BASIN BÜLTENİ “Guterres, Kıbrıs'ın çevresinde bulunan doğal kaynaklardan her iki toplumun da yarar sağlaması çağrısını yineledi” - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









BASIN BÜLTENİ “Guterres, Kıbrıs'ın çevresinde bulunan doğal kaynaklardan her iki toplumun da yarar sağlaması çağrısını yineledi”
Tarih: 15.02.2018 > Kaç kez okundu? 1205

Paylaş


Birleşmiş Milletler (BM), Güney Kıbrıs Rum yönetiminin Doğu Akdeniz'deki tek taraflı hidrokarbon faaliyetleri nedeniyle "artan gerginlikten üzüntü duyulduğunu" ve Genel Sekreter Antonio Guterres'in "Kıbrıs'ın çevresinde bulunan doğal kaynaklardan her iki toplumun da yarar sağlaması çağrısını yinelediği" bildirdi.

BM Genel Sekreter sözcülerinden Farhan Haq, AA muhabirine konuya ilişkin sorusu üzerine yaptığı yazılı açıklamada, "Genel Sekreter, hidrokarbon arayışı yüzünden gerginliğin bir kez daha artmasından üzüntü duyuyor ve ilgili tüm taraflara gerginliğin azaltılması için elinden geleni yapması çağrısı yapıyor." ifadesini kullandı.

Haq, BM Genel Sekreterliğinin, taraf oldukları anlaşmalar ve uluslararası hukuk doğrultusunda üye devletlerin haklarına ilişkin bir tavır alamayacağını belirtti.

Sözcü, Guterres'in "Kıbrıs sorununun çözümüyle hidrokarbon faaliyetlerinden kaynaklanan sorunun da kesin olarak çözüleceğini, iş birlikçi ve karşılıklı yarar sağlayan çözümlerin önünün açılacağını vurguladığını" kaydetti.

Türk ve Rum liderlerin daha önce müzakerelerde "Birleşik Kıbrıs'taki" doğal kaynakların gelecekteki federal hükümetin yetki alanı içinde yer alacağına dair anlaştıklarını hatırlatan Farhan Haq, "Genel Sekreter, 9 Ocak 2018 tarihli raporunda olduğu gibi Kıbrıs'ın çevresinde bulunan doğal kaynaklardan her iki toplumun da yarar sağlaması çağrısını yineliyor." değerlendirmesinde bulundu.



Hükümet için güven oylaması bugün yapılıyor



CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman’ın başbakanlığında kurulan CTP-HP-TDP-DP Koalisyon Hükümeti için bugün Cumhuriyet Meclisi’nde güven oylaması yapılacak.

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu bugün “Bakanlar Kurulu için güven oylaması” gündemiyle saat 10.00’da toplanacak.

Toplantıda, dört partili koalisyon hükümetinin, görüşmeleri geçtiğimiz pazartesi sabahı başlayan ve 14 saat sürerek salı gününün ilk saatlerinde tamamlanan programı için oylama yapılacak.

Hükümetin güvenoyu alabilmesi için salt çoğunluğu yani en az 26 milletvekilinin olumlu oy kullanması gerekiyor.

CTP-HP-TDP-DP Koalisyon Hükümeti, Meclis’te 27 milletvekiline sahip.

7 Ocak erken genel seçiminin ardından, Kıbrıs Türk siyasi tarihinde ilk kez 4 partiden oluşan koalisyon hükümetinin Bakanlar Kurulu listesi, 1 Şubat’ta koalisyon protokolünün imzalanmasının ardından 2 Şubat’ta Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’ya sunulmuş ve Akıncı aynı gün kabineyi onaylamıştı.

Hükümet programı ise Meclis’te 9 Şubat’ta Başbakan Tufan Erhürman tarafından okunmuştu.

KKTC Anayasası’nın 109’uncu maddesine göre, hükümet programının Cumhuriyet Meclisi’nde okunmasından sonra güvenoyuna başvurulur. Güvenoyu için görüşmeler programın okunmasından iki tam gün geçtikten sonra başlar ve görüşmelerin bitiminden bir tam gün geçtikten sonra oylama yapılır. Güvenoyu alan Bakanlar Kurulu’na karşı, güven oylamasından sonra üç ay geçmedikçe güvensizlik önergesi verilemez.

Başbakana karşı güvensizlik önergesi, en az dokuz milletvekili tarafından verilebilir. Bir güvensizlik önergesinin reddedilmesi tarihinden üç ay geçmedikçe güvensizlik önergesi verilemez.

Başbakan gerekli görürse, Bakanlar Kurulu’nda görüştükten sonra, Cumhuriyet Meclisi’nden herhangi bir zaman güven isteyebilir.

Bakanlar Kurulu üyelerinin çoğunluğunun otuz günlük bir süre içinde değişmesi halinde, Başbakan tarafından güvenoyuna başvurulur.

Güvenoyu alamayan veya güven istemi reddedilen veya hakkında verilen güvensizlik önergesi üye tamsayısının salt çoğunluğu ile kabul edilen Başbakan istifasını Cumhurbaşkanı’na sunar.



Şehit Cengiz Ratip, 54. ölüm yıl dönümünde anıldı



Türk Cemaat Meclisi üyesiyken şehit düşen Cengiz Ratip, 54'üncü ölüm yıl dönümünde Cumhuriyet Meclisi’nde bulunan Şehit Cengiz Ratip Kütüphanesi’nde düzenlenen törenle anıldı.

Törende, Şehit Cengiz Ratip’in oğlu Mustafa Kemal Gökeri ile Cumhuriyet Meclisi Başkanı Teberrüken Uluçay konuşma yaptı.

Özgeçmişinin okunduğu törende, 10 Eylül 1961’de milletvekili seçilen Cengiz Ratip’in 14 Şubat 1964’tePoli’de kurulan bir pusu sonucu şehit edildiği, nereye gömüldüğünün ise hâlâ bilinmediği kaydedildi.

Şehit Cengiz Ratip’in oğlu Mustafa Kemal Gökeri, Babası Cengiz Ratip’in ilk ve tek şehit milletvekili olduğunu, 33 yaşındayken görev başında Rumların kurduğu pusu ile şehit edildiğini belirten Gökeri, “Babamın 54 yıldan bugüne gömüldüğü yerin bilinememesi aile için kanayan yaradır” dedi.

Gökeri, babasının gömüldüğü yeri bilen Kıbrıslı Rumlara insaniyet adına Kayıp Şahıslar Komitesi’ne bilgi vermesi çağrısında bulundu.

Cumhuriyet Meclisi Başkanı, CTP milletvekili Teberrüken Uluçay, Cemaat Meclisi’nde milletvekili olarak görev yapmış Cengiz Ratip’in kayıp oluşundan dolayı üzüntü duyduklarını belirtti.

Kayıp Şahıslar Komitesi’nin kayıpları bulma yönünde harcadığı çabanın önemine işaret eden Uluçay, kayıplarla ilgili bilgisi olanlara komiteye başvurma çağrısında bulundu.













Enformasyon Dairesi







Facebook





Twitter





Instagram





Flickr





LinkedIn





Website













Dışişleri Bakanlığı







Facebook





Twitter





YouTube





Website













Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti

Başbakan Yardımcılığı ve

Dışişleri Bakanlığı

Enformasyon Dairesi



Tel: +90 (392) 601 1800 - 01

Faks: +90 (392) 228 4847

E-Posta: pio@mfa.gov.ct.tr

Adres: Selçuklu Caddesi, Lefkoşa KKTC

via Mersin 10 / TURKEY



Twitter: @trnc_pio

Facebook: @trncpio

Youtube: KKTCDisisleri