BASIN BÜLTENİ Akıncı: “Biz her zaman olduğu gibi yapıcı olacağız; ancak haklarımızı sonuna kadar korumanın da bilincinde hareket edeceğiz” - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









BASIN BÜLTENİ Akıncı: “Biz her zaman olduğu gibi yapıcı olacağız; ancak haklarımızı sonuna kadar korumanın da bilincinde hareket edeceğiz”
Tarih: 16.11.2018 > Kaç kez okundu? 855

Paylaş


Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Kıbrıs konusunda her zaman olduğu gibi yapıcı olacaklarını, ancak Kıbrıs Türk halkının haklarını sonuna kadar korumanın da bilincinde hareket edeceklerini vurguladı.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, 15 Kasım Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla Lefkoşa’da düzenlenen kutlama töreninde şunları ifade etti:

“Şu kadarını ifade etmek istiyorum ki; daha önce de sıklıkla belirttiğim gibi, ucu açık, sonuç odaklı olmayan müzakere süreçleri artık geride kalmıştır. Bu hususun Birleşmiş Milletler raporlarında da yer almaya başlamış olması memnuniyet vericidir.

Bu modalitenin yanı sıra, geçmişteki mutabakatlara bağlı kalarak bu adada egemenliğin iki eşit taraftan neşet edeceği, siyaseten eşit iki kurucu devletin varlığına dayalı yeni bir federal ortaklığı oluşturmaya hazır olacağız. Her iki tarafın eşitlik özgürlük ve güvenlik içinde yaşamasının koşullarını oluşturmak, yine her iki tarafın iradesine bağlıdır. Yetkilerin ve zenginliklerin adil biçimde paylaşılacağı, bölgemizi yeni gerginliklerin değil, işbirliği olanaklarının merkezi haline getirecek bir anlayışı, Rum tarafında da görmeyi arzu ediyoruz.

Şu ana kadarki yaklaşımlar ne yazık ki umut vermemektedir. Geldiğimiz noktada Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Sayın Guterres’in görevlendirdiği Sayın Lute’un yılsonundan önce garantör ülkelere ve adamıza yapacağı ziyaretin sonuçlarını görmek istiyoruz.

Biz her zaman olduğu gibi yapıcı olacağız; ancak haklarımızı sonuna kadar korumanın da bilincinde hareket edeceğiz. Rum liderliğinin “Devlet işlevsel olmalıdır” söylemi ile Kıbrıs Türk halkını azınlık konumuna düşürecek anlayışlara asla onay vermeyeceğiz. Kıbrıs’ta iki taraf arasındaki ilişkinin, çoğunluk–azınlık çerçevesinde değil Birleşmiş Milletler parametrelerinde öngörüldüğü gibi siyasi eşitler arasında şekillenebileceğinin mücadelesini sürdürmeye devam edeceğiz” dedi.



Oktay: “Türkiye, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da özverili desteğini Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetine sağlamaya devam edecektir.”



Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Türkiye’nin bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da özverili desteğini KKTC’ye sağlamaya devam edeceğini kaydetti.

Oktay, KKTC'nin kuruluşunun 35. yıl dönümü dolayısıyla düzenlenen törende yaptığı konuşmada, “Hak ve eşitlik mücadelesinde nice badireler atlatan ve birçok zorluğa göğüs geren Kıbrıs Türkü'nün sabrı ve dirayetinin ayrılmaz parçası olduğu Anavatan için bir gurur kaynağıdır.” diye konuştu.

Oktay, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Yarım asrı aşan bu süreçte Kıbrıs Türk halkı başından itibaren çözümden ve uzlaşıdan yana olmuş, iyi niyetle ve kararlılıkla müzakere sürecine sahip çıkarak Rumların bozduğu ortaklığı yeniden tesis edebilmek için her zaman yapıcı bir yaklaşım sergilemiştir.

Bugün Ada'nın halen çözüme ulaşmamış olmasının nedeni, maalesef çözümsüzlüğü şiar edinen Kıbrıs Rum tarafının uzlaşmaz tutumudur. Kıbrıs konferansı 2017 Temmuz ayında Rum tarafının bu tutumu nedeniyle başarısızlıkla sonuçlanmıştır. Rumlar o tarihten bu yana Kıbrıslı Türklerle siyasi eşitlik temelinde ortaklık kurma ve siyasi gücü paylaşma niyetlerinin bulunmadığını açıkça ortaya koymuştur. Kurduğunuz devlet, Ada’nın kurucu ve eşit iki parçasından biridir. Kıbrıs Rum tarafının bu gerçeği sulandırma yönündeki çabalarına bugüne kadar izin verilmemiştir, bundan sonra da verilmeyecektir.”

Oktay, hedeflerinin Kıbrıs Türkü’nün siyasi eşitliğinin sağlanması ve Ada’daki meşru haklarının, güvenliğinin ve refahının garanti altına alınması olduğunu dile getirdi.



Akıncı, Oktay'ı kabul etti



Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Kıbrıs konusunda; Rum tarafının Kıbrıs'ta tek hakimin kendileri olmadığı ve Kıbrıslı Türklerin en az kendileri kadar eşit ve hak sahibi olduğunu içine sindirmesi halinde çıkış yolu bulunabileceğini vurguladı.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'ı kabul etti.

Türkiye Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, burada yaptığı konuşmada, Kıbrıs Türk tarafının ortaya koyduğu tüm iyi niyete rağmen Rum tarafından aynı samimiyet ve karşılığı görmediğini, Türk tarafının bunu zaten bildiğini ancak Rum liderin son açıklamalarıyla dünyanın da bunu ilk ağızdan duyduğunu ifade ederek, bu durumun sürdürülemez olduğunu vurguladı.

BM raporunun da Kıbrıs'taki statükonun sürdürülemeyeceği, artık yeni şeylerin söylenmesi gerekliliğini ortaya koyduğunu ifade eden Oktay, "Biz oynanabilecek oyunları görerek, Kıbrıs Türk halkına desteğe her zaman devam edeceğiz" dedi.

Oktay, Hidrokarbon kaynaklarının adayı cazip hale getirdiğini, bölgenin cazibe merkezi haline geldiğini ifade ederek, Türkiye Cumhuriyeti olarak Kıbrıs Türk halkının hakları ve eşit paylaşımı dışında başka hiçbir çözüm modelini kabul etmeyeceklerini söyledi.

Türkiye’nin duruşunun net olduğunu, Kıbrıs'ta çözümün makul şartlarda gelmesini temenni ettiklerini ifade eden Oktay, bu olmazsa KKTC'nin hiçbir hakkına halel getiremeyeceklerini vurguladı.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı da, "Kıbrıs konusunda ifade ettikleriniz umarım güneydeki yöneticiler için uyarıcı olsun.

Biz adil, kalıcı çözüm istedik, çaba ortaya koyduk, somut göstergeleri ortada ama karşılık bulamadık. Referandumda Hayır diyen taraf mükafatlandırıldı ama biz ambargo altında yaşatılıyoruz. Kıbrıs Türk tarafı tüm esneklikleri Crans Montana'da da gösterdi ama yine karşılık bulamadı.

Şimdi gelinen noktada Rum tarafı bazı kabuller yapmalı; Kıbrıs'ta tek hakim kendileri değildir, en az onlar kadar eşit ve hak sahibi bir varlık olduğunu içlerine sindirmeleri gerekiyor, bu olursa çıkış yolu bulunur” dedi.



Erdoğan’dan Akıncı’ya kutlama mesajı: “Kıbrıs’ta çözüme ulaşılması tüm Doğu Akdeniz için son derece kıymetlidir”



Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’ya KKTC’nin kuruluşunun 35. yılı münasebetiyle kutlama mesajı gönderdi.

Erdoğan mesajında; Kıbrıs konusunda adil, kalıcı ve yaşayabilir bir çözüme ulaşılmasının, sadece Ada’da değil, bugün karşı karşıya bulunulan mevcut sınamalar ışığında, tüm Doğu Akdeniz için son derece kıymetli bir örnek teşkil edeceğini belirtti.

Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan, çoğulcu demokrasi anlayışını özümseyen siyasi yapısı, gelişen kurumları ve insan haklarına saygısıyla KKTC’nin Kıbrıs Türkü için güven, kendileri için de gurur vesilesi olmaya devam ettiğini ifade etti.

Türkiye’nin her zaman ve her koşulda Kıbrıs Türk halkının yanında olacağını vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin Kıbrıs Türkü’nün meşru haklarının, güvenlik ve refahının devamının sağlanması yönünde çalışmaya devam edeceğini dile getirdi.

Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhurbaşkanı Akıncı’ya gönderdiği mesajında, hukuk ve hürriyet mücadelesini kararlılıkla sürdüren Kıbrıs Türk Halkı’nın, Ada’da adil, kalıcı ve yaşayabilir bir siyasi çözüme ulaşılabilmesi için her türlü yapıcı çabayı ve iyi niyeti sergilediğini, Kıbrıs Adası’nın bölgede bir barış, istikrar ve refah kaynağına dönüşmesine yönelik iradesini kuvvetle koruduğunu vurguladı.

Erdoğan, “KKTC’nin kuruluşunun 35. Yıldönümü münasebetiyle Zat-ı Devletleri’nin şahsında tüm kardeşlerimi içtenlikle tebrik ederim” dedi.



Özersay KKTC’nin kuruluşunun 35. Yıldönümü nedeniyle mesaj yayınladı



Özersay mesajında “Kıbrıs Türk Halkının kendi kendini yönetme ve kendi geleceğini tayin etme hakkının en önemli simgesi olan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 35. Yıldönümü kutlu olsun. Bu topraklarda onurumuzla bir Halk olarak yaşayabilme ve kimliğimizi var etme mücadelemiz devletimizin kuruluşundan da önceye dayanmaktadır ve geçen süre zarfında bu uğurda çok bedeller ödenmiştir.

KKTC bugün ekonomik ve sosyal kalkınma açısından arzu ettiğimiz düzeye henüz ulaşamamış olsa da bu durum bizi mücadelemizden vazgeçirmeyecek, bilakis birlikte hareket ederek çok daha fazla çalışmamız için bizi motive edecektir. Kıbrıs Türk Halkı uluslararası toplumun bugün devam eden haksız yaklaşımları nedeniyle dünyadan bir anlamda izole edilmeye çalışılıyor olsa da, adım adım dünyanın parçası olma yolunda kararlılıkla ilerleyecektir. KKTC tüm kurumlarıyla birlikte uluslararası toplumun farklı aktörleriyle uluslararası terörizme, kara para aklanmasına ve insan ticaretine karşı mücadele gibi konularda en üst düzeyde işbirliği yapmaya açık çağdaş değerleri paylaşan bir duruş sergilemektedir ve bundan sonra da bu yönde hareket edecektir.

Kıbrıs Türk Halkının kendi kurumlarını iyi yönetmesi, kendi devletine sahip çıkması gerek Kıbrıs adasının gerekse Doğu Akdeniz bölgesinin güvenliği, istikrarı ve huzuru açısından hayati önem taşımaktadır. Demokratik ve laik bir hukuk devleti olarak KKTC’ni bugün bulunduğu noktadan çok daha iyi yerlere taşımak hepimizin görevidir.

Bu vesileyle bugün bu adada bir Halk olarak var olma mücadelemizde başarıya ulaşmamızda emeği geçen ve artık aramızda bulunmayan herkesi ve özellikle Şehitlerimizi rahmetle anıyor, Halkımızın Cumhuriyet Bayramını yürekten tebrik ediyorum” dedi.



Bakan Özersay KTFF ve LTTFF onuruna akşam yemeği verdi



Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay, Bakanlığının himayelerinde gerçekleşecek “Cumhuriyet Kupası 2018” organizasyonunda karşılaşacak olan Kıbrıs Türk Futbol Federasyonu (KTFF) U 21 Karması ile Londra Türk Toplumu Futbol Federasyonu (LTTFF) U 21 Karması onuruna bir akşam yemeği verdi.

Bakan Özersay yemekte yaptığı konuşmada, hükümet olarak yurtdışında yaşayan Kıbrıslı Türklere yönelik başlatmış oldukları proje çerçevesinde Türk gençlerinin farklı aktiviteler bağlamında ülkemizi ziyaret etmelerini her açıdan desteklediklerini ve bundan sonra da desteklemeye devam edeceklerini vurguladı. Özersay, yurtdışında yaşayan Kıbrıslı Türklerin sosyal anlamda bir araya gelerek bir dayanışma ruhu içerisinde hareket etmelerine önemli ölçüde katkı koyan kurumlardan birisi olan LTTFF yetkililerini de bugüne değin yapmış oldukları çalışmalar ile ilgili olarak kutladı.

Bakan Özersay, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin 35. Kuruluş Yıldönümü bağlamında yurtdışında yaşayan Kıbrıslı Türk gençlerin ülkemizde bulunmasından memnuniyet duyduğunu ve önümüzdeki dönemde de buna benzer etkinlikleri ellerinden geldiğince hükümet olarak destekleyeceklerini de sözlerine ekledi.

Bakan Özersay konuşmasının ardından federasyon yetkililerine plaket takdim ederken, LTTFF yetkilileri de Özersay’a forma hediye etti.



Cumhuriyet Kupası 2018 etkinliği yapıldı



Başbakan Yardımcılığı ve Dışişleri Bakanlığı himayelerinde bugün saat 17:00’de Lefkoşa Atatürk Stadında “Cumhuriyet Kupası 2018” organizasyonu gerçekleştirildi.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin 35. Kuruluş Yıldönümü Kutlama Etkinlikleri çerçevesinde gerçekleşen organizasyonda Kıbrıs Türk Futbol Federasyonu U 21 Karması ile Londra Türk Toplumu Futbol Federasyonu U 21 Karması karşılaştı.

Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay’ın da izlediği maçta Kıbrıs Türk Futbol Federasyonu U 21 Karması 1 – 0 galip geldi. Bakan Özersay maç sonrası oyunculara kupa ve madalyalarını verdi.



Özersay, yabancı siyasi ve parlamenterlere brifing verdi



Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay, KKTC’nin 35. kuruluş yıldönümü kutlama etkinliklerine katılmak üzere KKTC’de bulunan 12 farklı ülkeden 19 yabancı siyasi ve parlamentere brifing verdi.

Bakanlık Uğur Umar Konferans Salonu’nda yer alan brifingde, Özersay, Kıbrıs konusuna dair son gelişmeler hakkında bilgiler aktardı.













Enformasyon Dairesi







Facebook





Twitter





Instagram





Flickr





LinkedIn





Website













Dışişleri Bakanlığı







Facebook





Twitter





YouTube





Website













Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti

Başbakan Yardımcılığı ve

Dışişleri Bakanlığı

Enformasyon Dairesi



Tel: +90 (392) 601 1800 - 01

Faks: +90 (392) 228 4847

E-Posta: pio@mfa.gov.ct.tr

Adres: Selçuklu Caddesi, Lefkoşa KKTC

via Mersin 10 / TURKEY



Twitter: @trnc_pio

Facebook: @trncpio

Youtube: KKTCDisisleri





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 34
Dün Tekil 1787
Bugün Tekil 1440
Toplam Tekil 4069361
IP 3.17.184.90






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























11 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


Sevgim - Millete!
Vurgunlu um - Azadl a ve adalete!
itaatim - Hocalar ma!
Borcum - Dostlar ma ve meslekta lar ma!
Nefretim - Yalanc lara ve iki y zl lere!

(Eb lfez EL BEY)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.215 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu