BASIN BÜLTENİ Erdoğan: "Minderden kimlerin kaçtığını biliyorum" - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









BASIN BÜLTENİ Erdoğan: "Minderden kimlerin kaçtığını biliyorum"
Tarih: 13.12.2017 > Kaç kez okundu? 1141

Paylaş


Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kıbrıs'taki müzakere sürecine ilişkin, "Takip ettiğim bu süreçte de minderden kimlerin kaçtığını da çok iyi biliyorum. Bu konuyla ilgili de bütün belgeleri, bilgileri rahatlıkla verebilirim. Buna eğer hassas davranır, dikkat edersek çok şeyi aşarız diye düşünüyorum." dedi.

Erdoğan, Başbakanlık binasında Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras ile ortak basın toplantısı düzenledi.

65 yıl aradan sonra resmi olarak "Cumhurbaşkanı" düzeyinde böyle bir ziyaret gerçekleştirmenin memnuniyeti içinde olduğunu belirten Erdoğan, "Bu mekana yabancı değilim. Başbakanlığım döneminde birkaç kez geldim. Bundan önceki Başbakanlar, Cumhurbaşkanları, onlarla da görüşmelerimiz oldu fakat resmi ziyaret olarak bu ilk görüşme, merhum Celal Bayar'dan 65 yıl sonra." ifadelerini kullandı.

Erdoğan, "Bugün tarihi bir gün yaşıyoruz. Bu ziyareti iki ülke diyaloğunda önemli bir adım olarak görüyorum." diyerek, süreç içinde atılması gereken önemli adımların bulunduğunu vurguladı.

Başbakanlığı döneminde kurulan "Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi"nin beşinci toplantısının ileriki dönemde Selanik'te düzenleneceğini açıklayan Erdoğan, konseyin etkisiyle birçok alanda adımlar atıldığını dile getirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kıbrıs meselesinde aktif rol oynamış bir siyasetçi olduğunu anımsatarak, şunları söyledi:

"Bu işin en zirve yaptığı nokta, Bürgenstock'taki görüşmelerdir. Davos'taki bir görüşmede, Kofi Annan, benden rica etmiştir. 'Bu konuda ne düşünüyorsunuz' dedi. Bunun üzerine 'Ben size soruyorum' dedim. Sonra, ben 'Gel şu işi beraber ele alalım' deyince, 'Ben üç kere teşebbüs ettim başarılı olamadım, bir daha girmek istemiyorum' dedi. Ben 'Gel dördüncüsüne beraber girelim' dedim. Bunun üzerine 'tamam' dedi ve beni bir hafta 10 gün sonra aradı, 'ben görüşmeleri yaptım, başlayabiliriz' dedi. Başladık. Çok enteresandır. Tabii Yunanistan garantör ülke, Türkiye'de garantör ülke, İngiltere'de garantör ülke. Çalışmalarımıza başladık. Dışişleri bakanlarımız çalışmalarını yürüttükten sonra final çalışmasını da İsviçre Bürgenstock'ta yaptık. Kofi Annan, başbakanlar orada bir araya geldik. O zaman Karamanlis Yunanistan Başbakanı idi. Görüşmeler, çalışmalar bittikten sonra, son ana geldiğimizde Güney Kıbrıs tarafı masadan çekilmek istedi. Kofi Annan dedi ki 'ben söz verdim burada bu işi bitireceğiz' dedi. İmzalar atıldı, ayrıldık, iş referandum safhasına geldi."

Sonraki süreçte Kıbrıs'ta yapılan referandumda Kuzey Kıbrıs halkının yüzde 65 "evet", adanın güneyindekilerin ise büyük oranda "hayır" dediğini kaydeden Erdoğan, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Oradan Avrupa Birliği'ne Güney Kıbrıs girdi. Yoksa o ana kadar Güney Kıbrıs'ın böyle bir şansı mümkün değildi. Bize de orada söz verdiler. Dediler ki 'bu iş bu şekilde yürürse biz bunu bitiririz.' O süreci de ben yaşadım. Bakın şimdi yine en son İsviçre'nin Cenevre kentinde dışişleri bakanları garantörler oturdular, konuştular sonunda masadan kim çekildi? Güney Kıbrıs çekildi. Biz istiyoruz ki adil ve kalıcı bir çözüme bu işi kavuşturalım ama Güney Kıbrıs'ın böyle bir derdi, böyle bir sorunu yok. Çünkü her şey ortada, haklı olduğumuzu görüyorlar. Bunu gördükleri için de en kısa yoldan kaçamak bazı yollara başvurup 'yine olmadı' diyorlar."

Erdoğan, Kıbrıs konusunda adil, kalıcı bir çözümün bulunması gerektiğine işaret ederek, şunları söyledi:

"Tabii yaş itibarıyla Sayın Çipras'ın '43 yıldır böyle devam ediyor' demesi. Ben de 63 yaşında olduğuma göre, ben de aynı şeyi şu anda hep yaşadım, yaşıyorum. Öyleyse bu işi çözmenin yollarını arayacağız. Ama bunu çözmenin yollarını ararken de ben burada ciddi bir tecrübeye, deneyime sahibim. Süreci de yakından hep takip ettim. Takip ettiğim bu süreçte de minderden kimlerin kaçtığını da çok iyi biliyorum. Bu konuyla ilgili de bütün belgeleri, bilgileri rahatlıkla verebilirim. Buna eğer hassas davranır, dikkat edersek çok şeyi aşarız diye düşünüyorum."



Erdoğan: "Bizim hedefimiz kıbrıs’ta kalıcı, adil bir çözüm”



TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, çözüm için yapılan görüşmelerin bizzat içinde bulunduğu Kıbrıs’ta hedefin her zaman kalıcı, adil bir çözüm bulmak olduğunu söyledi.

Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda Yunan mevkidaşı Prokopis Pavlopoulos ile görüşmesinde gazetecilere açıklamada bulundu.

Recep Tayyip Erdoğan, "Eğer biz engel olsaydık siz NATO'ya giremezdiniz. Çünkü bir ülkenin muhalefeti NATO'ya girmenizi engelleyebilirdi. Ama biz öyle bakmadık. Biz komşu diye baktık. Bugün de öyle bakıyoruz." dedi.

Özellikle askeri konularda sıkıntılar yaşandığını belirten Erdoğan, "Siz NATO'dan çıktınız, tekrar NATO'ya girişinizi biz sağladık. Eğer biz engel olsaydık siz NATO'ya giremezdiniz. Çünkü bir ülkenin muhalefeti NATO'ya girmenizi engelleyebilirdi. Ama biz öyle bakmadık. Biz komşu diye baktık. Bugün de öyle bakıyoruz." diye konuştu.

Erdoğan, Kıbrıs'ta çözüm için yapılan görüşmelerin bizzat içinde bulunduğunu söyledi.

Kıbrıs konusunda Yunanistan gibi Türkiye'nin de garantör olduğunu anımsatan Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti:

"Bizzat o final görüşmelerinin içinde oldum. Kofi Annan ile o süreci birlikte yürüttük. Oradaki görüşmeler neticesinde aslında iş çözüme kavuşması gerekirken ne yazık ki orada alınan kararlar uygulamaya girmedi. Kıbrıs'taki Türkler, yapılacak olan referandumda yüzde 60'ın üzerinde 'evet' oyu verdiler ama Güney'de Rumlar tam tersine 'hayır' oyu verdiler. Avrupa Birliği'nin verdiği sözler de yerine gelmedi. Mali noktada vereceği desteklerin hiçbirini uygulamaya sokmadılar. Bugün bile hala bunlar yerine gelmiş değil. Bizler bu noktadaki sadakatimizi aynen sürdürüyoruz. Bizim hedefimiz şu; Kıbrıs'ta kalıcı, adil bir çözüm bulalım, aynı şeyi Ege'de bulalım. Bunlar, 'Lozan'da şöyle olmuş, böyle olmuş...' Tamam eyvallah ama biz o zaman olması gerekenleri şöyle bir an önce yapalım. Kolay değil, 94 yıl geçti bu arada, 94 yılda birçok şey değişti. Eğer bunlar gözden geçirilirse, birçok şeyin olması gerektiğini inanıyorum ki taraflar da kabul edecektir."



Burcu: “Tajani’nin adamızda yapacağı temasları sadece Güney Kıbrıs ile sınırlı tutması, Kıbrıs Türk toplumunu yok saymak anlamındadır”



Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Barış Burcu, Avrupa Parlamentosu (AP) Başkanı Antonio Tajani’nin adada yapacağı temasları Güney Kıbrıs ile sınırlı tutmasının, Kıbrıs Türk toplumunu yok saymak anlamı taşıdığını vurguladı.

Yazılı açıklama yapan Burcu, “Tajani’ye, Kıbrıs Türk toplumunun iki eşit toplumdan biri olarak, bu coğrafyada Rum toplumu kadar hak sahibi olduğunu hatırlatmak isteriz. Ayrıca şunu da hatırlatmak isteriz ki; Avrupa Parlamentosu’nda Kıbrıs için ayrılan 6 sandalyenin 2’si Kıbrıslı Türklere aittir ve Kıbrıs Rumları tarafından gasp edilmiştir. AP Başkanı da bu gerçeğin idraki içinde olmalı, bu haksızlığın giderilmesine katkı yapmalıdır” ifadelerini kullandı.

Tajani’nin bu adada eşit haklarıyla var olan Kıbrıslı Türklerle temastan kaçınmaması gerektiğine vurgu yapan Burcu, önceki AP Başkanı Martin Schulz’un bu gerçekliği dikkate alarak Kıbrıs’a daha önce yaptığı ziyarette kuzeye geçerek Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile makamında görüştüğünü ve AP çatısı altında da bir araya geldiğini hatırlattı.

Burcu, “Durum bu iken bu göreve yeni gelen ve Kıbrıs’a ilk ziyaretini yapmakta olan Tajani’nin Kıbrıs Türk tarafı ile temastan kaçınması, hiçbir şekilde bulunduğu makama uygun bir davranış değildir” diye ekledi.



“İİT Üye Ülkelerinde İhracat Stratejileri” çalıştayı tamamlandı



Dışişleri Bakanlığı ile İslam Ticareti Geliştirme Merkezi (ICDT) işbirliğinde gerçekleştirilen, “İslam İşbirliği Teşkilatı(İİT) Üye Ülkelerinde İhracat Stratejileri” konulu bölgesel eğitim çalıştayı tamamlandı.

Dışişleri Bakanlığı’ndan verilen bilgiye göre, Müslüman ülkelerin ortak sesini duyurmak için kurulan İslam İşbirliği Teşkilatı’nın (İİT) alt kuruluşu olan ICDT ile düzenlenen çalıştay İİT üyelerinden Türkiye, Filistin, Gambiya, Lübnan, Pakistan ve Ürdün’den uzmanlar katıldı.

Girne’de yapılan çalıştayda kapanış konuşmasını Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Mustafa Lakadamyalı ile İslam Ticareti Geliştirme Merkezi Çalışma ve Eğitim Bölümü Başkanı Mamoudou Sall yaptı, Lakadamyalı, kapanış konuşmada, her zaman bu tip etkinlikleri ülkede düzenlemeye hazır olduklarını kaydetti.













Enformasyon Dairesi







Facebook





Twitter





Instagram





Flickr





LinkedIn





Website













Dışişleri Bakanlığı







Facebook





Twitter





YouTube





Website













KKTC Dışişleri Bakanlığı

Enformasyon Dairesi



Tel: +90 (392) 601 1800 - 01

Faks: +90 (392) 228 4847

E-Posta: pio@mfa.gov.ct.tr

Adres: Selçuklu Caddesi, Lefkoşa KKTC

via Mersin 10 / TURKEY



Twitter: @trnc_pio

Facebook: @trncpio

Youtube: KKTCDisisleri