BASIN BÜLTENİ Akıncı: "Kıbrıs Türk tarafının üzerinde hassasiyetle durduğu kavramlar artık güvenlik konseyi kararlarına da dönüşmekte” - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









BASIN BÜLTENİ Akıncı: "Kıbrıs Türk tarafının üzerinde hassasiyetle durduğu kavramlar artık güvenlik konseyi kararlarına da dönüşmekte”
Tarih: 02.02.2019 > Kaç kez okundu? 860

Paylaş


Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, “Kıbrıs Türk tarafının üzerinde hassasiyetle durduğu ve bıkmadan usanmadan gündeme taşıdığı kavramların artık Güvenlik Konseyi kararlarına da dönüşmekte” olduğunu ifade etti.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı dün Başbakan Tufan Erhürman ile haftalık rutin toplantısını gerçekleştirdi. Akıncı görüşme sonrası basına açıklama yaptı.

Cumhurbaşkanı Akıncı Kıbrıs konusuna ilişkin yaptığı açıklamada, Pazar günü saat 11.00’de BM yetkilisi Lute ile görüşeceğini, muhtemelen ertesi gün yeniden bir görüşme olabileceğini ifade ederek, şöyle devam etti:

“Bir başlangıç noktası nasıl olabilir, ortak payda hangi noktalarda oluşup da bizi bir sonuca taşıyabilir, bunun zemini nasıl oluşabilir, bunun arayışı içindedir BM, bize yardımcı olmak için.

Bu esnada BM Güvenlik Konseyinin toplantısı oldu ve Lute gelişi öncesinde bu karar açıklandı. Bu karar sürekli olarak taraflara istişare edilerek alındı. Ciddi noktalarda yeniden düzenlemeler yapıldı. Belli başlı hususlar ortaya çıktı.

Bunlardan bir tanesi, buradaki varlığının 6 ay daha uzatılmasıdır. Bu noktada şunu söylemek gerekiyor; Biz Cumhurbaşkanlığı olarak hiçbir tarihte BM Barış Gücünün buradaki varlığının tümden ortadan kalmasını düşünmedik, böyle bir beklentimiz olmadı, bunun gerçekçi olduğu kanaatinde de değilim. Bunu bu şekilde değerlendirenimiz de yoktur. Ama şu vardır; 1964 Mart’ında 3 aylığına buraya gelen BM Barış Gücü, 55 yıldır 6 ay 6 ay uzatılarak buradaki varlığını sürdürüyor. Buradaki statükonun bir parçası haline gelmemesi ve Rum tarafına da bir rahatlık alanı yaratmamasıdır bizim esas üzerinde durduğumuz konu.

Ancak bu görev tanımlamasının yeniden değerlendirilmesinin de bir gereklilik olduğunu altını çizdim. Kıbrıs Türk tarafının rızası alınmıyor, sadece Güney’in rızası alınıyor. Rum tarafı masrafların Yunanistan’la birlikte neredeyse yarısını karşılıyor. Brahimi raporu var, o da diyor ki; ‘uzlaşmazlıklarda ilgili tarafların rızası talep edilir’ Burada yıllardır uzlaşmazlık devam ediyor, sadece bir tarafın rızası alınarak bu işler yürütülüyor, bu olmaz. 55. Yılda artık bunların düzeltilmesi lazım, Kıbrıs Türk tarafının da onayının aranması lazım, bu konuyla ilgili yaklaşımların artık dikkate alınması lazım.”



Akıncı, Aplıç ve Derinya kapılarını ziyaret edecek



Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, bugün saat 15.30’da Aplıç, yarın sabah ise Derinya kapısını ziyaret ederek, yerinde incelemelerde bulunacak.

Akıncı’nın 26 Ekim 2018’de ara bölgede Rum lider ile yaptığı görüşmede Aplıç ve Derinya kapılarının 12 Kasım’da açılması kararı alınmış ve her iki kapıdan karşılıklı geçişler eş zamanlı olarak başlamıştı.



Türkiye Dışişleri Bakanlığı: “GKRY AB üyeliğini istismar etmeyi sürdürüyor"



Türkiye Dışişleri Bakanlığı, 5. Avrupa Birliği (AB) Üyesi Güney Avrupa Ülkeleri Zirvesi'nde kabul edilen ortak bildiride, "Kıbrıs Rum tarafının Kıbrıs'ta çözüm sürecine yönelik sözde çabalarının takdir edilmesinin ve Doğu Akdeniz'deki tek taraflı hidrokarbon faaliyetlerinin desteklenmesinin Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin (GKRY) AB üyeliğini istismar etmeyi sürdürdüğünü gözler önüne serdiği" bildirdi.

Yapılan yazılı açıklamada, Fransa, İtalya, İspanya, Malta, Portekiz, Yunanistan ve GKRY'nin katılımıyla 29 Ocak'ta GKRY'de düzenlenen 5. AB Üyesi Güney Avrupa Ülkeleri Zirvesi'nde kabul edilen ortak bildiride yer alan ifadelerin, bazı AB ülkelerinin "birlik dayanışması" adı altında sergiledikleri hakkaniyet ve yapıcılıktan uzak tutumunun yeni bir örneğini teşkil ettiği vurgulandı.

Açıklamada şunlar kaydedildi:

"Bildiride, Kıbrıs Rum tarafının Kıbrıs'ta çözüm sürecine yönelik sözde çabalarının takdir edilmesi ve Doğu Akdeniz'deki tek taraflı hidrokarbon faaliyetlerinin desteklenmesi GKRY'nin AB üyeliğini istismar etmeyi sürdürdüğünü gözler önüne sermektedir. Unutulmamalıdır ki 2017 yılında Kıbrıs Konferansı'nın başarısızlıkla sonuçlanmasının temel sebebi Kıbrıs Rum tarafının uzlaşmaz, kendisini adanın tek sahibi, Kıbrıs Türk halkını ise azınlık olarak gören zihniyetidir. Bildiride Kıbrıslı Türklerin adanın doğal kaynakları üzerindeki meşru haklarından bahsedilmemesi bu çarpık zihniyetin devam ettiğini göstermektedir."

Ayrıca açıklamada, "Türkiye, Kıbrıslı Türklerin meşru hak ve çıkarlarını savunmak amacıyla gerekli adımları atma yönündeki kararlılığını korumaktadır." ifadesi kullanıldı.



KKTC, “EMITT 2019 Turizm Fuarı”’nda temsil ediliyor



Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, dünyanın en büyük ve en prestijli fuarlarından biri olan “23. Doğu Akdeniz Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuarı -EMİTT 2019”a katılarak konuşma yaptı.

Dün İstanbul’da açılan ve 3 Şubat’a kadar devam edecek olan fuarda KKTC’yi Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu başkanlığında sektör temsilcilerinden oluşan bir heyet temsil ediyor.

Türkiye Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un katılımıyla açılan fuarda, Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu da bir konuşma yaptı.

Kuzey Kıbrıs’ın birçok değeri içinde barındıran 10000 yıllık tarihi geçmişe ev sahipliği yapan bir ülke olduğuna vurgu yapan Ataoğlu, yılın 10 ayında denize girilebileceğine dikkat çekti.

Kuzey Kıbrıs’ta günümüzün bilinçli turistlerine sürdürülebilir turizmi destekleyen bir destinasyon sunmaya gayret ettiklerini ifade eden Bakan Ataoğlu, gezginlere ziyaret ettikleri bölgenin yerel halkı ile yaşayabilecekleri ve ülkenin kültürüne yakından tanıklık edebilecekleri seçenekler sunmak için politikalar geliştirdiklerini vurguladı.













Enformasyon Dairesi







Facebook





Twitter





Instagram





Flickr





LinkedIn





Website













Dışişleri Bakanlığı







Facebook





Twitter





YouTube





Website













Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti

Başbakan Yardımcılığı ve

Dışişleri Bakanlığı

Enformasyon Dairesi



Tel: +90 (392) 601 1800 - 01

Faks: +90 (392) 228 4847

E-Posta: pio@mfa.gov.ct.tr

Adres: Selçuklu Caddesi, Lefkoşa KKTC

via Mersin 10 / TURKEY



Twitter: @trnc_pio

Facebook: @trncpio

Youtube: KKTCDisisleri





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 44
Dün Tekil 1388
Bugün Tekil 823
Toplam Tekil 4062213
IP 3.141.244.201






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























7 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


K rler ar s nda ayna satma, sa rlar ar s nda gazel atma.
(MEVLANA)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.287 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu