İRAN”A SAVAŞ HAZIRLIĞI - Nurullah AYDIN - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









İRAN”A SAVAŞ HAZIRLIĞI - Nurullah AYDIN
Tarih: 18.04.2010 > Kaç kez okundu? 4325

Paylaş


16 Nisan 2010



Türkiye; asker, yargı, siyaset kaosunu yaşarken, bilinen film tekrar gösterimde!.İran, Basra Körfezi ülkelerindeki füze savunma sistemlerini genişleten ABD”yi, bölgede İran korkusunu körüklemeye çalışmakla suçluyor.



İşgali meşrulaştırma çabası

İran Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Ramin Mehmanperest, devlet televizyonuna yaptığı açıklamada, “Bu girişimleri, yabancı güçlerin İran korkusu duygusu yaratmak için yaptıkları bir komplo ve plan olarak görüyoruz” dedi. Mehmanperest, “İran içindeki varlıklarını kaybettikleri için burada dayanak noktaları olmadığını hissediyorlar ve (bölgedeki) varlıklarını meşrulaştırmak için böyle bir imaya girişiyorlar” diye konuştu. Sözcü, kendilerinin Körfez bölgesi ülkelerinin hepsiyle dostça ilişkilere sahip olduklarını ileri sürerek, “Bölgenin güvenliğinin bu ülkelerin ortak işbirliği ile sağlanacağını düşünüyoruz” ifadesini kullanıyor.



Körfez”i kuşattı

İran”ın nükleer çalışmalarını bahane ederek Körfez ülkelerini kuşatan ABD ise; çalışmalarını karadan ve denizden aralıksız devam ediyor. Kara ve deniz füze savunma sistemleriyle İran”ı ablukaya almakta kararlı olan ABD, bu bağlamda Kuveyt, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri ve Bahreyn”de kara konuşlanması yaparken füze savunmalı deniz kuvvetlerini de Akdeniz çevresinde konuşlandırmaya başladı.



Pentagon da hedef gösterdi

ABD Savunma Bakanı Robert Gates, Pentagon”un 2010 strateji belgesinde İran”ı yeni tehdit olarak hedef gösterdi. Pentagon”un taslak strateji belgesinde başta İran olmak üzere Çin ve Kuzey Kore”nin hava savunma ve saldırı sistemleri geliştirdikleri belirtilerek, bu ülkelerden yönelebilecek tehditlere karşı donanma ve hava kuvvetlerinin ortak savaş planlarının ana hatlarıyla belirlendiği açıklandı. Belgede ordunun önceliğinin “Afganistan ile Irak”taki terör örgütlerini dağıtmak” olduğu ifade ediliyor.



ABD, İran”ı uyararak, ABD”nin sabrının sonuna geldiğini açıkladı.

Beyaz Saray sözcüsü Robert Gibbs, "İran”dan ard arda gelen duyuru ve açıklamalar, bu ülkenin nükleer programının kesinlikle barışçı amaçlı olduğunu göstermek için uluslararası toplumun güvenini kazanmak gibi bir arzusu olmadığını ortaya koymaktadır" ifadesini kullandı. Sözcü, "Tıpkı müttefiklerimiz gibi ABD Başkanı Barack Obama da bu böyle devam ederse bunun olumsuz sonuçları olacağı konusunda uyarıda bulundu. Bu süreç işlemektedir. Zaman ve sabrın sonuna gelinmiştir" diyor.



ABD, İran için Türkiye”yi uyardı

ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı James Steinberg, Başbakan Recep Erdoğan”ın İran için “dost” demesini değerlendirirken, “İran”a bir etiket yapıştırmalarına ihtiyacımız yok. İhtiyacımız olanı, İran”ın nükleer silah kabiliyetini elde etmemesini garantilemek için bizimle birlikte çalışmalarıdır” dedi. Steinberg”in konuştuğu Financial Times ise, “ABD, İran”a yaptırımlar konusunda Türkiye”yi sıkıştırıyor” yorumunu yapıyor.



James Steinberg, Financial Times gazetesine yaptığı açıklamada “Türkiye”nin, nükleer bir İran olasılığı konusunda kaygılı olmak için herkes kadar nedenleri var” şeklinde konuşuyor.



Başbakan Recep Erdoğan”ın İran için “dost” kelimesini kullandığına dikkat çekilmesi üzerine Steinberg “İran”a bir etiket yapıştırmalarına ihtiyacımız yok. İhtiyacımız olanı, İran”ın nükleer silah kabiliyetini elde etmemesini garantilemek için bizimle birlikte çalışmalarıdır” diyor.



Financial Times de, ABD”li Dışişleri Bakan Yardımcısını açıklamalarını yansıttığı haberinde “ABD, İran”a yaptırımlar konusunda Türkiye”yi sıkıştırıyor” başlığını kullanıyor.



Gazeteye göre; “ABD, İran”a karşı yeni yaptırımlara destek vermesi konusunda Türkiye”ye baskıya hız veriyor, bu da Washington”un, Tahran”ın nükleer programı konusunda bir konsensüs oluşturmadaki zorluklara vurgu yapıyor.”



Uluslar arası Atom Enerji Ajansınca yayımlanan raporda Tahran”ın nükleer savaş başlığı konusunda halen çalışmalar yapabileceği belirtilmesine rağmen Türkiye”nin ek yaptırım empoze edilmesi konusunda ikna edilmediğini kaydederken de “Ve ABD ile ilişkiler gergin” görüşünü de dile getiriyor.



Bu arada, Financial Times, “ABD ile Türkiye arasındaki ilişkiler, başka cephelerde de sınanıyor” diyerek iki ülke arasındaki gerginlik yaratan gelişmelere de dikkat çekiyor.



Türkiye”de neler yaşanıyor acaba! Onu da zaten TV”ler gazeteler yalan yanlış size aktarıyor.



GüNüN SöZü; Dogmalara inanan insanın, gerçeğin ışığını görmesi mümkün değildir.







Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 60
Dün Tekil 1349
Bugün Tekil 226
Toplam Tekil 4073503
IP 3.15.221.67






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























15 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


Asil yetimler anadan babadan de il, ilim ve ahlaktan yoksun olanlard r. (HZ. AL )


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.192 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu