BASIN BÜLTENİ Atun: “KKTC, Akdeniz’in enerji fotoğrafında yerini alacak” - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









BASIN BÜLTENİ Atun: “KKTC, Akdeniz’in enerji fotoğrafında yerini alacak”
Tarih: 24.10.2017 > Kaç kez okundu? 1175

Paylaş


Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun, Akdeniz açıklarındaki petrol ve doğalgaz araştırmalarından elde edilen örneklerin bölgede önemli bir doğalgaz rezervi olduğuna işaret ettiğini belirterek, "Bölgede yerleştireceğimiz sondaj platformu beraberinde muhtemel bir boru hattının oluşmasına yol açacak. Dolayısıyla bu durum bölgenin enerji fotoğrafında KKTC'ye bir yer vermiş oluyor." dedi.

Atun, AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, 2011'den bu yana Akdeniz'de petrol ve doğalgaz arama çalışmalarında ısrarlı olduklarını ve temmuz sonu itibarıyla sismik araştırmaların tamamlandığını söyledi.

Araştırmalardan elde edilen verilerin yeni bir yazılıma yüklenerek anlaşılabilir hale geldiğini ifade eden Atun, sonuçların bölgede önemli doğalgaz rezervi bulunduğunu destekler nitelikte olduğunu aktardı.

Atun, bu noktadan hareketle Türkiye Petrolleri'nin sondaj gemisini bölgeye gönderdiğini dile getirerek, "Yılsonu itibarıyla sığ denizlerde sondajlamalar başlayacak ve yeni yılda daha derin denizlerde gazın elde edilmesi ve değerlendirilmesi sürecine başlanacak." dedi.

Ekonomi ve Enerji Bakanlığı’nın bu doğrultuda bir yol haritası oluşturduğunu belirten Atun, şunları kaydetti:

"Benimsediğimiz üç önemli nokta var. Bunlardan biri, KKTC olarak ada etrafındaki ve kendi münhasır alanımızdaki kaynaklara erişim ve bu kaynakların ticari olarak değerlendirilmesi. Bu, bize öncelikle ekonomik menfaat sağlayacak ve milli gelirimiz içinde son derece önemli. İkincisi, Türkiye'nin büyük miktarda enerji ithalatı var. Kıbrıs doğal kaynakları demek, Türkiye Cumhuriyeti devletinin milli rezervi demek. Dolayısıyla buradan çıkacak kaynaklar kendi kapasitesi içerisinde Türkiye'nin enerji ithalatına ödediği miktarın bir bölümünü ikame etmiş olacak. Üçüncüsü, bölgede yerleştireceğimiz sondaj platformu beraberinde muhtemel bir boru hattının oluşmasına yol açacak. Dolayısıyla bu durum bölgenin enerji fotoğrafında KKTC'ye bir yer vermiş oluyor."

Atun, adada yapılacak çalışmalar sonucu inşa edilecek bir boru hattıyla önemli bir enerji ticaret merkezi olan Ceyhan'a bağlanmanın mümkün olabileceğini dile getirerek, "Böylece buradan Türkiye'nin kuzey-güney ve doğu-batı ekseninde bulunan enerji hatlarına bağlantı yapılabilir. Bu da gerek Türkiye'nin iç tüketimi gerek Türkiye üzerinden farklı pazarlara gazın rahatça ticari olarak kabul edilebilir maliyetler dahilinde pazarlanabilmesi anlamına geliyor. Sonuç olarak yapılacak muhtemel boru hattı bölgede araştırma yapan diğer ülkelere çok önemli bir fırsat sunuyor." değerlendirmesinde bulundu.

Atun, KKTC'nin açmayı planladığı rüzgar ve güneş ihalelerinde son noktaya gelindiğini belirterek, gelecek birkaç hafta içinde yenilenebilir enerji alanında ihale açılabileceğini söyledi.

En geç kasım ayında ihalelerin duyurulacağını bildiren Atun, "Güneşte yapılacak ihale 25 megavata kadar küçük ölçekte başlangıç projesi. Hedefimiz bir yıl içinde çoğu güneş olmak üzere yenilenebilir enerjide 70 megavatlık kapasiteye ulaşmak." dedi.

Atun, bu noktada haneleri ve büyük tüketicileri kendi üretimlerini yapmaya teşvik ettiklerini ifade ederek, özellikle otel ve fabrikaları süratle elden lisanslandırdıklarını aktardı.

Şu an rüzgar enerjisi alanında da araştırmalar yapıldığını vurgulayan Atun, "Araştırmalarda rüzgar potansiyelinden tatmin olan yatırımcılara kapılarımız açık. KKTC'de şu anda kurulu güç 400 megavatlarda. Bu kurulu güç içinde 70 megavatlık yenilenebilir enerji, yaklaşık yüzde 18-20'lik bir pay demek. Bu da öngördüğümüz, uygulanabilir bir kapasite." diye konuştu.

Atun, KKTC'nin su sorununu çözmek için 2015 yılında hayata geçirilen "KKTC Su Temin Projesi" sayesinde ülkenin su kalitesinin arttığını ve sürdürülebilirlik kazandığını ifade etti.

Devlet Su İşleri, Türkiye Orman ve Su İşleri Bakanlığı ve Bakan Veysel Eroğlu’nun da projeyi sahiplenmesiyle tarım alanlarında dağıtım ağı oluşturulduğunu belirten Atun, böylece tarımda önemli bir dönüşüm ile hasat verimliliği ve kalite artışı beklendiğini söyledi.

Projenin su fiyatları üzerinde de etkili olduğunu dile getiren Atun, "KKTC'de 28 belediyenin tamamı sistemin içinde yer alıyor. Belediyelerden bazıları su fiyatlarını ucuzlattılar bile. Belediyelerin deposuna su, tonu 2,30 liraya teslim ediliyor. O noktadan alarak kendi tüketicisine 3,75 liraya veren belediye de var, 7-8 liraya veren de var. Ben inanıyorum ki halk bunun takdirini yapar." değerlendirmesinde bulundu.



Kuzey Kıbrıs’ı keşfet” otobüsü KKTC’de



“Kuzey Kıbrıs’ı Keşfet” sloganıyla Belçika’dan otobüsle yola çıkan bir grup, 10 ülkeden geçerek dün Girne Turizm Limanı’ndan KKTC’ye giriş yaptı.

Merkezi Belçika’da olan 60 yaş üzeri The Robinson Kulübü’nden bir heyet, Hırvatistan’da Zagreb Kızılhaç’a çocuklara dağıtılmak üzere toplanan bin 300 oyuncak bebeği vermek, Bulgaristan’daki bir çocuk yurduna topladıkları oyuncakları bırakmak, Kuzey Kıbrıs’ı tanıtmak ve Lefkoşa’da Çocuk Yuvası’na 5 bin Euro’luk bağışta bulunmak için 10 ülkeyi kapsayan tura 14 gün önce başlamıştı.

Belçika’nın Vorselaan kasabasından yola çıkan, üzerinde “Kuzey Kıbrıs’ı Keşfedin” sloganı yer alan otobüs, Lüksemburg, Almanya, Avusturya, Slovenya, Hırvatistan, Sırbistan, Bulgaristan, Yunanistan ve Türkiye üzerinden KKTC’ye geldi. Heyet durak yerlerinde üzerinde Kuzey Kıbrıs’ı Keşfedin yazılı tişörtler de dağıttı.

Bağımsız Milletvekili Hasan Taçoy ve Girne Belediye Başkanı Nidai Güngördü, heyeti Girne Turizm Limanı’nda karşıladı.

Heyette yer alan Jentoff Celen, Robinson Kulübü adına yaptığı konuşmada, Kuzey Kıbrıs’ta bulunmaktan çok memnun olduklarını söyledi.

Girne Belediye Başkanı Nidai Güngördü ise bağımsız milletvekili Hasan Taçoy’a etkinliğin düzenlenmesi için yaptığı çalışmalardan dolayı teşekkür etti.

Güngördü, Girne Belediyesi olarak bu gibi etkinliklere ellerinden gelen katkıyı yapmaya hazır olduklarını söyledi.

Milletvekili Hasan Taçoy ise, Kuzey Kıbrıs’ı Keşfedin etkinliğinin arkasında Dışişleri Bakanlığı ile Vorselaar kasabasının belediye başkanının katkılarının da bulunduğunu söyledi.

Tüm sponsorların Vorselaat kasabasındaki işletmelerden bulunduğunu belirten Taçoy, “Bizim için gurur kaynağı ve önemli bir olay” dedi.



“Sivil Savunma Afet ve Acil Durumlara Milli Müdahale Tatbikatı-2017" yarın başlıyor



“Sivil Savunma Afet ve Acil Durumlara Milli Müdahale Tatbikatı-2017” yarın Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti genelinde çalacak sirenlerle başlıyor.

Tatbikatta, tüm bakanlıklar dahil olmak üzere 83 kurumdan 1296 personel ve 280 araç görev alacak.

Sivil Savunma, Afet ve Acil Durumlara Milli Müdahale Tatbikatı "İnsanı Yaşat ki, Devlet Yaşasın" ve "Birlikte Güçlüyüz" sloganları çatısı altında icra edilecek.





Emirzade, “Pentasi B Şiirin Altın Sesi 2017” ödülüne layık görüldü



Sunuculuk ve şiir yorumculuğu ile de tanınan Kıbrıslı Türk Yazar Sevil Emirzade, Hindistan’ın Hayderabad kentinde yapılan “Uluslararası Hindistan Dünya Şiir Festivali’nde (India World Poetree Festival) “Pentasi B Şiirin Altın Sesi 2017” ödülüne layık görüldü.

Hyderabad’a bağlı Asya’nın en büyük film setine sahip “Ramoji Film City”de yer alan festivale; şeref konukları Gana Devlet Bakanı ve Şair Rashid Pelpuo, ulusal ve uluslararası pek çok ödüle sahip yönetmen B. Narsing Rao, etkinliğin en büyük sponsorlardan Boinapally Srinivasa, 20 ülkenin sanatçılarıyla Hintli sanatçılar katıldı.

Aralarında Avusturya, Bangladeş, Bhutan, Filipinler, Gana, Güney Afrika, İtalya, Kanada, KKTC, Mısır, Nepal, Tayvan, Türkiye ve Yunanistan’ın da bulunduğu 20 ülkeyi temsil eden şair, yazar ve akademisyenlerle 56 sanatçı Hindistan’ın çeşitli bölgelerinden, 76’sı daTelugu dili konuşan 2 eyaletten olmak üzere 130’dan fazla Hintli sanatçı şiir sunumu veya kitap tanıtımı yaptı.

Açıklamada şu ifadelere de yer verildi.

“Sevil Emirzade’ye söz konusu ödül yanında Fellowship Certificate - Fellow of the Regal World of Scribes (FRWS); Writers Corner-Warangal’dan bir madalya ve aynı kuruluştan The Enchanting Muse Award (international award) belgesi verildi.

Emirzade, Uluslararası Hindistan Dünya Şiir Festivali’nde belgesel oyunlarının tanıtımlarını da yaptı, ayrıca Con Rifat ve Çifte Nikah adlı kitaplarının arka kapak yazılarının İngilizce versiyonunu, Turizm ve Çevre Bakanlığı ile Dışişleri Bakanlığı’nın KKTC’yi tanıtım broşürleri, DVD’ler ve küçük hatıra nitelikli hediyeleri diğer sanatçılara dağıttı.”



“Kıbrıs Mutfağını ve Kültürünü Öğreniyorum” projesinde ilk ders Ataoğlu’ndan



Eco-Bio Agro turizm işletmesi Nitovikla’da 2017-2018 dönemi “Kıbrıs Mutfağını ve Kültürünü Öğreniyorum” projesi Güzelyurt Özgürlük ilkokulu ile başladı. Projenin açılışını Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu yaptı.

Açılışa Mehmetçik Belediye Başkanı Cemil Sarıçizmeli, Belçika’da agro-turizm ve tarım ile uğraşan Kristien Bootd ve KTÖS Genel Sekreteri Şener Elcil de katıldı.

Projede ilk dersi Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu verdi.

79 öğrenci ve 10 öğretmenle başlayan ilk derste Ataoğlu “Sizler bu ülkenin birer turizm elçisi olma yolundasınız. Bugün alacağınız Kıbrıs mutfağı ve kültürü uygulamalı eğitim sonrası bu kültürü yürütecek ve yaşatacak olan sizlersiniz” dedi.

“Bizler kültürümüzün yaşatılmasına ilave olarak çevremizin de korunması ve çevre farkındalığının da yaratılması konusunda okullara yönelik hazırlamış olduğumuz çevre kitabımız ve eğitimimiz ile çevre – kültür bağlamındaki katkılarımızı en üst seviyeye çıkartma azmindeyiz” diyen Ataoğlu Nitovikla’da başlatılan projede 2016-2017 döneminde 2 bin 100 öğrencinin eğitim almasının küçümsenemeyeceğini kaydetti.

Bu yılki hedefin 3 bin öğrenci olacağını belirten Ataoğlu, bu rakamın daha da çok artması için gereken katkının verileceğini söyledi.

Eko-agro turizmin ne kadar önemli olduğunun da altını çizen Ataoğlu “Kristien Boodt bu modele yönelik çok önemli bir örnektir” dedi.

Ataoğlu, çevrenin korunmasında ve kültürün sürdürülmesinde agro-eko turizmin de geliştirilmesi için elden gelen tüm çabaları ve olanakları zorlayacağını ve bu modelin hak ettiği bir biçimde yaşaması ve gelişmesi için her türlü- çaba ve yasal düzenlemeleri yapacağını belirtti.















Enformasyon Dairesi







Facebook





Twitter





Instagram





Flickr





LinkedIn





Website













Dışişleri Bakanlığı







Facebook





Twitter





YouTube





Website













KKTC Dışişleri Bakanlığı

Enformasyon Dairesi



Tel: +90 (392) 228 3365 / 228 3241

Faks: +90 (392) 228 4847

E-Posta: pio@mfa.gov.ct.tr

Adres: Selçuklu Caddesi, Lefkoşa KKTC

via Mersin 10 / TURKEY



Twitter: @trnc_pio

Facebook: @trncpio

Youtube: KKTCDisisleri





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 45
Dün Tekil 1787
Bugün Tekil 709
Toplam Tekil 4068630
IP 3.145.108.9






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























11 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


Sevgim - Millete!
Vurgunlu um - Azadl a ve adalete!
itaatim - Hocalar ma!
Borcum - Dostlar ma ve meslekta lar ma!
Nefretim - Yalanc lara ve iki y zl lere!

(Eb lfez EL BEY)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.096 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu