BASIN BÜLTENİ Akıncı: “Güvenlik düzenlemelerinde Türkiye’nin dışlanacağı bir durum söz konusu değildir” - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









BASIN BÜLTENİ Akıncı: “Güvenlik düzenlemelerinde Türkiye’nin dışlanacağı bir durum söz konusu değildir”
Tarih: 07.05.2018 > Kaç kez okundu? 1069

Paylaş


Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı “Güvenlik düzenlemeleri içerisinde Türkiye’nin dışlanacağı bir durum söz konusu değildir. Böyle bir şey asla gündemde de yoktur. Maalesef son günlerde bu konularda çok çarpıtmalar yapılıyor” dedi.

Bir etkinlikte konuşan Cumhurbaşkanı Akıncı, yaptığı konuşmada, Rum tarafına eski maksimalist tutumlarında ısrar etmemeleri çağrısında bulundu ve “sıfır asker, sıfır garanti” ısrarıyla bir yere varmanın mümkün olmadığını, artık bunun anlaşılması gerektiğini söyledi.

Birleşmiş Milletler’in de Rum tarafının talep ettiği “sıfır asker, sıfır garanti” noktasında olmadığı kaydeden Akıncı, “Benim söylediğim çarpıtılmaya çalışılıyor. Birleşmiş Milletler’in belgelerinde olmayan hususlar, varmış gibi gösterilmeye çalışılıyor. BM önümüze ‘sıfır asker, sıfır garanti’ koymuş gibi takdim ediliyor. Öyle bir şey ne bizim planımızda, programımızda ne de BM’nin önerilerinde vardır” şeklinde konuştu.

Adaya, mutlu, huzurlu ve barış içerisinde bir gelecek getirilmesi için barışçı çıkış yollarının el birliği ile bulunması gerektiğine dikkat çeken Cumhurbaşkanı Akıncı, en başından beridir bu topraklarda eşitlik temelinde, adadaki bir tarafın diğeri üzerinde tahakküm kurmadığı, özgürlük ve güvenlik içerisinde bir gelecek istediğini kaydetti.

Ada etrafındaki doğal zenginliklerin bütün ada insanını ihya edecek potansiyelde olduğunu ifade eden Akıncı, bu zenginliklere bir tarafın tek başına el koymaya çalışmasının kabul edilebilir bir durum olmadığını söyledi.

Akıncı, ada etrafındaki doğal kaynakların ele alınacağı ortak bir komite kurulması veya Rum tarafının tek yanlı sürdürdüğü doğalgaz faaliyetlerinin çözüm sonrasına bırakılması hususunda Rum tarafına devamlı bir şekilde uyarılarda bulunulduğunu da anımsattı.

Ada etrafındaki ortak doğal zenginliklerin en akılcı, en ucuz ve kestirme bir biçimde Avrupa’ya Türkiye üzerinden ulaştırılabileceğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Akıncı, Rum tarafına bu konuda paylaşımcı olma çağrısında bulundu.



Özersay, İİT Dışişleri Bakanları toplantısına katıldı



Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay, Bangladeş'in başkenti Dakka'da yer alan İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Dışişleri Bakanları toplantısına katıldı.

Özersay, Bangladeş’in Dakka kentinde yer alan toplantı kapsamında Kanada Dışişleri Bakanı, Azerbaycan, Kosova ve Afganistan Dışişleri Bakanları ile görüştü.

Bire bir gerçekleştirilen görüşmelerde, Özersay, Kıbrıs Türk tarafının görüşlerini anlatma imkanı buldu.

Kudret Özersay, Türkiye Cumhuriyeti Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ ile de görüştü.



Özersay, İslam İşbirliği Örgütü Genel Kurulu’nda konuştu



Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay, dün Bangladeş’in başkenti Dakka’da İslam İşbirliği Örgütü’nün genel kurulunda konuştu.

Bangladeş’in başkenti Dakka’da 5-6 Mayıs tarihleri arasında düzenlenen İslam İşbirliği Teşkilatı 45. Dışişleri Bakanları Konsey Toplantısı’na katılan Özersay, tanınmayan bir devlet olsa da, örgütün Kıbrıs Türk Devleti adı altında gözlemci üyesi olan KKTC’nin dünyadaki gelişmelere kayıtsız kalamayacağını, uluslararası toplumun tartıştığı ve birlikte hareket etmek için bir araya geldiği platformlarda yer alacağını söyledi.

Zaman zaman bazı kesimlerin bu türden girişimleri küçümsediklerine dikkat çeken Dışişleri Bakanı Özersay, “dünyanın bugün geldiği nokta hepimize hiçbir uluslararası örgüt ya da girişimi küçümsememek gerektiğini göstermiştir. Nasıl ki Rusya Federasyonu, Bosna-Hersek ve Tayland bu uluslararası örgütün gözlemci üyesidir, biz de gözlemci üyeyiz. Kıbrıslı Türkler olarak sesimizi her platformda duyurmak ve görünür olmak için çalışacağız. Dışişleri Bakanlığı görevinin gereği neyse onu en iyi şekilde elimizden geldiğince yapma uğraşı içerisindeyiz” dedi.

Dünkü temasları bağlamında Somali Dışişleri Bakanı ve Uganda’nın dış politikadan da sorumlu Devlet Bakanı ile bir araya gelerek heyetler arası görüşmeler yapan Dışişleri Bakanı Kudret Özersay, genel kurulda tüm üye ülke delegasyonlarına yönelik olarak yaptığı konuşmada gerek uluslararası topluma gerekse İslam İşbirliği Teşkilatı üyelerine bazı mesajlar verdi.

Özersay konuşmasında herkesin müzakerelerin neden başarısızlıkla sonuçlandığını sorgulaması gerektiğini, nasıl isterse olsun hemen müzakereler başlasın gibi bir yaklaşımın Kıbrıs Türkünün statükonun esiri yapılması anlamına geleceğini vurguladı.

Özersay, Kıbrıs Türkünün bugün adada var olan statükonun esiri olmak istemediğini, bugüne değin bu statükonun kırılmasını sağlayacak bir kapsamlı çözümü destekleyerek siyasi irade sahibi olduğunu gösterdiğini ancak sonuçsuz kalacak yeni bir müzakere süreciyle benzer kısır döngünün yeniden parçası olmak istemediğini kaydetti.

Özersay “İçinde bulunduğu şartlar sayesinde Kıbrıs sorununu çözmeden adeta her istediğini elde etmesine müsaade edilen Kıbrıs Rum tarafının orta noktada buluşulacak uzlaşma temelli bir çözüme yanaşmadığını, üstelik de zaman içerisinde bunun yönetim ve zenginliği Kıbrıslı Türklerle paylaşmayı reddeden bir zihniyete neden olduğunu söylemek mümkündür. Bu şartlar aynen devam ettirildiği sürece bu zihniyetin değişmesini beklemek ne kadar anlamlıdır diye herkesin kendi kendine sorması ve bu durumu sorgulaması gerekir. İşte BM Genel Sekreteri tarafından başlatılan ve taraflara oturup düşünmelerini söylediği bu yeni dönem aslında tam da başarısızlığın sebeplerinin sorgulanmasını gerektiren önemli bir dönemdir” ifadelerini kullandı.

İslam İşbirliği Teşkilatı tarafından geçmişte alınan kararlara da atıfta bulunan Özersay üye ülkelere geçmişte alınan bu kararların gereğini yerine getirme çağrısı yaptı.

Geçmişte Kıbrıslı Türkler ile ekonomik, ticari, kültürel ve spor alanlarında ilişkiler kurulması ve üst düzey temaslar ile bunun yollarının aranması çağrısı yapıldığını, üniversiteler konusunda da işbirliği yapılması yönünde kararlar bulunduğunu anımsatan Özersay bunları somut olarak hayata geçirmenin önemine işaret etti.

Bazı İİT üyesi devletlerin dışişleri bakanları ile bu çerçevede görüşmeler de yaptıklarını anımsatan Özersay “Kıbrıs Türk Devleti adıyla burada temsil imkanı bulmamız kuşkusuz önemli bir adımdır ama yeterli değildir. Biz uluslararası toplumun parçası olmak istiyoruz, dünyanın bir parçası olmak istiyoruz. Sesimizi duyunuz ve İİT’nin aldığı kararların yerine getirilmesi konusunda inisiyatif alınız. Kim ne isterse desin Kıbrıslı Türkler olarak yüzyıllardır Kıbrıs adasında bir kimlik olarak var olmayı başardık, bundan sonra da bunun ortadan kaldırılmasına izin vermeyeceğiz ve var olmaya devam edeceğiz. Bu haklı mücadelemizde desteğinizi yanımızda hissetmek istiyoruz” diye konuştu.

KKTC’nin “Kıbrıs Türk Devleti” adı altında gözlemci olduğu İslam İşbirliği Teşkilatı’nın bu yılki Dışişleri Bakanları Konsey Toplantısı “Sürdürülebilir Barış, Dayanışma ve Kalkınma” teması altında düzenlendi.













Enformasyon Dairesi







Facebook





Twitter





Instagram





Flickr





LinkedIn





Website













Dışişleri Bakanlığı







Facebook





Twitter





YouTube





Website













Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti

Başbakan Yardımcılığı ve

Dışişleri Bakanlığı

Enformasyon Dairesi



Tel: +90 (392) 601 1800 - 01

Faks: +90 (392) 228 4847

E-Posta: pio@mfa.gov.ct.tr

Adres: Selçuklu Caddesi, Lefkoşa KKTC

via Mersin 10 / TURKEY



Twitter: @trnc_pio

Facebook: @trncpio

Youtube: KKTCDisisleri





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 14
Dün Tekil 699
Bugün Tekil 547
Toplam Tekil 4234213
IP 3.239.3.196






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























3 Rebi 'l-Ahir 1446
Ekim 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31


T rk Devletinin yenilmez, zinde hayat g c ve T rk Milletinin teminat ve istikbali gen liktir.
(Alpaslan T RKE )


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.716 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu