BASIN BÜLTENİ Dışişleri Bakanlığı: "BM konvoyu KKTC’ye sorunsuz geçti" - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









BASIN BÜLTENİ Dışişleri Bakanlığı: "BM konvoyu KKTC’ye sorunsuz geçti"
Tarih: 06.10.2017 > Kaç kez okundu? 1279

Paylaş


Dışişleri Bakanlığı, Karpaz'da yaşayan Kıbrıslı Rumlara tıbbi malzeme taşıyan Birleşmiş Milletler (BM) Barış Gücü konvoyunun bugün sorunsuz bir şekilde KKTC'ye geçiş yaptığını bildirdi.

Dışişleri Bakanlığı, hükümetin; BM aracılığı ile KKTC’de yaşayan Kıbrıslı Rum ve Maronitlere ulaştırılan çeşitli tüketim malzemelerinin gümrüğe tabi olacağına dair kararın 1 Ekim tarihi itibarıyla yürürlüğe girdiğini, ancak ilaç ve tıbbi malzemeye muafiyet uygulamasının devam ettiğini hatırlatarak, BM'nin "Kıbrıs Türk tarafının tek yanlı bir kararla vergi kararı almasından üzüntü duyduğu" yönündeki açıklamasının talihsizlik olduğunu kaydetti.

Bakanlık, dün sabah Ledra Palace sınır kapısına gelen ve sadece tıbbi malzeme taşıyan BM konvoyuna herhangi bir kısıtlama veya vergi uygulanmadığını açıkladı.

Yapılan yazılı açıklamada, BM konvoyunun bugün KKTC'ye geçişiyle ilgili bir sıkıntı yaşanmadığı kaydedildi.

Açıklamada şöyle denildi:

"BM konvoyu bugün (düm) sabah Rum kesiminden Ledra Palace sınır kapısını kullanarak KKTC sınırına geldi.

BM, rutin uygulama gereği KKTC makamlarına önceden yazılı olarak konvoy hakkında bildirimde bulundu ve 2 araçlık konvoy Karpaz’a gitmek üzere Ledra Palace sınır kapısından KKTC'ye geçiş yaptı.

Sadece tıbbi malzeme taşıyan BM konvoyuna herhangi bir kısıtlama veya vergi uygulanmamıştır.

Hükümetin, Rum yönetiminin gerçeklerle bağdaşmayan şekilde ülkemizde yaşayan Kıbrıslı Rum ve Maronitleri ‘mahsur’ olarak siyasi istismar konusu yapmayı sürdürmesi nedeniyle alınan Kıbrıslı Rum ve Maronitlere gönderilen malzemelere vergi uygulanması kararı, tıbbi malzeme dışındaki diğer ürünleri kapsamaktadır.”

Dışişleri Bakanlığı, yeni uygulamanın 1975 yılında Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rum tarafları arasında Viyana’da imzalanan Nüfus Mübadele Antlaşması ile uyumlu olduğunu ve insani konularda BM Barış Gücü ile işbirliğini sürdürme kararlılığını da vurguladı.



Çavuşoğlu: “Her şeyden önce KKTC üzerindeki kısıtlamaların, ambargoların kalkması lazım”



TC Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Kıbrıs konusunda gelinen noktanın sorumlusunun Türk tarafı olmadığını kaydederek, "Her şeyden önce KKTC üzerindeki kısıtlamaların, ambargoların kalkması lazım” dedi.

Crans-Montana'dan bu yana herhangi bir negatif tutum içine girmediklerini söyleyen Çavuşoğlu, “Herhangi bir tarafı ağır suçlayıcı tutum içine girmedik. 'Bundan sonra neyi müzakere edeceğiz, hangi parametrelerle müzakere yapacağız, bunu kendi aramızda değerlendireceğiz.' dedik." ifadelerini kullandı.

Gündemdeki konularla ilgili AA’ya değerlendirmelerde bulunan Çavuşoğlu Kıbrıs konusuna da değindi.

Birleşmiş Milletler (BM) parametreleri ve 11 Şubat 2014 ortak deklarasyonu çerçevesinde sürdürülen Kıbrıs müzakerelerinden sonuç elde edilemediğini belirten Çavuşoğlu, İsviçre'nin Crans-Montana kentindeki Kıbrıs Konferansı'nda Rum tarafının çözüme hazır olmadığının herkes tarafından görüldüğünü söyledi.

Bakan Çavuşoğlu, Türk tarafının müzakere sürecinde yapıcı tutum sergilediğini kaydederek "Çözüm için orada olduğumuzu herkes gördü. Şu anda uluslararası camia kendi arasındaki ve bizimle olan görüşmelerde KKTC'nin ve Türkiye'nin çok yapıcı olduğunu ve çözüm için orada olduğunu söylüyor ve kabulleniyor. Çünkü buraya katılan diğer kişiler ve kurumlar, AB de dahil, bunu açık bir şekilde herkesle konuşuyor." dedi.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Kıbrıs'ta bir çözüme varılamamasının nedenlerinden birinin de Güney Kıbrıs Rum yönetiminde seçim sürecinin başlaması olduğunu kaydederek çözümsüzlüğün asıl nedeninin altında Rum halkının yönetim, güç gibi konularda paylaşımdan yana olmamasının yattığını vurguladı.

Çavuşoğlu, "Yine diplomasi yoluyla yine müzakere yoluyla artık bir çözüme gitmemiz lazım. Bu belirsizliği öyle ya da böyle ortadan kaldırmamız gerekiyor. Bunu şu anda gözlemliyoruz, görüşüyoruz, istişare ediyoruz. Güneydeki seçimler bittikten sonra, o zamana kadar bizim de KKTC ile birlikte tutumumuz, duruşumuz netleşir. Ama uluslararası camia Crans-Montana ve müzakere sürecinin geldiği bu noktada Türkiye'nin ve KKTC'nin haklılığını teslim ediyor. Bu, raporlara girer mi? O başka bir şey. Ama en azından kendi aralarındaki konuşmalarda ve bizimle olan görüşmelerde bunu söylüyorlar" diye konuştu.



Burcu: “Temennimiz, arzumuz ve talebimiz, yaşananların eksiksiz ve doğru bir biçimde aktarılması”



Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın Birleşmiş Milletler (BM) Barış Gücü Misyon Şefi ve BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Elizabeth Spehar’ı kabul etmesinin ardından basına açıklama yapan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Barış Burcu, kabulde BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in Kıbrıs’taki İyi Niyet Misyonu ile ilgili hazırladığı raporun ön kopyası ile ilgili görüş alışverişinde bulunulduğunu kaydetti.

Raporun ön kopyasının herhangi bir tarafı suçlayıcı özellik taşımadığını söyleyen Burcu, “Buna karşın, yaşananların daha açık ve eksiksiz anlatılması halinde Türk tarafının sürece koyduğu olumlu tavrın daha net ve daha görünür olacağı ve aynı zamanda olumsuzlukların Kıbrıs Türk tarafından kaynaklanmadığının anlaşılacağı aşikardır” dedi.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın daha önce belirttiği üzere, Genel Sekreter’in bu raporda herhangi bir tarafı suçlayıcı bir pozisyon almamasının genel bir beklenti olduğunu dile getiren Burcu, “Buna karşın, temennimiz, arzumuz ve talebimiz, yaşananların eksiksiz ve doğru bir biçimde aktarılmasıydı. Cumhurbaşkanımız, bu beklentilerimizi Sayın Genel Sekreter’in kendisi ile de daha önce paylaşmıştı” dedi.

Burcu sözlerini şöyle sürdürdü:

“Buna karşın, yaşananların daha açık ve eksiksiz anlatılması halinde Türk tarafının sürece koyduğu olumlu tavrın daha net ve daha görünür olacağı ve aynı zamanda olumsuzlukların Kıbrıs Türk tarafından kaynaklanmadığının anlaşılacağı aşikardır. Görüşmemizde, Sayın Spehar’a, raporun ön kopyasında tespit ettiğimiz eksiklikler ve değiştirilmesi gerektiğini düşündüğümüz unsurlar hakkında değerlendirmelerimizi aktardık ve bunların Sayın Genel Sekreter’e iletilmesini talep ettik.

Raporun nihai versiyonu yayınlandıktan sonra, Kıbrıs Türk tarafı olarak görüşlerimizi daha kapsamlı bir biçimde açıklayacağız.”

Görüşmenin ardından basına açıklama yapan BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Elizabeth Spehar de toplantıda BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in Kıbrıs’taki İyi Niyet Misyonu ile ilgili hazırladığı raporla hakkında görüş alışverişinde bulunulduğunu aktardı.



Atun, Şimşek ile görüştü



Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun’un önceki gün Ankara’da Türkiye Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ile bir araya geldi.

Mali konular üzerine değerlendirmelerde bulunulan görüşmede ayrıca, Bankacılık Sektörü, Merkez Bankaları, kamu finansmanı ve kamu borçları konularında da genel değerIendirme yapıldığı ifade edildi.

Atun, görüşme sonrası şunları söyledi:

“Sayın Şimşek ile ekonomik ve mali alanda somut makro konuları gündeme aldığımız bir toplantı gerçekleştirdik. Anavatanımız Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı olarak göstermiş olduğu samimi, yakın ilgiye her zaman müteşekkirim. Gözden geçirme ve değerlendirmelerimiz düzenli bir şekilde devam edecektir. Anavatanımız Türkiye Cumhuriyeti resmi makamları ve değerli mevkidaşlarımız ile devam eden iyi ilişkilerimiz ve işbirliğimiz sayesinde ülkemiz ekonomisinin emin adımlarla gelişmesi yönünde ortak adımları hızlı bir şekilde atmaya bundan önce olduğu gibi bundan sonra da devam edeceğiz.”



Tatar: “En gerçekçi çözüm AB çatısı altında iki ayrı devlet”



Ulusal Birlik Partisi (UBP) Lefkoşa Milletvekili Ersin Tatar, “Yaşanan görüşme süreçlerinin ardından, taraflar arasında hâlâ 6 konu başlığındaki derin görüş ayrılıkları göz önünde bulundurulduğu zaman Kıbrıs adası için mümkün olan en gerçekçi çözümün Avrupa Birliği çatısı altında buluşacak iki ayrı devlet olduğu” görüşünü belirtti.

Tatar, “AB çatısı altında iki ayrı devlet formülünü samimiyetle değerlendirmesi çağrısında bulunuyorum. Ada için başka çıkış yolu yoktur.” dedi.

Tatar, yazılı açıklamasında Büyük Britanya Dışişleri eski Bakanı Jack Straw gibi Kıbrıs konusunu iyi bilen, dünyadaki gelişmeleri yakından takip eden bir şahsiyetin Kıbrıs’ta çözümün iki ayrı devlet olduğunu vurgulamasının herkesçe samimiyet ve iyi niyetler değerlendirilmesi gerektiğini kaydetti.

Ersin Tatar, Rum tarafıyla kalınan yerden süreci devam ettirmenin Rumların oyalama tuzağına düşmek ve Kıbrıs Türk halkının mağdur edilmesi için Rumlara yeni alanlar açmaktan başka anlamı olamayacağını belirtti.

Cumhurbaşkanı, Meclis, Hükümet, siyasi partiler, sivil toplum kuruluşlarının hiç bir şahsi, siyasi ve zümresel hesap içine girmeden sağlıklı bir durum değerlendirmesi yapıp yeni bir siyaset saptaması ve bunu Türkiye ile uyumlaştırması gerektiğini belirten Tatar, “Çok geç kalıyoruz, derhal harekete geçmeliyiz” ifadelerini de kullandı.



Türk Dünyası 2. Belgesel Film Festivali ve Yarışmasının KKTC gösterimleri DAÜ’de yapılıyor



Türk Dünyası Gazeteciler Federasyonu’nun organize ettiği ve çeşitli devlet kuruluşları, sivil toplum örgütleri ile iş dünyasının desteklediği Türk Dünyası 2. Belgesel Film Festivali ve Yarışmasının KKTC gösterimleri Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) İletişim Fakültesi’nde yapılıyor.

Yarışmada profesyonel kategoride ve öğrenci kategorisinde dereceye giren filmlerin DAÜ’deki gösterimleri 6 Ekim 2017 Cuma günü İletişim Fakültesi Salonu’nda “Gazimağusa Seçkileri” adı ile gerçekleştirilecek.



Yakın Doğu Üniversitesi “Süper Kupa” için Dynamo Kursk ile karşılaşıyor



Türkiye Kadınlar Basketbol Süper Ligi’nde mücadele veren Yakın Doğu Üniversitesi Kadın Basketbol Takımı, Euroleague ile Eurocup’ın şampiyon takımları arasında oynanan “FIBA Süper Kupa” karşılaşmasında Rus ekibi Dynamo Kursk ile karşı karşıya geliyor.

FIBA Eurocup şampiyonu Yakın Doğu Üniversitesi ile FIBA Euroleauge şampiyonu Dynamo Kursk’un mücadele edeceği Süper Kupa müsabakası, Rusya’nın Kursk şehrinde yarın saat 19.00’da gerçekleşecek.

2016-2017 sezonunda Kadınlar Türkiye Kupası, FIBA Eurocup ve Türkiye Ligi şampiyonluklarıyla sezonu üç kupa ile kapatan Yakın Doğu Üniversitesi, Süper Kupa finalini de kazanması durumunda hem 4. kupasını müzesine götürecek hem de hiçbir Türk takımının başaramadığı bir ilki gerçekleştirecek.













Enformasyon Dairesi







Facebook





Twitter





Instagram





Flickr





LinkedIn





Website













Dışişleri Bakanlığı







Facebook





Twitter





YouTube





Website













KKTC Dışişleri Bakanlığı

Enformasyon Dairesi



Tel: +90 (392) 228 3365 / 228 3241

Faks: +90 (392) 228 4847

E-Posta: pio@mfa.gov.ct.tr

Adres: Selçuklu Caddesi, Lefkoşa KKTC

via Mersin 10 / TURKEY



Twitter: @trnc_pio

Facebook: @trncpio

Youtube: KKTCDisisleri





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 19
Dün Tekil 865
Bugün Tekil 803
Toplam Tekil 4232877
IP 3.239.3.196






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























30 Rebi 'l-Evvel 1446
Ekim 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31


Ne kadar bilirsen bil; s ylediklerin kar ndakinin anlad kadard r.
(MEVLANA)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.907 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu