BASIN BÜLTENİ KKTC ve Türkiye arasında “Suçların Önlenmesi ve Ülkeye Giriş Çıkışlarda Sakıncalı İnsanların Tespitine Yönelik İşbirliği Protokolü” imzalandı - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









BASIN BÜLTENİ KKTC ve Türkiye arasında “Suçların Önlenmesi ve Ülkeye Giriş Çıkışlarda Sakıncalı İnsanların Tespitine Yönelik İşbirliği Protokolü” imzalandı
Tarih: 10.02.2019 > Kaç kez okundu? 873

Paylaş


KKTC İçişleri Bakanlığı ve Türkiye İçişleri Bakanlığı arasında “Suçların Önlenmesi ve Ülkeye Giriş Çıkışlarda Sakıncalı İnsanların Tespitine Yönelik İşbirliği Protokolü” imzalandı. Protokolün imzalanması öncesinde KKTC İçişleri Bakanı Ayşegül Baybars Kadri ve Türkiye İçişleri Bakanı Süleyman Soylu görüşme gerçekleştirdi. İçişleri Bakanı Baybars görüşme sırasında yaptığı açıklamada, iki ülke arasındaki ilişkilerin özellikle işbirliği içerisinde büyümesinin çok önemli olduğunu belirtti.

Göreve geldiği günden bu yana TC İçişleri Bakanı Soylu ile çok yakın bir çalışma ortamı içinde olduklarını kaydeden Kadri, bugün imzalanan protokolün bu işbirliğinin bir sonucu olduğunu kaydetti.

TC İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da, iki ülke arasındaki ilişkilere değinerek bu ilişkilerin terörle mücadele bağlamındaki çalışmalar açısından da önemli olduğunu dile getirdi. Soylu, “Terörizm ile mücadele etmek durumundayız. Özellikle coğrafyamızda PKK, PYD, DEAŞ ve FETÖ var” diyerek terörle amansız mücadelenin ortaklaşa şekilde sürdürülmesi gerektiğini söyledi.

Konuşmaların ardından iki ülke heyetlerinin de hazır bulunduğu, protokol imza törenine geçildi.

İçişleri Bakanı Ayşegül Baybars Kadri imza töreni öncesi yaptığı konuşmada iki ülke arasındaki işbirliğinin geliştirilmesinin önemine işaret ederek, sadece ulusal manada değil uluslararası anlamda iki yakın ve komşu ülkenin yardımlaşabilmesi, karşılıklı veri akışının sağlanabilmesi, suçlarla ve göçle mücadele adına bu protokollerin önemli olduğunu kaydetti.



Türkiye ile “Sahil Güvenlik Alanında Destek ve İşbirliği Protokolü” imzalandı



Türkiye Cumhuriyeti ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti hükümeti arasında “Sahil Güvenlik Alanında Destek ve İşbirliği Protokolü” imzalandı.

Protokole göre, taraflar sahil güvenlik alanında; “hareket, istihbarat, lojistik, teknik, personel, eğitim, denetleme ve muhabere elektronik/bilgi sistemleri (MEBS)” konularında mevcut işbirliği ve güveni geliştirecek.

Bakanlar Kurulu Toplantı Salonunda, Başbakan Tufan Erhürman huzurunda Türkiye Cumhuriyeti İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve İçişleri Bakanı Ayşegül Baybars’ın katılımıyla imzalanan protokole, KKTC adına Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tuğgeneral Tevfik Algan ve Türkiye Cumhuriyeti adına ise Türkiye Cumhuriyeti Sahil Güvenlik Komutanı Tuğamiral Ahmet Kendir imza koydu.



Başbakan Erhürman Soylu'yu kabul etti



Başbakan Tufan Erhürman, Türkiye ile güvenlik, terör, narkotik ve tüm alanlarda iş birliğinin önemli olduğunu ve kararlılıkla geliştirileceğini söyledi.

Başbakan Erhürman, Türkiye Cumhuriyeti İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'yu kabul etti.

Kabulde İçişleri Bakanı Ayşegül Baybars da yer aldı.

Başbakan Tufan Erhürman, Soylu'yu heyetiyle birlikte ağırlamaktan şeref duyduklarını belirterek, "İlişkilerimiz başka ülkelerle kıyaslanmaz, iş birliği de öyle. O yüzden bugün burada olmanız ve iş birlikleri önemli" dedi.

Erhürman, İki bakanlığın yürüttüğü çalışmaların iki ülke ve özellikle KKTC için son derece önemli olduğunu ifade ederek, bu çalışmaları yakından takip ettiklerini kaydetti. Erhürman bu yöndeki iş birliğini çok daha ileriye taşımaları gerektiğini vurguladı.

FETÖ konusunda çok ciddi, hızlı çalıştıklarını ve iş birliği içinde çalışmaya devam edeceklerini belirten Erhürman, "TC sorunları bizim sorunlarımızdır, iş birliğini daha da geliştireceğiz" diye konuştu.

Kartal'da yaşanan hadiseden aynı üzüntüyü yaşadıklarını ve Türk halkının acısını paylaştıklarını belirten Erhürman, "Geniş kadro ile burada olmanız önemli, çok mutlu olduk. Güvenlik, terör, narkotik ve tüm alanlarda iş birliği önemli. Bu alanlarda çok iyi çalışıyoruz iş birliği kararlılıkla geliştirilecek" dedi.



Erhürman: “Anastasiadis siyasi eşitliği federasyona giden yoldaki temel engel olarak göstermeye çalışıyor”



Başbakan Tufan Erhürman, Kıbrıs Rum Yönetimi Lideri Nikos Anastasiadis’in, Kıbrıslı Türklerin siyasi eşitlik talebini, adada bir çözüme giden yolda temel engel olarak gösterme çabasında olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Başbakan Tufan Erhürman dün haftalık olağan görüşmelerini yaptılar.

Başbakan Erhürman, görüşmenin ardından basına yaptığı açıklamada, görüşmede Anastasiadis’in, Kıbrıs Rum Yönetimi liderinin Akıncı ile görüşme talebinin de ele alındığını, muhtemelen Şubat sonuna doğru yer alacak görüşmede, Anastasiadis’in sürekli dile getirdiği yeni fikirlerini netleştirmesini umut ettiğini kaydetti.

Başbakan Tufan Erhürman, konuşmasında bugünkü (dün) görüşmede, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres tarafından, müzakerelerin devamı için uygun zeminin bulunup bulunmadığını öğrenmek için görevlendirdiği Jane Holl Lute’nin Pazar ve Pazartesi gerçekleştirdiği temaslarının ardından yaşanan gelişmeleri değerlendirme fırsatı bulduklarını söyledi.

Erhürman, Cumhurbaşkanı Akıncı’nın sırasıyla Bakanlar Kurulu ile Meclisi Kıbrıs sorununda yaşanan gelişmeler hakkında bilgilendireceğini, bunun programının ayarlanmasının da konuşulduğunu kaydetti.

Çözüme çok yaklaşılan Haziran 2017’de İsviçre’de yer alan zirve sonrası çok önemli gelişmeler yaşandığını, bu gelişmelerin çözümü isteyen kesimlerin arzu ettiği yönde olmadığını kaydeden Erhürman, Anastasiadis’in İsviçre’deki görüşmelerin ardından ortaya attığı yeni fikirlerin tam olarak anlaşılmadığını kaydetti.

Anastasiadis’in bu yöndeki açıklamalarının, zirvenin yer aldığını İsviçre’nin Crans-Montana kasabasında elde edilen havayı dağıtma gayreti olarak gördüğünü belirten Erhürman, çünkü Türkiye ve KKTC’nin bu görüşmelerde her zaman proaktif olan taraf olduğunun da altını çizdi.

Cumhurbaşkanı Akıncı’nın desentralizasyon fikrini Ansastasiadis’in muhtemelen ay sonu yer alacak görüşmede netleştirmesini beklediğini kaydeden Erhürman, “Umarım bu yapılır Anastasiadis tarafından... Türk tarafı olarak hiçbir şekilde kabul etmeyeceğimiz şey, tüm bu bulanıklık içerisinde bir de siyasi eşitliğin tekrardan tartışmaya açılmasıdır” dedi.

Akıncı ile görüşmede Anastasiadis’in yeni fikirlerinin altını doldurması, ancak bunların siyasi eşitlikten uzaklaşmaması gerektiğini ifade eden Erhürman, “Bunun dışında konuşmaya devam ettiği müddetçe müzakere açısından zemin yoktur” dedi.

Anastasiadis tüm görüşmelerde siyasi eşitliği tartışma konusu yaptığını kaydeden Erhürman, “Federasyona giden yoldaki temel engel olarak göstermeye çalışıyor” diye konuştu. Başbakan Erhürman, Anastasiadis’in kurucu devletlere daha çok yetki verilmesi yönündeki fikrine nasıl baktığının sorulması üzerine, ilk etapta, Anastasiadis’in kurucu devletlerin yetkilerini çoğaltıp, merkezi devletin yetkilerini azaltarak, siyasi eşitlik meselesini olabildiğince dar bir alanla sınırlandırmaya çalıştığının anlaşıldığını ancak, son açıklamalarında, merkezde kalacak yetki alanları konusunda da Kıbrıslı Türklerin siyasi eşitliğini kabul etmeme gibi bir noktaya savrulduğunu söyledi.

Doğal gaz arama çalışmalarıyla ilgili konularda alınacak kararlarda, Kıbrıslı Türklerin de bir olumlu oyunun aranması konusunda “Kıbrıslı Türklerin de bir olumlu oyunu mu bekleyecektik, böyle bir şey olur mu?” şeklinde Anastasiadis’in söylemine işaret eden Erhürman, olması gerekenin de Kıbrıslı Türklerin de karar almada olumlu bir oyunun alınması olduğunu vurguladı.

Erhürman, “Anastasiadis, ‘kurucu devletlerin yetiklerini arttıralım ama federal devletteki yetkilerde Kıbrıslı Türklerin olumlu oyu olmadan da karar alınabilsin’ şeklinde düşünüyorsa bu siyasi eşitliğin dışındadır. Siyasi eşitlik yetkilerin merkezde çok ya da az olmasıyla ilgili değildir, siyasi eşitlik birlikte yönetmedir” dedi.

Erhürman ayrıca, Kıbrıs Türk tarafının Crans-Montana’da elde edilen mutabakatların yok sayıldığı yeni bir müzakere sürecinde olmayacağını kaydetti.



Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay ve Kiprianu görüştü



Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı, Halkın Partisi Genel Başkanı Kudret Özersay, bugün AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu’yla görüştü.

Özersay, Kirpanu’yla Kıbrıs sorununun çözümü konusunda aynı yaklaşımlara ve görüşlere sahip olmasalar da bunun birbirlerini doğru anlamak için sağlıklı bir diyalog kurmalarına engel olmadığını vurguladı.

Kudret Özersay, “Geçtiğimiz günlerde benimle ilgili olarak da yapmış olduğu bazı yorumlar vardı, hem tam olarak düşüncesinin ne olduğunu anlamak hem de kendi vizyonumu daha doğru anlatabilmek için konuştuk. Bence gayet de iyi yaptık...” ifadelerini kullandı.





















Enformasyon Dairesi







Facebook





Twitter





Instagram





Flickr





LinkedIn





Website













Dışişleri Bakanlığı







Facebook





Twitter





YouTube





Website













Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti

Başbakan Yardımcılığı ve

Dışişleri Bakanlığı

Enformasyon Dairesi



Tel: +90 (392) 601 1800 - 01

Faks: +90 (392) 228 4847

E-Posta: pio@mfa.gov.ct.tr

Adres: Selçuklu Caddesi, Lefkoşa KKTC

via Mersin 10 / TURKEY



Twitter: @trnc_pio

Facebook: @trncpio

Youtube: KKTCDisisleri





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 53
Dün Tekil 1947
Bugün Tekil 480
Toplam Tekil 4077208
IP 18.116.80.213






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























17 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


Tanr nasip eder, mr m vefa ederse; Musul, Kerk k ve Adalar geri alaca m. Selanik de dahil Bat Trakya'y T rkiye hudutlar i ine kataca m.
(Mustafa Kemal ATAT RK)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.096 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu