BASIN BÜLTENİ Akıncı, Lute’u kabul etti - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









BASIN BÜLTENİ Akıncı, Lute’u kabul etti
Tarih: 01.11.2018 > Kaç kez okundu? 976

Paylaş


Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres’in Kıbrıs sorunu için görevlendirdiği geçici özel danışmanı Jane Holl Lute’u kabul etti.

Cumhurbaşkanlığı’nda gerçekleşen görüşmeye, Cumhurbaşkanlığı yetkilileri de katıldı.





Özersay: “Artık izleyen ve protesto eden konumunda olmayacağız”



Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay, NTV yayınında Doğu Akdeniz’de doğal zenginlikler konusunda açıklamalarda bulundu.

NTV: Sondaj gemisi Fatih’in çalışmalara başlaması hangi açıdan önemli, hem de Türkiye ile birlikte atılan bu adım bölgede neyi değiştirecek?

Özersay: KKTC açısından baktığınız zaman, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı’na biz daha önce lisans verdiğimiz için bizim adımıza Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Kıbrıs Türk halkı adına Kıbrıs adasının deniz yetki alanları içerisinde de birtakım kazıları artık yapmaya başlayacağını, geçmişte olduğu gibi sadece yapılanları protesto eden ve fiiliyatta fiili durumlar oluşturulmasını, bizim aleyhimize fiili durumlar oluşturulmasını izleyen konumda olmaktan çıkacağımızı söyleyebilirim.

Bir kere bu gelişme fiiliyatta, sahada bir tür paradigma değişikliği olarak algılanması gerekir. Söylediklerimizin sadece lafta kalmayacağının, bunları gerçekleştirmek için fiziki imkanlara da sahip olduğumuzun göstergesi olarak görülmelidir. Şu açıdan söylüyorum eskiden, geçmişte Kıbrıs Rum tarafı bir şeyler yapardı biz ise yalnızca protesto ederdik, hakkımızın saklı olduğunu söylerdik. Münhasır Ekonomik Bölge anlaşması yaptıklarında komşu ülkelerle biz protesto ederdik, lisans verdiklerinde protesto ederdik, sismik araştırma yaptıklarında protesto ederdik, oysa şimdi bugüne kadar hukuken olmasa da arazide fiili durum hep bizim aleyhimize gelişmekteydi. Şimdi bu gelişme ile birlikte Türkiye Cumhuriyeti’nin satın almış olduğu sondaj gemisi ve bir süre sonra devreye girecek olan ikinci sondaj gemisiyle birlikte artık haklarımızı bizzat tesis eder konuma geliyoruz. Fiilen sahada var olabileceğimiz bir fiziki imkan kapasitesi ortaya çıkmış oluyor.

Önümüzdeki dönemde bizim de verdiğimiz lisanslar bağlamında Kıbrıs adasının etrafındaki deniz yetki alanları içerisinde bu fiziki imkan kapasitesiyle birlikte, fiiliyatta, sahada bizim de var olacağımızı gösteren bir somut kanıttır bu. Tabi bu kazılar Türkiye’nin deniz yetki alanları içerisinde başlıyor ama asıl önemli adım KKTC tarafından ilan edilen bloklar içerisinde kazıların başlamasıyla atılmış olacak.

NTV: Hiç şüphesiz, bu da çok önemli, sizce Kıbrıs’ta yeni bir müzakere süreci başlarsa, başlaması halinde bu çalışmalar geçmişte olduğu gibi yine durur mu ne dersiniz?

Özersay: Geçmişte maalesef bu bizim aleyhimize olacak şekilde istismar edildi. Müzakereler devam ediyor aman yapmayın, etmeyin siz bir adım atmayın şeklinde yaklaşımlar oldu ve bu bizim aleyhimize gelişmişti. Hatta 2015 yılında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde yapılan Cumhurbaşkanlığı seçiminde Sayın Akıncı’nın göreve gelmesinden sonra, Sayın Cumhurbaşkanı’nın göreve gelmesinden sonra iki taraf karşılıklı olarak müzakereler var diye bu çalışmaları askıya alma kararı almışlardı. Üstü kapalı bir uzlaşı sonucunda olmuştu ancak maalesef ertesinde bu uzlaşının ertesinde, Kıbrıs Rum tarafı bu çalışmalarına devam etti ve biz Kıbrıs Türk tarafı olarak Türkiye ile birlikte bu çalışmaları bir nevi askıya almıştık. Önümüzdeki dönemle ilgili olarak kısa bir süre önce Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığıyla da, Sayın Çavuşoğlu’yla da birlikte yapmış olduğumuz ortak basın açıklamasında vurguladığımız üzere biz bundan sonra müzakereleri gerekçe göstererek, müzakereleri bahane göstererek bizim bu deniz yetki alanları ile ilgili çalışmalarımızı kimsenin durdurmasına izin verecek değiliz. Geçmişte bu konuda maalesef haklarımızın bir nevi gasp edildiğini, geriye düştüğümüzü gördük. Önümüzdeki dönemde biz, daha önce yapmış olduğumuz öneri geçerli olacak şekilde altını çizerek vurgulamak istiyorum, eğer gerçekten bunu istiyorlarsa buyursunlar gelsinler birlikte adanın tamamında etrafında Kıbrıslı Türklerle, Kıbrıslı Rumların birlikte istişare halinde bu aramaları yapması ve her ikimize de ait olan, ortak malımız olan, bu doğal zenginlikleri birlikte çıkarma yönündeki önerimiz hale daha geçerlidir. Ama buna sıcak bakmıyorlarsa Türkiye ile birlikte önümüzdeki dönemde, müzakerelerin olması ya da Kıbrıs sorununda belli bazı süreçlerin olmasını bahane göstererek kimsenin bu tür adımlarımızı engellemesine müsaade etme düşüncemiz yoktur.



Başçeri, güven mektubunu bugün Cumhurbaşkanı Akıncı’ya sunacak



Türkiye’nin yeni Lefkoşa Büyükelçisi Murat Başçeri, güven mektubunu bugün Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’ya sunacak.

Büyükelçi Murat Başçeri, KKTC’yi yakından tanıyan bir isim. Başçeri, 2001-2005 yılları arasında Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçiliği’nde önce başkatip, ardından müsteşar olarak görev yapmıştı.

Başçeri, 2011-2013 yılları arasında Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçiliği’nde yeniden görev aldı. Başçeri, bu dönemde önce birinci müsteşar, daha sonra da elçi müsteşar olarak görevde bulundu. Murat Başçeri, 2013’ten bu yana Ankara’da TC Dışişleri Bakanlığı’nda Kıbrıs’tan da sorumlu olan Kuzeydoğu Akdeniz Genel Müdür Yardımcılığı’nı yürütüyordu.



Burcu: “Akıncı, açık uçlu süreçler olamayacağını ve sonuç alıcı bir süreç için izlenmesi gereken prosedürü Lute’a aktardı”



Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Barış Burcu, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın, dün bir araya geldiği Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin Geçici Özel Danışmanı Jane Holl Lute’a, Kıbrıs sorununun çözümü konusunda açık uçlu süreçler olamayacağını aktardığını söyledi.

Burcu; Akıncı’nın ayrıca, BM yetkilisine varılacak anlaşmada Kıbrıslı Türklerin kararlara etkin katılımının önemli olduğunu da söylediğini belirtti.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Barış Burcu, Cumhurbaşkanı Akıncı’nın Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin Geçici Özel Danışmanı Jane Holl Lute ile görüşmesinin ardından yaptığı yazılı açıklamada şöyle dedi:

“Cumhurbaşkanımız Sayın Mustafa Akıncı, BM Genel Sekreteri Geçici Özel Danışmanı Sayın Jane Holl Lute ile 2.5 saat süren yararlı bir görüşme yaptı.

Cumhurbaşkanımız, görüşmede Genel Sekreter’in de önceden raporunda belirttiği gibi açık uçlu süreçler olamayacağını ve sonuç alıcı bir süreç için izlenmesi gereken prosedürü Sayın Lute’a aktardı. Cumhurbaşkanımız ayrıca bulunacak olası bir çözümde siyasi eşitliğin ve kararlara etkin katılımın önemini Sayın Lute’a bir kez daha ifade etti.”



Derinya ve Aplıç kapıları 12 Kasım’da saat 12.00’de eş zamanlı açılıyor



Derinya ve Aplıç Kapıları 12 Kasım’da eş zamanlı olarak saat 12.00’de karşılıklı geçişlere açılıyor.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Rum Yönetimi Lideri Nikos Anastasiadis’in uzun bir aradan sonra geçen hafta gerçekleştirdiği toplantıda açılış tarihi belirlenen kapılarda iki liderin de katılacağı, törensel bir düzenlemenin söz konusu olmadığı öğrenildi.

Liderler, daha fazla geçiş kapısı açılması için Mayıs 2015’te uzlaşıya varmış ve Lefke Aplıç ve Gazimağusa Derinya kapılarının açılması için çalışma başlatılmasını karara bağlamıştı.

KKTC ile Güney Kıbrıs Rum Kesimi arasında ilk sınır kapısının açıldığı 2003’ten bu yana 7 sınır kapısı bulunuyor. Aplıç ve Derinya ile sınır kapısı sayısı 9’a yükselecek.



BM Güvenlik Konseyi’nden Kıbrıs sorunun çözümü için taraflara çağrı



Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in raporundaki öneriler doğrultusunda Kıbrıs sorununun çözümü için tüm taraflara "gecikmeksizin yapıcı, açık ve yaratıcı bir çalışma içine girmeleri" çağrısında bulundu.

BM Genel Sekreteri Guterres'in Kıbrıs raporu, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyindeki kapalı oturumda ilk kez görüşüldü.

Toplantının ardından gazetecilere açıklamalarda bulunan BM Güvenlik Konseyi Başkanı Sacha Sergio Llorenti Soliz, BM Siyasi İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Rosemary DiCarlo'nun BMGK'yi, Guterres'in Kıbrıs raporu hakkında bilgilendirdiğini söyledi.

Konseyin ekim ayı dönem başkanı Soliz, BMGK'nin Kıbrıs'ta ''BM kararları ile uyumlu, iki toplumlu, iki bölgeli ve müzakere edilmiş kapsamlı bir çözümü'' desteklediğini ifade etti.

BM Güvenlik Konseyi, toplantının ardından yaptığı ortak açıklamada, Kıbrıs sorununun çözümü için tüm taraflara Genel Sekreter Guterres'in raporundaki öneriler doğrultusunda "gecikmeksizin yapıcı, açık ve yaratıcı bir çalışma içine girmeleri" çağrısı yaptı.

BM Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric ise günlük basın brifinginde, Guterres'in Kıbrıs sorunu için görevlendirdiği geçici özel danışmanı Jane Holl Lute'un istişarelerde bulunmak üzere Çarşamba günü (dün) Ada'da olacağını söyledi.

BM Genel Sekreteri Guterres, 15 Ekim'de BM Güvenlik Konseyine sunduğu Kıbrıs raporunda, "Ada'da iki toplum arasında kapsamlı çözüm umutlarının hala canlı olduğuna inanıyorum." değerlendirmesinde bulunmuştu.

Sonuç vermeyen ve sonu olmayan bir sürecin geride kaldığını, Kıbrıs'ta çözümsüzlüğün sürdürülemeyeceğine dair yaygın bir anlayış olduğunu kaydeden Antonio Guterres, "Kıbrıslıların, sadece net bir ufukta başarılabilecek kalıcı bir barışın getirebileceği ortak bir geleceği hak ettiğine inanıyorum." ifadesini kullanmıştı.

Guterres, Ada'da çözümün gelecekte her Kıbrıslının koşullarını iyileştireceğine değinerek, taraflar beklentilerinden daha azını kabul etse de çözümün büyüme, refah ve geleceğe dönük güven fırsatları sunacağına işaret etmişti.

İki tarafın da müzakere konusundaki istekliliği göz önünde bulundurularak "bundan sonraki sürece aciliyet duygusuyla iyi bir şekilde hazırlanılması" gerektiğini belirten BM Genel Sekreteri Guterres, yeni bir çabadan sonuç alınabilmesi için "yeni fikirlere ihtiyaç duyulabileceği" yorumunu yapmıştı.

Guterres, müzakereler başlamadan önce kilit konularda gerçek bir yakınlaşma sağlanıp sağlanmadığını ve tarafların kendi öngörebileceği ortak bir geleceğe yönelik çözüm için yeni öneriler getirmede istekliliğini ölçmek için BM Kıbrıs Özel Danışmanı Jane Holl Lute'den Ada'ya giderek istişarelerini sürdürmesini isteyeceğini aktarmıştı.

Antonio Guterres raporunda ayrıca, tam teşekküllü müzakerelere yeniden başlamadan önce taraflardan "başlangıç noktası" konusunda anlaşmalarını istemişti.

"Bir kez daha Kıbrıs'ta ve çevresinde bulunan doğal kaynaklardan her iki toplumun da faydalanması gerektiğini yineliyorum." değerlendirmesinde bulunan Guterres, doğal kaynakların, tarafları karşılıklı kabul edilebilir ve kalıcı bir çözüm bulunması konusunda çalışmaya teşvik etmesi gerektiğini ifade etmişti.



Sivil Savunma Afet Yönetimi ve Müdahale Tatbikatı-2018 dün başladı



Sivil Savunma Afet Yönetimi ve Müdahale Tatbikatı -2018 dün başladı.

Başbakanlık Müsteşarı, Afet ve Acil Durumlar Yönetimi Komitesi Başkanı Hasan Alicik, tatbikat kapsamında birçok senaryo ve bunlara müdahale olacağını kaydederek, “Esas amacımız, bu gibi durumlarda devletin tüm unsurlarının koordineli şekilde hareket edebilmesini sağlamak” dedi.

Sivil Savunma Afet Yönetimi ve Müdahale Tatbikatı- 2018 Seçkin Gözlemci Günü bugün Lefke’ye bağlı Gemikonağı’nda icra edilecek.













Enformasyon Dairesi







Facebook





Twitter





Instagram





Flickr





LinkedIn





Website













Dışişleri Bakanlığı







Facebook





Twitter





YouTube





Website













Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti

Başbakan Yardımcılığı ve

Dışişleri Bakanlığı

Enformasyon Dairesi



Tel: +90 (392) 601 1800 - 01

Faks: +90 (392) 228 4847

E-Posta: pio@mfa.gov.ct.tr

Adres: Selçuklu Caddesi, Lefkoşa KKTC

via Mersin 10 / TURKEY



Twitter: @trnc_pio

Facebook: @trncpio

Youtube: KKTCDisisleri