BASIN BÜLTENİ Dışişleri Bakanlığı, Kıbrıslı Türkün aracının Güney Kıbrıs’ta saldırıya uğramasını kınadı - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









BASIN BÜLTENİ Dışişleri Bakanlığı, Kıbrıslı Türkün aracının Güney Kıbrıs’ta saldırıya uğramasını kınadı
Tarih: 23.02.2018 > Kaç kez okundu? 1015

Paylaş


“Güney Kıbrıs Rum Yönetiminde, son dönemlerde Kıbrıslı Türkleri hedef alan saldırıların artarak devam devam ettiği ve giderek normalleşmekte olduğu gözlemlenmektedir.

Bugüne kadar benzeri olayların birçok kez yaşandığı Güney Kıbrıs’ta, dün öğlen saatlerinde bir Kıbrıslı Türkün aracı saldırıya uğramış ve tahrip edilmiştir.

Bu çirkin saldırıyı kınıyor, Kıbrıs Rum yetkilileri acilen bu olayın sorumlularını yakalayıp cezalandırmaya davet ediyoruz.

Vatandaşımızın küçük çocuğu ile birlikte yaşadığı bu talihsiz olay üzücü olmakla birlikte, cana zarar gelmemiş olması tek tesellimizdir.

Kıbrıslı Türklerin maruz kaldığı bu çirkin saldırılar çeşitli ülkeler ve sivil toplum kuruluşlarının insan hakları raporlarına da yansımaktadır.

Hal böyle iken, Kıbrıs Türk tarafının tüm telkinlerine rağmen, benzer saldırıları caydırmak, tekrarını önlemek adına Güney Kıbrıs Rum yönetiminin bugüne dek herhangi bir önlem almamış olması kabul edilebilir değildir. Geçmişte Kıbrıslı Türklere yönelik olarak yapılan saldırıların faillerinin yakalanmaması, caydırıcı cezalara çarptırılmamış olması Güney Kıbrıs’ta ırkçılığı ve yabancı düşmanlığını daha da körüklemeye devam etmektedir. Bu olaylar ve Kıbrıslı Rum yetkililerin bu konulardaki vurdumduymazlığı, Kıbrıs Türk tarafının güvenlik endişelerinin haklılığını ortaya koymaktadır.

İki taraf arasında gerekli olan diyalog sürecine zarar verir nitelikteki bu ve benzeri saldırılar kabul edilemez. Rum polisi tarafından başlatılan soruşturmanın daha önce gerçekleştirilen benzer saldırılarda gözlemlendiği üzere sonuçsuz kalmaması ve faillerinin en erken zamanda bulunarak yargıya intikal ettirilerek cezalandırılması beklentimizdir. Bunun takipçisi olacağız.”



Akıncı: “Kıbrıs Rum tarafının doğal gaz konusunda ara formül üzerinde Kıbrıslı Türklerle anlaşma yolunu bulması gerekiyor”



Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Kıbrıs Rum tarafının çözüme hazır olmasa bile doğal gaz konusunda diyalog yoluyla ara formüller üzerinde Kıbrıslı Türklerle anlaşma yolunu bulması gerektiğini aksi takdirde Türkiye ile işbirliği ve dayanışma içerisinde arama faaliyetlerine girileceğini söyledi. Akıncı, “Çünkü bu zenginlik ortak bir zenginliktir. Rumların tek başlarına malı değildir”.

Cumhurbaşkanı Akıncı önceki akşam CNN Türk’te konuk olduğu 5N1K programında, Rum tarafının Doğu Akdeniz’de tek yanlı başlattığı doğal gaz arama çalışmalarıyla ilgili son gelişmeleri değerlendirdi.

Akıncı, Doğu Akdeniz’de bugün yaşananların temel nedenin, Rum tarafının her şeyi kendi yetki alanı içerisinde görerek, deniz altındaki doğal gaz ve petrol yataklarına tek başına sahip çıkma arzusu olduğunu belirtti.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, 1963 yılında Kıbrıs Türklerini dışlayarak Kıbrıs Cumhuriyeti’nin tamamına tek başlarına sahip çıkan Kıbrıs Rum tarafının şimdi de egemenlik sahasını genişleterek Doğu Akdeniz’deki doğal kaynaklara tek başına sahip çıkmaya çalıştığını söyledi.

Yaşanan gerginliklerin ortadan kalkması için, Kıbrıs Rum tarafının çözümsüzlük siyasetini artık bir yana bırakıp, Kıbrıs’ta adil ve kalıcı bir çözüme katkıda bulunması gerektiğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Akıncı, “Yapılması gereken, bu alanın gerginlik alanı olmaktan çıkarılarak bir işbirliği alanı haline dönüştürülmesidir” dedi.

Kıbrıs Rum tarafının bugün çözüme hazır değilse bile, doğal gaz konusunda diyalog yoluyla ara formüller üzerinde Kıbrıslı Türklerle anlaşma yolunu bulması gerektiğini ifade eden Cumhurbaşkanı Akıncı şöyle devam etti:

“Aksi takdirde olacak olan şudur: Nasıl ki onlar bu alanlarda kendilerini yetkili görüp bu araştırmayı yapıyorlar, Kıbrıslı Türkler de, Türkiye ile işbirliği ve dayanışma içerisinde aynı çabaya girecektir. Türkiye ile işbirliği içerisinde Türkiye’nin bir süre önce aldığı sondaj gemisi ile bu arama faaliyetlerine elbette biz de gireceğiz, çünkü bu zenginlik ortak bir zenginliktir. Rumların tek başlarına malı değildir.”

Cumhurbaşkanı Akıncı, Kıbrıs Türk tarafının müzakere sürecinde Kıbrıs Rum tarafını sürekli olarak uyardığını ve bu konuda ortak bir komite kurulmasını önerdiğini anımsattı.

Cumhurbaşkanı Akıncı, “Bu doğal zenginlikleri birlikte araştıralım ve konuyu gerginlik alanı olmaktan çıkarıp iş birliği alanına dönüştürelim” teklifine Kıbrıs Rum tarafının “Bu müzakere konusu değil, bizim kendi yetki alanımızda olan bir hadisedir. Bunu Kıbrıslı Türklerle konuşmayız” yanıtını verdiğini söyledi.

Rum tarafı Doğu Akdeniz de Türkiye’nin kimi bölge devletleri ile gerginleşen ilişkilerini fırsat bilerek Yunanistan ile birlikte kullanmaya çalıştığını ifade eden Cumhurbaşkanı Akıncı, “Örneğin Mısır’la, İsrail ile yaptıkları anlaşmalar var. Son olarak Ürdün Kralı da geldi güney Kıbrıs’ı ziyaret etti. Bu da bu çabaların bir parçası olarak değerlendirilebilir” dedi.

Kıbrıs Rum tarafının Doğu Akdeniz’deki tek yanlı hareketlerinin bir başka hedefinin de Türkiye’yi büyük devletlerle karşı karşıya getirmek olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Akıncı, şöyle devam etti:

“Bu da seçtikleri şirketlerden belirginleşiyor. Arama izni verdikleri Exxon Mobil bir Amerikan şirketi. Geçmiş CEO’su şimdiki ABD Dışişleri Bakanı. Şu anda tartışmalara konu olan Eni, bir İtalyan şirketi. Total ise bir Fransız şirketi. Bu ülkelerin şirketlerine doğal gaz arama ruhsatlarını vermek suretiyle Rumlar bir bakıma Türkiye’nin karşısına bu devletleri çıkarmaya çalışıyorlar”

Avrupa Birliği’nin de Rum tarafına finansman desteği sağladığını ifade eden Cumhurbaşkanı Akıncı, “East-Med doğal gaz boru hattı projesi söz konusu. East-Med, Doğu Akdeniz’de çıkacak olan doğal gazı Türkiye’yi by-pass ederek Yunanistan üzerinden Avrupa’ya taşıma projesi. Bunun da fizibilitesi için AB milyonlarca Euro ayırdı” dedi.

Cumhurbaşkanı Akıncı, “Bunun yerine Doğu Akdeniz’de gerek Kıbrıslı Türkler ile Kıbrıslı Rumlar arasında, gerekse bölge devletleri arasında gelecekte Kıbrıs ile Türkiye arasında, Türkiye ile Yunanistan arasında işbirliği köprülerinin kurulmasına fırsat yaratacak bir proje söz konusu olabilirdi” şeklinde devam etti.

“Kıbrıs’ta çıkacak olan doğal gazın İsrail’de bulunmuş olan doğal gaz ile birleştirilerek Türkiye üstünden, gerek Türkiye’nin ihtiyaçlarına gerekse Avrupa’nın ihtiyaçları için sevk edilebilirdi” şeklinde konuşan Cumhurbaşkanı Akıncı, “Türkiye üstünden bu yol en kısa, en pratik, en hızlı ve en ucuz güzergahtır. Ancak ne yazık ki Rumlar bu akıl yolunu, işbirliği yolunu tercih etmediler ve gerginlik senaryolarına zemin hazırlayacak bir çaba içine girdiler” dedi.



Akıncı, Özersay’ı kabul etti



Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, geçtiğimiz Cuma günü Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay’ı kabul ederek görüştü.

Görüşmede, Kıbrıs konusu ve Doğu Akdeniz’de Rum tarafının tek taraflı arama girişimleri nedeniyle oluşan ortam değerlendirildi.

Cumhurbaşkanı Akıncı, hükümet ve Cumhuriyet Meclisi’ndeki partilerle yarın bir araya gelerek değerlendirmelerini sürdürecek.



Kayıp Şahıslar Komitesi Güney Kıbrıs’ta 2 kayıp şahsa ait yanlış kimliklendirmenin kendileri tarafından yürütülmediğini vurguladı



Kayıp Şahıslar Komitesi (KŞK), Güney Kıbrıs’ta kayıp bulma çalışmaları kapsamında yapılan hatalı kimlik tespitlerinin kendileri tarafından yürütülen bir çalışma neticesinde gerçekleşmediğini vurguladı.

Komite tarafından yapılan yazılı açıklamada, basında geçtiğimiz Cuma günü, 2005 yılında Kıbrıslı Rum otoritelerinin Kıbrıs Nöroloji ve Genetik Enstitüsü ve İnsan Hakları Doktorları Örgütü’yle iş birliği içinde yürütülen çalışmalar neticesinde 2 Kıbrıslı Rum’un kalıntılarının yanlış kimliklendirildiği yönünde haberlerin yer aldığı ifade edildi.

Bir medya kuruluşunun haberi verirken yanlışlıkla Kayıp Şahıslar Komitesi Laboratuvarı’nın fotoğrafını kullandığı kaydedilen açıklamada, yanlış kimliklendirmeyle ilgili çalışmaların Komite tarafından yürütülmediği, Kayıp Şahıslar Komitesi tarafından 2006 yılında başlatılan kayıpların yerinin tespiti, kazı ve kimliklendirme çalışmalarından önce Kıbrıslı Rum otoriteler tarafından yürütülen programın bir parçası olduğu belirtildi.

Açıklamada, yanlış kimliklendirmelerin, Kayıp Şahıslar Komitesi’nin bu iki kişiye ait doğru kalıntılar üzerinde yaptığı son kazı ve kimliklendirme çalışması neticesinde ortaya çıktığı da kaydedildi.



KKTC, 2018’in ilk bir buçuk ayında 8 ayrı ülkede tanıtıldı



KKTC, 2018’in ilk bir buçuk ayında 8 ayrı ülkede tanıtıldı.

Turizm Ve Çevre Bakanlığı, ülkemizi temsilen, Hollanda’da Vakantieberus, Avusturya’da Ferien Messe, Stuttgart’ta CMT The Holiday Exibition, İstanbul’da Emitt, Londra’da Destination of London, Finlandiya’da Matka, Belçika’da Brussels Holiday Show ve Çek Cumhuriyeti’ de Holiday World Show fuarlarına katıldı.

Bakanlık ve sektör yetkililerinin ülkemize daha fazla ülkeden turist gönderilmesine ve karşılıklı işbirliği olanaklarının gelişmesine yönelik uluslararası tur operatörleri ile önemli görüşmeler gerçekleştirilen fuarlarda ayrıca zengin görsellerle donatılmış modern stantları ziyaret eden konuklara kitle, kültür, sağlık, eko ve diğer alternatif turizm çeşitleri tanıtıldı.

Her yıl sektörün yoğun ilgisiyle karşılaştıklarını ifade eden Turizm Ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, vazgeçilmez buluşma noktası haline gelen uluslararası fuar organizasyonlarının, promosyon faaliyetlerinin bir arada kullanılmasını sağlayan en önemli araçlar olduğunu belirtti.

Tanıtıma ve pazarlama faaliyetlerinin gelişerek ve değişerek devam edeceğinin altını çizen Ataoğlu, “Bu dönemde Avrupa pazarlarındaki tanıtıma ve pazarlama bütçelerimizi artırmayı planladık. Tanıtım anlamında çok daha aktif çalışmalar yapmayı planlıyoruz ve bu çerçevede tur operatörleri ve acentelerin faaliyetlerine daha fazla destek olmanın yollarını arıyoruz” dedi.

Turizm konusunda meselenin düğümlendiği yerlerden birinin de tanıtım ve pazarlama olduğunu ifade eden Ataoğlu, Kuzey Kıbrıs’ın tanıtma ve pazarlama faaliyetlerini kamu kaynakları ile yaptığına dikkat çekerek, diğer ülkelerde bunun kamu-özel ortaklığında yapıldığına işaret etti.

2018 yılında turizm sektörü ile beraber imaj ve destinasyon tanıtım çalışmaları yürüteceklerini kaydeden Ataoğlu, ''Pek çok etkinlik yaparak tecrübe biriktirdik. Bu tecrübelerimizi çağın gerekliliği olan dijital pazarlama yöntemleri ile destekleyerek turizm gelirlerimizi artırmaya çalışacağız..” ifadesini kullandı.

Ataoğlu, “2018 için Avrupa’dan daha fazla turist getirilmesine yönelik tur operatöleri ile görüşüyoruz. Amacımız tur operatörlerine çeşitli katkılar sağlayarak kamu-özel işbirliğini geliştirmek ve ülke turizmimizin daha ileriye gitmesini sağlamaktır” dedi.

''2019 yılında fuarlarda ülkemizi destinasyon merkezli, bölgesel farklılıkları içeren tanıtımla temsil etmek istiyoruz” diyen Ataoğlu, “Kuzey Kıbrıs” yerine örneğin Girne, Gazi Mağusa vb. gibi stantlar kurmayı hedeflediklerinin altını çizdi. Destinasyona yönelik çalışmaların sektör ile birlikte belirleneceğini ifade eden Ataoğlu, “Bu şekilde ülkemizi daha iyi tanıtabileceğiz” dedi.













Enformasyon Dairesi







Facebook





Twitter





Instagram





Flickr





LinkedIn





Website













Dışişleri Bakanlığı







Facebook





Twitter





YouTube





Website













Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti

Başbakan Yardımcılığı ve

Dışişleri Bakanlığı

Enformasyon Dairesi



Tel: +90 (392) 601 1800 - 01

Faks: +90 (392) 228 4847

E-Posta: pio@mfa.gov.ct.tr

Adres: Selçuklu Caddesi, Lefkoşa KKTC

via Mersin 10 / TURKEY



Twitter: @trnc_pio

Facebook: @trncpio

Youtube: KKTCDisisleri





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 28
Dün Tekil 1927
Bugün Tekil 1045
Toplam Tekil 4067179
IP 18.117.148.105






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























10 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


T rk hakanlar ve T rkmen Padi ahlar devlet i lerinde hatunun fikirlerini st n tutar.
(N ZAM L-M LK)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.192 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu