BASIN BÜLTENİ Özersay’dan uluslararası topluma çağrı: “Doğal gaz konusunda harekete geçin” - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









BASIN BÜLTENİ Özersay’dan uluslararası topluma çağrı: “Doğal gaz konusunda harekete geçin”
Tarih: 09.03.2019 > Kaç kez okundu? 865

Paylaş


Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay uluslararası topluma doğal gaz konusunda harekete geçme çağrısında bulundu.

Birleşik Arap Emirlikleri’nin başkenti Abu Dhabi’de İslam İşbirliği 46. Dönem dışişleri bakanları konsey toplantısına katılan Özersay, Kıbrıs adası etrafındaki doğal kaynaklarla ilgili olarak geri dönülmez bir yola girilmeye başlandığına dikkat çekti.

Bölgede barış ve istikrarı önemsediğini söyleyen her devletin bu son gelişmelere kayıtsız kalamayacağını ve kalmaması gerektiğini kaydeden Özersay, “Ya şimdi devreye girip Kıbrıs Rum tarafını doğal gaz konusunda bizimle masaya oturmaya ikna edecekler ya da biz atacağımız adımlarla kendi haklarımıza kendimiz sahip çıkacağız” dedi.

Doğal gaz konusunda iki taraf arasında iş birliği yapılmasının hem bölge barışı hem de Kıbrıs adasının geleceği açısından en akılcı şey olacağını kaydeden Özersay, Kıbrıs Rum tarafında doğal gaz konusunda kurulan fon hakkında da açıklamalarda bulundu.

Bakan Özersay yaptığı açıklamada, Kıbrıslı Türklere de ait olduğu herkes tarafından kabul edilen bu zenginliğin Kıbrıslı Rumlar tarafından tek yanlı olarak kullanılmasına bugüne değin olduğu gibi bundan sonra da izin verilmesi durumunda, Kıbrıs Rum liderliğinin paylaşmaya dair var olan isteksizliğinin daha da körüklenmiş olacağını kaydetti.

Uluslararası toplumun bu noktada harekete geçmemesi ve doğal gaz şirketleri üzerinden Rum tarafını Kıbrıs Türk tarafıyla iş birliğine zorlamaması durumunda statükonun daha da bir perçinleyeceğini söyleyen Özersay, “Bazı devletlerin ve uluslararası aktörlerin Doğu Akdeniz bölgesinde statükonun sağladığı göreceli istikrardan memnun oldukları aşikardır. Ancak mevcut durumun aynen devamı Kıbrıs Türk halkına zarar vermektedir. Bize de ait olan bu kaynaklara dair karar verilmesi sürecinden ve kullanımından dışlanıyor olmamıza seyirci kalamayız. Federal ortaklığın olmazsa olmazı olan paylaşma iradesi Kıbrıs adası ve Kıbrıslı Rumlar bağlamında zaten yetersizken şimdi bu son gelişmelerle bu isteksizlik daha da bir körüklenmiş olacaktır. Bölgede barış ve istikrarı önemseyen hiçbir devlet bu gelişmelere kayıtsız kalamaz, kalmamalıdır” ifadelerini kullandı.

Güney Kıbrıs’ta geçtiğimiz gün karara bağlanan yasa ile kurulan doğal gaz yatırım fonu hakkında ise Özersay şunları ifade etti:

“Olması gereken böyle bir fon değildi. Daha farklı bir görüntü yaratılmaya çalışılıyorsa da bu fon sadece Kıbrıslı Rumların menfaatlerine hizmet edecektir. Kamu borçları için harcanamayacak olsa da Kıbrıs Rum devletinin bütçesi içerisinde çeşitli harcamalar için kullanılabilecek olan bu fon yerine yönetimi hem Kıbrıslı Türklerin hem de Kıbrıslı Rumların yer alacağı uluslararası bir fon yaratılmalıydı. Bu fırsat henüz kaçmış değil. Adanın tamamında yapılacak kazılar sonucunda çıkarılacak olan kaynakların tamamı tek bir uluslararası fonda toplanabilir ve hem Kıbrıslı Türklerin hem de Kıbrıslı Rumların yararına olacak şekilde hem Güney Kıbrıs hem de Kuzey Kıbrıs’ta yapılacak yatırımlarda kullanılabilir. Gerek uluslararası bir fonun kurulması gerekse yönetilmesi bakımından her iki tarafın da lisans verdiği şirketlerin devreye girebileceklerini düşünüyorum. Bana göre çıkış yolu doğal gaz konusunda acilen uluslararası bir fon kurmaktan ve iş birliği yaparak birlikte işletmekten geçer. Yapılacak olan yatırımların Kıbrıslı Türkler tarafından da kullanılabileceği söylemi ile kimse bizi kandırmaya kalkmasın.”

Bakan Özersay, Kıbrıs Rum siyasi liderliğini tek yanlı düzenlemelerle Kıbrıs Türklerinin haklarını gasp etmek yerine bir an önce doğal gaz konusunda iş birliği yapmaya davet ederek “Geçmişte güneyde kalan Kıbrıs Türk mallarının kullanım tazminatları konusunda Kıbrıs Rum yönetiminin yaptıklarını çok iyi biliyoruz, yaşayarak gördük. Hem ortada içerisinde tazminatların biriktiği bir fon yoktur, hem de Kıbrıslı Türklerin kullanımı Rum yönetimince tek yanlı olarak kapsamlı çözüm ertesine ertelenmiştir. Özetle biz fon aracılığıyla hakkınız korunacak filmini daha önce gördük” ifadelerini kullandı.



Özersay Abu Dhabi’de temaslarda bulundu



Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay, Abu Dhabi’de, Azerbaycan Dışişleri Bakanı Elmar Memmedyarov, Afganistan Dışişleri Bakanı Selahaddin Rabbani, Türkiye Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Sedat Önal ve Kosova Dışişleri Bakanı Behgjet Pacolli ile görüştü.

IIT Dışişleri Bakanları Konsey toplantısı için Abu Dhabi’ye giden Özersay, gerçekleştirdiği ikili temaslarıyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, “vizyonumuzu, uluslararası toplumdan beklentilerimizi anlattık. Ayrıca örgüt içerisinde çok saygın bir konuma sahip olan İİT Genel Sekreteri sn. Al-Othaimeen’e de ülkemize dair son duruma ilişkin bilgi verdik” dedi.

Özersay şunları kaydetti:

“Son bir yıldır uluslararası alanda devam eden yoğun temaslarımız sonucunda son derece iyi ilişkiler geliştirdiğimiz isimlerden sadece bazıları. Bu görüşmeler burada Birleşik Arap Emirlikleri’nin başkenti Abu Dhabi’de yaptığımız diplomatik temasların sadece bir bölümü.

Uluslararası platformlarda Kıbrıs Türk Halkının görünürlüğünü artırmak ve sesimizi duyurmak için çalışmaya devam edeceğiz.”



KKTC, Berlin Turizm Fuarına katılıyor



Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, dünyanın en büyük ve en prestijli turizm fuarı olan “ITB Berlin 2019 Turizm Fuarı’na” katılıyor. Kuzey Kıbrıs, fuarda “Girne Kalesi” ve “Batık Gemi” konsepti ile yer alacak.

Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu da fuara, turizm profesyonelleri, sektör temsilcileri, basın mensupları ve bakanlık yetkililerinden oluşan bir ekiple katılacak.

Fuar için “Girne Kalesi-Batık Gemi” konsepti hazırlandı. Girne Kalesi görünüşünde kale duvarı canlandırması yapılan stantta, götürülecek olan değerli eserlerin sergilenebilmesi için cam vitrinler hazırlandı.

Dünyanın sayılı turizm fuarlarının başında gelen ITB'de katılımcıların ilgisini Kuzey Kıbrıs standında tutmak amacıyla pek çok aktivite hazırlandı. ITB 2019'da kitle turizmi konseptinin ötesinde Kuzey Kıbrıs’ın farklı yönleri de vurgulanacak.













Enformasyon Dairesi







Facebook





Twitter





Instagram





Flickr





LinkedIn





Website













Dışişleri Bakanlığı







Facebook





Twitter





YouTube





Website













Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti

Başbakan Yardımcılığı ve

Dışişleri Bakanlığı

Enformasyon Dairesi



Tel: +90 (392) 601 1800 - 01

Faks: +90 (392) 228 4847

E-Posta: pio@mfa.gov.ct.tr

Adres: Selçuklu Caddesi, Lefkoşa KKTC

via Mersin 10 / TURKEY



Twitter: @trnc_pio

Facebook: @trncpio

Youtube: KKTCDisisleri





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 34
Dün Tekil 1349
Bugün Tekil 1252
Toplam Tekil 4074528
IP 3.15.6.77






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























15 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


Asil yetimler anadan babadan de il, ilim ve ahlaktan yoksun olanlard r. (HZ. AL )


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 4.196 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu