BASIN BÜLTENİ - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









BASIN BÜLTENİ
Tarih: 13.02.2018 > Kaç kez okundu? 1062

Paylaş


Başbakan Yardımcılığı ve Dışişleri Bakanlığı: “Haklarımızı yok sayan adımlar atıldığı, işbirliğine yanaşılmadığı sürece KKTC olarak Türkiye Cumhuriyeti ile birlikte mukabil adımlar atmaktan kaçınmayacağız”



Başbakan Yardımcılığı ve Dışişleri Bakanlığı, Rum liderliğinin doğal gaz konusunda bölgedeki tansiyonu yükseltmekte ısrarcı olduğunu kaydederek, “Haklarımızı yok sayan adımlar atıldığı, işbirliğine yanaşılmadığı sürece KKTC olarak Türkiye Cumhuriyeti ile birlikte mukabil adımlar atmaktan kaçınmayacağız” uyarısında bulundu.

Rum liderliğinin Doğu Akdeniz’deki doğal zenginlikleri gerginliğe davetiye çıkarma aracına dönüştürdüğünü belirten Bakanlık, “İşbirliği ve uzlaşma mantığına dayanan tüm açıklama ve çağrılarımızın ısrarla görmezden gelinmesi üzüntü vericidir” açıklaması yaptı.

Başbakan Yardımcılığı ve Dışişleri Bakanlığı’ndan doğal gaz konusunda yapılan yazılı açıklamada şunlar kaydedildi:

“Doğu Akdeniz’deki doğal zenginlikler, gerek Kıbrıs’taki iki taraf arasında gerekse bölgedeki diğer aktörler arasında işbirliği yapılabilmesini sağlayacak, karşılıklı ekonomik bağımlılığa yol açarak gerçek anlamda istikrara hizmet edebilecekken maalesef Kıbrıs Rum liderliğinin yaratmak istediği oldu bittiler ile bölgede gerginliğe davetiye çıkarma aracına dönüştürülmektedir.

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin tek yanlı olarak ilan ettiği ‘Münhasır Ekonomik Bölge’de İtalyan enerji şirketi ENI’nin doğalgaz arama faaliyetlerini bu kez 3. Parsel olarak adlandırdıkları bölgeye kaydırmakta olduğu gözlenmektedir. Bizim açımızdan kabul edilmez olan bu hareket, tüm uyarılarımıza rağmen Kıbrıs Rum liderliğinin bölgedeki tansiyonu yükseltmekte ısrarcı olduğunu göstermektedir.”

Açıklamanın devamında şunlar ifade edildi:

“Bu konularda bölge barışına katkı koyacak şekilde işbirliği yapılmasına ve uzlaşma mantığına dayanan tüm açıklama ve çağrılarımızın Kıbrıs Rum liderliği tarafından ısrarla görmezden gelinmesi üzüntü vericidir.

Kıbrıs Türk tarafının, Ada’yı çevreleyen denizlerdeki doğal kaynakların hakkaniyete dayalı, adil paylaşımı konusunda geçmişte yapmış olduğu yapıcı önerilerin hayata geçmemiş olmasının yegane sebebi, Kıbrıs Rum tarafının işbirliği yapılmasına karşı çıkıyor ve retçi bir tutum izliyor olmasıdır.

Rum tarafının bu yaklaşımı doğal gaz konusuyla sınırlı kalmayıp, başta Kıbrıs konusu olmak üzere iki taraf arasındaki uzlaşı arayışlarına da zarar vermektedir.”

“Kıbrıs Rum liderliğinin yönetimi ve zenginliği Kıbrıs Türk halkı ile paylaşmaya hazır olmadığı, sadece Kıbrıs müzakerelerindeki tutumuyla değil aynı zamanda ada etrafındaki doğal zenginlikler konusundaki yaklaşımlarıyla da doğrulanmaktadır” denilen açıklamanın devamında şunlar belirtildi:

“Bu son gelişmeler, 14 yıl önce BM Genel Sekreteri’nin raporunda yer alan bu saptamanın maalesef bugün hala geçerliliğini sürdürdüğünü ortaya koymaktadır. Her nasıl isterse olsun ortaklık, ilgili tarafların meşru menfaatlerinin ve haklarının yok sayılmasıyla değil, paylaşmakla ve işbirliği yapmakla mümkündür. Bu unsurların eksikliği ve bu konularda Kıbrıs Rum liderliğinin herhangi bir ilerleme kaydedemiyor olması, bu kez Doğu Akdeniz’deki doğal zenginlikler konusunda kendini göstermektedir.

Bu şartlarda, Kıbrıs Rum liderliği Doğu Akdeniz’deki doğal zenginlikler üzerindeki haklarımızı yok sayan bu türden tek yanlı adımlar atmaya devam ettiği ve işbirliği yapmaya yanaşmadığı sürece, Kıbrıs Türk halkının haklarını korumak için KKTC olarak Türkiye Cumhuriyeti ile birlikte mukabil adımlar atmaktan kaçınmayacağız. Geçmişte imzalamış olduğumuz uluslararası antlaşmalar ve yapılan ruhsatlandırmaları da dikkate alarak önümüzdeki dönemde somut adımlar atma kararlılığımızı bir kez daha vurgulama ihtiyacı duyuyoruz.”



TC Dışişleri Bakanlığı: "Doğu Akdeniz'de kendi kıta sahanlığımızdaki hak ve menfaatlerimizi korumaya devam edeceğiz "



Türkiye, Güney Kıbrıs Rum Yönetiminin Doğu Akdeniz'deki hidrokarbon faaliyetleri karşısında, Doğu Akdeniz'de kendi kıta sahanlığındaki hak ve menfaatlerini korumaya devam ederken, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) ile gerekli adımları atmaya da kararlı olduğunu bildirdi.

Türkiye’nin ayrıca, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Dışişleri Bakanlığı’nın önceki gün yaptığı açıklamayı desteklediği de belirtildi.

TC Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Kıbrıs Adası'nın ortak sahibi olan Kıbrıs Türklerinin doğal kaynaklar üzerindeki asli haklarını hiçe sayan Rum yönetiminin, Türkiye'nin tüm uyarılarına rağmen Doğu Akdeniz'de tek taraflı hidrokarbon faaliyetlerini sürdürdüğüne dikkat çekildi.

Açıklamada, bu çerçevede son olarak, Rum yönetiminin sözde münhasır ekonomik bölgesindeki 3 numaralı parselde çalışmalara başlanmasının amaçlandığının görüldüğü belirtilerek Kıbrıs Türk halkının bu konudaki haklı endişelerini paylaşan Türkiye'nin, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Dışişleri Bakanlığının dün yaptığı açıklamayı da desteklediğinin altı çizildi.

Türkiye'nin daha önce de defalarca vurguladığı üzere Doğu Akdeniz'de kendi kıta sahanlığındaki hak ve menfaatlerini korumaya devam edeceği gibi, Kıbrıs Türk tarafına verdiği destek çerçevesinde KKTC ile gerekli adımları atmaya da kararlı olduğu vurgulanan açıklamada, bunun sonucunda ortaya çıkabilecek durumun tek sorumlusunun Kıbrıs'ta adil ve kalıcı bir kapsamlı çözümün tesisi için çaba sarf etmesi gerekirken Ada'nın yegane sahibi gibi davranmaktan vazgeçmeyerek ısrarla tek taraflı hidrokarbon faaliyetlerine devam eden Kıbrıs Rum tarafı olacağı ifade edildi.

Açıklama, şöyle devam etti:

"Doğu Akdeniz bölgesinin güvenlik ve istikrarını sorumsuzca riske atmaktan çekinmeyen Rum tarafının bu tutumu, esasen Kıbrıs sorununun çözümüne yönelik olarak son yarım asırdır sürdürülen müzakerelerden sonuç alınamamasının da temel sebebini oluşturmaktadır. Nitekim Kıbrıslı Rumların geçtiğimiz yıl düzenlenen Kıbrıs Konferansı'nda Kıbrıslı Türklerle siyasi eşitlik temelinde bir ortaklığa yanaşmayacaklarını bir kez daha ortaya koydukları ve konferansın da bu nedenle çözüme ulaşılamadan kapandığı anımsanacaktır. Güney Kıbrıs Rum yönetimi tek yanlı hidrokarbon faaliyetlerini sürdürdüğü müddetçe de Rum tarafının Kıbrıs Türklerini eşit ortakları olarak algılamaktan ne denli uzak oldukları gözler önüne serilmeye devam edecektir.

Bu vesileyle, üçüncü ülkelerde yerleşik şirketlerin, Rum yönetimi ile hidrokarbon alanında iş birliği yapmak suretiyle Rum tarafının yapıcılıktan uzak ve Kıbrıs meselesinin çözümü önünde ciddi bir engel teşkil eden söz konusu tavrını desteklememelerini beklediğimizi de önemle vurgulamak isteriz."





Uluçay Meclis Başkanlığına, Töre Başkan Yardımcılığına seçildi



Cumhuriyet Meclisi Başkanlığı’na CTP Gazimağusa Milletvekili Teberrüken Uluçay seçildi.

CTP Gazimağusa Milletvekili Teberrüken Uluçay Meclis Başkanlığı’na, UBP Milletvekili Zorlu Töre Meclis Başkan Yardımcılığına, Ünal Üstel de İdari Amirliğine seçildi.

Meclis Başkanlığı’na aday gösterilen CTP Mağusa Milletvekili Teberrüken Uluçay için yapılan oylamada, Uluçay 48 oydan, 40 kabul, 7 ret, 1 çekimser oyla Meclis Başkanı seçildi.

Meclis Başkanı seçilmesinin ardından teşekkür konuşması yapan Uluçay, yeni bir dönem başladığını, demokrasinin gelişmesi için hep birlikte çalışacaklarını, ülke için üzerlerine düşen görevi hep birlikte yerine getireceklerini belirtti.

Teberrüken Uluçay kimdir?

1966’da Mağusa’da doğdu. Ankara Gazi Üniversitesi İktisat Fakültesi Ekonomi Bölümü’nden mezun oldu. Yüksek lisansını Doğu Akdeniz Üniversitesi’nde (DAÜ) tamamladı. Marmara Üniversitesi Avrupa Birliği Enstitüsü’nde doktora eğitimine devam etti. Genç İşadamları Derneği (GİAD) Asbaşkanlığı ve Gazimağusa Belediyesi Meclis üyeliği yaptı. 2002-2005 yılları arasında KKTCELL’de Müşteri İlişkileri ve Satış Koordinatörü olarak çalıştı. 2005 genel seçimlerinde ve 7 Ocak 2018'de yapılan erken genel seçimde CTP Mağusa milletvekili olarak seçildi ve halen milletvekili olarak görev yapıyor. Cumhuriyet Meclisi Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi üyeliği ve Başkan Vekilliği, Cumhuriyet Meclisi Başkanlık Divanı üyeliği ve İdare Amirliği görevlerini yürüttü. 2013–2015 yılları arasında İçişleri Bakanı olarak görev yaptı. Halen CTP Merkezi Yönetim Kurulu (MYK) üyesi olup Yerel Yönetimler Sekreterliği görevini yürütmektedir. İngilizce bilmektedir. Evli ve iki çocuk babasıdır.

Meclis Genel Kurulu’nda Teberrüken Uluçay’ın başkan seçilmesinin ardından Meclis Başkan Yardımcılığı için seçim yapılan seçimde Başkan Yardımcılığı için aday gösterilen UBP Lefkoşa Milletvekili Zorlu Töre, oylamada 48 oydan, 27 kabul, 20 ret, 1 çekimser oyla Başkan Yardımcılığı’na seçildi.

Töre, teşekkür konuşmasında Kıbrıs Türk halkının en yüce kurumu olan Meclis’e Başkan Yardımcısı seçilmekten duyduğu mutluluğu ifade etti.

Töre, milletvekili yeminine bağlı kalarak KKTC Meclis Başkan Yardımcılığını layıkıyla yerine getirmeye çalışacağını söyledi.

Genel Kurul’da daha sonra idare amiri ve divan katiplerinin seçimine geçildi.

İdare Amirliği için UBP Girne Milletvekili Ünal Üstel; katiplikler için UBP İskele Milletvekili Yasemin Öztürk, CTP Lefke Milletvekili Salahi Şahiner ve HP İskele Milletvekili Mesut Genç aday oldu.

Zorlu Töre kimdir?

1956 yılında Larnaka' ya bağlı Akhisar köyünde doğdu. Lefkoşa Türk Lisesi'nin ardından Çukurova Üniversitesi'nden Ziraat Yüksek Mühendisi olarak mezun oldu. Barış Harekatı sırasında Üçşehitler ve Akıncılar' da mücahit olarak görev yaptı. Lise ve üniversite yıllarında birçok kültür ve sanat faaliyetinde ve sivil toplum örgütlerinde yer alan Zorlu Töre, UBP’de de çeşitli kademelerde yöneticilik yaptı. 17 Mayıs 2010 tarihinde kurulan İrsen Küçük Hükümeti’nde Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı olarak görev aldı. 6 Nisan 2011 tarihine kadar bu görevi yürüttü.

27 Mayıs 2013’te UBP’den istifa etti. 30 Mayıs 2013’te DP’ye katılarak 5 Haziran 2013’te oluşturulan Demokrat Parti Ulusal Güçler çatısı altında 28 Temmuz 2013 Erken Genel Seçimlerinde Demokrat Parti Ulusal Güçler’den Lefkoşa Milletvekili seçildi.

30 Nisan 2014’te, Demokrat Parti Ulusal Güçler’den istifa ederek görevini Bağımsız Milletvekili olarak sürdürdü ve 16 Mayıs 2014’te de UBP’ye katıldı.

7 Ocak erken genel seçiminde üçüncü kez milletvekili seçilen Töre Rumca ve İngilizce biliyor. Töre evli ve beş çocuk babasıdır.





Şehit İbrahim Ramadan bugün askeri törenle Boğaz Şehitliği'ne defnedilecek



1974'te Doğruyol'da öldürülen ve Kayıplar Komitesi'nin kazılarında bulunan İbrahim Ramadan, bugün askeri törenle Boğaz Şehitliği'ne defnedilecek.

İbrahim Ramadan için ilk tören, 1974’te başkanlığına seçildiği Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası (KTAMS) önünde düzenlenecek. KTAMS adını aldıktan sonra sendikanın ilk başkanı olan İbrahim Ramadan, Göçmenköy Camii’ne götürülmeden önce buraya getirilecek. Göçmenköy Camii’nde kılınacak cenaze namazının ardından İbrahim Ramadan, askeri törenle Boğaz Şehitliği’ne defnedilecek.



3. Uluslararası Kuzey Kıbrıs Bisiklet Turu’nun final etkinlikleri gerçekleşti



3. Uluslararası Kuzey Kıbrıs Bisiklet Turu’nun final etkinlikleri gerçekleştirildi.

Dün saat 11.30’da başlayan ve 1,5 kilometre olarak düzenlenen Halk Sürüşü’nün startını Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı verdi.

Halk sürüşünün tamamlanmasının ardından ise 12 ülkeden 17 takımın 20 ülkeden sporcuyla yarıştığı üçüncü etap olan 37,5 kilometre uzunluğundaki Kriteryum’un startı da Başbakan Tufan Erhürman tarafından verildi.

Halk sürüşüne Başbakan Tufan Erhürman, eşi Nilden Erhürman, Sağlık Bakanı Filiz Besim ve Lefkoşa Türk Belediyesi Başkanı Mehmet Harmancı da katılarak bisiklet sürdüler.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı Halk Sürüşü startını vermeden önce yaptığı konuşmada, organizasyonun bu yıl üçüncüsünün düzenlenmesinin ve gelenekselleşmesinin önemine değinerek, organizasyonda yer alanları kutladı

Cumhurbaşkanı Akıncı, Kuzey Kıbrıs Bisiklet Turu’nun ülke tanıtımına da büyük katkı sağladığını vurguladı.

Başbakan Tufan Erhürman da, organizasyonun ülke tanıtımına yaptığı katkıya değindi

Erhürman, 3. Uluslararası Bisiklet Turu’nun, “biz uluslararası organizasyon yapamayız” diyenlere de güzel bir yanıt olduğunu belirterek, Başbakanlık olarak bu gibi etkinliklere desteklerinin devam edeceğini ifade etti.





Çağdaş Müzik Derneği TSM Korosu Bakü’de konser verdi



Çağdaş Müzik Derneği Türk Sanat Müziği Korosu, Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de konser verdi.

KKTC Bakü Temsilciliği organizasyonuyla, Şef Ersin Tünay yönetiminde verilen “Yurdumdan Esintiler Türk Sanat Müziği Konseri” 8 Şubat’ta Devlet Mahnı Tiyatrosu’nda yer aldı.

Konserin başında Afrin’de şehit olanlar anıldı ve anılarına Yemen Türküsü (Burası Muş'tur Yolu Yokuştur) söylendi.

Azerbaycan basınının ilgi gösterdiği konserde, “Kıbrısım”, “Portakal Atışalım”, “Baş Parmak Dağı Sıra” gibi Kıbrıs Türk kültürünü yansıtan şarkılar söylendi.

Konserin sonunda Azerbaycan milli marşını okuyan koro seyirciler tarafından ayakta alkışlandı.

KKTC Bakü Temsilcisi Ufuk Arca Turganer, konser sonrası yaptığı konuşmada, koroya teşekkür ederek özellikle “Beş Parmak Dağı Sıra” türküsünü dinlerken kendisini Kuzey Kıbrıs’ta hissettiğini söyledi.













Enformasyon Dairesi







Facebook





Twitter





Instagram





Flickr





LinkedIn





Website













Dışişleri Bakanlığı







Facebook





Twitter





YouTube





Website













Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti

Başbakan Yardımcılığı ve

Dışişleri Bakanlığı

Enformasyon Dairesi



Tel: +90 (392) 601 1800 - 01

Faks: +90 (392) 228 4847

E-Posta: pio@mfa.gov.ct.tr

Adres: Selçuklu Caddesi, Lefkoşa KKTC

via Mersin 10 / TURKEY



Twitter: @trnc_pio

Facebook: @trncpio

Youtube: KKTCDisisleri





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 68
Dün Tekil 1947
Bugün Tekil 1763
Toplam Tekil 4078491
IP 3.133.131.168






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























17 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


Tanr nasip eder, mr m vefa ederse; Musul, Kerk k ve Adalar geri alaca m. Selanik de dahil Bat Trakya'y T rkiye hudutlar i ine kataca m.
(Mustafa Kemal ATAT RK)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 6.198 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu