BASIN BÜLTENİ Özersay: “Dengeler değişiyor, değişen stratejik konumlanmada yerimizi alacağız” - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









BASIN BÜLTENİ Özersay: “Dengeler değişiyor, değişen stratejik konumlanmada yerimizi alacağız”
Tarih: 04.09.2018 > Kaç kez okundu? 1048

Paylaş


Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay, “Dengeler değişiyor, değişen stratejik konumlanmada yerimizi alacağız” dedi.

Özersay, Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun davetlisi olarak Ankara’ya

hareketinden önce BRT’de Ankara temasları ve Kıbrıs konusuyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Doğu Akdeniz ve Kıbrıs’ın öneminin son dönemde arttığına ve önemli uluslararası aktörlerin gerek siyasi ve ekonomik, gerekse askeri açıdan bölgede nüfuz mücadelesine girdiğine vurgu yapan Özersay, Kıbrıslı Türklerin bölgede bir aktör olarak varlığını sürdüreceğini ve bu nedenle Türkiye ile tüm bu konuları istişare ederek, işbirliği halinde ağırlığını artıracağını kaydetti.

Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Özersay, Kıbrıs konusunda önemli bir kırılma noktasına doğru gidildiğine dikkati çekti. Özersay, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin Kıbrıs’ta bundan sonra ne yapılacak sorusunun yanıtını aradığını belirterek, bunun önemli olduğunun altını çizdi.

Özersay, “Hiçbir şey eskisi gibi olmayacak. Başta ABD olmak üzere, uluslararası aktörler adadaki BM Barış Gücü askerlerinin gerekliliğini bile sorgular duruma geldi. Bu bile başlı başına yeni bir döneme girildiğinin işaretidir. Bu nedenle şimdi yapılan ziyaret önemli” dedi.

Kudret Özersay, yeni Kıbrıs Özel Temsilcisi tarafından hazırlanan raporun Eylül ayının son haftası BM Genel Kurulu’nda ele alınmasının ve Genel Sekreter’in iki liderle yapacağı görüşmenin ardından resmin şekillenmesinin beklendiğini söyledi.

Özersay, kendisinin de New York’ta Ekonomik İşbirliği Örgütü (EİÖ) ve İslam İşbirliği Teşkilatı’nın (İİT) Dışişleri Bakanları düzeyindeki toplantılarında, gözlemci üye olarak KKTC’yi temsil edeceğini ve temaslarda bulunacağını belirtti.

Kudret Özersay, “Önümüzdeki dönemde Kıbrıs sorunu çözülür ya da çözülmez. Çözülmezse, KKTC, Kıbrıs Türk halkının ortak iradesi olarak devam edecektir” ifadesini kullandı.

Doğu Akdeniz’de coğrafyanın öneminin arttığı bir dönemden geçildiğine işaret eden Özersay “Rusya, ABD ve uluslararası aktörler siyasi, ekonomik ve askeri olarak bölgeye nüfuz etme çabasındadır. Kıbrıs’ın stratejik öneminin arttığı bir dönem içindeyiz. Güç ilişkileri yeniden şekilleniyor. Sadece Suriye değil, enerji açısından da Doğu Akdeniz’de etkili olmaya çalışmaktadırlar” dedi.

Özersay, “Dengeler değişiyor, değişen stratejik konumlanmada yerimizi alacağız” ifadesini kullandı.

Kudret Özersay, Ankara’da ele alınacak konulardan bir tanesinin de hidrokarbon konusu olacağını belirtti.

Kıbrıs Rum tarafının Doğu Akdeniz’de son yıllarda Türk tarafının iradesini yok sayarak ve oldu-bitti yaparak tek taraflı adımlar attığına dikkati çeken Özersay “Bugün için Kıbrıs Türk tarafının Türkiye ile söylediği şey: Kıbrıs Türk halkının bu kaynaklarda hakkı vardır. Karar alma mekanizmasında Kıbrıslı Türklerin söz sahibi olması olmazsa olmazdır” dedi.

Özersay, Rum tarafının Doğu Akdeniz’de hidrokarbon için kazı aşamasına geçmesi halinde Kıbrıs Türk tarafının da geçeceğini belirterek, bunun da netleşmesi ve somutlaştırılması gerektiğini kaydetti. Özersay, “Ankara’da bunu netleştirip, stratejimizi artık ileriye taşıyacağız” ifadesini kullandı.

“Kıbrıs Rum tarafının enerji girişimleri, samimiyetlerinin sorgulanmasına yol açıyor” diyen Özersay, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Eğer bir ortaklık kurulacaksa, ‘yönetim ve zenginliğin’ paylaşılmasına hazır olunmalı. Kıbrıs Rum tarafı, zenginliği ve yönetimi paylaşmaya hazır değil. Özelikle doğalgaz konusunda farklı bir tutum içine girmezlerse ‘buna hazır oldukları’ konusunda bizi kolay kolay ikna edemeyecekler. Onların bu tutum içinde olmasında uluslararası toplumun tavrının da payı var. Şimdiye dek ses çıkaramayan uluslararası güçler, en azından kazı aşamasında ‘ya sorunu çözün, ya da Kıbrıslı Türklerin rızasını alın’ demeli.”

“Kıbrıs sorununun nereye gideceği konusunda önemli bir aşamaya geldik” diyen Özersay, Kıbrıs sorununun çözümünün uluslararası aktörlerden bağımsız olmadığını da vurguladı. “Yıldızlar sıraya dizildi” diye bir söz var diyen Özersay, “ABD, İngiltere, Rusya ve Çin gibi BM Güvenlik Konseyi üyesi de olan ülkelerin birlikte hareket etmesi gerektiğini ancak bu ülkelerin şu anda farklı bölgelerde kendi ülkelerinin etkisini artırmak için nüfuz mücadelesi verdiğini” dedi.

Türkiye’nin AB ile ilişkilerinin normalleşmesinin de önemli olduğunu kaydeden Özersay, bunun tek başına Kıbrıs sorununun çözümüne katkı yapmayacağını belirtti. Özersay, Rum Yönetimi’nin üyeliğinin AB’nin tarafsız kalmasını engellediğini vurguladı.



Özersay “Türkiye ile tam bir mutabakat, tam bir görüş birliği içerisindeyiz”



Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay, “Türkiye ile tam bir mutabakat, tam bir görüş birliği içerisinde olduğumuzu söyleyebilirim” dedi.

Ankara'da temaslarda bulunan Özersay, Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'yla bir araya geldi.

Görüşme sonrası düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay, Dünyanın başka bölgelerinde olduğu gibi Doğu Akdeniz’de de mevcut güç dengeler değişiyor. Uluslararası ve bölgesel aktörler arasındaki ilişkiler yeniden şekilleniyor. Biz Doğu Akdeniz’de yer almakta olan ekonomik, siyasi ve askeri gelişmeleri çok yakından takip ediyoruz. Bugün bu konuları müttefikimiz, stratejik ortağımız, Garantör Türkiye ile bir kez daha koordine etme fırsatı bulduk” ifadelerini kullandı.

Kudret Özersay, “Takdir edersiniz ki değişen dünya konjonktüründe Kıbrıs adasının stratejik önemi daha da bir artmıştır. Tam da böyle bir dönemde, en az Kıbrıslı Rumlar kadar Kıbrıs Türk Halkının da hak sahibi olduğu doğal kaynaklar konusunu da Sayın Çavuşoğlu ile ele aldık. Biz KKTC olarak her zaman uzlaşı ve işbirliği arayışı içerisinde olduk. Bu tavrımız sadece çözüm müzakereleri için değil, aynı zamanda olası bir çözümsüzlük durumunda iki taraf arasında adada işbirliğinin ve Ada etrafında, Doğu Akdeniz’de farklı aktörler arasında işbirliğinin desteklenmesi şeklinde oldu. Doğu Akdeniz Bölgesinde doğal kaynaklar konusunda da Kıbrıs’a dair diğer konularda da hem Kıbrıs Türk Halkı’nın, hem de Türkiye’nin hak ve menfaatine halel gelmeyecek iyi niyetli yaklaşımlar ortaya koymaya devam edeceğiz” diye konuştu.

Özersay sözlerine şöyle devam etti:

“Biz Türkiye ile birlikte bu bölgede, ekonomide ve enerjide ilgili tüm aktörler arasında yaratılacak karşılıklı bağımlılığın bölgede barış ve istikrarın en önemli güvencesi olacağına inanıyoruz. Bu bağlamda da uluslararası aktörlere çok önemli görevler düştüğünü düşünüyoruz. Kıbrıs Rum tarafının hem çözüm hem de bölgesel işbirliğine sıcak bakmasını sağlayacak bir zihniyet değişimi yaşaması için yerleşmiş kalıpların dışında bazı adımların atılması şarttır. Sayın Çavuşoğlu ile ay sonu New York’ta gerçekleşecek olan BM Genel Kurul toplantıları sırasında Kıbrıs’a dair olası temasları ve gelişmeleri ele aldık, görüş alış-verişinde bulunduk. Özetle bugün (dün) ele aldığımız tüm konularda Türkiye ile tam bir mutabakat, tam bir görüş birliği içerisinde olduğumuzu söyleyebilirim.

Özersay, doğalgaz ve enerji konusunda, “Kıbrıs Türk Tarafı olarak çözüm olmasa da 2 taraf arasında diyalog olabileceğini, bu konunun ele alınması gerektiği çağrımız geçerlidir. İrademiz yok sayılarak çalışmalara devam edeceklerse, biz de KKTC ve TC olarak kazı çalışmalarına başlayacağız. Gönül ister ki 2 tarafın diyaloğu ve ortak rızası ile bu çalışmalar yapılsın” dedi.

TC Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da BM Genel Kurulu çalışmaları ve Geçici Danışman Lute'un raporu ve ülkelerarası gayrı resmi görüşmeler öncesi Kudret Özersay ile değerlendirme yapacaklarını belirten Çavuşoğlu, “KKTC ve TC arasında bağları güçlendirmeye çalışıyoruz. KKTC'nin uluslararası alanda görünürlüğünü artırmak için birlikte çaba sarf ediyoruz. En son Türk Konseyi toplantılarında izolasyonların kaldırılması için gerekli mesajları verdik Kıbrıs Türk Halkı ile dayanışma içinde olacağımızı ortak bildiriye koyduk” dedi.

Çavuşoğlu, “Kıbrıs sürecinin tekrar konuşulmaya başladığı bir dönemde mesajlarımız gayet net. Her zaman kalıcı adil ve siyasi eşitlik içinde bir çözümü savunuyoruz. Gerek Cenevre gerek Crans Montana'da üzerimize düşeni yaptık fakat çözüm istemeyen Rum Tarafı, yine aynı tavrı sergiledi. Elindeki gücü paylaşmak istemeyen bir tavır sergiledi... Önümüzdeki süreçte neyi nasıl müzakere edeceğimizi ve sonuç odaklı bir müzakere sürecinin nasıl başlayacağını önce biz kendi aramızda daha sonra garantör ülkelerle ve taraflarla konuşulması gerekiyor ve sonuç alıcı olacaksa ancak o zaman başlamak lazım. Laf olsun diye yine boş zaman kaybına kimsenin tahammülü yok. Önümüzdeki günlerde New York ve Ankara'da beraber olacağız” diye konuştu.

















Enformasyon Dairesi







Facebook





Twitter





Instagram





Flickr





LinkedIn





Website













Dışişleri Bakanlığı







Facebook





Twitter





YouTube





Website













Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti

Başbakan Yardımcılığı ve

Dışişleri Bakanlığı

Enformasyon Dairesi



Tel: +90 (392) 601 1800 - 01

Faks: +90 (392) 228 4847

E-Posta: pio@mfa.gov.ct.tr

Adres: Selçuklu Caddesi, Lefkoşa KKTC

via Mersin 10 / TURKEY



Twitter: @trnc_pio

Facebook: @trncpio

Youtube: KKTCDisisleri





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 193
Dün Tekil 1046
Bugün Tekil 1031
Toplam Tekil 4277977
IP 3.135.184.27






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























21 Cemaziye'l-Evvel 1446
Kas m 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


K peklerin dudaklar de di diye deniz kirlenmez.
(MEVLANA)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.597 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu