“Yunanistan’dan beklentimiz; FETÖ, PKK, DHKP/C gibi terör örgütü mensuplarının sığındığı güvenli bir ülke hâline gelmemesidir” 05.02.2019 - TC Cumhurbaşkanlığı - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









“Yunanistan’dan beklentimiz; FETÖ, PKK, DHKP/C gibi terör örgütü mensuplarının sığındığı güvenli bir ülke hâline gelmemesidir” 05.02.2019 - TC Cumhurbaşkanlığı
Tarih: 06.02.2019 > Kaç kez okundu? 743

Paylaş


Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yunanistan Başbakanı Çipras ile düzenlediği ortak basın toplantısında yaptığı açıklamada, “Türkiye ve Yunanistan terörün kanlı yüzünü iyi bilen iki ülkedir. Bu meselenin komşuluk ve müttefiklik hukuku bağlamında ele alınması son derece önemlidir. Terörün her türlüsüne karşı kararlı bir şekilde ortak tutum sergilemek zorundayız. Bu çerçevede Yunanistan’dan beklentimiz, FETÖ, PKK, DHKP/C gibi terör örgütü mensuplarının sığındığı güvenli bir ülke hâline gelmemesidir” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, davetine icabetle Türkiye’ye bir ziyaret gerçekleştiren Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras ile gerçekleştirdiği baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından gerçekleştirilen ortak basın toplantısında açıklamalarda bulundu.





Yunanistan Başbakanı Çipras’ı ve heyetini Türkiye’de ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2017 yılı sonunda Yunanistan'a başarılı bir ziyaret gerçekleştirdiğini anımsatarak, geçen sürede Yunanistan Başbakanı Çipras ile çeşitli vesilelerle, uluslararası toplantılarda bir araya geldiklerini kaydetti.



“İKİ ÜLKE ARASINDAKİ TİCARET HACMİNİN ÇOK DAHA YÜKSEK SEVİYEYE ÇIKARILMASI GEREK”



Cumhurbaşkanı Erdoğan, baş başa ve heyetler arası görüşmelerde Türkiye ve Yunanistan ilişkilerini, uluslararası bölgesel konuları görüşme fırsatı bulduklarını ifade ederek, Türkiye ve Yunanistan’ın, köklü siyasi, ekonomik, ticari, tarihî, kültürel ve sosyal ilişkilere sahip iki komşu ülke olduğuna dikkati çekti.



Türkiye ile Yunanistan arasında zaman zaman arzu edilmeyen bazı durumlar hâsıl olsa da bunların süratle telafi edildiğinin altını çizen Cumhurbaşkanı Erdoğan, iki ülkenin ticari ve ekonomik ilişkilerinin de hedeflenen seviyenin altında olduğunu, 3.5 milyar avro düzeyindeki ticaret hacminin çok daha yüksek seviyeye çıkarılması gerektiğini söyledi.



Cumhurbaşkanı Erdoğan, İzmir ve Selanik arasında yolcu ve yük taşıma imkânı sağlayacak deniz seferlerinin başlatılması, İstanbul ve Selanik arasında hızlı demiryolu hattı kurulması ve İpsala-Kipi gümrük kapısında ikinci köprünün tamamlanmasına dair projeleri görüştüklerini bildirerek, Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi’nin beşinci toplantısının da mümkün olan en kısa zamanda gerçekleştirilmesini hedef olarak belirlediklerini açıkladı.



“İKİ ÜLKE ARASINDAKİ MESELELERİN HAKKANİYET TEMELİNDE, BARIŞÇIL ŞEKİLDE ÇÖZÜLEBİLECEĞİNE İNANIYORUM”



“Türkiye olarak, Yunanistan ile aramızdaki tüm meselelerin hakkaniyet temelinde, barışçıl şekilde çözülebileceğine inanıyorum” ifadelerini kullanan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakanlığı döneminden bu yana Yunanistan ile ilişkilerde samimi adımlar atılmasını hep savunduğunu, bu anlayışın sürdürülebilir kılınması için ülkeler arasındaki diyalog kanallarının açık tutulması gerektiğini dile getirdi.



Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Yunanistan’da yaşayan soydaşlarımız ve Türkiye’deki Rum kökenli vatandaşlarımız bize göre birer ayrışma değil aslında iş birliği vesilesidir. Azınlıklarımız bizler için sağlam birer köprüdür. Bu anlayışla, görüşmelerimizde karşılıklı vatandaşlarımızın sorunlarını da değerlendirdik. Rum kökenli vatandaşlarımızın durumlarını daha da iyileştirmek için her türlü gayreti gösteriyoruz. Aynı yaklaşım ve zihniyeti Yunanistan’ın da benimsemesini bekliyoruz. Bu noktada Yunanistan’daki kardeşlerimizin yüzleştiği sıkıntıları tüm yönleriyle Sayın Başbakan’a aktardım” diye konuştu.



“TÜRKİYE İÇİN KIBRIS TÜRKLERİNİN SİYASİ EŞİTLİĞİ TEMEL PARAMETREDİR”



Kıbrıs konusunun da görüşmelerin ana başlıkları arasında yer aldığına vurgu yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, içinde bulunulan istişare sürecinin iyi değerlendirilmesi gerektiği, tarafların yeni bir müzakere sürecine başlamadan, ortak bir vizyon, yol haritası belirlemesi gerektiğini sözlerine ekledi.



Neyin nasıl müzakere edileceğinin önceden net olması gerektiğine işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Türkiye için Kıbrıs Türklerinin siyasi eşitliği temel parametredir. Hangi çözüm modeli olursa olsun, bu zaruret gözetilmelidir” dedi.



Cumhurbaşkanı Erdoğan, düzensiz göçle mücadele meselesinin de ilişkilerdeki diğer önemli bir konu olduğuna dikkati çekerek, Türkiye’nin bu konuda imkânlarının üstünde bir yük taşıdığını, Türkiye’nin Suriye ve Irak’tan gelen mülteciler başta olmak üzere yaklaşık 4 milyon mülteciye ev sahipliği yaptığını, bu konuda bu güne kadar yapılan harcamaların 35 milyar doları aştığını yineledi.



Türkiye’nin Ege’de ölümlerin önüne geçmek için de çok yoğun gayret sarf ettiğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, AB ile imzalanan 18 Mart Mutabakatı’nın yeni göç akımları bakımından caydırıcı rol oynadığını, Türkiye’nin geri kabul de dâhil olmak üzere tüm yükümlülüklerini yerine getirdiğini, getirmeye de devam ettiğini ancak geri kabul mekanizmasının AB tarafında sağlıklı bir şekilde uygulanamadığını da gördüklerini sözlerine ekledi.



AB’nin, başta vize serbestisi olmak üzere, 18 Mart Mutabakatı’ndan doğan sorumluluklarını hayata geçirmediğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Biz nasıl sözlerimizi tutuyorsak AB tarafının da ahdine vefa göstermesini bekliyoruz” değerlendirmesinde bulundu.



“TÜRKİYE VE YUNANİSTAN, TERÖRÜN KANLI YÜZÜNÜ İYİ BİLEN İKİ ÜLKEDİR”



Cumhurbaşkanı Erdoğan, görüşmelerde terörle mücadele konusunun da gündeme geldiğini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü: “Türkiye ve Yunanistan, terörün kanlı yüzünü iyi bilen iki ülkedir. Bu meselenin komşuluk ve müttefiklik hukuku bağlamında ele alınması son derece önemlidir. Terörün her türlüsüne karşı kararlı bir şekilde ortak tutum sergilemek zorundayız. Bu çerçevede Yunanistan’dan beklentimiz, FETÖ, PKK, DHKP/C gibi terör örgütü mensuplarının sığındığı güvenli bir ülke hâline gelmemesidir. Yaptığımız görüşmelerde FETÖ’cü darbecilerin ülkemize iadesine yönelik beklentilerimizi Yunanlı dostlarımızın bir kez daha dikkatine getirmiş olduk. Bu konuda komşumuz Yunanistan’dan daha çok iş birliği bekliyoruz. Milletimizin, şehit ailelerimizin ve 15 Temmuz gecesi FETÖ’cü alçaklar tarafından yaralanan 2 bin 193 gazimizin beklentisi de budur. İnşallah önümüzdeki dönem bu beklentilerin karşılandığı bir dönem olacaktır.”



Cumhurbaşkanı Erdoğan, iki ülke arasındaki temasların her düzeyde sürdürülmesinin faydalı olacağına inandığını kaydederek, bugünkü görüşmelerde dini azınlıklar konusundaki açılımları demokratik anlamda değerlendirme, müzakere etme imkânı da bulduklarını söyledi.



YUNANİSTAN BAŞBAKANI ÇİPRAS: “DİYALOG ÇERÇEVESİNDE SORUNLARA ÇÖZÜM BULMAYA ÇALIŞIYORUZ”



Yunanistan Başbakanı Çipras da Türkiye ile aralarındaki diyalogun samimi ve özel olduğunu belirterek, Türk-Yunan ilişkilerinde pozitif gündem oluşturmayı başardıklarını dile getirdi. Yunanistan Başbakanı Çipras, “Biz bölgemizdeki sorunlara mahkûm olmak niyetinde değiliz. Diyalog çerçevesinde sorunlara çözüm bulmaya çalışıyoruz" ifadesini kullandı.



"Ege'de gerginliği azaltma, güven arttırıcı adımların atılması konusunda hemfikir olduğumuzu karşılıklı olarak gördük" diyen Yunanistan Başbakanı Çipras, Türkiye ile güvenlik konularında iş birliğini güçlendirme konusunda mutabık kaldıklarını vurguladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile kurulan diyalog ve iletişimin önemine işaret eden Yunanistan Başbakanı Çipras, "İletişim kanalının açık kalmasından son derece memnunum. Bu sayede daha yapıcı adımlar atabiliriz" diye ekledi.



Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Yunanistan Başbakanı Çipras açıklamalarının ardından gazetecilerin sorularını da cevaplandırdı.



“SİYASETÇİLERİN GÖREVİ DÜŞMAN KAZANMAK DEĞİL, DOST KAZANMAKTIR”



Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yunanistan Başbakanı Çipras’ın ziyaretinin zamanlamasına ilişkin bir soruya, “Siyasetçilerin görevi düşman kazanmak değil dost kazanmaktır, onun çalışması içerisinde olmaktır. Aksi takdirde siyaset yapamazsınız, aksi takdirde sürekli olarak kan kaybedersiniz. Biz bu anlayışla siyasetimizi yürütüyoruz, yürütmeye devam edeceğiz” cevabını verdi.



Türkiye ve Yunanistan Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey Toplantısı’nın Selanik’te yapılacağını ve o toplantıya Türk iş adamlarıyla gideceğini ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, konsey toplantısında bazı konularda anlaşmaların olacağını ve imzaların atılacağını bildirdi.



Cumhurbaşkanı Erdoğan, bir soru üzerine de Yunanistan Başbakanı Çipras’ın yarın Heybeliada Ruhban Okulu’nu ziyaret edeceğini belirterek, “Bildiğiniz gibi 1971’den bu yana Ruhban Okulu kapalı. Aslında kapalı oluşunun sebebi de yani o zamanki bizim yönetimlerimize ait olan bir şey değil. Zaten Patrikhanenin oranın işlevsiz hâle geldiğini görmesi sebebiyle adeta kapanmaya yüz tutmuştur” dedi.



Ortaöğretimde İmam Hatip’te okuduğu dönemde, öğretmenlerinin kendilerini Ruhban Okulu’nu ziyarete götürdüğünü anımsatarak, o güne ilişkin anısını anlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ruhban Okulu’nun kütüphanesindeki kitapların sayısının dikkatini çektiğini kaydetti.



YUNANİSTAN BAŞBAKAN ÇİPRAS’IN HEYBELİADA RUHBAN OKULU ZİYARETİ



Yunanistan Başbakan Çipras ve daha önceki başbakanlarca Ruhban Okulu’nun eğitim-öğretime açılması konusunun gündeme getirildiğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Gündeme getirdiklerinde de ben Batı Trakya’daki müftüler meselesini önlerine koydum. Dedim; ya siz de gelin şu işi çözün, biz de bu işi çözelim, bizim açımızdan bir sıkıntı yok. Bakın Sen Sinod Meclisi’nde sayısal olarak bir ara 7’ye düşmüşlerdi, ben Sayın Bartholomeos’a haber gönderdim, bize bu noktada Sen Sinod Meclisi’nde görev alacak din görevlileri verin, ona göre biz onları vatandaşlığa, -çünkü Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olması lazım- alalım ve Sen Sinod Meclisi’ni çalışır hâle getirelim Lozan’a göre. Ve bize isimler verildi, biz bunları Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı yaptık ve şu anda 15 üyesiyle Sen Sinod Meclisi çalışıyor, dolayısıyla Lozan’a göre seçimini yapabilecek noktaya gelmiş oldu, böyle bir durum var. Herhangi bir çekincemiz yok, buradan böyle bir talep de gelince Sayın Çipras’ın Ruhban Okulu’nu ziyaret etmesi için hayırlı olsun dedik ve yarın bu ziyareti gerçekleştirecekler, ben yine hayırlı olsun diyorum.”



YUNANİSTAN BAŞBAKANI ÇİPRAS: “YUNANİSTAN, DARBECİLERİ DESTEKLEME NİYETİNDE DEĞİL”



Yunanistan Başbakanı Çipras da Yunanistan’a kaçan FETÖ üyesi 8 askeri Türkiye’ye iade etmeyi düşünüp düşünmediklerine ilişkin soruya şu cevabı verdi: “Yunanistan Hükûmeti, Yunanistan Devleti ve Yunan halkı sizin ülkenizde darbe girişiminde bulunan, demokratik yollarla iş başına gelmiş olan bir hükûmeti devirme girişiminde bulunan insanları kınıyor, bunu bir kere daha tekrar etmek istiyorum. Yunanistan demokrasiyi destekleyen bir ülke ve kesinlikle darbecileri desteklemek niyetinde değil. Ne de istikrar açısından, demokrasi açısından tehlike oluşturan unsurları desteklemek niyetinde değil. Bunun dışında şu son derece açık ki Yunanistan’ın kendine özgü, kendine has bir yargı sistemi var. Yargının bağımsızlığına kesinlikle saygı duymak durumundayız, yine erkler arasındaki ayrıma saygı göstermek durumundayız. Bir anayasal hukuk devletiyiz ve yargı kararlarına saygı göstermek durumundayız.”



RESMÎ AKŞAM YEMEĞİ



Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yunanistan Başbakanı Çipras onuruna Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde resmî akşam yemeği de verdi.



Yemekte, Fener Rum Patriği Bartholomeos, İzmir Ortodoks Cemaati Başkanı Yorgo Theodoridis, DEİK Türk-Yunan İş Konseyi Başkanı Levent Sadık Ahmet, Batı Trakya Türk Birliği Derneği Başkanı Ahmet Salihoğlu'nun yanı sıra akademisyenler, dernek başkanları ve Türkiye'de spor hayatını sürdüren bazı Yunan sporcular da yer aldı.



Kaynak:

https://www.tccb.gov.tr/haberler/410/101848/-yunanistan-dan-beklentimiz-feto-pkk-dhkp-c-gibi-teror-orgutu-mensuplarinin-sigindigi-guvenli-bir-ulke-h-line-gelmemesidir-





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 52
Dün Tekil 1455
Bugün Tekil 299
Toplam Tekil 4278699
IP 3.129.211.116






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























22 Cemaziye'l-Evvel 1446
Kas m 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


Asil yetimler anadan babadan de il, ilim ve ahlaktan yoksun olanlard r. (HZ. AL )


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.215 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu