BASIN BÜLTENİ Özgürgün, BM’nin Kudüs kararını değerlendirdi: “Dünya ve Ortadoğu’nun tarihinde bir dönüm noktasıdır” - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









BASIN BÜLTENİ Özgürgün, BM’nin Kudüs kararını değerlendirdi: “Dünya ve Ortadoğu’nun tarihinde bir dönüm noktasıdır”
Tarih: 25.12.2017 > Kaç kez okundu? 1106

Paylaş


Başbakan Hüseyin Özgürgün, BM Genel Kurulu’nun Kudüs konusunda ezici çoğunlukla aldığı kararın, çok önemli ve memnuniyet verici olduğunu belirterek, kararın, dünya ve bölge tarihinde bir dönüm noktası olduğunu söyledi.

Başbakan Hüseyin Özgürgün, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu’nda Kudüs tasarısının 9'a karşı 128 oyla kabul edilmesini İhlas Haber Ajansı’na (İHA) değerlendirdi.

Özgürgün, ABD’nin, Kudüs’ İsrail’in başkenti ilan etmesi ve büyükelçiliğini Kudüs’e taşıma kararının, bölgeye ve Ortadoğu barışına dinamit atmak gibi olduğunu ifade ederek, “Daha önce de açıkladığım gibi, bu karar, bütün bölgeyi kana bulayacak tetikleme aracıydı. ABD, çok yanlış ve anlayamadığım bir kararla bunu almıştı. Bu kararın, BM Genel Kurulu’nda geri dönmüş olması, bana göre bölgedeki bu gerilimi ve tansiyonu ortadan kaldırabilecek önemli bir gelişmedir” dedi.

Dünya ülkelerin ortaya koyduğu tavrın, ABD’yi yanlışından döndüren doğru bir karar olduğunu vurgulayan Özgürgün, Kıbrıs’ın da bölgeye yakın olduğuna işaret ederek, bölgenin barış, huzur ve sükunete ihtiyacı olduğunu söyledi.

Huzur ve sükuneti bozacak hareketlerin bölgede çok kan dökülmesine sebep olacağını kaydeden Başbakan Özgürgün, BM Genel Kurulu’nun büyük bir çoğunlukla, ABD’nin Kudüs kararını geri çevirmesinin bütün dünyada yeni bir dönemi de başlatacağını kaydetti.

Başbakan Özgürgün, şöyle devam etti:

“Bildiğim kadarıyla ABD’nin Kudüs kararı, BM’den dönmüş ilk kararıdır. Yanında çok da ülke yok. ABD’nin en büyük başarısızlığı olarak gözüküyor. Bence bu karar, dünya tarihinde de bir dönüm noktasıdır, Ortadoğu’nun tarihinde de bir dönüm noktasıdır. Bugün gelinen nokta memnuniyet vericidir. BM Genel Kurulu böyle önemli bir karar almıştır. İnşallah bu çeşit adımlar bir daha bölgemizde atılmaz. Çünkü Kıbrıs bölgeye çok yakın. Bölgedeki huzursuzluk şu ya da bu şekilde bize de sıçrayabilir diye düşünüyorum. İnşallah, bölgede istikrarı bozcu, barışı ortadan kaldırıcı adımlar atılmaz, kararlar alınmaz ve bir daha bu gerginlikler yaşanmaz”

Başbakan Özgürgün, hem bölgede hem dünyada barış ve huzura ihtiyaç olduğunu belirterek, “Bu barış, Türk Silahlı Kuvvetleri ve anavatan Türkiye sayesinde Kıbrıs’ta 1974’den beri yaşanıyor, var. Diğer bölgelerde de örnek olmasını temenni ediyorum” dedi.

Başbakan Özgürgün, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Kudüs konusundaki çabalarının çok önemli olduğunu, BM’den çıkan bu kararda da etkin olduğunu sözlerine ekledi.



Ertuğruloğlu: “Yapılması gereken, ABD’nin uluslararası camianın büyük tepkisini çeken kararını bir kez daha gözden geçirip, geri almasıdır"



Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, Kudüs tasarısının Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulunda kabul edilmesine ilişkin, "Yapılması gereken, ABD'nin uluslararası camianın büyük tepkisini çeken kararını bir kez daha gözden geçirip, geri almasıdır." dedi.

Bakan Ertuğruloğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçen hafta Türkiye'nin ev sahipliğinde düzenlenen İslam İşbirliği Teşkilatının (İİT) olağanüstü zirvesinde ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs'ü "İsrail'in başkenti" olarak tanıma kararını ciddi şekilde eleştirdiğini hatırlattı.

Toplantıda bu kararın geri alınmasını ve düzeltilmesini talep ettiğini dile getiren Ertuğruloğlu, bazı İslam ülkelerince Kıbrıs Türklerinin bu coğrafyada verdiği özgürlük mücadelesindeki duyarsızlığının Kudüs'te de sergilenmekte olduğunu bildirdi.

ABD'nin kararının ne kadar yanlış olduğunu sadece İslam alemine değil tüm dünyaya duyuranın ana vatan Türkiye olduğuna dikkati çeken Bakan Ertuğruloğlu, "Ana vatanımız Türkiye'nin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bu tepkinin bayraktarlığını yapmıştır. Son derece haklı bir taleptir ve Genel Kurulda ezici bir çoğunlukla alınmış olması anlamlıdır." şeklinde konuştu.

Ertuğruloğlu, bu sürecin bağlanması gereken noktanın, "Doğu Kudüs'ün Filistin devletinin başkenti olduğunun uluslararası camia tarafından kabul edilmesi" olduğuna işaret ederek, "Bize yakışan haksızlığa karşı duruş sergilemektir. Bu haksızlığı tüm uluslararası camiaya haykırarak, bu haksızlığa son verilmesini talep etmektir. Kudüs konusunda da doğru olan Filistin'in başkenti olduğudur. Yapılması gereken, ABD'nin uluslararası camianın büyük tepkisini çeken kararını bir kez daha gözden geçirip, geri almasıdır." ifadelerini kullandı.

İslam aleminden, Kıbrıs'ta bir ortaklık gündeme gelecekse bunun iki toplum arasında değil iki devlet arasında olma noktasına getirilmesine katkı sağlamasını beklediklerini söyleyen Ertuğruloğlu, "İki toplumdan birinin devlet, diğerinin azınlık olduğu sürece eşitlik temelinde bir ortaklığın gündeme gelemeyeceğinin artık görülmesi gerekmektedir. Kıbrıs'ta da yeni bir sayfa açılmalıdır." değerlendirmesinde bulundu.



Küçük Kaymaklı Şehitleri ile Şehit Hüseyin Ruso bugün anılıyor



Milli Mücadele ve Şehitler Haftası çerçevesinde bugün Küçük Kaymaklı Şehitleri ile Şehit Hüseyin Ruso anılıyor.

Küçük Kaymaklı Şehitleri ve Şehit Hüseyin Ruso için iki anma töreni düzenlenecek.

Küçük Kaymaklı Türk Spor Kulübü’nün düzenleyeceği anma törenlerinin ilki Küçük Kaymaklı Şehitler Anıtı’nda olacak.



Türkeli Şehitleri törenle anıldı



Türkeli (Ayvasıl) şehitleri geçtiğimiz Cuma günü düzenlenen törenle anıldı.

Anma töreninde konuşan Şehit Aileleri ve Malül Gaziler Derneği Genel Sekreter Yardımcısı Cambaz, 21 Aralık 1963’ün Kıbrıs Türk halkının kalbinde unutulamayacak yaralar açtığını belirterek, “Rumların insanlık dışı davranışlarını aradan kaç yıl geçerse geçsin unutmayacağız” dedi

Ayvasıl’da 21 kişinin şehit edildiğini söyleyen Cambaz, “Ayvasıl’daki gibi Alaminyo, Muratağa, Sandallar, Atlılar, Taşkent, Terazi, Geçitkale, Boğaziçi ve diğer yörelerde öldürülen insanların Türk olmaktan başka suçlanacak hiçbir yanı yoktu” dedi.

“Savaşın en ağır bedelini ödeyen bizler barışın gelmesini istiyoruz” şeklinde konuşan Ceyhan Cambaz, “İki kesimli, eşit, şerefli bağımsızlığımızdan ve egemenliğimizden ödün verilmeyecek Anavatan Türkiye’nin garantörlüğüne dayalı insanca yaşayabileceğimiz şekilde bir ortam sağlanması halinde bu adada barışın kalıcı olabileceğine inanıyoruz” dedi.

Cambaz, Kıbrıslı Türklerin refahın ve yaşama haklarının ancak Türk bayrağının gölgesinde bulunabileceğine inanç belirtti.



Larnaka Şehitleri İskele’de düzenlenen törenle anıldı



Larnaka bölgesinde 1963-1974 yılları arasında verilen varoluş mücadelesinde şehit olanlar, önceki gün İskele’de Larnaka Şehitler Anıtı önünde düzenlenen törenle anıldı.

Törende anıta çelenkler konuldu, saygı marşı eşliğinde saygı duruşu ve saygı atışı yapıldı; İstiklal Marşı okundu, konuşmalar yapıldı, dua okundu.

İskele Belediye Başkanı Hasan Sadıkoğlu törende yaptığı konuşmada, Rum ve Yunan ikilisinin Enosis hayaline karşı verilen mücadelede Larnaka ve Larnaka’ya bağlı yerleşim yerlerinde toplam 173 şehit verildiğini vurguladı.

Sadıkoğlu, “Geçmiş unutulmamalıdır çünkü şu anda başımızı yastığa rahat koyabiliyorsak kahraman şehitlerimizin ve gazilerimizin ay yıldızlı bayrağımız için verdiği mücadele sayesindedir” dedi ve şehitlere rahmet diledi.

TMT Mücahitler Derneği İskele Şube Başkanı Ali Abdurrahmanoğlu ise yaptığı konuşmada, “Larnaka; civarında 8 Türk köyü, 12 karma köy, 43 Rum köyü bulunan bir kasaba idi. Bu köylerde 55 bin Rum’a karşılık 15 bin Türk her yerleşim biriminde mücadele etmiştir” dedi.

Larnaka, Goşşi, Geçitkale-Boğaziçi, Aleminyo, Taşkent ve Terazi köylerinde yaşanan olaylar hakkında bilgi veren Abdurrahmanoğlu, Larnaka kazası ve köylerinde çok acılar yaşandığını, pek çok köy halkının göç ettiğini, Rumların saldırılarına, 3-5 köy halkının bir yerde toplanıp karşı koyduğunu anlattı.



Kumsal Şehitleri anıldı



Rum ve Yunanlıların 24 Aralık 1963’te Lefkoşa’nın Kumsal bölgesine düzenlediği baskında şehit düşenler, dün Barbarlık Müzesi’ndeki Şehitler Anıtı’nda düzenlenen törenle anıldı.

Anma töreninde Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanlığı’ndan Piyade Yüzbaşı Mehmet Köpüklü ile Şehit Aileleri ve Malül Gaziler Derneği Genel Sekreteri Mehmet Kasabalı konuşma yaptı.

Köpüklü, Rumların Akritas Planı doğrultusunda 103 Türk köyünü işgal ettiğini, yakıp yıktığını, yağmaladığını, yüzlerce Kıbrıslı Türkü şehit ettiğini, 50 bin vatandaşı da göçe zorladığını söyleyerek, “Bugün her ailede geçmişin acı hatıraları var” dedi.

Kıbrıslı Türklerin adadaki Türk varlığını ve kimliğini korumak için imkansızlıklara, yokluklara ve yüzlerce şehide rağmen 1974’e kadar örnek direniş ve dayanışma sergilediğini kaydeden Mehmet Köpüklü, bu günlerin hatırlanması, anlaşılması ve anılmasının önemli olduğunu söyledi.

Köpüklü, “Bugün özgür bir ülkede yaşıyorsak hala Kıbrıs Türkü varsa ve çocuklarımız için gelecek günleri düşünebiliyorsak bunu kahraman şehitlerimize borçluyuz” dedi.

Kıbrıslı Türklerin 20 Temmuz 1974’te gerçekleşen Barış Harekatı ile özgürlüğüne kavuşmanın sevincini yaşadığını kaydeden Köpüklü, “Atalarımızdan miras, çocuklarımıza emanet bu cennet vatanın bölünmez bütünlüğü, milletimizin huzur ve güvenliği, cumhuriyetimiz ve bayrağımız için canımızı vermeye yemin etmiş kişiler olarak ne toprağımızdan ne özgürlüğümüzden ne de bayrağımızdan asla vazgeçmeyeceğiz” şeklinde konuştu.

Şehit Aileleri ve Malül Gaziler Derneği Genel Sekreteri Mehmet Kasabalı, 54 yıl önce Rumların Enosis hayallerini gerçekleştirmek için Akritas Planı’nı adanın her yerinde uygulamaya başladığını söyleyerek, “Her gün çeşitli bölgelerden Türkler kaçırılıyor, çeşitli sebeplerle yollarda durduruluyor ve götürülüyorlardı” dedi.

24 Aralık 1963’te Rumların hedefini Lefkoşa’nın Kumsal bölgesine çevirdiğini söyleyen Kasabalı, bölgede yaşayan Ermenilerin ihbarıyla bir Yunan Subayının 150 kadar Rum’la bölgeye baskın gerçekleştirdiğini kaydetti.

Bölgedeki Türklerin savunmasız olduğunu dile getiren Şehit Aileleri ve Malül Gaziler Derneği Genel Sekreteri Mehmet Kasabalı, Binbaşı Nihat İlhan’ın eşinin ve 3 çocuğunun o akşam şehit olduğunu söyledi.

Kasabalı, 24 Aralık akşamı Rumlara karşı direnen Erdoğan Rifat, Tuncer Hasan, Muhip Hüseyin, Aziz Güner, Mustafa Hasan ve Mustafa Mehmet’in de şehit olduğunu anımsattı.

Binbaşı İlhan’ın ailesinin öldürüldüğü evin sahibi olan Feride Hasan’ın da aynı akşam şehit edildiğini söyleyen Kasabalı, “Birçok arkadaşımız 24 Aralık’ta Kumsal’da kahramanca savaşırken şehit ve gazi oldu” dedi.















Enformasyon Dairesi







Facebook





Twitter





Instagram





Flickr





LinkedIn





Website













Dışişleri Bakanlığı







Facebook





Twitter





YouTube





Website













KKTC Dışişleri Bakanlığı

Enformasyon Dairesi



Tel: +90 (392) 601 1800 - 01

Faks: +90 (392) 228 4847

E-Posta: pio@mfa.gov.ct.tr

Adres: Selçuklu Caddesi, Lefkoşa KKTC

via Mersin 10 / TURKEY



Twitter: @trnc_pio

Facebook: @trncpio

Youtube: KKTCDisisleri





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 50
Dün Tekil 1787
Bugün Tekil 1022
Toplam Tekil 4068944
IP 3.138.175.180






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























11 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


Sevgim - Millete!
Vurgunlu um - Azadl a ve adalete!
itaatim - Hocalar ma!
Borcum - Dostlar ma ve meslekta lar ma!
Nefretim - Yalanc lara ve iki y zl lere!

(Eb lfez EL BEY)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 2.098 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu