BASIN BÜLTENİ Özersay: "BM müzakere zemini olmadığını kabul ediyor" - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









BASIN BÜLTENİ Özersay: "BM müzakere zemini olmadığını kabul ediyor"
Tarih: 18.04.2019 > Kaç kez okundu? 1000

Paylaş


Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay, Birleşmiş Milleter Genel Sekreteri Antonio Guterres’in Kıbrıs Raporu’nu değerlendirdi.

Özersay sosyal medyadan paylaştığı açıklamasında, Guterres’in BM Güvenlik Konseyi’ne Kıbrıs sorununu çözmeye dönük çabalarla ilgili olarak yazdığı raporun ön kopyasının henüz bir taslak niteliğinde olduğunu belirtti ve bu aşamada çok da kesin şeyler söylemenin doğru olmayacağını kaydetti.

Özersay, açıklamasını şu sözlerle sürdürdü: :

“BM tarafından çok daha gerçekçi ve ayakları yere basan bir değerlendirme yapılabilmeliydi. Taslak raporda biraz da utangaç bir biçimde müzakereye başlanabilmesini sağlayacak zeminin bulunmadığı kabul ediliyor. Zemin yok, zemin bulma istişarelerine devam…

Taraflar bu şartlarda müzakerelere başlayamıyorsa da istişare etmeye devam etsin deniliyor. Yani BM bir kez daha ‘aman gerçekleri söyleyeceğim diye taraflardan birini küstürmeyim’ diyerek her hal ve şartta tarafları birbirine eşitleyeyim kaygısıyla adil olmayı unutmuşa benziyor.”

Özersay, gelecek hafta başında rapor kesinleştiğinde kapsamlı bir değerlendirme yapıp kamuoyu ile paylaşacağını da vurguladı.



Denktaş : “Zaman şimdi; yeni, yaratıcı fikir ve modelleri cesaretle tartışma, müzakere etme zamanıdır”





Demokrat Parti (DP) Genel Başkanı ve Maliye Bakanı Serdar Denktaş, “Kıbrıs konusunda zaman şimdi; yeni, yaratıcı fikir ve modelleri cesaretle tartışma, müzakere etme zamanıdır” dedi.

Denktaş, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres’in Güvenlik Konseyi üyelerini bilgilendirmek amacıyla hazırladığı raporu değerlendirdi.

Denktaş yaptığı yazılı açıklamada, rapora ilişkin olarak, “Bugüne kadar yazılan yüzlerce rapora bir yenisi daha eklenirken, yaşadığımız hayal kırıklığını ifade etmem gerekir. Kıbrıs’la ilgili BM geleneğinde raporları ‘dengeli’ tutma eğilimi özellikle müzakere süreçlerinde belirgindir. Ancak kendi içinde ‘denge’ taşıyan raporlar gerçeklikle karşılaştırılınca haksız dengesizlikleri de barındırabilir” ifadelerini kullandı.

Denktaş, “Cumhurbaşkanı Sayın Akıncı da raporu incelediği zaman büyük bir ihtimalle benzer duygular yaşayacaktır. Sayın Akıncı’nın zaman zaman bizim tasvip etmediğimiz ölçüde sorunun çözümü için vermiş olduğu tavizleri; bir anlaşma imzalanabilmesi için göstermiş olduğu çabayı, tüm BM parametrelerini bir çırpıda silip atan Rum Lider Anastasiadis’in uzlaşmaz tavrı ile ‘dengeli’ tutmaya çalışmak Sayın Cumhurbaşkanı Akıncı’ya ve Kıbrıs Türk halkına karşı adil olmayan bir tutum sergilemektir. Sayın Guterres’in birçok konuda eksik ve/veya yanlış bilgilendirildiğini de rapor içinde saptamak mümkün” ifadelerine yer verdi.

Raporun beşinci paragrafında pazar araştırma şirketleri tarafından yapılan bir araştırmaya atıfta bulunulması ve bu bulgulara dayanarak her iki toplumun büyük oranda çözüm arzusu taşıdığının belirtilmesinin “ciddi bir hata” olduğunu kaydeden Denktaş, “Ülkemizde yıllardır yapılmakta olan güvenilir araştırmalar göstermektedir ki Birleşmiş Milletler tarafından tanımlanan şekliyle bir çözüme olan inanç da arzu da giderek azalmaktadır” dedi.

Denktaş şöyle devam etti:

“Raporun 6. paragrafında ise, iki tarafın karşılıklı olarak yaptıkları açıklamalarla/suçlamalarla iki halk arasında var olduğu iddia edilen çözüm arzusundan faydalanamadıklarını (capitalize) iddia ederek Cumhurbaşkanı Sayın Akıncı’nın tüm çabalarını göz ardı etmektedir. Hayal kırıklığı yaratma ve manipülasyon şampiyonu Anastasiadis ile Sayın Akıncı’nın çabalarını aynı kefede değerlendirmek sanırım büyük bir haksızlıktır. Sayın Guterres’ten beklentimiz en azından Anastasiades’in politik eşitlik, kararlara etkin katılım ve dönüşümlü Cumhurbaşkanlığı konularında yapmış olduğu onlarca kışkırtıcı, sürecin altına dinamit koyan açıklamalarını Güvenlik Konseyi üyelerinin bilgisine getirmesiydi”

Guterres’in eksik bilgilendirildiği bir başka konunun ise, 18. paragraftan başlayarak atıfta bulunulan iki toplumlu teknik komitelerin finansmanı ve çalıştırılamamasıyla ilgili olduğunu belirten Denktaş, şunları kaydetti:

“Raporun 18. paragrafında belirtilen “İki Toplumlu Teknik Komitelerin Çalışmalarına Destek Mekanizması” finansmanı maalesef AB’nin Kıbrıs Türklerine ayırmış olduğu bütçeden sağlanmaktadır. Bu fikir gündeme geldiği günlerde, Avrupa Birliği Koordinasyon Merkezi aracılığıyla AB’ye ilettiğimiz mesaj çok netti. AB’ye Kıbrıslı Türklere ayrılan fondan 1 milyon Euro tutarındaki miktarı İki Toplumlu Teknik Komitelere aktarılmasının adil olmadığını, İki Toplumlu Teknik Komitelerin eğer varsa finansman ihtiyaçlarının KKTC Cumhurbaşkanlığı ve Güneydeki ilgili kurumlar tarafından eşit derecede karşılanabileceğini belirtmiştik. Güney komşularımız her zamanki tavırlarıyla bu önerimizi reddetmişler bunun sonucunda ise Kıbrıslı Türklere ayrılan 1 milyon Euro, rapordan da anlaşılabileceği gibi iki toplumlu Teknik Komitelerin çalışmalarına destek vermek için kullanılmaya başlanmıştır. İki Toplumlu Teknik Komitelerle ilgili bir başka eksik bilgi ise Rum yönetiminin reddi nedeniyle çalışmaları durdurulan AB konularıyla ilgili Ad-hoc Komite çalışmalarıdır. Kıbrıslı Rumlar bizim AB Komisyon uzmanlarıyla çalışmamızı kabul edemediklerinden bu komiteyi de bertaraf etmişlerdir.”

Raporun 30. paragrafında ifade edilen “sürdürülebilir bir çözüm için iki toplumun çözümün şekliyle ilgili bilgilendirilmeleri gerektiği” cümlesine yürekten katıldığını belirten Denktaş, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Bu cümlenin devamında ‘çözüm olmamasının sonuçları hakkında da bilgilendirilmeleri’ gerekir ifadesini buruklukla okurken, en azından çözümü sürekli olanaksız kılan Rum tarafının bu noktaya dikkati çekilebilmesi için BM’nin atacağı adımları sabırsızlıkla beklemekteyiz. Çözümsüzlüğün sonuçlarını izolasyon ve ambargolar altında yaşamaya devam Kıbrıs Türk tarafı, anavatan Türkiye’nin her alandaki desteği ile var olmayı başarmış bir halktır. Bu konudaki mesajın Kıbrıs Rum toplumuna yönelik olduğunu ümit ediyorum.

Ancak bu aşamada belli ki bir süre daha bu kez de Sayın Lute’un ‘ortak referans noktaları’ saptamasını bekleyeceğiz. Kıbrıs Türk halkı hem beklemekten hem de sürekli hayal kırıklığı yaşamaktan yorulmuştur. Birkaç gün önceki açıklamamda da belirttiğim gibi zaman şimdi yeni, yaratıcı fikir ve modelleri cesaretle tartışma, müzakere etme zamanıdır.”





Akar: “KKTC halkının enerji kaynaklarındaki haklarının göz ardı edilmemesi gerekir”



TC Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, KKTC halkının Kıbrıs’ın sahip olduğu enerji kaynakları konusundaki haklarının göz ardı edilmemesi gerektiğini, aksi uygulamaların kabul edilmeyeceğini belirtti.

Akar, AA muhabirinin ABD Savunma Bakan Vekili Patrick Shanahan ile görüşmesine ilişkin sorularını yanıtladı. Doğu Akdeniz’deki gelişmelerin görüşmede gündeme gelip gelmediğine ilişkin soruyu da yanıtlayan Akar, şunları söyledi:

"Burada bazı senatörler tarafından kanun tasarısı hazırlandı. Hazırlanan tasarılardan biri de Doğu Akdeniz'le ilgiliydi. Bu konuda endişelerimizi, diğer bir deyişle görüşlerimizi de açık bir şekilde ortaya koyduk. Kıbrıs’ta yaşayan kardeşlerimizin hakları olduğunu, KKTC halkının Kıbrıs’ın sahip olduğu enerji kaynakları konusundaki haklarının da göz ardı edilmemesi gerektiğini, eşit haklara sahip olduklarını, burada yapılacak çalışmaların mutlaka bu gerçeği göz önünde bulundurularak yapılması gerektiğini, aksi uygulamaların bizler tarafından kabul edilmeyeceğini, uygun olmadığını kendilerine aktardık. Bunun da anlaşıldığını zannediyorum, bunun üzerinde de önemle duruldu."



21. Uluslararası 23 Nisan Çocuk Festivali bugün başlıyor



Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı İlköğretim Dairesi’nin düzenlediği “21. Uluslararası 23 Nisan Çocuk Festivali” bugün başlıyor.

8 ülkeden 9 konuk ekibin yer alacağı festivale, KKTC, Türkiye, İngiltere, Finlandiya, Kırgızistan, Litvanya, Makedonya, Polonya ve Rusya’dan ekipler katılıyor.













Enformasyon Dairesi







Facebook





Twitter





Instagram





Flickr





LinkedIn





Website













Dışişleri Bakanlığı







Facebook





Twitter





YouTube





Website













Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti

Başbakan Yardımcılığı ve

Dışişleri Bakanlığı

Enformasyon Dairesi



Tel: +90 (392) 601 1800 - 01

Faks: +90 (392) 228 4847

E-Posta: pio@mfa.gov.ct.tr

Adres: Selçuklu Caddesi, Lefkoşa KKTC

via Mersin 10 / TURKEY



Twitter: @trnc_pio

Facebook: @trncpio

Youtube: KKTCDisisleri





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 182
Dün Tekil 1046
Bugün Tekil 1068
Toplam Tekil 4278012
IP 18.227.52.248






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























21 Cemaziye'l-Evvel 1446
Kas m 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


K peklerin dudaklar de di diye deniz kirlenmez.
(MEVLANA)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.478 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu