BASIN BÜLTENİ Akıncı: “Sonuç odaklı olmayan dipsiz bir sürece dahil olmayacağız” - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









BASIN BÜLTENİ Akıncı: “Sonuç odaklı olmayan dipsiz bir sürece dahil olmayacağız”
Tarih: 18.09.2018 > Kaç kez okundu? 859

Paylaş


Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, ucu açık sonuç odaklı olmayan dipsiz bir sürece dahil olmayacaklarını buna sadece kendilerinin değil BM Genel Sekreterliği’nin de sıcak bakmadığını ima ettiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, TBMM Dışişleri Komisyon Başkanı Volkan Bozkır'ı kabul etti.

Kıbrıs Türkü’nün Rumların yöneteceği bir adanın azınlığı olmayacağını böyle bir şeyin söz konusu olamayacağını vurgulayan Akıncı, 1960 anlaşmalarında da Kıbrıs Türkü’nün azınlık olarak nitelendirilmediğini tam tersine kurulan yeni devletin ortağı, iki temel unsurundan biri olarak nitelendirildiğini söyledi.

Akıncı, hazmedilemeyenin de bu olduğuna işaret ederek, “Adayı sadece kendilerinin saydılar, hatta onun ötesinde Yunanistan’la da birleştirmek istediler. Bu mümkün değildi, nitekim de olmadı” dedi.

Sonraki süreçlerde hep altı çizilen en önemli hususlardan birinin siyasi eşitlik olduğuna dikkati çeken Cumhurbaşkanı Akıncı, 1968 yılında başlayan görüşmelerin 50’nci yılına girdiğini, yarım yüzyıldır Kıbrıs sorununu çözmeye çalıştıklarını kaydetti.

Bu konunun bir 50 yıl daha uzamasının artık düşünülemeyeceğini belirten Akıncı, bundan dolayıdır ki Crans-Montana’dan beri sürekli ucu açık sonuç odaklı olmayan dipsiz bir sürece dahil olmayacaklarını, buna sadece kendilerinin değil BM Genel Sekreterliği’nin de sıcak bakmadığını ima ettiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, BM’nin de artık bir sonuç görmek istediğini, çözümün aracı olmak yerine sorunun parçası haline geldiklerini ifade ederek, “Barış Gücü 1964 yılında 3 aylığına adaya geldi, ne kadar daha buralarda olacaklarını onlar da sorgulamaya başladılar” dedi.

Rum tarafının da bunu fark ettiğini ve bu nedenle söylemlerinde bazı farklılıklar olduğunu belirten Akıncı, yeni zihniyetin ve dönüşümün BM Genel Sekreteri’yle yapılacak görüşmede ortaya çıkacağını belirtti.

Mustafa Akıncı, Kıbrıs Türk tarafının Türkiye’nin desteğiyle her zaman barıştan ve çözümden yana olduğunu, eşitlik, özgürlük ve güvenlik sağlanması halinde, Doğu Akdeniz’de de geniş iş birliği olanağıyla sorunların akıl yoluyla çözülebileceğini söyledi.

Türkiye’nin bölgedeki ilişkilerinin gelişmesiyle doğal gazı taşımasının en mantıklı yol olduğunu vurgulayan Akıncı, “Dün İsrail ve Yunanistan’la yapılan anlaşmalar, Doğu Akdeniz’deki gazı taşımak için uzun ve pahalı bir yol, bunlar doğru çözüm değil” dedi.

Akıncı, bu konunun akıl yoluyla çözülmesini, doğal gazın bir işbirliği alanı olarak kullanılmasını temenni etti.

Akıncı, Kıbrıslı Türklerin 2004’te referandumda evet diyerek AB dışında kaldığını, Rumların hayır diyerek AB’ye girdiğini anımsatarak “Büyük haksızlık” ifadelerini kullandı.

Geçmişte adada AB komisyonu olduğunu, müzakere sürecinde Rumların itirazları doğrultusunda komisyonun dağıtıldığını, eskiden AB üyesi ülkelerin adaya gelişlerinde kendilerini de ziyaret ettiğini ancak son bir yıldır gelenlerin kendilerini ziyaret etmediğini anlatan Akıncı, çözüme böyle katkı sağlanamayacağını, bu tavırların zaten AB üyesi olan tarafı şımartmaktan başka bir işe yaramayacağını söyledi.

Cumhurbaşkanı Akıncı, gittikçe düzelen AB- Türkiye ilişkilerinin mutluluk verici olduğunu vurguladı.

Volkan Bozkır ise göreve geldikten sonra ilk yurt dışı ziyaretini tabiatıyla KKTC’ye gerçekleştirdiğini belirterek, TC’nin KKTC’nin tüm sorunlarında yanında olma ve birlikte hareket etme kararlılığında olduğunu söyledi.

Crans-Montana sürecinden sonra bir belirsizlik ve hayal kırıklığı ortamı doğduğunu ifade eden Bozkır, “Ancak Rum tarafının adeta süreci uzatarak zaman kazanmak ve bir anlamda kurdukları devlette Kıbrıslı Türkleri bir azınlık statüsünde yerleştirmek arzusu çok aşikar şekilde ortaya çıktı” dedi.

Bozkır, Türkiye olarak, böyle bir ortamın meydana gelmesine izin vermeyeceklerini vurgulayarak, siyasi eşitlik temelinde bir arada yaşanması şansının gerçekleşmesinin kendilerinin de arzu ettiği bir sonuç olduğunu ancak bunun dışında emrivakilerle sonuç vermeyecek şekilde sürecin uzatılmasını istemediklerini belirtti.

BM Genel Sekreteri’nin de artık sonucu olmayacak bir sürece girmeyi arzu etmediğini söyleyen Bozkır, BM Genel Sekreteri’nin danışmanı Lute’un raporunu bugün sunacağını, ekim ayı içinde yayımlanacak bu raporda arzu edilmeyen ifadelerin yer almaması için de hep birlikte gayret sarf edeceklerini ifade etti.

Bozkır, Doğu Akdeniz’deki gazı taşımak için yapılan çalışmaların birçoğunun kabul edilebilir olmadığını, gazın Türkiye üstünden aktarılmasının tek çare olduğunu belirterek, “Biz sabrımızı koruyoruz, onlar da doğruyu bulacak” dedi.

AB’nin kafasının karışık olduğunu, ırkçı hükümetlerle sorunlar yaşadığını söyleyen Bozkır, AB’yle yaşanan kırgınlıklara değinerek, “Biz aynı yerdeyiz bekliyoruz isteyen gelir” dedi.





Özersay, Bozkır’ı kabul etti



Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay, TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Volkan Bozkır ve heyetini kabul etti.

Bozkır’ın ziyaretinin hem zamanlı, hem anlamlı hem de yararlı olduğunu dile getiren Özersay, KKTC’nin kendi imkânları çerçevesinde, TC ile işbirliği halinde, farklı uluslararası platformlarda Kıbrıs Türkü’nün hak ve menfaatlerini elinden geldiğince savunmaya gayret gösterdiğini dile getirdi.

TBMM Dışişleri Komisyonu’nun bu kısıtlı imkanları genişletecek, farklı platformlarda, yerine göre KKTC’nin sesi olacak bir birim niteliğinde olduğunu anlatan Özersay, bu açıdan da ziyaretin önemli olduğunu ifade etti.

Özersay, önümüzdeki dönemde bu işbirliğinin artarak devam edeceğine inanç belirtti.

Bozkır da konuşmasında, Özersay’ın ne kadar etkin bir çalışma tarzı olduğunu eskiden beri gözlemlediklerini dile getirdi.

Gün boyunca önemli görüşmeler gerçekleştirdiklerini anlatan Bozkır, Kıbrıs Türklerinin refahının en üst düzeyde olmasının öncelikli hedefleri olduğunu belirtti.

Bozkır, Özersay’ı TBMM Dışişleri Komisyonu’nda konuşma yapmaya çağırdı.





Erdoğan: "Kıbrıs’taki asker sayımızı azaltmayacağız"



Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Kıbrıs'taki asker sayımızı azaltmayacağız" dedi.

Erdoğan, Azerbaycan dönüşü uçakta gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Erdoğan, batı basınında, TSK’nın KKTC’de kalıcı ve kapsamlı bir deniz üssü kurmak istediği iddiasına ilişkin, “Bizim KKTC’de üs diye bir sorunumuz yok. Niye? Bizim topraklarımızdan oraya ulaşmak, Doğu Akdeniz’e varmak dakikalarla konuşulacak bir şey. Orası bize çok yakın mesafede” şeklinde yanıt verdi.













Enformasyon Dairesi







Facebook





Twitter





Instagram





Flickr





LinkedIn





Website













Dışişleri Bakanlığı







Facebook





Twitter





YouTube





Website













Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti

Başbakan Yardımcılığı ve

Dışişleri Bakanlığı

Enformasyon Dairesi



Tel: +90 (392) 601 1800 - 01

Faks: +90 (392) 228 4847

E-Posta: pio@mfa.gov.ct.tr

Adres: Selçuklu Caddesi, Lefkoşa KKTC

via Mersin 10 / TURKEY



Twitter: @trnc_pio

Facebook: @trncpio

Youtube: KKTCDisisleri





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 41
Dün Tekil 1947
Bugün Tekil 618
Toplam Tekil 4077347
IP 18.223.159.195






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























17 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


Tanr nasip eder, mr m vefa ederse; Musul, Kerk k ve Adalar geri alaca m. Selanik de dahil Bat Trakya'y T rkiye hudutlar i ine kataca m.
(Mustafa Kemal ATAT RK)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 2.384 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu