BASIN BÜLTENİ Özersay: “Rum Yönetimi’nin üniversitelerimize yönelik saldırıları artıyor” - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









BASIN BÜLTENİ Özersay: “Rum Yönetimi’nin üniversitelerimize yönelik saldırıları artıyor”
Tarih: 28.08.2018 > Kaç kez okundu? 926

Paylaş


Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay, Kıbrıs Rum Dışişleri Bakanlığının KKTC’de bulunan üniversiteleri ve KKTC limanlarını kullanan gemi şirketlerini giderek artan bir biçimde hedef aldığını ve son dönemde yaptığı girişimlerle Kıbrıs Türk tarafını ekonomik olarak bir kıskaca almaya çalıştığını söyledi.

Rum tarafının bu yaklaşımının iki taraf arasındaki ilişkilere zarar verdiğine dikkat çeken Özersay, “Öyle anlaşılıyor ki Kıbrıslı Türklerin sadece siyasi, kültürel ve sportif alanlarda değil aynı zamanda ekonomik alanlarda da nefes almasına maalesef Rum liderliğinin tahammülü yok. Her tarafa mektuplar göndererek ekonomik anlamda dünya ile temasımızı kesmeye çalışan bir zihniyetle karşı karşıyayız. Sonra da iki toplum arasındaki ilişkilerin gelişmesini istediklerini söylüyorlar, bu tam bir çelişkidir, kimse kusura bakmasın ama tam bir samimiyetsizliktir” ifadelerini kullandı.

Dışişleri Bakanı Özersay tarafından yapılan açıklamada, “Biz ekonomik ilişkilerin gelişmesini, iki taraf arasındaki karşılıklı geçişlerin artmasını desteklerken Rum liderliğinin Kıbrıs Türkünü adanın kuzeyine hapsetmeye dönük bu türden adımları tam bir hayal kırıklığı yaratıyor. Rum tarafında bu zihniyet ve yaklaşımların varlığı bizi bu adada Kıbrıslı Türkler olarak varlığımızı sürdürme konusundaki mücadelemizden vazgeçiremez. Biz de kendi girişimlerimizi yapıyoruz ve her platformda bu anlamsız ve ilişkilere zarar veren uğraşlara karşı mücadele edeceğiz” dedi.

Özersay şöyle devam etti:

“Bir üniversitemizin İngiltere’deki bir başka üniversite ile olan işbirliği protokolüne bile tahammül edemiyor ve ilgili üniversitelere mektuplar göndererek üniversitelerimizin uluslararası alanda temas yapmasını dahi engellemeye çalışıyorlar. Limanlarımıza uğrayarak hizmet almaya çalışan gemilerin geçmişte kaptanlarını güney Kıbrıs’a ziyaretleri durumunda cezai soruşturmaya tabi tutarlarken şimdilerde bu gemilerin bayrak devletleri nezdinde girişimde bulunarak KKTC’deki ekonomik aktivitelerini engellemeye çalışıyorlar. Bu nasıl bir zihniyettir? Kıbrıs Türk tarafı ‘bir zihniyet değişimine ihtiyaç var’ derken aslında tam da bunu kastediyor.”

Rum tarafının bu girişimlerini anlamsız birtakım iddialara dayandırarak yapmaya çalıştığına da dikkat çeken Özersay şöyle dedi:

“Bu kabul edilebilir değildir. Kıbrıs Türk ekonomisinin temel iki ayağının yükseköğrenim ve turizm olduğunu bildikleri için bunu yaptıkları çok açıktır. Bugün Doğu Akdeniz Üniversitesi mezunları dünyanın her yerinde yüksek lisans ve doktoraya kabul alabiliyorken, diplomalarının tanınmasında herhangi bir sıkıntı yokken Kıbrıs Rum dışişleri yetkililerinin bu üniversitemizi, aslında hukuken hiçbir anlamı olmayan bir biçimde ‘yasa dışı’ ilan etmeye ve bu yolla örneğin İngiltere’deki Oxford Üniversitesi ile işbirliği yapmasını engellemeye çalışıyor. Bir yandan güneyden kuzeye geçişlerin ve harcamaların arttığı bir dönemde diğer yandan bu türden çağ dışı uygulamaların yapılıyor olması ciddi bir çelişki teşkil etmektedir”





Töre: “Amerika’ya Kara ve Deniz Üssü verilmesi girişimleri kabul edilemez”

Meclis Başkan Yardımcısı Zorlu Töre, Amerika’ya kara ve deniz üssü verilmesi yönündeki girişimlerin kabul edilemez olduğunu belirtti.

Meclis Başkan Yardımcısı Zorlu Töre dün yaptığı yazılı açıklamada, Doğu Akdeniz bölgesinde uçak gemilerinin, denizaltılarının, keşif uçaklarının, ağır bombardıman uçaklarının kol gezmesinin bu bölgenin ne kadar önemli olduğunun göstergesi olduğunu belirterek “Ayrıca Orta doğuda karasal bölgelerde de süper güçlerin askeri varlığı ürkütücü boyutlardadır” dedi.

Kıbrıs Rum kesiminin Fransa’ya, İsrail’e, Mısır’a deniz ve hava limanlarının kullanımıyla ilgili yaptığı anlaşmalar yetmezmiş gibi şimdi de Amerika’ya kara ve deniz üssü verilmesi yönündeki girişimlerin asla kabul edilemez olduğunu belirterek, bölgede var olan enerji kaynaklarının, emperyalist sömürgeci devletlerin iştahını kabarttığını söyledi.

“Bölgemiz tehlike altında olsa da Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti güvencededir. Türkiye ve Türk Ordusu sayesinde halkımız geleceğinden endişe etmemektedir” diyen Töre, Kadife ayrılık olmasa da 1963 yılından başlayarak Türk-Rum ayrılığının oluştuğunu, Rumların Kıbrıs Cumhuriyetini ortaklarından çaldığını kaydetti.

Töre açıklamasına şöyle devam etti;

“1974 yılında ise coğrafi ayrılık iki kesimliliğe dönüşmüştür. Küçük küçük dar ve sıkışmış bölgeciklerden kurtularak güvenli ve emniyetli iki kesimli iki bölgeli ve ayrı bir devlet statüsüne kavuştuk. Ayrılık ve boşanma Rumların ENOSİS ve Helenizm hedeflerinden kaynaklanmıştır. Bu ayrılık artık Birleşik Kıbrıs’a dönüşemez. Ayrılığı Rum tarafı Annan Planına, Crans Montana’ya ve diğer Birleşmiş Milletler bölgelerine hayır diyerek pekiştirmiştir. Kadife ayrılık olmasa da ayrı olma gerçekleşmiştir”





30 Ağustos Zafer Bayramı Türkiye’yle birlikte KKTC’de de törenlerle kutlanacak

30 Ağustos Zafer Bayramı, Türkiye’yle birlikte Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde de törenlerle kutlanacak.

30 Ağustos Perşembe günü başkent Lefkoşa ve tüm ilçelerde törenler düzenlenecek.

Kutlamalar, Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçisi Derya Kanbay ile Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Yılmaz Yıldırım’ın Ortaköy'deki Kıbrıs Türk Kuvvetleri Alay Gazinosu'ndaki tebrik kabulüyle başlayacak.

Kutlamalar çerçevesinde Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçisi Derya Kanbay Perşembe akşamı Büyükelçilik’te resepsiyon verecek.

Lefkoşa’da Atatürk Anıtı önünde ve Dr. Küçük Bulvarı’nda olmak üzere iki tören düzenlenecek.

Lefkoşa Atatürk Anıtı önündeki törende, protokol sırasına göre çelenkler anıta sunulacak, saygı duruşunda bulunulacak ve İstiklal Marşı ile bayraklar göndere çekilecek.

Tören, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçisi Derya Kanbay ve Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Yılmaz Yıldırım’ın Anıt Özel Defteri’ni imzalamasıyla son bulacak.





12. Uluslararası Lefkoşa Halk Dansları Festivali başlıyor

Bu yıl 12’ncisi gerçekleşecek Uluslararası Lefkoşa Halk Dansları Festivali bu akşam başlıyor.

Lefkoşa Türk Belediyesi’nden yapılan yazılı açıklamaya göre festivalde bu yıl KKTC, Portekiz, İrlanda, Çekya ve Türkiye’den halk dansları ekipleri yer alacak.

















Enformasyon Dairesi







Facebook





Twitter





Instagram





Flickr





LinkedIn





Website













Dışişleri Bakanlığı







Facebook





Twitter





YouTube





Website













Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti

Başbakan Yardımcılığı ve

Dışişleri Bakanlığı

Enformasyon Dairesi



Tel: +90 (392) 601 1800 - 01

Faks: +90 (392) 228 4847

E-Posta: pio@mfa.gov.ct.tr

Adres: Selçuklu Caddesi, Lefkoşa KKTC

via Mersin 10 / TURKEY



Twitter: @trnc_pio

Facebook: @trncpio

Youtube: KKTCDisisleri





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 42
Dün Tekil 1505
Bugün Tekil 1692
Toplam Tekil 4076473
IP 3.15.147.215






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























16 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


T rk milletindenim diyen insanlar her eyden nce ve mutlaka T rk e konu mal d r.
(Mustafa Kemal ATAT RK)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.597 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu