olduğunu hepsi biliyor.

26 Nisan İsa Peygamber’in Çarmıha gerildiği gün, iki gün sonra Dirildiği Gün ve ardından 1 Mayıs İşçi Bayramı, 6 Mayıs Bulgar Ordusu Günü (HIDILLEZ) ve neredeyse vatandaşlar 10 Mayıs 2019’a kadar “Bahar Tatiline” çıkmış bulunuyor ve daha ilk günde 380 bin kişi araçlarıyla Yunanistan’a geçenler oldu.

Bu Bayramların hemen hemen hiç biriyle Bulgaristan Müslümanlarının –Türk, Pomak ve Çingenelerinin–alıp vereceği olmadığından, sanki bütün propaganda onlara yönelik olacak.

Bu yazım için aralarında parçalanmış, seçime ayrı ayrı giren ve milletvekili çıkarma şansı olmayan, fakat ellerindeki medya araçlarıyla saldırgan ve Türk-Müslüman düşmanı propagandaya şiddet kazandıracaklarını bildiğimden dolayı onlara eleştiren bir yer ayırmak istiyorum.

26 Mart 2017’de bu üç aşırı milliyetçi, faşizan güç sözde “Yurtsever Cephede” birleşerek, 29 milletvekili ile meclise girdi ve 3. Siyasi oluşumu biçimlendirdiler. hükümet ortaklığına tırmandılar. İkisi Başbakan yardımcısı oldu. Bu seçimde bu partileri birbirine düşüren iç siyaset değil, dış siyasettir. Emirlerinde “Skat” ve “Alfa” gibi 24 saat saldıran medya merkezleri var.

Önce dördün dış siyaset hedeflerini görelim:

Parçalanmak mı? Bütünleşmek mi? Büzülmek mi?

Bu 4 partinin süregelen propaganda karakteristiği şöyledir: “Ataka”, İç Makedon Devrim Teşkilatı (VMRO); “Bulgaristanı Kurtarmak İçin Milli Cephe” (NFSB) ile “Volya” partisi farklı ideoloji ve kıstaslardan besleniyor.

Bize göre, AP seçimi bir dış seçimdir.

Ne var ki, bu gerçek Bulgar aşırı milliyetçileri ve ırkçıları tarafından tartışma konusu yapılıyor. Evet AB üyesiyiz, Avrupalıyız, dolayısıyla AP seçimi Bulgaristan için iç seçimdir görüşü öne atılıyor. Milliyetçiliklerini de “Avrupa milliyetçiliği” olarak yutturmaya çalışıyorlar.

Dördü de federatif bir AB’yi çöpe atıp, milli devletlerin AB’si tezini savunup Fransa Cumhurbaşkanı Em. Macron’a ateş püskürenler 2-3 vitesli AB topluluğu istemediklerini ifade ediyorlar. Hem “Shengen” e girmek, hem de milli para “Leva”yı yakıp Avroya geçmekse istkleri arasındadır.

Analizimize aşırı sağ uçlar kapısından girersek, Moskov sevdası çok şakıyan “Ataka” partisi, “Biz AB’den çıkalım. Sömürgeleştirildik. Bağımsız ve egemen bir devlet olalım!” sloganı yükseltti. Rusya’nın ilhak politikalarını destekliyor. “Alfa” TV programı 24 saat bunları anlatıyor. Paralı propaganda merkezleri halkın arasına, Bulgar milliyeti ile milli azınlıklar arasına nifak tohumları saçılıyor.

Azınlıkların birliğinden korkuyorlar.

Son dönemde iktidarda kalabilmek için rüşvetçi ve bozuk ahlaklıların yanında yer alıyorlar. Dolandırıcılık ve hırsızlıktan görevden alınanların hiçbir hakkında dava açılmasını, Adalet Divanı kurulmasını istemediler.

Onlar Brüksel’den kopmamızı istiyorlar. Kuşkusuz AB’den uzaklaşınca, Rusya’ya bağlanmamızı önerecekler. NATO’dan çıkmamızda ve ülkemizdeki Amerikan askeri üslerinin de sökülmesinde ısrar ediyor. Son anketlerden onlar % 1 oranında umut aldılar. Bu parti 2009’da Brüksel’e milletvekili göndermişti. Buna rağmen, “Ataka” partisi Avrupa Birliği, Avrupa Parlamentosu, Avrupa Konseyi, NATO ve ABD aleyhinde propaganda yapıyor. Kırım ve işgal edilen Ukrayna eyaletlerinin Rusya’ya kalmasını ve ABD ve AB yaptırımlarının da kaldırılmasını talep ediyor.

Bu “anti-AB” ve Rusya lehinde siyasi tutum, 2017 erken meclis seçimlerine güya “Yurtsever Cephe”ye katılarak giren “Ataka”, “İç Makedon Devrim Teşkilatı (VMRO)” ve “Bulgaristanı Kurtarmak İçin Milli Cephe” (NFSB) üçlüsünün arasını da açtı. Bu seçimlere ayrı ayrı giriyorlar. Parçalandılar. Hepside ayrı liste ve program açıkladılar.

Üçlüden ayrı biri olan VMRO partisidir.

Bu parti tabanında, 1918 yılında Ege ve Makedonya’dan Bulgaristan’a göç eden savaş kaçakları var. Bu parti 1925’ten sonra Moskof merkezli Komintern’den yardım aldı. Şimdi AB ve NATO yanlısı bir program izliyor. Parti Başkanı, Başbakan Yardımcısı ve Savunma Bakanı 8 adet “F-16” savaş uçağı siparişini meclise onaylattı. Ayrıca AB’nin kendi silahlı güçlerini oluşturmasından yana çıkıyor. AB’nin sığınmacı ve göç alma siyasetine ise karşı çıkarken, 27 devlet birliğin milli devletler ilkesine göre örgütlenmesinde ısrar ediyorlar. Avrupa Parlamentosu ve Konseyi kararlarının milli devletler için zorunlu uygulama hükmü olmasına karşı çıkıyorlar.

Fransa Cumhurbaşkanı Macron’un “Shengen” çevresinin daraltılması ile üye ülke sayısının azaltılması siyasetini de kabul etmiyorlar.

VMRO partisi

Yönetiminin siyasi aktifliği dikkat çeken VMRO partisi, Avrupa Parlamentosunun bir yasama organı olarak çalışarak 27 ülke için uygulanması zorunlu kararlar alıp yasalar çıkarmasına karşı olduklarını gizlemiyorlar. Bu kurumun ancak komisyon üyelerini seçmesinde ısrar ediyor ve milli devletlere daha geniş yasama ve yürütme özgürlüğü istiyorlar. Bu parti 2014’te Brüksel’e bir milletvekili gönderdi. Anket sonuçlarında % 2.5 oranında oy görünüyor.

1944 -1989 yılları arasında VMRO partisi yasaktı. Bu parti 2007’den sonra AB ülkelerine vize satmak, yabancılara Bulgaristan vatandaşlığı, Bulgar kimliği ve pasaportu temin etmekle ünlendi.

Bulgaristan’ı Kurtarmak İçin Milli Cephe (NFSB)

Son yarım yüzyıllık tarihte aşırı sağ ucu, ırkçı ve faşizan bir esas üzerinde birleştirme sağlayan “Bulgaristan’ı Kurtarmak İçin Milli Cephe” (NFSB) partisinin Başkanı Valeri Simyonov 26 Mayıs seçimlerine liste başı aday olarak katılıyor. Milliyetçi görüşün biçimlenmesinde başat rol oynayan “Skat” TV sahibi olan bu şahıs, şiddetli Türk – İslam düşmanlı ile sivrilirken, her iki ortağından da farklı bir dış siyaset izlenmesinden yana çıkarken, bağımsızlık ve tarafsızlık sloganı yükseltiyor. Komünist geçmişin propaganda usul ve yöntemlerinden ve kadrolarından yararlanan bu parti 1913 Trakya göçmenlerinin 25 STK’sına dayanıyor ve kendilerini ırkçılığa kışkırtıyor. Hedef kitlesi Bulgar – T.C. sınır bölgesinde Rusgas, Yambol, Sliven ve Haskovo illerinde bulunuyor.

AP’na girebilseler yeni Nazi milliyetçileri grubuna katılacakları açıktır.

Halen hükumet ortağı olan ve Sofya meclisinde ortak siyasi grubu bulunan bu üç parçalı siyasi olgunun, son anket sonuçlarına göre, Brüksele temsilci gönderme şansı yok gibi…

Yerli milliyetçilikten güç alan bu hareketin arkasına dizilen bir aydın sürüsü olduğu da gözden kaçmıyor.

Volya partisi

Moskova’ya ve aynı zamanda Fransa’daki sağ Le Pene hareketine sımsıkı bağlı olduğu bilinen, Bulgar parlamentosunda 9 kişilik grubu olan “Volya” partisi kurucu başkanı ve meclis başkan yardımcısı görevinde bulunan Beselin Mareşki de liste başı adaylardan biridir.

O, NATO ve ABD askeri gücünün sürünerek Karadeniz ve Rusya’ya doğru yayılarak konuşlanmasından yana çıkarken, milli devletler AB’nden yana olduğuna vurgu yapıyor. Bulgaristan’ın “işgal edilmiş ve sömürülen” bir devlet olduğunu belirtiyor. Avusturya’daki iktidar partisi, Fransa’da “Le Pen Cephesi” ve İtalyan Mario Salvini “Liga” hareketinin “AB’de tarihsel değişiklikler” yapacağını savunuyor. Bu atılımın arkasında Rusya’nın mali kaynakları bulunduğu biliniyor. Lider Mareşki 2-3 milletvekillinden söz etse de, AP seçimlerine ilk defa katılıyor ve anketler alacağı oy oranının % 1.5 olacağına işaret ediyor. Bu parti K. Dalın HŞHP’den ayrılan Dr. Orhan İsmail’i aday gösterdi.

1976’dan beri AP seçimleri yapılıyor.

43 yıldan sonra üye ülke vatandaşlarından % 63’ü AB üyeliğinin ülkeleri için hayırlı ve yararlı olduğu görüşünü savunuyor. Bulgaristan’da nüfusun % 60’ı faydaları görürken, % 24 olumsuz yanaşıyor ve % 15’ı de görüş açıklamıyor.

Şu da çok önemlidir. Kampanya esnasında AB üyeliği ile ilgili bir anket yapılsa seçmenin % 66’sı birliğin korunmasına oy verirken, % 17’si çıkmak istediğini, % 17’si de bu konuda görüş sahibi olmadığını açıkça beyan etmiştir.

Yukardaki Ataka partisi ve Bulgaristan’ı Kurtarmak İçin Milli Cephe AB’den çıkmak isteğini propaganda ediyor. Ankete katılanların % 51’i seçim gününü biliyor, %49 seçim gününü bilmiyorlar.

AP yeni dönem çalışmalarına 2 Haziran 2019 tarihinde başlayacak ve önce Başkan, 14 Başkan Yardımcısı ve 5 idare amiri seçecek.

Devam edecektir.

Yeni konumuz:

Sosyalistler BSP Avrupa Parlamentosu seçimlerine meclis dışından hazırlanıyor.

Okuyun ve okutun. Okuyanlar çevresine anlatsınlar ve paylaşsınlar

Teşekkür ederim.







BULTÜRK

Bulgaristan Türkleri

Kültür ve Hizmet Derneği

Genel Başkan

Rafet ULUTURK

www.bulturk.org.tr

www.bghaber.org

34045 – Bayrampaşa / İstanbul

Telefon : +90 212 511 63 47

bilgi@bulturk.org.tr