BASIN BÜLTENİ Başbakan Erhürman: "Ekonomik ve sosyal alanda hızla hedef yükseltiyoruz" - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









BASIN BÜLTENİ Başbakan Erhürman: "Ekonomik ve sosyal alanda hızla hedef yükseltiyoruz"
Tarih: 09.03.2018 > Kaç kez okundu? 1147

Paylaş


Başbakan Tufan Erhürman, Türkiye Cumhuriyeti’ne gerçekleştirdikleri ziyaret çerçevesinde KKTC’nin nüfusunun, yüzölçümünün, ekonomik durumunun ölçeğinde ama hızla hedef yükseltmek şeklinde bir hedefleri oluştuğunu söyledi.

Başbakan Tufan Erhürman, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile gerçekleştirdikleri haftalık olağan toplantı sonrasında basına açıklama yaptı ve soruları yanıtladı.

Başbakan Tufan Erhürman, Cumhurbaşkanı Akıncı ile bu haftaki olağan görüşmelerinde gündemleri Türkiye’deki temasları olduğu için Dışişleri Bakanı Kudret Özersay’ın da hazır bulunduğunu kaydetti.

Özellikle Kıbrıs ve hidrokarbon konularıyla ilgili konuşulan konularda Cumhurbaşkanı Akıncı’ya aktarmaları gereken noktalar olduğunu dile getiren Erhürman, Akıncı’yla bunları ele aldıklarını belirtti.

Kıbrıs konusunda mümkün olan en kısa sürede çözüm hedefinin durduğunu kaydeden Erhürman, ancak hükümet olarak asli görevlerinin bir an önce vitesi ve hedefi yükseltmek, vizyonu belirlemek ve hızla sosyal-ekonomik alandaki projeleri gerçekleştirmek olduğunu söyledi.

Erhürman, bunları Türkiye ile paylaşmak, ne kadar destek alacaklarını belirlemek ve alacakları desteğin yeterli olmadığı durumlarda buradan kaynak yaratmanın ve ülkede artık sağlıkta eğitimde ekonomik alanda gençlik alanında yaşanan sorunlara yavaş yavaş ama vizyon çerçevesinde ve programlı şekilde çözümler üretmeye başlamanın da görevleri olduğunu kaydetti.

Bu vizyonlarını TC’li yetkililerle paylaştıklarını, kısa zaman içerisinde mali protokol görüşmelerinin başlayacağını ve bu vizyon çerçevesinde masaya oturacaklarını dile getiren Erhürman, Türkiye Cumhuriyeti’nin bu hedeflerine son derece sıcak baktığını gördüklerini ifade etti.

Ülkede artık hizmetlerin ve icraatın konuşulacağını kaydeden Başbakan Erhürman, ülkenin kısır siyasi tartışma ortamının kırılacağını, bahsettiği hedefler ve vizyonun kendi ölçekleriyle sınırlı olduğunu belirtti.

Geçmişte yapılan ekonomik mali protokollerde hâlâ hayata geçmeyen bazı maddeler bulunduğunun hatırlatılması ve bu protokollerin tamamen sil baştan mı yapılacağının sorulması üzerine Erhürman, yapılacak protokol çalışmaların “ne sil baştan ne de aynısı gibi bir şey olacağını” kaydetti.

Erhürman, “Sonuç itibarıyla sizin bir kalkınma vizyonunuz olması gerekiyor. Nerelerde ne yapmayı planladığınızın ortaya konulması gerekiyor. Mesela Bafra’tan Karpaz’ın ucuna kadar ve Lapta’dan Yeşilırmak’a kadar olan bölgeyi madem alternatif turizm, tarım ve yükseköğretim üzerine planlamayı öngörüyoruz, o zaman bu mali protokolün buna ilişkin bölümleri çok net olarak içermesi gerekiyor ve bölgesel kalkınma modellerini destekleyen unsurlar içermesi gerekiyor” diye konuştu.

Başbakan Tufan Erhürman, iddialarının hem sosyal hem de ekonomik yönden yeni bir kalkınma vizyonunu ortaya koymak ve mali protokol görüşmelerini bu vizyona uygun bir çerçeve içine oturtmak olduğunu belirtti; bu niyet doğrultusunda Türkiye’den destek aldıklarını da kaydetti.

Erhürman, Türkiye’deki toplantılarının ve çalışma yemeğinin bu konularda oraya hazırlıklı gitmiş ve düşüncelerini paylaşmış olmaları nedeniyle beklenenden çok uzun sürdüğünü kaydetti.

Kıbrıs sorunu ve müzakereler konusunda yeni bir vizyon çalışma içerisinde olunup olunmayacağının sorulması üzerine de Erhürman, müzakereler konusunda 4 siyasi partinin ortak bir düşünce içerisinde olmadığını ortaya koyduğunu, Cumhurbaşkanı Akıncı’nın yürüteceği müzakerelerle eşgüdüm içerisinde olacaklarını söylediklerini, TC’de yaptıkları görüşmeleri de bu çerçevede Akıncı ile paylaştıklarını belirtti.

Erhürman, yeni bir vizyon gündeme gelecekse bunun Cumhurbaşkanı tarafından açıklanması gerekeceğini de kaydetti.





Özersay: “Diplomasi kanallarını açık tutuyoruz ama bu yok sayılırsa KKTC de kazı çalışması yaptıracak”



Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay, Rum tarafının Kıbrıs'taki doğal kaynaklara ilişkin Türk tarafıyla ortak adım atmak istemesi halinde diplomasi kanallarının açık olduğunu belirterek, "Ama bu yok sayılırsa, nasıl ki onlar bir veya birden fazla şirkete yetki verip kazı ve benzeri çalışmaları yaptırıyor, KKTC de yakın gelecekte yetki verdiği firmaya bu kazı ve benzeri çalışmaları yaptıracak" dedi.

Başbakan Tufan Erhürman'ın önceki gün Ankara'ya yaptığı resmi ziyarete eşlik eden KKTC Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Özersay, ikili ilişkileri ve Kıbrıs'ta çözüm arayışlarında gelinen son noktayı AA muhabirine değerlendirdi.

Özersay, KKTC'de her hükümet kurulduğunda ilk yurt dışı seyahatin teamül gereği Türkiye'ye yapıldığını vurgulayarak, "Kırkıncı hükümet olarak sayın başbakanla bazı konuları koordine etmek, bundan sonra nasıl yürüyeceğimizi, birlikte nasıl ileriye doğru adım atacağımız konusunu değerlendirmek üzere buradayız." dedi.

KKTC'deki yeni hükümet ve Türkiye'nin, özellikle KKTC'de ekonomik ve sosyal kalkınmaya ağırlık verilmesi, kurumlarının güçlendirilmesi ve Kıbrıs Türk halkının hak ettiği adil ve erişilebilir projelerin uygulanmasında hemfikir olduğunu belirten Özersay, "KKTC'de bazı altyapı projelerinin hayata geçmesinde bugüne kadar bazı sıkıntılar yaşadık. Bu, zaman zaman yol projelerinin hayata geçmesinde bazı yürütmelerin durdurulması ve benzeri durumlardan, zaman zaman da siyasi istikrarsızlıktan kaynaklanıyordu. Ama hükümetimiz bu konularda hızlı hareket etmeye kararlıdır." diye konuştu.

Özersay, Ankara'daki görüşmelerde KKTC ve Kıbrıs Türk halkının iradesini uluslararası alanda daha görünür kılmak için atılması planlanan adımların da ele alındığını kaydetti.

Kıbrıs'ta çözüm arayışlarında gelinen son noktaya ilişkin, şu anda herhangi bir müzakere sürecinin olmadığına dikkati çeken Özersay, "Müzakere sürecindeki son deneme İsviçre'de başarısızlıkla sonuçlandı. Onun ertesinde de müzakere süreci başlamadı. Şuna karar vermek lazım: Sırf müzakere etmek için müzakere iyi bir şey değil. Yaklaşık 50 yıldır Kıbrıs Türk halkını bu müzakere sürecine hapseden kötü bir tecrübe yaşadık." diye konuştu.

Özersay, Kıbrıs Türk tarafının ve Türkiye'nin belli konularda ilerleme kaydedilmiş olsa da kısır döngüye dönüşen, sonuç almayacak bir müzakere sürecine sıcak bakmadığını söyledi.

Özersay, Kıbrıs Rum tarafının Kıbrıslı Türklerle eşitlik temelinde bir yönetimi, refahı ve zenginliği paylaşmaya hazır olduğunu göstermesi gerektiğini vurguladı.

Ada'da doğalgazın paylaşılması konusunun da kritik öneme sahip olduğuna işaret eden Özersay, "Eğer Kıbrıs Rum tarafı doğalgazın paylaşılması, iki tarafın anlaşması konusunda doğru mesajları, 'bunları paylaşmaya hazır olduğu' mesajını vermezse herkes çok iyi biliyor ki, Kıbrıs'ta yeni bir müzakere süreci bizi bir yere götürmeyecek." diye konuştu.

Özersay, bugüne kadar "müzakere olmazsa ne yaparız" endişesinin hakim olduğuna dikkati çekerek, "Müzakere bir hedef haline getirilirse, yani bir amaca dönüşürse böyle bir açmaz içerisinde bulursunuz kendinizi. Bizim için artık müzakereler amaç olmaktan çıkmak durumundadır. Müzakere bir araçtır." ifadesini kullandı.

Tarafların bu ortak vizyonda birleşebilmesi durumunda müzakerenin devreye girmesi ve bir araç olarak kullanılması gerektiğinin altını çizen Özersay, "Müzakerelerin olmayacak olması ya da şu anda başlamamış olması bir endişe veya kaygıya neden olmamalıdır. Bizim zaten elle tutulur, son derece önemli ve yıllardır ertelediğimiz ötelediğimiz hedeflerimiz vardır. O da, ekonomik ve sosyal kalkınmadır." diye konuştu.

Özersay, Ada'daki doğal zenginliklerin Kıbrıslı Türklere de ait olduğunun Kıbrıs Rum tarafınca da kabul edilen bir mesele olduğunu belirterek, "Aslında Kıbrıslı Türkler açısından Kıbrıs Adası'nın etrafındaki bu zenginlikler ve bölgeler, tartışmalı bölgeler değildir. Bunlar hem Kıbrıslı Türklere hem de Kıbrıslı Rumlara ait bölgelerdir ve herkes bunu kabul ediyor." dedi.

Bu konuda gerek Kıbrıs Rum tarafının gerekse uluslararası aktörlerin çelişkili bir duruşu olduğunu dile getiren Özersay, şöyle devam etti:

"Kıbrıs Rum tarafının 'bu kaynaklar Kıbrıslı Türklere de aittir ama kapsamlı çözümden sonra' ya da 'Kıbrıslı Türklere de aittir ama hangi şirketle anlaşacağı, hangi şirketin ne zaman kazı yapacağı, hangi şirketin yüzde kaç oranında pay alacağı, yüzde kaç oranında bana pay vereceği meselesine ben karar veririm' demesi, bunu, bir taraftan bizim bu kaynakların ortağı olduğumuzu kabul ederken demesi çelişkili bir duruştur."

Özersay, Rumların Doğu Akdeniz'deki tek taraflı hidrokarbon faaliyetleri karşısında Türk tarafının, Kıbrıslı Türklerin iradesinin göz ardı edilerek tek yanlı faaliyetlere müsaade edilmeyeceği mesajını defalarca dile getirdiğini hatırlattı.

Dışişleri Bakanı Özersay, Türk tarafının şimdiye kadar ortaya koyduğu tepkiyi şöyle dile getirdi:

"Defalarca protesto ettik. Defalarca BM Genel Sekreterine mektup yazdık. BM Güvenlik Konseyinde bu mektuplar dağıtıldı. Türkiye Cumhuriyeti de KKTC'nin Cumhurbaşkanları da yazdı. Bir noktada bu birikti ve biz artık 'arazide' denilebilecek bir adım attık. Bu adımın bir tanesi daha önce Türkiye Cumhuriyeti ile yapmış olduğumuz kıta sahanlığını sınırlandırma anlaşmasıydı. Bir diğeri Kıbrıs Rum tarafına 'gelin bunu ortak işletelim ve bu zenginliklerden birlikte yararlanalım ama Kıbrıs Türk tarafının iradesiyle birlikte karar vererek yapalım şeklinde öneriydi. Ama son dönemde İtalyan ENİ firmasıyla bağlantılı yaşanan sorun şimdi önümüzdeki günlerde başka firmalar üzerinden tekrar üretilmeye çalışılıyor."

Türk tarafının güç politikası uygulayarak bir siyaset izlemediğini, diplomasi ve uzlaşı yolundan gittiğini söyleyen Özersay, "Eğer niyet bu kaynaklarla ilgili birlikte bir şey yapmaksa biz bunu konuşmaya, oturup anlaşmaya ve diyaloğa açığız. Diplomasi kanallarını açık tutuyoruz. Ama bu yok sayılırsa yine de varılacak nokta, güç kullanımından, caydırıcılık denen şeyden önce, nasıl ki onlar bir veya birden fazla şirkete yetki verip kazı ve benzeri çalışmaları yaptırıyor, KKTC de yetki verdiği firmaya bu kazı ve benzeri çalışmaları yaptıracak yakın gelecekte." dedi.

Özersay, sözlerini "Gelecek dönemin, Kıbrıs Türk halkının ve KKTC'nin uluslararası alandaki görünürlüğünün artacağı ve Kıbrıs Türk halkının iradesine başvurmaksızın bu bölgede ve bu konularda bir şey yapılamayacağını herkesin göreceği bir dönem olacağına inanıyorum." diye sonlandırdı.



Malya Şehitler Anıtı yarın açılıyor



Bağlarbaşı (Malya) köyünde Rumlar tarafından şehit edilenler anısına inşa edilen “Malya Şehitler Anıtı” yarın Aydınköy’de törenle açılıyor.

Köy sakinlerinin 1964 yılındaki Rum saldırılarına karşı büyük direniş gösterdiği, 8-9-10 Mart tarihlerinde şehit düşenler anısına Aydınköy’e “Malya Şehitler Anıtı” inşa edildiği kaydedildi.

Köydeki direnişin ve verilen şehitlerin toplumsal varoluş mücadelesinde önemli bir yeri olduğu da ifade edildi.













Enformasyon Dairesi







Facebook





Twitter





Instagram





Flickr





LinkedIn





Website













Dışişleri Bakanlığı







Facebook





Twitter





YouTube





Website













Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti

Başbakan Yardımcılığı ve

Dışişleri Bakanlığı

Enformasyon Dairesi



Tel: +90 (392) 601 1800 - 01

Faks: +90 (392) 228 4847

E-Posta: pio@mfa.gov.ct.tr

Adres: Selçuklu Caddesi, Lefkoşa KKTC

via Mersin 10 / TURKEY



Twitter: @trnc_pio

Facebook: @trncpio

Youtube: KKTCDisisleri





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 20
Dün Tekil 1048
Bugün Tekil 1154
Toplam Tekil 4262408
IP 34.204.176.71






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























5 Cemaziye'l-Evvel 1446
Kas m 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


T RK, Y ld r md r, kas rgad r, D nyay ayd nlatan g ne tir
(Mustafa Kemal ATAT RK)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.287 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu