BASIN BÜLTENİ Akıncı, Lacroix’yi kabul etti - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









BASIN BÜLTENİ Akıncı, Lacroix’yi kabul etti
Tarih: 05.03.2018 > Kaç kez okundu? 1088

Paylaş


Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, adada temaslarda bulunan Birleşmiş Milletler’in Barış Gücü Operasyonlarından Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Jean- Pierre Lacroix’yi geçtiğimiz Cuma günü kabul etti.

Cumhurbaşkanlığı’ndaki görüşmede, Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay ve Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kıbrıs Özel Temsilcisi ve Kıbrıs’taki Birleşmiş Milletler Barış Gücü (UNFICYP) Sorumlusu Elizabeth Spehar da yer aldı.

Birleşmiş Milletler’in Barış Gücü Operasyonlarından Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı görevine 1 Nisan 2017’de atanan Lacroix’nin Kıbrıs ziyareti, bölgedeki Barış Gücü operasyonları hakkında yerinde bilgi edinmek amacıyla başlattığı tur çerçevesinde gerçekleşiyor.

Lacroix, Cumhurbaşkanlığı’ndaki görüşme sonrasında basına yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Akıncı, Dışişleri Bakanı Özersay ve heyetle iyi bir görüşme gerçekleştirdiklerini, görüşmede UNIFCYP üzerinde durduklarını söyledi.

Kıbrıs Türk tarafının UNIFCYP ile ortaya koyduğu iş birliği için Akıncı’ya teşekkür ettiğini kaydeden Lacroix, UNFICYP açısından hayati olan iş birliğinin devamının da konuşulduğunu kaydetti.

Lacroix, UNFICYP’in görevlerinin barışın korunması, daha iyi bir ortam yaratmak için gerginlikleri önlemek olduğunu kaydetti.

Ara bölgede UNIFCYP’in kullanımında bulunan Ledra Palace otelinin devredileceği ile ilgili bazı duyumların anımsatılması üzerine Lacroix, otelin bir kısmının UNFICYP tarafından kullanılmaya devam edileceğini belirtti.

Bu arada, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin Barış Gücü Operasyonları’ndan Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Jean-Pierre Lacroix, geçtiğimiz Cuma günü 1963-64 ve 1974 olaylarında kaybolan Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rumların akıbetini belirlemek için çalışma yürüten Kayıp Şahıslar Komitesi bünyesindeki laboratuvarı ziyaret etti.

Birleşmiş Milletlerin koruması altındaki bölgede, eski Lefkoşa Havaalanı’nın yakınında bulunan Antropoloji Laboratuvarı ziyaretinde, BM yetkilisine, kazılarda bulunan kemik kalıntıları üzerinde yapılan çalışmalar hakkında bilgi verildi.

Lacroix’ye ziyaretinde Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin Kıbrıs özel Temsilcisi Elizabeth Spehar eşlik etti, Lacroix’yi Laboratuar’da Kayıp Şahıslar Komitesi’nin üç üyesi; Kıbrıslı Türk, Kıbrıslı Rum ve Birleşmiş Milletler’in atadığı üyeler karşıladı.

Kayıp Şahıslar Komitesi’nin Kıbrıslı Türk Üyesi Gülden Plümer Küçük, Lacroix’nin laboratuvarı ziyaretinin önemli olduğunu, bunun BM’nin Proje’ye verdiği desteği gösterdiğini kaydetti.

Kayıpların yerinin tespiti, kalıntılarının çıkarılması, kimlik tespitinin ardından defin işlemleri için ailelere teslimini içeren Kayıp Şahıslar Komitesi çalışmalarını ve üç tarafı bulunan komitenin işbirliğini bir konferansta anlatmak üzere mart ortalarında Arjantin’in Buenos Aires kentine gidileceğini belirten Küçük, konferansın Arjantin ve İsviçre İnsan Hakları Kuruluşları tarafından organize edildiğini ifade etti.





Erhürman: “Anastasiadis, müzakere sürecinin başlamasını şu anda tercih etmediği yönünde bir mesaj veriyor”



Başbakan Tufan Erhürman, “Anastasiadis aslında Crans Montana’da varılan noktanın çok çok gerisinde bir yerlerden, bir takım ön şartlar ileri sürmek kaydıyla müzakere sürecinin başlamasını şu anda aslında çok da tercih etmediği yönünde bir mesaj veriyor” dedi.

Geçtiğimiz Cuma günü Haftalık basını bilgilendirme toplantısında konuşan Erhürman, Kıbrıs sorunu konusuna da değinerek, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasidis’in yaptığı açıklamaların görüşme sürecinin yeniden başlaması açısından yapıcı olduğunun söylenemeyeceğini ifade etti.

Öne sürdüğü şartlara bakıldığında Anastasiadis’in görüşme sürecinin başlamasına ilk adımda takoz koyduğunun görüldüğünü kaydeden Erhürman, “İleri sürdüğü ön şartlar doğrudan doğruya kendi söyledikleriyle de çelişiyor. Sayın Anastasiadis aslında Crans Montana’da varılan noktanın çok çok gerisinde bir yerlerden, bir takım ön şartlar ileri sürmek kaydıyla müzakere sürecinin başlamasını şu anda aslında çok da tercih etmediği yönünde bir mesaj veriyor” dedi.



Kudret Özersay: “Doğal gaz konusunda bizi avutacak bir komite aramıyoruz”



Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay, Güney Kıbrıs’ta yayınlanan Politis gazetesinin sorularını yanıtladı.

Özersay’ın gazete ile yaptığı söyleşi ve sorulara verdiği yanıtlar şöyle:

Kıbrıs Türk tarafı müzakerelere, Guterres çerçevesi zemininde, Crans-Montana’da kaldığı yerden devam etmeye hazır mıdır?

Kısır döngüye dönüşen bir sürece dahil olmamız söz konusu değildir. Müzakerelerin “kaldığı yer”, aynı zamanda müzakerelerin çöktüğü yerdir. Aynı sürece kaldığımız yerden devam etmenin bir manası yoktur. Ama çok daha önemli bir nokta var: Yalnızca süreçte değil, aynı zamanda Kıbrıs sorununun esasında, özünde de ciddi bir sorun olduğunu düşünüyorum. Bunu samimiyetle tartışmadığımız sürece herhangi bir yeni müzakere süreci bir kısır döngüden öteye gitmez. Biz bunu istemiyoruz.

Hem Kıbrıslı Türkler hem de Kıbrıslı Rumlar, siyasi eşitliğe dayalı, iki kesimli iki toplumu federasyondan bahsediyor, ancak iki taraf aynı cümleden, iki ya da ikiden fazla farklı şey anlıyor. Aynı şeyden bahsettiğimizi düşünüyoruz, ancak güç paylaşımını, siyasi eşitliğin, karar almalara eşit katılımın ve temsiliyetin anlamını, aynı zamanda dönüşümlü başkanlığı görüştüğümüzde, bunun geçerli olmadığı görülmektedir.

Durumu şu şekilde izah edebiliriz: Bir ilişkiniz var ve karşınızdaki kişiye bu ilişkiye ciddi baktığınızı söylüyorsunuz, aynı şeyi karşınızdaki kişi de söylüyor. Ancak siz “ciddi ilişkiden” evliliği anlarken, karşınızdaki kişi bunu sadece bir tür arkadaşlık olarak anlıyor. Son 50 yıldır tekrarladığımız o meşhur cümleyi, çözüm şekli konusundaki cümleyi hepimiz tekrar ediyoruz ama farklı şeyi anlıyoruz.

Liderlerin, BM Genel Sekreterinin istediği derin düşünme döneminin ardından diyalog kurup tam da bunu konuşmaları gerektiğini düşünüyoruz. Yalnızca sürece değil, öze ilişkin bir diyalog kurulması gerekir. Kağıdın dışında, pratikte de ortak parametrelere sahip miyiz? Burada müzakereye değil, ortak bir vizyonun, ortak bir anlayışın olup olmadığının anlaşılacağı sağlıklı bir diyaloğa ihtiyaç vardır.

İki kesimli, iki toplumlu federasyon ilkelerinde temel bir anlaşmazlık olduğunu düşünüyor musunuz?

Evet, tam da bunu söylüyorum, aynı şeyi söyleyip farklı şeyler anlıyoruz ve bu nedenle de çözüme dair farklı beklentiler geliştiriyoruz. İki toplumdan da sağ ve sol cenahtan liderlerin katılımı ile Kıbrıs sorununa ilişkin olarak gerçekleştirilen müzakerelerde yaşadığım 12 yıllık tecrübede edindiğim izlenim budur.

Hedefte ortak bir anlayışa varamazsak, alternatif çözümün ne olduğunu düşünüyorsunuz?

Tarafların, amacının özünü, tek taraflı belirleme imkan ve hakkına sahip olduklarını düşünmüyorum. Bazı zamanlar B Planından söz ediliyor. Ben her zaman ortak bir B planına, yani çözüm konusunda hedef ne olursa olsun, çözüm modeli ne olursa olsun, günün sonunda ortak bir iradeye ihtiyaç duyduğumuzu söylüyorum.

Kıbrıslı Rumların, Kıbrıslı Türklerin rızası olmadan, çözüm ile ilgili hedefin şu ya da bu olduğuna karar vermeleri imkansızdır. Çünkü farklı parametreler zemininde bir çözüm söz konusu olsa bile, herhangi bir çözüm için, diğer tarafın da rızasına ihtiyaç vardır.

Ortak vizyon olmazsa, o zaman ortaklık olmaz. Bu durumda status quo Kıbrıs Rum toplumunu rahatsız etmiyor. Çünkü tanımadığımız Kıbrıs Cumhuriyeti’nin ve bugünkü durumun devamı düşünülebilir.

Kıbrıslı Türkler için status quo tahammül edilemezdir ve değişmesini istiyoruz. Adını ne koyarsak koyalım, bunun, ortak kabul gören bir anlaşma yoluyla olmasını istiyoruz. Ancak bu, bize ne önerirlerse önersinler, bunları kabul edeceğimiz anlamına gelmez.

Acaba Kıbrıs Rum tarafının, oldubitti yaratma çabası olarak gördüğü Münhasır Ekonomik Bölgedeki faaliyetlerin izahatı da bu mudur? Kıbrıs Türk tarafı status quo’yu, Kıbrıslı Türkler için daha kabul edilebilir şekilde değiştirmeye mi çalışıyor?

Müzakere süreci devam etse de, etmese de, bir diyalog olmalıdır. Öte yandan kültürel miras ya da suça ilişkin teknik komiteler gibi, teknik konularda sürekli diyalog vardır. 2004 yılında tek seçeneğin, evet ya da hayır olduğunu bilsek de, Kıbrıs Rum toplumundan aldığımız mesaj, yönetimi ve refahı Kıbrıs Türk toplumu ile paylaşmaya hazır olmadığı yönündeydi. BM Genel Sekreteri bunu, Kıbrıslı Rumları suçlanmadan raporuna da not etti.

Aradan yıllar geçti, ancak iyiye doğru bir gidiş görmedik. Tam aksine, en azından benim Cumhurbaşkanı ile gerçekleştirdiğim görüşmeden elde ettiğim izlenim, İsviçre’de yapılan son müzakerelerde, Kıbrıs Rum tarafının mesajının, özellikle de dönüşümlü başkanlık konusunda yönetimi paylaşmaya hazır olmadıkları yönündedir.

Kıbrıs Rum tarafından beklediğimiz şey, yönetimi ve refahı bizimle paylaşmaya hazır olduğunu göstermesidir. Anastasiadis geçtiğimiz günlerde durumun aldığı şekilden duyduğu hayal kırıklığını ifade etti. Ben de, Kıbrıs Rum tarafının tutumundan dolayı hayal kırıklığı yaşadığımı söyleyebilirim. Son hidrokarbon tartışmasında, Kıbrıs Rum tarafından aldığımız sinyaller, evet siz de doğal zenginliğin ortak sahibisiniz ancak bunu sizinle paylaşmayacağız şeklindedir. Bunu biz karar verdiğimiz zaman yapacağız. O zamana kadar değerlendirmenin hangi şirketlerle, hangi koşullarda olacağına biz karar vereceğiz. Hal böyleyken, bizi ortak sahip olarak görmenizin bir anlamı var mıdır?

Doğal gaz konusunda tam olarak nasıl bir ortak karar verme mekanizması ya da uzlaşma süreci hayal ediyorsunuz?

Doğal gaz konusunda bizi avutacak bir komite aramıyoruz. Bir sürecin başlamasının gerekli olduğu kesindir, çünkü hoşumuza gitse de gitmese de şu anda hidrokarbonla ilgili bir kavganın içinde bulunuyoruz. İki taraf arasında bir özellikle bu konuda arabuluculuğa ihtiyaç vardır, başka sorunlara göre bu daha acil çözümü gereken bir uyuşmazlıktır.

Ancak burada yalnızca Kıbrıslı Rumlarla Kıbrıslı Türkler arasında bir zıtlaşma söz konusu değildir. Bunun, özellikle Türkiye ile ENI arasında olduğu söylenebilir, değil mi?

Durum gerçekten Türkiye’yi de içine alır, ancak yansıttığınız gibi değil. Eğer TPAO, tartışmalı olduğunu düşündüğünüz bu bölgelerden birinde sondaj yapmaya kalkışsa ve siz buna tepki gösterseniz, bu, şirketle sözde Kıbrıs Cumhuriyeti arasındaki bir kavga mı olacaktı? Devlet olarak tanınmayan bir devlet ya da bir faktör, yetki verdi.

İlk baştaki soruya (mekanizma ile ilgili) yanıt verecek olursam, gerekli olan şey, tarafların görüşebilecekleri, diğer tarafın da ilgili taraf olduğunu teslim edecek, ortak karar alınacak bir süreçtir. Yani doğal gaz konusunda bizi avutacak bir komite aramıyoruz. Şu an “siz de bu zenginliklere ortaksınız” yeterli değildir, bu hakkımızın sadece sözde kalması anlamına gelir.

Kıbrıs Rum basınında doğru yansıtılmayan tezimiz, tarafların hukuki ve siyasi argümanları konusunda taraf tutmadan, Kıbrıslı Türklerin, bir tarafın düzeyinin yükseltilmesini ve diğer tarafın düzeyinin düşürülmesini talep etmedikleridir. Yani KKTC’nin tanınmasını istemedik. Öyle ya da böyle, bu tür bir süreç içinde değiliz. Elli yıl boyunca iki tarafın bir birini resmen tanımadan istişare etmesini de küçümsemeyelim.

Bu, iki toplum arasında Münhasır Ekonomik Bölgesinin belirlenmesi ile ilgili açıklamanızla nasıl ilişkilendirilir?

Bu açıklama yanlış anlaşıldı. Nasıl yanlış anlaşıldığını bilmiyorum ama Mecliste konuşma yaparken, kamuoyuna, KKTC ile Türkiye arasında Kıbrıs’ın Münhasır Ekonomik Bölgesinin belirlenmesi ile ilgili bir anlaşma yapmayı düşünmeye başlayabiliriz dedim. Bu, Kıbrıs Rum tarafında, benim kuzey ile güney arasında Münhasır Ekonomik Bölgesinin belirlenmesinden söz ettiğim anlaşıldı. Ancak bu doğru değildir.

Şu anda KKTC ile Türkiye arasında deniz yetki alanları konusundaki tek anlaşma Münhasır Ekonomik Bölge ile ilgili değil, kıta sahanlığı ile ilgilidir. Bunun dışında Annan Planının eklerinde de yar alan ve eskiden yapılan denizcilik konularında bir anlaşma vardır.

Kıta sahanlığı ile ilgili anlaşma 2003 yılında, Kıbrıs Rum tarafının önce Mısır sonra da İsrail ve Lübnan ile yaptığı kıta sahanlığı belirleme anlaşmasına yanıt olarak yapılmıştır. Biz buna karşı olduğumuzu belirtmiş tarafların bölgedeki diğer aktörlerin rızası olmadan, bu bölgelerin düzenlemesinden kaçınmaları gerektiğini söylemiştik. Bize kulak asılmadığını fark ettiğimizde dış politikamızın paradigmasını değiştirmeye karar verdik ve 2011yılında kıta sahanlığı anlaşması yaptık.

Mademki Kıbrıs Rum tarafı aynı politikaya devam ediyor ve Mısır ve Yunanistan ile anlaşmalar yapıyor, neden biz boş duralım? Askeri tercihlerden değil, Kıbrıslı Rumların faaliyetlerine benzer faaliyetlerden söz ediyorum.

Mademki açıklamalarınızın yanlış anlaşıldığını söylüyorsunuz, neden Kıbrıs Rum tarafında yayınlanan haberleri yalanlamadınız?

Mecliste kamuoyu önünde söylenen bir şey konusunda izahata gerek yoktur. Ne söylediysem konuşma sırasında söyledim. Yalnızca bir kısım medyanın yanlış tercümeden dolayı yanlış bilgiye sahip oldukları görülmektedir.

Müzakere masasına dönme durumunda, dar ve somut bir takvime ihtiyaç duyulduğuna ilişkin Türk tezi dikkate alındığında, çözümden önce doğal kaynaklarla ilgili konuları nasıl yöneteceğimize ilişkin olarak kapsamlı bir müzakereye başlamamızla ilgili bir zaman marjı var mıdır?

Bunun gibi kötü tecrübelerden mesajlar almamız gerekir. 2015 yılında Kıbrıs Rum tarafında yapılan başkanlık seçimleri sonrasında müzakerelerin başlamasının ardından, Kıbrıs Rum tarafının araştırmalara devam etmesi haksızlıktı. Çünkü bu araştırmaların pratikte dondurulması konusunda sessiz bir anlaşma vardı. Bu mesajı direkt BM’den de aldım ve bunu bugün Kıbrıslı Türk Cumhurbaşkanı da söylüyor.

Kıbrıs Rum tarafı bunu kabul etmemişti ama müzakereler başladığı zaman pratikte durum buydu. İnanıyorum ki Kıbrıs Rum tarafı hiçbir şey değişmemiş gibi devam edebileceği, aynı zamanda AB üyesi ve tanınmış bir hükümet olduğu için, status quo’nun değişmesinin gerekli olmadığı mesajını aldı. O zaman neden herhangi bir şeyi, Kıbrıs Türk tarafı ile paylaşsın sorusunun bundan ortaya çıktığını düşünüyorum.

Bu mantıklı bir sorudur ve Kıbrıs Rum toplumu ile liderliğini değil, diğer uluslararası aktörlerin yaklaşımını kınıyorum. Toplumlar ihtiyaçları doğrultusunda karar verirler. Durum değişmediği sürece, farklı şekilde davranmak zordur. Bu nedenle bu düşünce şekline karşı çıkmadan müzakerelere dönmemiz halinde, yeniden sonu olmayan bir döngü içine gireceğimize inanıyorum.

Cumhurbaşkanı Anastasiadis müzakere masasına dönmemiz için, başarılı olmak amacıyla çok iyi bir ön hazırlığa ihtiyaç olduğunu açıkladığı zaman, Kıbrıs Rum tarafı ile hemfikir misiniz?

Anladığım kadarıyla Sayın Anastasiadis’in gerekli ön hazırlığa ilişkin ifadesi ve söylemi, süreci geciktirmek ve yakınlaşmalara varmak için, sürece Kıbrıs’ta devam etmek amacı taşımaktadır.

Ben diplomatım ve bana tatmin edici bir maaş verilirse, yaşarsam ara bölgede yakınlaşma eksersizleri yapmam için, bir elli yıl daha devam edebilirim. Ancak ihtiyacımız olan bu değildir. Eğer Sayın Anastasiadis, öz üzerinde bir görüşme yapmak amacıyla gerekli ön hazırlık ile ilgili olarak gerçekten aynı vizyona sahipse, çok mutlu olacağım. Ancak bunun için müzakereye gerek yoktur. Salonda üçüncü bir sahsın not ve skor tutmasına gerek olmadan, samimi bir sohbete ihtiyaç vardır.

Sonuç olarak Kıbrıs Rum liderliği ve Kıbrıs Rum toplumu size hangi şekilde doğru mesaj verirse müzakere masasına döneriz? Ortak komiteyle mi, yoksa fonla mı? Çünkü Türkiye şu anda Kıbrıs’ın Münhasır Ekonomik Bölgesini militarize ederken, EXXON’un sondajı konusunda bir takvim vardır… Ekim ayı…

İlk olarak tehditle vazgeçirme ve güç kullanımının ayrımına varalım. Vazgeçirme başka bir şeydir. Kıbrıslı Türklerin ve Türkiye’nin esas çizgisi ki buna gerçekten inanıyorum, barıştır. Kriz başka bir şeye dönüşebilirdi, ancak bu olmadı. Bu krizin diyalog ve diploması yoluyla çözülmesi gerektiğini söylediğimiz zaman, çok ciddiyiz. Eğer biri kapıyı diplomata kapatırsa, orada risk vardır.

Elbette bunun hemen ardından farklı bir sürece girmemiz gerektiğini savunmuyorum. Diplomatik açıdan baskı yapıyoruz, çünkü düzeltici önlemler somut bir şeyler üretmelidir.

Fon konusundaki sorunuzun yanıtına gelince… Hidrokarbon arama ve çıkarma konusunda araştırmalar devam ederken (tek taraflı) bir komiteye girmek istemiyoruz. Yumuşayacağımız bir komite değil, ciddi bir şeyler istiyoruz. Fonun komik olduğunu düşünüyoruz, çünkü bir fondan söz etmekle, Kıbrıslı Türklerin yalnızca çözümden sonra faydalanacaklarını söylememiz arasında kesinlikle hiçbir fark yoktur.

Daha iyi ifade etmem gerekirse, bu gelecek için belirsiz bir sözdür. Geçmişte yerlerinden edilmişlerin malları konusunda buna benzer kötü bir tecrübe yaşadık. Taraflardan hiçbiri tazminat yatırmadı. Ancak biz taşınmaz mal komisyonunu kurduk. Miktarlarda anlaşmazlık olsa da, tazminat ödüyoruz. Kıbrıs Rum tarafında bize kullanım kaybı ve tazminatlar konusunda bir fon oluşturulacağı söylenmişti. Çözüm olduğu zaman gelecekle ilgili belirsiz bir durum gibi…

Dolayısıyla Kıbrıs Rum tarafının, doğal gazın federal devletin yetkileri içinde olması konusunda uzlaşı sağlandığını söylemesinin bir anlamının olmadığını düşüyoruz. Çözüm olmadığı sürece, bu cümlenin bir anlamı yoktur. Eğer çözüme yakın olsaydık ya da iki ay içinde referandum olacak olsaydı, bunu anlayabilirdim.

Ancak Kıbrıs Rum kamuoyunda şu anda, Türkiye’nin tehditleri ile askeri bir kriz yaşadığımız görüşü hakim… Bu da halkta korkuya neden oluyor. Pratik açıdan böyle bir kriz nasıl yatıştırılır?

Yanıt basittir. En iyi ve en etkili yöntem, bu krizde ilgili tüm aktörlerin dikkate alınmasıdır. Başlıca aktörlerden biri de doğal olarak Kıbrıslı Türklerdir. Bana göre Kıbrıs Rum kamuoyuna, Kıbrıslı Rumlarla Türkiye arasında ya da Kıbrıs ve Türkiye arasında bir anlaşmazlık olduğu hikayesinin anlatılması kötü bir şeydir.

Bu bir, kendi kendini mağdur gösterme yöntemidir. Acı olmasını anlıyorum, bunu biliyorum, zira ben de Kıbrıslı Rumlar gibi bu mağduriyeti yaşayanlardan birisiyim. Konu Kıbrıs Rum basınında Türkiye’nin zorla hidrokarbonumuzu çalmaya çalışma çabası olarak gösterilmektedir. Ancak Türkiye, Kıbrıslı Türklerin de haklarından söz etmektedir. Biz Kıbrıslı Türkler Kıbrıs Rum liderliği tarafından Türkiye’nin egemen olduğu ya da yönlendirildiği insanlar olarak gösterildiğimiz ve bizim gerçek ortağınız olduğumuzu dikkate almadığınız ve Kıbrıslı Türklerin düzeyinin yükseltilmesine yardım etmediğiniz sürece mağdur olma hikayesine döneceğiz. Eğer bizi muhatabınız olarak görürseniz, bu hikaye ortadan kalkacaktır.

Bir şey daha var. Kıbrıs Rum basınında, kuzeyde KKTC olmayı isterken, aynı zamanda Kıbrıs’ın güney kısmında da haklar talep ettiğimiz konusunda sert eleştirilere maruz kalıyoruz. İlk bakışta bu mantıklı gibi görünse de, öyle değildir. Çünkü eğer Kıbrıs Rum tarafı bizim KKTC’ye sahip olduğumuzu argüman olarak kullanırsa, o zaman bunu kabul etsin ve bunu görüşelim. Eğer ortak sahibi olduğumuz Kıbrıs Cumhuriyeti’nin var olduğunu söylerseniz, o zaman tüm adanın doğal kaynaklarını görüşelim.

Ancak kuzeyde KKTC’nin varlığını tanısalar bile, yine halef ve doğal kaynakların dağıtılması sorunu olacaktı. Aynı tartışmalar, Mısır Osmanlı dönemindeyken borcu kimin ödemesi (Mısır mı, Türkiye mi) ya da Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliğinin Karadeniz donanmasının, onun yerine geçen devletlere nasıl dağıtılması konusunda da olmuştu.

10 yıl sonra KKTC’yi nasıl hayal ediyorsunuz? Federal bir devlet yoluyla AB’nin bir parçası olacağına mı, yoka Kıbrıs Cumhuriyeti ile rekabet ilişkisi içinde ayrı devlet olacağına mı inanıyorsunuz?

Kıbrıslı Rumlara mesajım, kendi kendimizi yönetme talebimiz ve ısrarımız yalnızca sizinle olan müzakerelerde ya da ortaklıkta geçerli olan bir şey değildir. Kendi kaderimizi belirleme konusundaki talebimiz, bizim dışımızdaki tüm taraflar için geçerlidir. Bunun anlaşılmasını istiyorum. Asırlardır uğruna mücadele ettiğimiz ve bugüne kadar muhafaza ettiğimiz Kıbrıs Türk kimliğini feda etme niyetimiz yoktur.

On yıl içinde KKTC’nin Kıbrıs Türk toplumunun iradesini temsil eden, çağdaş bir kamu otoritesi olduğunu görüyorum. Politikacılar ve diğer ilgili taraflar olarak yapmamız gereken şey, gerek bütünlüklü bir çözümle, gerek çözüm olmadan, yapılarımızın uluslararası toplumun bir parası olmasına ve bakanlık ve kurumlarımızın sunacakları hizmetleri iyileştirerek, doğru yönde hareket edip uluslararası toplumla diyalog içinde olmaya özen göstermemizdir.

Çıtayı yükseltmek ve insan hakları konularının da dahil olduğu uluslararası hukuk kurallarını izlemek istiyoruz. Bunu ne kadar çok başarırsak, Kıbrıslı Türklerin iradesi uluslararası platformda o kadar çok dikkate alınacak. Tanınma tartışması içine girmek istemiyorum, çünkü bu, günün sonunda, her zaman başkaları ile alakalı bir şeydir. Başkalarının ne karar vereceklerini beklemekten sıkıldık. Kendimize dikkat etmeliyiz ve adadaki ve ada etrafındaki kavgaların barışçı bir şekilde çözümüne açık olmalıyız.



Akdağ: "KKTC’de yatırım ortamının iyileştirilmesi için gayretlerimiz olacak”



Türkiye Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ, "KKTC'de yatırım ortamının iyileştirilmesi için gayretlerimiz olacak. Hem bankacılık sektörü açısından hem mali disiplin açısından KKTC’de yapılacak işler var" dedi.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) ile Türkiye Cumhuriyeti arasındaki ekonomik ve kalkınma iş birliğinin yönetilmesinden sorumlu Başbakan Yardımcısı olarak da görev yapan Akdağ, AA muhabirine yaptığı açıklamada, KKTC'ye Türkiye'nin katkılarıyla sunulan kalkınma yardımlarına ilişkin bilgiler verdi.

"KKTC'de yatırım ortamının iyileştirilmesi için gayretlerimiz olacak. Hem bankacılık sektörü açısından hem mali disiplin açısından Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde yapılacak işler var" diyen Akdağ, Kuzey Kıbrıs'ta altyapı yatırımlarının da bulunduğunu ifade etti.

Akdağ, sözlerini şöyle sürdürdü:

"KKTC'ye su götürdük. Oradaki vatandaşlarımız çok kaliteli su içiyorlar şu anda. Belediye altyapılarının da yapılması lazım. Kıbrıs'a götürdüğümüz suyun aşağı yukarı yüzde 40'ı içme suyuna yetiyor. Geri kalan miktarını Mesarya ve Güzelyurt ovalarında kullanarak sulama suyu halinde orada tarımı geliştirmeyi planlıyoruz. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığımız Türkiye'den, aynen suda olduğu gibi bir hatla Kuzey Kıbrıs'a elektrik götürme planı var, bunun üzerinde çalışıyoruz."

Yol projelerinin yanı sıra sosyal güvenlik sisteminin geliştirilmesi konularında da çalışmalarının bulunduğunu belirten Akdağ, gündemlerinde sağlık reformunun yanı sıra özellikle Türkiye'deki şehir hastanelerine benzer bir hastane ile Kuzey Kıbrıs'taki işleri kolaylaştırmayı amaçladıklarını bildirdi.

Kıbrıs'taki siyasi sorunlara da işaret eden Akdağ, "Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin, siyasi çözüm olsa da olmasa da kalkınmaya devam edeceğine inanıyorum. Bana göre de asıl olan bu. Buradaki insanlar zenginleşsinler, refah içinde yaşasınlar, huzurları yerinde olsun, tamamdır. Rum tarafı bir çözüme yanaşır ya da yanşamaz kendilerinin bileceği iş" diye konuştu.

TC Başbakan Yardımcısı Akdağ, vakıf adası olan Kıbrıs'ın, bu yönde tanıtımının artırılarak turizmine de katkı sunmayı amaçladıklarını ifade ederek, "Kuzey Kıbrıs'taki önemli ekonomik varlıklardan birisi turizm. Burada önemli vakıf eserleri de var.



Johnson: “Doğalgaz arama çalışmaları, Kıbrıs’ta çözümün önemini gösteriyor"



İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson, ''Bizim Kıbrıs konusunda izlediğimiz politika çok açık. Bu olaylar da (doğalgaz arama çalışmaları) Kıbrıs'ta ve Kıbrıs konusunda çözüme varılmasının ne kadar önemli olduğunu gösteriyor.'' dedi.

Geçtiğimiz hafta Başkent Budapeşte'de resmi ziyarette bulunan Johnson, mevkidaşı Macaristan Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanı Peter Szijjarto ile ortak basın toplantısı düzenledi.

Johnson, Akdeniz'de doğalgaz arama çalışmaları ve bu konuda Türkiye'nin attığı adımlara değinerek, "Bizim Kıbrıs konusunda izlediğimiz politika çok açık. Bu olaylar da Kıbrıs'ta ve Kıbrıs konusunda çözüme varılmasının ne kadar önemli olduğunu gösteriyor.'' dedi.

Geçen yıl Kıbrıs görüşmelerinde anlaşmaya son anda varılamadığına işaret eden Johnson, Kıbrıs'ta anlaşmanın gerekli olduğunu ve Kıbrıs konusunun bu yıl içinde çözülmesini umduğunu ifade etti.

İngiltere ve Macaristan ilişkilerine de değinen Johnson, iki ülkenin sıkı iş birliğine sahip olduğunu ve birçok konuda hemfikir olduklarını söyledi.



Çeler, İstanbul’da panele katıldı



Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Zeki Çeler, Bahçeşehir Kıbrıs Üniversitesi’nin davetlisi olarak İstanbul Bahçeşehir Üniversitesi’nde , “Siyaset, Gelenekten mi? Kişilikten mi?” konulu panele katıldı.

Bahçeşehir Üniversitesi Hükümet ve Liderlik Okulu’nun 14’üncüsünü düzenlediği panelin 3. oturumunda konuşan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Zeki Çeler, Kıbrıs’taki siyasi durum, siyasi kültür, çalışma hayatı ve gençlerin istihdam olanakları ile ilgili bilgi ve düşüncelerini katılımcılar ile paylaşarak onların sorularını yanıtladı.





Kuzey Kıbrıs, ITB Berlin’e katılıyor



Kuzey Kıbrıs, dünyanın en büyük turizm fuarı konumunda olan International Tourism Bourse 2018’de (ITB), Turizm ve Çevre Bakanlığı çatısı altında tanıtılıyor.

Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, 7- 11 Mart tarihleri arasında 52'ncisi gerçekleştirilecek ITB Berlin 2018 Fuarı'nda yerli ve yabancı turizmcilerle temasta bulunacak.

Dünya turizmi için belirleyici öneme sahip olan ve sezonun nasıl geçeceğinin en büyük sinyallerinin alındığı fuara, Kuzey Kıbrıs turizm sektörü de büyük önem veriyor.

Fuarda Turizm ve Çevre Bakanlığı tarafından organize edilen 130 metrekareden büyük bir alanda temsil edilecek olan Kuzey Kıbrıs, bu yıl da Almanya pazarından umutlu. Gelen erken rezervasyon verileri de bu beklentiyi doğruluyor.

Açılışını Turizm Ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu’nun yapacağı Kuzey Kıbrıs standında Ataoğlu, fuar süresince turizm profesyonelleriyle temasta bulunacak. Ataoğlu ayrıca yerli ve yabancı basın mensuplarıyla da bir araya gelecek.

Dünyanın sayılı turizm fuarlarının başında gelen ITB Berlin’de katılımcıların ilgisini Kuzey Kıbrıs standında tutmak amacıyla pek çok aktivite hazırlandı. ITB Berlin’de deniz-güneş-kum konsepti yanı sıra, ülkenin eko, sağlık ve spor gibi farklı yönleri de tanıtılacak.

Her yıl olduğu gibi bu yıl da görsel öğelerin anlatımından yararlanılacak Kuzey Kıbrıs standında, turizm taleplerindeki değişim de göz önünde bulundurularak, kitle turizminin yanı sıra, alternatif turizmle ilgili tanıtımlar da artırıldı.

ITB Berlin’in dünyanın turizm borsası olduğunu ifade eden Ataoğlu, geçtiğimiz yıl Kuzey Kıbrıs standının Avrupa stantları arasında ilk 10 ülke arasında yer aldığını hatırlatarak, Kuzey Kıbrıs’ın ITB Berlin’de her yıl daha güçlü bir biçimde temsil edildiğini söyledi.

Avrupa seyahat pazarında büyük bir potansiyeli bulunan Almanya’nın, KKTC için de önemli olduğunun altını çizen Ataoğlu, Alman turistlerin ziyaretçi sayısı ve turizm geliri sırasında ilk sıralarda yer aldığını kaydetti.

2016 yılında 48 bin 375 kişi olan Alman turist sayısının, tanıtım ve pazarlama çalışmaları sonucunda 2017 yılında yüzde 17,7’lik artışla 57 bin rakamına yükseldiğini açıklayan Ataoğlu, bu yıl da Alman turist sayısında ciddi artış beklediklerini vurguladı.

Ataoğlu, “2018 yılında Almanya’da 2 fuara katıldık, ITB Almanya’da katıldığımız 3. fuar olacak. Katıldığımız fuarlarda Kuzey Kıbrıs’a dikkat çeken bir ilgi var. Kuzey Kıbrıs bu sene Almanya pazarında ciddi bir çıkış yapacak. Bakanlık olarak sektörümüzle birlikte bu ilgiyi daha da yukarıya taşımak istiyoruz” dedi.



Kıbrıslı Türklerin Avustralya’ya gidişinin 70. yılı kutlandı



Avustralya'nın Melbourne kentinde yaşayan Kıbrıslı Türkler, ülkeye gidişlerinin 70. yılını binlerce kişinin katıldığı festivalle kutladı.

Kıbrıslı Türklerin Avustralya'ya gidişlerini kutlamak amacıyla Melbourne’ün Sunshine semtindeki Sunshine Camisi'nde 70. yıl festivali düzenlendi.

Türkiye’nin Melbourne Başkonsolosu Mehmet Küçüksakallı, KKTC Melbourne Fahri Konsolosu Hasan Sayar, Türk kökenli milletvekili Nazlı Süleyman, iktidar ve muhalefeti temsilen milletvekillerinin yanı sıra çok sayıda davetlinin katılımıyla gerçekleşen festivale binlerce kişi katıldı.

Kıbrıs mutfağından geleneksel lezzetlerin yanı sıra canlı müzik ve halk oyunu gösterilerinin yer aldığı festivalde Avustralya Türk Mehter Takımı'nın gösterisi yoğun ilgi gördü.

KKTC Melbourne Fahri Konsolosu Sayar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 70 yıl önce Kıbrıslı Türklerin kıtaya ayak basmalarıyla Avustralya'da Türk kimliğinin oluşmaya başladığını söyledi.

Kıbrıslı Türklerin Avustralya'ya gelişlerinden itibaren sonradan gelen Türklere sahip çıktıklarını, bunun yanı sıra 1956'da Melbourne'de düzenlenen olimpiyatlara katılan Türk güreşçilerini evlerinde misafir ettiklerine dikkati çeken Sayar, "Türk bayrağı Avustralya’da 70 yıldan beri dalgalanmaktadır." dedi.

Festivalde, Avustralya'da Türk tarihinin temellerini atan ilk nesiller ve yeni kuşaklarla bir arada kutlama yaptıklarını ifade eden Sayar, "Bugün biz burada Türklüğü kutluyoruz, Türk oluşumuzu, Avustralya’da Türk varlığını kutluyoruz, 70. Türk varlığı kutlu olsun diyorum." diye konuştu.

Avustralya'ya ilk gelen kafilelerden birindeki 12 Türk arasında yer alan Sami Kemal, Mısır bandıralı bir gemi ile 36 gün süren bir yolculuktan sonra Avustralya'ya ulaştıklarını dile getirdi.

Melbourne'e daha önce gelen arkadaşı sayesinde zorluk yaşamadığını, çocukları ve torunlarıyla mutlu bir hayat sürdüklerini dile getiren Kemal, "Evimiz, her şeyimiz tamam, çok şükür halimize." dedi.

Babasının Avustralya'ya göç etmesinden 3 yıl sonra kendilerini de bu ülkeye getirdiğini ve 67 yıldır Melbourne’da yaşadığını söyleyen Rabia İbrahim, “Babam bu memleketi buldu, geldi ve bizleri de bu memlekete getirdi. Ben çok memnunum Avustralya'dan, güzel hayat yaşadık.” ifadelerini kullandı.

KKTC’den gelen sanatçılar ve müzik gruplarının konserleriyle devam eden festival gece havai fişek gösterileriyle sona erecek.













Enformasyon Dairesi







Facebook





Twitter





Instagram





Flickr





LinkedIn





Website













Dışişleri Bakanlığı







Facebook





Twitter





YouTube





Website













Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti

Başbakan Yardımcılığı ve

Dışişleri Bakanlığı

Enformasyon Dairesi



Tel: +90 (392) 601 1800 - 01

Faks: +90 (392) 228 4847

E-Posta: pio@mfa.gov.ct.tr

Adres: Selçuklu Caddesi, Lefkoşa KKTC

via Mersin 10 / TURKEY



Twitter: @trnc_pio

Facebook: @trncpio

Youtube: KKTCDisisleri





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 8
Dün Tekil 831
Bugün Tekil 645
Toplam Tekil 4236017
IP 98.84.18.52






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























5 Rebi 'l-Ahir 1446
Ekim 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31


Benim Hayatta yegane fahrim, servetim T rkl kten ba ka bir ey de ildir.
(Mustafa Kemal ATAT RK)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 2.598 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu