BASIN BÜLTENİ Akıncı: "Çözüm, BM çerçevesinde ve müzakerelerle elde edilecek" - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









BASIN BÜLTENİ Akıncı: "Çözüm, BM çerçevesinde ve müzakerelerle elde edilecek"
Tarih: 02.01.2019 > Kaç kez okundu? 869

Paylaş


Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Kıbrıs sorununa çözümün Birleşmiş Milletler çerçevesinde ve müzakerelerle elde edileceği belirtti.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, yeni yıl dolayısıyla yayımladığı mesajda, iç ve dış konuları değerlendirerek, 2019 yılının, Kıbrıs Türk toplumu ve Rum toplumu ve adadaki diğer tüm topluluklarla dünya insanlığı için barış ve huzur dolu bir gelecek inşasında ileriye doğru adımların atılabileceği bir yıl olmasını diledi.

Akıncı, özellikle son zamanlarda, yürütülmekte olan çalışmaları da dikkate alarak, sık sık demeç vermediğini belirterek, “Bu durum, söyleyecek sözümüz olmadığından değildir. Bu çerçevede sürekli konuşanlara, yanlış yersiz eleştirilerde bulunanlara, hatta bunu amacını aşan boyutlara taşıyanlara da tanık oluyoruz. Bunlara büyük bir sabırla tahammül ediyoruz. Çünkü tek gailemiz genç kuşaklarımızı belirsizlik kaygısı taşımayacakları, barış ve huzur içinde bir geleceğe taşıyabilmektir” dedi.

Çözüm için gayretli davranan, öneriler geliştiren ve akıp giden zamanı gaile edinenin bir tek Kıbrıslı Türk toplumu olduğunu ifade eden Akıncı, “Bunun temel nedeninin statükodan en çok mağdur olan tarafın bizim toplumumuz oluşudur” dedi.

Federal çözümün olmazsa olmazı olan siyasi eşitliğin içini boşaltarak, çözüme ulaşmanın söz konusu olamayacağının altını çizen Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, tarafların üzerinde mutabık kalabilecekleri, birbirlerine dayatma yapmadan elde edebilecekleri bir sonucun ancak çözüm olarak nitelendirilebileceğine vurgu yaptı.

Kıbrıs sorunu açısından da 2018 yılının çözüm için verimli bir yıl olmadığını söyleyen Akıncı, yıl içerisinde Rum Lider Nikos Anastasiadis’le nisan ve ekim aylarında iki kez görüştüklerini belirtti.

Akıncı, şöyle devam etti:

“Eylül ayında Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres ile bir araya geldik. Yine Guterres’in geçici danışman olarak görevlendirdiği Jane Lute ile Temmuz, Ekim ve Aralık aylarında 3 kez Kıbrıs’a yaptığı ziyaretler çerçevesinde çalışmalar yaptık. Kıbrıs Türk halkının bana verdiği yetki uyarınca tüm bu temaslarda çözüm hedefi doğrultusunda makul ve yapıcı tavrımızı temel haklarımızı koruma kararlılığı içinde sürdürdük. Şu anda yürütülmekte olan çaba adına ‘Terms of Reference’ denilen, referans kavramlarını, tüm tarafların kabul edebileceği bir çerçevede ortaya çıkarabilmek çabasıdır.”

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, tek gailesinin genç kuşakları belirsizlik kaygısı taşımayacakları, barış ve huzur içinde bir geleceğe taşıyabilmek olduğunu vurguladı.

Akıncı mesajında şu ifadelere yer verdi:

“Çözüm müzakere edilerek elde edilebileceğine göre ‘neyi müzakere edeceğiz’ sorusunun cevabı da açıktır. Tarafların üzerinde mutabık kalabilecekleri birbirlerine dayatma yapmadan elde edebilecekleri bir sonuç ancak çözüm olarak nitelendirilebilir. Kıbrıslı Türkleri azınlık yapacak üniter bir devlet yapısına evet diyecek olanımız var mıdır? Bunu sormak bile abestir. İkinci soru ise şudur. İki ayrı egemen devlet, ya da bunların oluşturacağı konfederasyon veya Avrupa Birliği’nin içinde iki ayrı devletin varlığını kabul eden bir Rum tarafı, ya da üçüncü bir taraf var mıdır? Bu şıkların her biri Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin tanınmış bir devlet statüsüne ulaşmasını öngörmektedir. Kulağa hoş gelse de görünür gelecekte böyle bir gelişme beklemek gerçekçi midir? Cumhurbaşkanı olarak Azerbaycan’a, Kazakistan’a bile gidemediğimiz, Türkiye’nin takımları ile dostluk maçı bile yapamadığımız bir ortamda bunlar ne yazık ki gerçekleşmesi mümkün olmayacak beklentilerdir. Bunları yeni politika olarak masaya koyduğunuzda sizi bekleyen daha büyük bir yalnızlaşmadır. O zaman çıkmazın tek sorumlusu olarak da tarihe geçmeye aday olursunuz. Değerli kardeşlerim, ben kendi payıma, içinden çıktığım toplum adına, sizler adına tarih sayfalarına böyle geçmeye razı değilim.”

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Birleşmiş Milletler parametrelerine ve geçmiş mutabakatlara bağlı kalarak süreci, eğer mümkün olursa, sonuca götürmek yönünde çabalarını sürdüreceğini belirtti.

Akıncı, şöyle devam etti:

“Rum tarafı yetkiyi ve doğal zenginlikleri paylaşmama ısrarını sürdürecekse, Kıbrıs’ta kalıcı bölünmenin sorumluluğunu da üstlenecektir. Bu noktada Rum liderliğinin -eğer içini doldurmaya niyetleri varsa ve zamana oynama taktiği değilse- gevşek federasyon, veya desentralizasyon yani iki kurucu devletin yetkilerinin artırılacağı bir federasyon yapılanmasını da -daha önce defalarca açıkladığım gibi- görüşmeye açık olacağımız tabiidir. Bu konuda biz rahatız; çünkü Merkezi Hükümetin yetkilerinin artırılmasında ısrarlı davranan Rum tarafıydı. Şimdi bunun yanlış olduğunu idrak edip, kurucu devletlerin daha yetkili olmasını istiyorlarsa, bizim bunu reddetmemize bir neden yoktur. Ancak konu bu değildir. Asıl sorun merkezi hükümete kalacak olan yetkiler çerçevesinde kararların nasıl alınacağı meselesidir. Bu konuda kararların, basit çoğunlukla yani Rum çoğunluğu tarafından alınmasını yani Kıbrıslı Türklerin siyasi eşitliğini ve kararlara etkin katılımını bertaraf etmek istiyorlar. Hiç kuşku yok ki bunu onaylamak mümkün değildir. Bu konuda var olan mutabakatlar ve Birleşmiş Milletler parametrelerine rağmen federal çözümün olmazsa olmazı olan siyasi eşitliğin içini boşaltarak çözüme ulaşmak söz konusu olamaz”

Cumhurbaşkanı Akıncı, 2018 yılında Derinya ve Aplıç kapılarının açılmasının olumlu bir gelişme olduğunu söyleyerek, “Bu konuda Kıbrıs Türk tarafı olarak ortaya koyduğumuz irade başından beri ortadaydı. İçimizdeki bazı çevreler inanmasa da ve sürekli olarak kapıların iradesizlik nedeniyle açılmayacağını iddia etseler de gerçekte ayak sürüyenlerin diğer toplumda bazı çevreler olduğu da yaşanarak görülmüştür” dedi.

Her iki kapının da açılmış olmasının olumlu olduğunu kaydeden Akıncı, her iki taraftaki bölge halkına yararlı sonuçlar doğuracağına inanç belirtti.

Cumhurbaşkanı Akıncı, önümüzdeki dönemde cep telefonlarının her iki tarafta da çalışır olması ve elektrik şebekelerinin kalıcı olarak birbirine bağlanması konusundaki Rum tarafından kaynaklanan engellerin aşılarak bu önlemlerin de hayata geçmesi temennisinde bulundu.

Hiçbir sonucun toplumların sahipliği olmadan sürdürülebilir olamayacağını kaydeden Akıncı, “O nedenle, sürecin yakından izlenmesi ve sivil toplum örgütleri başta olmak üzere her iki tarafta da toplumların duyarlılıklarının ve sahiplenme duygularının artırılması zorunludur diye düşünüyorum.” dedi.

Cumhurbaşkanı Akıncı, 2019 yılının, Kıbrıs Türk toplumu ve Rum toplumu ve adadaki diğer tüm topluluklar ile dünya insanlığı için barış ve huzur dolu bir gelecek inşasında ileriye doğru adımların atılabileceği bir yıl olmasını temenni ederek, herkese sağlık ve mutluluklar diledi.



Başbakan Erhürman`dan yeni yıl mesajı: “2019’un halkımıza sağlık ve mutluluk getirmesini dilerim”



Başbakan Tufan Erhürman, 2018’in mutlulukla anılacak bir yıl olmadığını kaydederek, “2019’u mutlu, müreffeh, sağlıklı ve sorunsuz bir yıl olması dileğiyle karşılıyoruz. Yeni yılın tüm halkımıza sağlık ve mutluluk getirmesini dilerim” dedi.

Kıbrıs Türk halkının çok daha zor koşulları, dayanışma, özveri ve “biz” olma bilinciyle aşmayı başardığını belirten Erhürman, “Bugün yaşanan sıkıntıları da el birliğiyle aşacağımızdan hiç kuşkumuz yok” açıklamasında bulundu.

Başbakan, “Bir yandan, en kısa zamanda adil ve kalıcı bir çözüme ulaşılması için çalışmaya devam ederken, diğer yandan da gerek çözümün öncesinde, gerekse çözümün sonrasında halkımızın hak ettiği koşullarda yaşayabilmesinin sağlanması için sosyal ve ekonomik kalkınma alanındaki adımları hızla atacağız” dedi.



Özersay: "Her şeyi olacağına bırakmayalım, ülkenin istediğimiz gibi olması için çaba harcayalım"



Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay, yeni yıl mesajı yayınladı.

Özersay, sosyal medyadan paylaştığı yeni yıl mesajında, 2019’un Kıbrıs Türk Halkına ve tüm insanlığa sağlık, huzur ve insanca yaşam getirmesini diledi.

Özersay, “Her şey olacağına ne zaman varır? Her şeyi olduğu gibi bırakırsanız, o zaman varır. Gelin vardırmayalım, biraz çaba, biraz emek, biraz fedakarlıkla her şeyi olmasını istediğimiz gibi, bu ülkenin, bu toplumun yararına olacak biçimde şekillendirmeye çalışalım.” dedi.

“Överken de, severken de, eleştirirken de daha adil olmaya çalışalım.” diyen Özersay, “Ülkemiz ekonomik ve sosyal açıdan zor bir dönemden geçiyor, marifet zor zamanda yere sağlam basmak ve dayanışma halinde olmayı başarmaktır.” ifadesini kullandı.

Bu türden zorlukların dünyanın başka yerlerinde de yaşandığını hatırlatan Kudret Özersay, “Biz bu sıkıntıların üstesinden gelen devletler ve uluslar gibi bu zor durumdan çıkmasını başaracağız, başarmak zorundayız.” mesajını verdi.

Özersay mesajına şöyle devam etti:

“Sakın umutsuzluğa ve karamsarlığa kapılmayın. Gerek dünyada gerekse bölgemizde önceden kestirilemeyen, öngörülemeyen pek çok gelişme yaşanıyor ve 2019 yılı da bu türden gelişmelere sahne olacak, orası kesin. Biraz da bu nedenle özellikle ekonomik belirsizlikleri ve riskleri dikkate alarak ayağımızı yorganımıza göre uzatalım, tasarruflu olalım.

2019 yılının ister burada isterse yurt dışında yaşayanlar olsun başta mensubu olduğum Kıbrıs Türk Halkına ve tüm insanlığa sağlık, huzur ve insanca yaşam getirmesini diliyorum. İnsan olmanın gerektirdiği değerleri yeniden hatırlayacağımız, sevmeyi ve sevdiğimizi hissettirmeyi yeniden keşfedeceğimiz bir yıl olsun…”













Enformasyon Dairesi







Facebook





Twitter





Instagram





Flickr





LinkedIn





Website













Dışişleri Bakanlığı







Facebook





Twitter





YouTube





Website













Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti

Başbakan Yardımcılığı ve

Dışişleri Bakanlığı

Enformasyon Dairesi



Tel: +90 (392) 601 1800 - 01

Faks: +90 (392) 228 4847

E-Posta: pio@mfa.gov.ct.tr

Adres: Selçuklu Caddesi, Lefkoşa KKTC

via Mersin 10 / TURKEY



Twitter: @trnc_pio

Facebook: @trncpio

Youtube: KKTCDisisleri





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 36
Dün Tekil 1349
Bugün Tekil 962
Toplam Tekil 4074238
IP 3.21.248.47






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























15 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


Asil yetimler anadan babadan de il, ilim ve ahlaktan yoksun olanlard r. (HZ. AL )


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.192 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu