HDP oyları belirleyici olabilir mi?... - Necdet SİVASLI - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









HDP oyları belirleyici olabilir mi?... - Necdet SİVASLI
Tarih: 03.03.2019 > Kaç kez okundu? 898

Paylaş


31 Mart’ta yapılacak olan yerel seçimlerde en çok konuşulan konulardan biri de HDP’nin oylarıdır. 6 milyon oyu olan HDP’nin oylarının seçimde belirleyici olup olmayacağı da tartışılıyor.

6 milyon seçmeni olan bir partinin hiç kuşkusuz hangi partiye ya da adaya oy vereceği belirleyici olacaktır.

Soru şu:

HDP seçmeni kime oy verecek?

Bu konuda yapılan anketler ve çıkan sonuçlar var.

HDP oylarının özellikle Antalya, Adana ve Mersin’de belirleyici olabileceğine dikkat çekiliyor. İstanbul, Ankara ve İzmir gibi önemli kentlerde de HDP oylarının sonuçları etkileyebileceği ifade ediliyor. HDP’li seçmenin “Neden muhalefet partilerini tercih ediyorsunuz? sorusuna ise tatmin edici bir yanıt alınamıyor. Bazılarının “Ekonomik nedenle” açıklaması ile yeterli bulunmuyor.

Bir başka nokta da şu:

Eğer HDP’lilerin tamamı ya da tamamına yakını sandığı gidip oy kullanırsa birçok yerde dengeler daha da değişebilir. Çünkü yapılan anketlerde bazı bölgelerde 10 seçmenden 8’inin sandığa gidebileceği hesaplanıyor.

KONDA Genel Müdürü Bekir Ağrıdır, yerel seçimde HDP seçmeninin tavrına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Bekir Ağrıdır, “HDP seçmeninin kime oy vereceği” sorusuna “HDP adayının olmadığı yerlerde, 10 HDP’liden 8’i muhalefete oy verecek. Bu oran Antalya, Adana ve Mersin için belirleyici olabilir” diye cevap verdi.

31 Mart’ta yapılacak yerel seçimlere dair konuşan KONDA Genel Müdürü Bekir Ağrıdır, “Bloklar arası oy geçişleri kayda alınmayacak kadar düşük. Kürtler de dahil her seçmen grubunun partisiyle sorunu var, partisini eksik ve yetersiz buluyor. Dolayısıyla partilerin birinci önceliği kendi seçmenini sandığa götürebilmek” diyor.

KONDA’nın verilerine göre, Türkiye’de yaşayan 100 Kürt’ün 60-65’i Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da, 30-35’i bölge dışında yaşıyor. Bölge dışındakilerin oy dağılımı ise, AKP ile HDP arasında değişiyor. Bölgedekilerin ise üçte ikisi HDP, üçte biri AKP’ye oy veriyor.

Hemen vurgulayalım:

HDP’li olmayan Kürt vatandaşlarımızın oylarının çeşitli partilere dağıldığını da görmekteyiz.

DW Türkçe’de yer alan habere göre; KONDA Genel Müdürü Bekir Ağrıdır, “HDP seçmeninin kime oy vereceği” yönündeki soruya “Bölge dışındakilerin ancak onda 8’i sandığa gider ve iktidar karşıtı blokun adayı için oy kullanır. HDP’nin bölge dışındaki illerde yüzde 10-12 oyu var. Bu oyların yüzde 7 ya da 8’i muhalefet adaylarına gidebilir. HDP adayının olmadığı yerlerde, 10 HDP’liden 8’i muhalefete oy verecek. Bu oran Antalya, Adana ve Mersin için belirleyici olabilir” diye cevap verdi.

Ağrıdır’a göre, Batı’daki her 10 HDP seçmenin 7 veya 8’i AKP karşıtı partilere oy verecek ama 2-3’ü sandığa gitmeyecek. Muhalefetin bu haliyle ya da İYİ Parti’nin HDP bakışı karşısında, HDP seçmeni Kürtlerin hepsinin silme olarak gidip, muhalefete oy vermeyeceğini söyleyen Ağrıdır açıklamasında şu noktalara da değiniyor:

“HDP’nin kurumsal desteğine rağmen hep beraber muhalefetten yana oy vermezler. Her 10 HDP’linin 2 veya 3’ü sandığa gitmeyecek. İYİ Parti’nin söylemlerine tepkisiz kalmaları, bir kısmı için mümkün değil. Ancak o bölgelerde HDP’nin adayı varsa, kazanıp, kazanmayacağına bakmaksızın, sandığa gidip, HDP adayına oy verirler.”

Özetleyelim:

HDP oylarının küçümsenmeyecek kadar önemli olduğunu görüyoruz. Yine bu kesimin oylarının muhalefet partilerine dağılması ile muhalif cephenin en az 3-4 milyona yakın oya sahip olabileceği hesaplanıyor.

Seçimle ilgili yazığımız yazılarda 31 Mart sonuçlarının sürprizlere gebe olduğunu hep söyledik. Durumu bu açıdan değerlendirdiğimizde HDP oylarının da sonuçları etkileyebileceğini görmekteyiz.

Her şey bir yana, 31 Mart’ta yapılacak olan yerel yönetimler seçimlerinde oy kullanacakların sayısında önemli bir artışın olabileceği de gözlemleniyor.

necdetbuluz@gmail.com

www.facebook.com/necdet.buluz





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 21
Dün Tekil 900
Bugün Tekil 838
Toplam Tekil 4281743
IP 18.217.118.7






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























25 Cemaziye'l-Evvel 1446
Kas m 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


Hepiniz birer T rk Bayra s n z. Bayra lekelemeyin, kirletmeyin yere d rmeyin.
(Alpaslan T RKE )


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 6.198 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu