BASIN BÜLTENİ Özgürgün: KKTC’de başkanlık sistemi artık iyice düşünülmeli - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









BASIN BÜLTENİ Özgürgün: KKTC’de başkanlık sistemi artık iyice düşünülmeli
Tarih: 04.10.2017 > Kaç kez okundu? 1248

Paylaş


Başbakan Hüseyin Özgürgün, KKTC’de başkanlık sisteminin artık iyice düşünülmesi gerektiğini söyledi.

BRT’ye konuşan Başbakan Özgürgün, hükümete yönelik eleştirilerden ciddi olanları her zaman dikkate aldıklarını ifade etti.

Ülkede yıllara dayalı siyasi mekanizmaya eleştirilerin doğal olduğunu belirten Özgürgün, “ Bu yapıyı ben kurmadım. Hatta hükümet ederken, en çok zorluğu bizzat ben yaşıyorum” dedi.

Başbakan Özgürgün, KKTC’de artık başkanlık sisteminin ciddi ciddi düşünülmesi gerektiğini kaydetti.

Vatandaşlıkla ilgili eleştirilerin Rum Tarafının politikalarına hizmet ettiğini yineleyen Özgürgün, hükümet politikalarına ciddi eleştirileri her zaman dikkate aldıklarını belirtti.

Hükümetin seçime kadar ciddiyetle çalışarak yasal ve diğer projelerini hayata geçireceğini aktaran Başbakan Özgürgün, seçim tarihini de 15 Nisan 2018 olarak düşündüklerini sözlerine ekledi.



Denktaş: “Bu topraklarda azınlık olmayacağız”



Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Serdar Denktaş, "Biz bu topraklarda kimseye yama olmayacağımızı yıllardır dile getiriyoruz sanırım artık “Dünya” da olması gerekeni görmeye başladı" dedi.

Denktaş, kişisel sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada şunları ifade etti:

"Biz her zaman tek bir şeye vurgu yaptık. Kıbrıs Türk Halkının bu topraklarda kendi kendini yönetme hakkı ve iradesi. Dönemsel olarak veya rüzgara göre değil her zaman, her yerde ve en başından beri altını çizdiğimiz tek bir kelime oldu bizim: Egemenlik. Halkımızın bu topraklar üzerindeki egemenlik hakkı.

Bugün (dün) kısa bir zaman aralığında iki ayrı haber okuduk. Birinci haber Güney Kıbrıs Eğitim Bakanlığı’nın okullarda dağıttığı formların üzerinde “Hangi Azınlıktan olduğunuzu işaretleyin” kısmında birinci sırada “Kıbrıslı Türk” seçeneği konmuş olması.

Nitekim Kıbrıs Rum Liderliği’nin bize nasıl baktığının en üst düzeyde ifadesi “Azınlık çoğunluğa hükmedemez ”cümlesiyle Rum Lider Anastasiyadis tarafından daha önce de dile getirilmişti.

İkinci haber ise İngiltere’nin eski Dışişleri Bakanı Straw’ın Independent’te yazdığı yazı: “Kıbrıs’ta çözüm adada iki ayrı devlet olduğunu kabul etmek ve Kıbrıs Türk Devletine Uluslararası tanınmışlık vermektir…” Her iki habere de baktığım zaman senelerce bizi azınlık olarak görenlere boyun eğmeyip, kendi varlığımıza ve kendi egemenliğimize sahip çıktığımız için gurur duydum.



Ertuğruloğlu terör saldırılarını kınadı



Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, dünyadaki terör saldırıları ile bu insanlık dışı saldırıları gerçekleştiren zihniyeti kınadı.

Ertuğruloğlu, ABD'nin Las Vegas kentinde gerçekleştirilen ve 58 kişinin ölümlüyle sonuçlanan terör saldırısını lanetledi.

Dışişleri Bakanı Ertuğruloğlu, bir konsere gerçekleştirilen silahlı saldırı sonucu 500 kişinin de yaralandığını belirterek, ABD'ye geçmiş olsun dileklerini iletti.

Saldırıdan duyduğu üzüntüyü vurgulayan Ertuğruloğlu, ABD halkının acısını paylaştığını kaydetti.



Straw: “Çözüm, adanın bölünmesi ve Kıbrıs Türk devletinin tanınmasıdır”



İngiltere’nin eski Dışişleri Bakanları’ndan Jack Straw, Kıbrıs’ta artık iki toplumlu ve iki bölgeli bir devlet çözümüyle adayı birleştirme müzakerelerinden vazgeçmek gerektiğini belirterek, “Çözüm, adanın bölünmesi ve adanın kuzeyindeki Kıbrıs Türk devletine uluslararası tanınmışlık vermektir” dedi.

Straw, İngiltere’nin önde gelen gazetelerinden Independent’te yer alan yazısında, Kıbrıs’ta Türk ve Rumlar arasındaki anlaşmazlığın ancak bölünmeyle sona erebileceğini belirtti.

Yazısında Güney Kıbrıs Rum Yönetimi için “Kıbrıs Rum Tarafı” ifadesini kullanan Jack Straw, adada çözüm olmadan Güney Kıbrıs’ın tek başına üyeliğe kabul edilmesinin, Avrupa Birliği’nin aldığı en kötü stratejik kararlardan biri olduğunu kaydetti.

Son müzakere sürecinin başarısızlıkla sonuçlanmasının sorumlusunun Kıbrıs Rum tarafı olduğuna işaret eden Straw, “Kıbrıslı Türk ve Rumların anlaşmasına yönelik 11. uluslararası girişim, daha önceki tüm girişimlerde olduğu gibi ve bundan sonraki olası girişimlerde de olacağı gibi, Rumlar tarafından reddedildi” ifadesini kullandı.

Jack Sraw, adada tarafların, “sanki bu mümkünmüş gibi” gerçekleştirdikleri iki toplumlu ve iki bölgeli bir devlet esasına dayanan çözüm müzakerelerine artık son vermesi gerektiğini söyledi. Straw, çözümün adanın bölünmesi ve kuzeydeki Kıbrıs Türk devletine uluslararası tanınmışlık vermek olduğunu vurguladı.

Türkiye’nin adaya müdahalesinin, aşırı sağcı Yunan cuntasının darbesi sonrasında gerçekleştiğine ve bu müdahale sonunda cuntanın düştüğüne işaret eden Straw, “Eğer bir grup İngiliz aynı şekilde tehdit altında olsaydı, İngiltere de benzeri müdahalede bulunurdu. Bu nedenle Türkiye’nin de müdahale etmemesi gerektiğini tartışmak doğru olmaz” dedi.

Jack Straw, AB üyesi olan Kıbrıslı Türklere yönelik bütün ayrımcılıkların artık kaldırılması; yönetimsel ve yapısal açıdan AB’ye hazırlanması gerektiğini kaydetti.

Straw, AB Dışilişkiler Konseyi’nin Kıbrıslı Türkleri, terk edildikleri bu belirsizlikten kurtarmak ve bulunduğu durumdan kaynaklanan sorunların iyileştirilmesi girişimlerinin de “Kıbrıs Cumhuriyeti”nin bloke etmesiyle sonuçsuz kaldığını belirtti.

Kıbrıs Rum tarafının örnek bir AB üyesi olarak tanınmadığını işaret ederek, 2012-13 döneminde yaşanan banka krizi ve Rusya’nın off-shore banka faaliyetlerini örnek gösteren Straw, Güney Kıbrıs’ın, “para karşılığında pasaport dağıttığına ilişkin”, The Guardian gazetesinde yer alan iddialara da değindi.

Jack Straw, herhangi bir müzakerenin başarıyla sonuçlanabilmesi için her iki tarafın da bir şeyler elde etmesi gerektiğini ancak Kıbrıslı Rumların, Kıbrıslı Türklerle siyasi eşitliği güç kaybı olarak gördüğünü belirtti.

Straw, şöyle devam etti:

“Ancak pazarlık konusu AB üyeliği olsaydı, bence bir anlaşmaya varılabilecekti. Ama böyle olmadığı için, hiçbir Kıbrıslı Rum lider, olası bir anlaşmada seçmeninin desteğini alamaz. Güney için statüko gereğinden fazla konforludur. Uluslararası toplulukların bu gerçeği fark edip, adanın bölünmüşlüğünü tanımasının zamanı geldi görüşündeyim.”



Özgürgün: “Kıbrıslı Türk sporcuların Türkiye adına yarışması dünyaya mesajdır”



Başbakan Hüseyin Özgürgün, Türkiye Atletizm Federasyonu Başkanı Fatih Çintimar ve Dünya Atletizm 200 metre sprint birincisi Ramil Guliyev’i kabul etti.

Çintımar ve Guliev, bugün Lefkoşa Atatürk Stadında yapılacak olan KKTC Uluslararası Atletizm Şampiyonası için KKTC’de bulunuyor.

Başbakan Hüseyin Özgürgün kabulde yaptığı konuşmada, Londra’da yer alan Dünya Atletizm Şampiyonası’nda birinci gelen Guliev ve 400 metre bayrak yarışında Türkiye adına yarışan Yiğitcan’ın hem Kıbrıs Türk, hem de Türk halkına çok güzel anlar yaşatacağına inandığını söyledi.

Başta atletizm olmak üzere pek çok alanda Kıbrıslı Türklerden çok yetenekli sporcular çıktığını vurgulayan Özgürgün, ancak Kıbrıs Türk halkına uygulanan ambargolardan dolayı sportif anlamda da çok büyük sıkıntılar yaşadıklarını söyledi.

Özgürgün, Kıbrıslı Türk yetenekli sporculara Türkiye adına uluslararası arenalarda yarışma imkanının sunulmasıyla Dünyaya da mesaj verildiğini söyledi.

Türkiye Atletizm Federasyonu Başkanı Fatih Çintimar ise, Berlin’de hedeflerinin hem 200 hem de bayrak yarışında madalya olduğunu, bayrak yarışında takım üyelerinin derecesinin 10:20’nin altına düşmesinin podyumda yer almak anlamına geldiğini söyledi.

Çintımar, Kıbrıs Türk atletlerin bir gün kendi ülkeleri adına yarışmasını temenni etti.

Ramil Guliyev de Berlin’de amaçlarının madalya kazanacak yarışlar çıkarmak olduğunu belirtti ve kabul için teşekkür etti.

Bu arada, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Uluslararası Atletizm Şampiyonası'na, Türkiye'den 11 sporcu katılacak.

KKTC Atletizm Federasyonu tarafından bugün Lefkoşa'da düzenlenecek organizasyonda, 10 ülkeden 60 atlet mücadele edecek.

Dünya şampiyonu milli atlet Ramil Guliyev ile dünya ikincisi yüksek atlamacı Ukraynalı Yuliya Levchenko da KKTC'de yarışacak.



Kıbrıslı Türkler Birleşik Krallık’taki 100. yıllarını ödül töreniyle karşıladı



Birleşik Krallık’ta yaşayan Kıbrıslı Türkler, başarılarını ve ülkeye gelişlerinin 100. yılını Londra’da düzenlenen gala ve ödül töreniyle kutladı.

300 kişinin katıldığı gala ve ödül töreni, Russell Square - Imperial Hotel’de yer aldı.

İngiltere’deki Kıbrıslı Türkler için bir ilk olma özelliği taşıyan gala yemeği ve ödül töreni, Britanya’nın 300 bin nüfuslu Kıbrıs Türk toplumunu ulusal olarak temsil eden Kıbrıs Türk Dernekleri Konseyi (Council of Turkish Cypriot Associations – CTCA UK) tarafından düzenlendi. Konuklar arasında, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Londra Büyükelçisi Zehra Başaran, Southend West Milletvekili Sir David Amess ve Kıbrıs Türk kökenli belediye meclis üyeleri Ahmet Durmuş, Erin Celebi ve Nick Halil Halebi de vardı.

Açılış konuşmasında CTCA UK Başkanı Leyla Kemal, Britanya’nın Kıbrıs’ı Osmanlı İmparatorluğu’ndan alarak topraklarına katmasıyla ve ilk göçmenlerin 1917 yılında gelmesiyle başlayan, Kıbrıslı Türklerin İngiltere’deki tarihine değindi. Konuşmasında, önemli dönüm noktalarının ve tanınmış Kıbrıslı Türklerin üzerinde duran Kemal, “Toplumun sayısız başarıları, yeni çevrelere uyum sağlarken kültürümüzü ve geleneklerimizi de sürdürdüğümüzü gösteriyor. Bu kültürü gelecek nesillerimizle ve akranımız Britanyalılarla paylaşmaya devam edeceğiz” dedi. Britanya’da yaşayan Kıbrıs Türklerine CTCA UK’i desteklemeleri çağrısı yapan Leyla Kemal konuşmasını, “Birlikte çok daha başarılı olabiliriz” diyerek sonlandırdı.













Enformasyon Dairesi







Facebook





Twitter





Instagram





Flickr





LinkedIn





Website













Dışişleri Bakanlığı







Facebook





Twitter





YouTube





Website













KKTC Dışişleri Bakanlığı

Enformasyon Dairesi



Tel: +90 (392) 228 3365 / 228 3241

Faks: +90 (392) 228 4847

E-Posta: pio@mfa.gov.ct.tr

Adres: Selçuklu Caddesi, Lefkoşa KKTC

via Mersin 10 / TURKEY



Twitter: @trnc_pio

Facebook: @trncpio

Youtube: KKTCDisisleri