Borçlu sayısı da artıyor… - Necdet SİVASLI - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









Borçlu sayısı da artıyor… - Necdet SİVASLI
Tarih: 18.04.2019 > Kaç kez okundu? 1011

Paylaş


Ekonomide yaşanan sorunların toplamdaki etkileri kendini ilk olarak vatandaşların borç ödemelerindeki aksamalarda gösteriyor. Yapılan değerlendirmede borçlu sayısının da günden güne artış gösterdiği belirtiliyor.

Bu göstergelerden bir tanesi de bireysel kredi kartı ve kredi borcundan takibe alınanların sayısında yaşanan artışlar. Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Risk Merkezi tarafından, Negatif Nitelikli Bireysel Kredi ve Kredi Kartı Şubat 2019 Raporu yayımlandı.

Buna göre bireysel kredi kartı ve kredi borcundan dolayı yasal takibe başlatılanların sayısı rekor oranlarda arttı.

Veriler bireysel kredi kartı borcundan dolayı yasal takibe intikal etmiş kişi sayısının ilk iki ayda 2018'in aynı dönemine kıyasla yüzde 15 artarak 176 bin kişi olduğunu ortaya koydu. Bireysel kredi borcundan dolayı yasal takibe intikal etmiş kişi sayısı ise aynı dönemde yüzde 40 yükselerek 212 bin kişi olarak kayıtlara geçti.

Bireysel kredi veya bireysel kredi kartı borcundan dolayı yasal takibe intikal etmiş kişi sayısı yılın ilk iki ayında 2018 yılının aynı dönemine göre yüzde 26 artarak 333 bin kişi oldu.

Bir taraftan borçlarını ödeyemediği için bankaların takibinde olan vatandaşların satısı artarken, diğer taraftan da her geçen gün daha fazla vatandaş bankalara borçlanıyor.

Burada hemen bir parantez açalım:

Kredi kartı ile borçlu yaşam artık kaçınılmaz oldu. Kartla borçlananlar ertesi ay kart borcunu ödemek zorunda kalınca cebinde para kalmıyor. Sıkıntı da buradan kaynaklanıyor. Bu durumda yeni borç bulabilme çabası içine giriliyor. Borçlar üst üste birikince de ödeme güçlüğü başlıyor.

Vatandaşların bankalara olan tüketici kredisi ve kredi kartı borçları, Mart sonu itibarıyla 519 milyar liraya ulaşmış durumda. Tüketici kredisi ve kredi kartı borçları 1 Ocak-29 Mart 2019 tarihleri arasında 1 milyar lira arttı.

Mart sonu itibarıyla bankaların kullandırdığı tüm krediler (bankaların bankalara verdiği krediler hariç) toplamı 2 trilyon 513 milyar liraya (431 milyar dolar) baliğ oldu. Zamanında ödenmediği için takibe alınan krediler 106 milyar lirayı (18,2 milyar dolar) aştı.

Bankalar arası Kart Merkezi (BKM) 2019 yılı Mart ayı verilerini açıkladı. Kısaca buna da göz atalım:

BKM'nin verilerine göre, Mart ayı sonu itibariyle Türkiye'de 66,7 milyon adet kredi kartı ve 151,5 milyon adet banka kartı bulunuyor.

Mart 2019 ile kıyaslandığında kredi kartı sayısında yüzde 5'lik, banka kartı sayısında ise yüzde 13'lük artış yaşandı. Verilere göre, banka kartları ve kredi kartları ile Mart ayında toplam 78.3 milyar TL'lik ödeme yapıldı. BKM verilerine göre Ocak-Mart ayları arasını kapsayan yılın ilk çeyreğinde yabancı kartlarla yurt içinde toplam 11 milyar TL tutarında ödeme yapıldı.

Buna göre önceki yılın aynı döneminde 6 milyar TL olan kartlı ödeme tutarıyla kıyaslandığında, yüzde 85 büyümeyle son yıllardaki en büyük artışın gerçekleştiği görüldü.

Özetleyelim:

Yapılan istatistiki hesaplara göre borçsuz kimse yok gibi. Borç içinde yaşamak artık herkesin kaderi olmaya başladı. Bu da hiç kuşkusuz yaşam kalitesini düşürüyor.

Bankalardan kredi almak ise, tam bir çıkmaz olarak değerlendiriliyor. Alınan paranın karşılığı neredeyse iki katına çıkıyor. Diğer bazı masraflarla ödenecek para miktarı daha da yükseliyor.

Ekonomide alınan kararların da şu ana kadar hiçbir işe yaramadığını görmekteyiz. Pahalılık ve buna bağlı enflasyon rakamlarındaki yükseliş sürüyor. Çarşı-Pazar el yakıyor. Pahalılık nedeni ile alış-verişlerde de durgunluk yaşanıyor.

Daha önce piyasalardaki para sıkışıklığının halen sürmekte olduğu da ekonomistler tarafından ifada ediliyor.

Çözüm mü?

Biz bulamadık. Bulan varsa bunu bizimle paylaşırsa bir dahaki yazımızda bu çözüm önerilerini biz de diğer okurlarımızla paylaşırız.

necdetbuluz@gmail.com

www.facebook.com/necdet.buluz





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 36
Dün Tekil 1455
Bugün Tekil 381
Toplam Tekil 4278781
IP 3.16.51.237






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























22 Cemaziye'l-Evvel 1446
Kas m 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


Asil yetimler anadan babadan de il, ilim ve ahlaktan yoksun olanlard r. (HZ. AL )


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.907 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu