BASIN BÜLTENİ Özgürgün: “Kıbrıs Türk halkının gelişmesini ve ilerlemesini durduramayacaklar” - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









BASIN BÜLTENİ Özgürgün: “Kıbrıs Türk halkının gelişmesini ve ilerlemesini durduramayacaklar”
Tarih: 29.09.2017 > Kaç kez okundu? 1110

Paylaş


Başbakan Hüseyin Özgürgün, Rum tarafının Türk tarafındaki en küçük olumlu gelişmeye bile tahammül edemediğini vurguladı. Başbakan, Güney Kıbrıs üzerinden KKTC’ye gelen yabancı turistlere çıkarılan zorluğun da bu tahammülsüzlüğün sonucu olduğunu söyledi.

Başbakan Hüseyin Özgürgün, bir gazeteye verdiği özel demeçte Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin, güneydeki hava limanları üzerinden KKTC’ye gelen turistlere çıkardığı zorlukları da değerlendirdi.

Özgürgün, Rum tarafının Türk tarafındaki en küçük olumlu gelişmeye bile tahammül edemediğini belirterek, “İsrailli turistlerin engellenmesi ve 206 otelle ilgili yasak kararı alınması”nı kabul edilemez olarak değerlendirdi.

Son dönemde Kuzey Kıbrıs’a gelen turist sayısındaki artışın Rumları korkuttuğunu ifade eden Özgürgün, “Rumlar bizlere gelen turistleri görünce panikledi” dedi.

Rumların tek politikasının, “Türkler gelişmesin, büyümesin” üzerine kurulu olduğunu da söyleyen Özgürgün, “Bizler Rumlara teslim olacak değiliz. Anavatan Türkiye ile gereken tedbirleri alıyoruz, alırız. Kıbrıs Türk halkının gelişmesini ve ilerlemesini durduramayacaklar” diye konuştu. (Kıbrıstime)



Akdağ KKTC’ye geldi



Türkiye Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ bugün Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne geldi. Türkiye ile imzalanan işbirliği protokolü çerçevesinde yürütülen çalışmalar ile ilgili temaslarda bulunacak Akdağ, İki ülke arasındaki işbirliği protokolü çerçevesinde sürdürülen çalışmaları yürüten teknik heyetle bir araya gelecek ve 2. Ekonomik Program Gözden Geçirme toplantısı kapanış oturumuna katılacak. Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber ve Başbakan Hüseyin Özgürgün tarafından da kabul edilecek olan Akdağ, ayrıca şehitlikler, Dipkarpaz, Tatlısu, Hz Ömer Türbesi ve Girne Antik Liman’ı ziyaret edecek. Akdağ, Çanakkale gezilerine katılan öğretmen ve öğrencilerle de bir araya gelecek.



Ertuğruloğlu, ABD temaslarını tamamlayarak dün KKTC'ye döndü



Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, Amerika Birleşik Devletlerindeki (ABD) temaslarını tamamlamasının ardından dün KKTC'ye döndü.

New York ve Washington'da yoğun temaslarda bulunan Ertuğruloğlu, İslam İşbirliği Teşkilatı, Ekonomik İşbirliği Teşkilatı, Birleşmiş Milletler ve ABD Kongresinde toplantılara katıldı, konuşmalar yaptı, birçok ikili temas gerçekleştirdi.

Ertuğruloğlu, ABD’de bulunduğu süre içerisinde Washington'da yayın yapan PBS kanalı ve Slate Magazin’e de mülakat verdi.

ABD Temsilciler Meclisi eski üyesi John Tanner’in US Capitol'de onuruna verdiği öğle yemeğine katılan Dışişleri Bakanı Ertuğruloğlu, burada da birçok kongre üyesiyle görüşme fırsatı buldu.

Ertuğruloğlu, görüşmelerde yaptığı konuşmalarda, Kıbrıs'taki son gelişmeler, Crans Montana'da çöken müzakereler ve yeni süreç hakkında detaylı bilgiler vererek, başarısızlıkla sonuçlanan eski sürecin yeniden canlandırılmasının mümkün olmadığı görüşünü ifade etti.

Kıbrıs'ta artık yeni süreçlerin konuşulması gerektiğini söyleyen Ertuğruloğlu, BM'nin Kıbrıs'ta eşitliğe dayalı devletten devlete zemininde yeni bir sayfa açması gerektiğini kaydetti.

Yeni süreçte uluslararası camia ile daha yakın istişare içerisinde olacaklarını belirten Ertuğruloğlu, Kıbrıs Türk halkına yönelik uygulanan haksız ambargoların kaldırılması gerektiğini söyledi, bunun için destek istedi.

Ertuğruloğlu, BM'nin yeni süreçte Kıbrıs'taki politikalarını yeniden gözden geçirmesi gerektiğini ifade ederek, "Kıbrıs müzakerelerinde geçen 50 yılda her türlü formül denendi ancak başarı sağlanamadı. Çünkü mevcut süreçte Rum tarafının çözüme ihtiyacı yok. Kıbrıs Cumhuriyetinin tanınmışlık avantajını neden bizimle paylaşsın. Bunu istemediğini ve yapmayacağını da gösterdi" dedi.

Ertuğruloğlu, Kıbrıs'ta eşitlik temelinde ve devletten devlete zemininde bir müzakere zemini yaratılmadığı sürece değil 50 yıl müzakereler 500 yıl da sürse başarı sağlanamayacağını da kaydetti.

Yeni sürecin Kıbrıs Rum tarafını Kıbrıs Türk halkıyla bir çözüme motive eden bir süreç olması gerektiğini anlatan Ertuğruloğlu, şunları kaydetti:

“Crans Montana'da süreç Rum tarafının turumu dolayısıyla bitti. Çünkü çözüme değil zamana oynadı. Onların amacı çözüm değil, amaçları bizi ucu açık bir süreçle masada ve ambargolar altında tutmaktır. Fakat artık eski süreç bitti. Kıbrıs'ta bundan sonra ancak iki ayrı devletli çözüm yaşayabilir, şu anda olduğu gibi. Federasyon görüşmeleri bitti."



Lakadamyalı: “Erzaklar marketlerde satılıyor, akrabalara veriliyor”



Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Mustafa Lakadamyalı, Kıbrıs’ın kuzeyinde yaşayan Kıbrıslı Rumlar ve Maronitlere gönderilen erzakların marketlerde satıldığına ya da akrabalarına verildiğine dair ellerinde bilgi ve belge olduğunu söyledi.

Yaklaşık 300 civarında kişiye BM aracılığıyla yardım yapıldığını ifade eden Lakadamyalı 1 Ekim’den sonra erzak gönderilmeye devam edilmesi halinde gümrük işlemi yapılacağını kaydetti.

Lakadamyalı, bu süreçte gerçekten yardım ihtiyacı olanların da ilgili kurumlar tarafından tespit edileceğini belirtti.

Lakadamyalı, Kıbrıs’ın güneyinde BM kamyonlarına yüklenen yardımların köy meydanında dağıtıldığını da ifade ederek, “Tüp gazdan akaryakıta ve tarım ilacına kadar yardımlar yapılıyor, ancak mevzuata göre bu yasaktır. Tırlar kontrolsüz şekilde geliyor” dedi.

Müsteşar Lakadamyalı yardımların Nüfus Mübadelesi anlaşması çerçevesinde 1975 yılından beridir yapıldığını ifade ederek “Anlaşma BM’nin Kıbrıslı Rumları ve Maronitleri istediği zaman ziyaret edebileceği, bakabileceğine yönelik bir anlaşmaydı. Erzak yardımlarıyla ilgili bir içerik yoktu o dönemde Savaş, olağanüstü koşullarında gündeme gelen uygulamaydı. Bu durum 2003’e kadar sınırların açılmasına kadar anlamak mümkündü.”

Ayrıca Lakadamyalı, Karpaz’da yaşayan ve tarım-hayvancılıkla uğraşan Kıbrıslı Rumların KKTC vatandaşı gibi desteklerden yararlandığını sözlerine ekledi. (Yenidüzen Gazetesi)



Kayıp Şahıslar Komitesi İngiltere’de temaslarda bulundu



Kayıp Şahıslar Komitesi, İngiltere'nin başkenti Londra’da temaslarda bulundu. Komitenin üç üyesi Gülden Plümer Küçük, Nestoras Nestoros ve Paul-Henri Arni, İngiltere Dışişleri Baknalığı, Savunma Bakanlığı ve Milli Arşiv yetkilileri ve parlamento üyeleriyle görüştü.

Kayıp Şahıslar Komitesi adına BM Basın Sözcülüğü'nün yaptığı açıklamada, bu temasların temel amacının, komitenin Arşiv Araştırma Ekibi’nin önümüzdeki dönemde Londra’da yapacağı çalışmalar için, İngiltere yetkilileriyle Kıbrıs arşivleri konusunda daha ileri işbirliği arayışında bulunmak olduğu ifade edildi.

Açıklamada, söz konusu araştırmanın, 1963-64 ve 1974 yıllarında Kıbrıs ile ilgisi olan 12 ülke ve 2 uluslararası kuruluşun arşivlerinde muhtemel gömü yerleri konusunda yapılacak çalışma çerçevesinde gerçekleştirileceği kaydedildi.

Üyelerin ayrıca Londra’da, Kıbrıs Türk ve Rum toplumlarının sivil örgüt temsilcileriyle görüşerek, çalışmaları hakkında bilgilendirdiği ve muhtemel gömü yerleriyle ilgili bilgi sağlanması konusunda destek talep ettiği belirtildi.



TMT: “Rum’u beklemeye gerek yok”



Kıbrıs TMT Mücahitler Derneği Başkanı Yılmaz Bora, “siyasi eşitliğe ve ayrı iki egemen devlete dayalı bir çözüme yanaşmayacağı kesin olan Rum'u beklemeye gerek olmadığını, çözümü bekleyerek zaman kaybetmeden Türkiye ile daha çok ortak projelere yönelmek gerektiğini” ifade etti.

Yılmaz Bora yaptığı yazılı açıklamada, “Onlar varlığımıza açık saldırılarda bulunurken bizler hareketsiz kalamayız “ diyerek, devlete ve ona her türlü desteği sağlayan ana vatan Türkiye ile birlikte hiç geriye dönüp bakmadan içteki sorunlara çare üretmenin elde olduğunu ifade etti.

İçte bazı küçük meseleleri büyülterek halkın huzurunu bozmaya gerek olmadığını belirten Bora, “Karşı toplumun nüfusunu dikkate almayarak hükümetimizin verdiği vatandaşlıkları sorun yapmak doğru olmadığı gibi haklı bir nedeni de yoktur” dedi.

Güney'deki idarenin gayri meşru ve Kıbrıs Cumhuriyeti'ni temsil etmediği gerçeğinin asla göz ardı edilmemesi gerektiğine işaret eden Bora, “Kıbrıs Cumhuriyeti'nin eşit ortağı Kıbrıs Türk halkı silah zoru Ve terörle dışlandığını Ve ayrı Egemen bir halk olarak Kendi Devletini kurma hakkını elde ettiğini her zaman telaffuz etmemiz gereken bir gerçektir” dedi.

Kıbrıs Cumhuriyeti kurulurken egemenliğin iki ayrı halka verildiğinin de unutulmaması gerektiğini kaydeden Bora, haklı, suçsuz ve masum olanın Kıbrıs Türk halkı olduğunu vurguladı.













Enformasyon Dairesi







Facebook





Twitter





Instagram





Flickr





LinkedIn





Website













Dışişleri Bakanlığı







Facebook





Twitter





YouTube





Website













KKTC Dışişleri Bakanlığı

Enformasyon Dairesi



Tel: +90 (392) 228 3365 / 228 3241

Faks: +90 (392) 228 4847

E-Posta: pio@mfa.gov.ct.tr

Adres: Selçuklu Caddesi, Lefkoşa KKTC

via Mersin 10 / TURKEY



Twitter: @trnc_pio

Facebook: @trncpio

Youtube: KKTCDisisleri





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 33
Dün Tekil 1349
Bugün Tekil 1396
Toplam Tekil 4074672
IP 18.221.129.19






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























15 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


Asil yetimler anadan babadan de il, ilim ve ahlaktan yoksun olanlard r. (HZ. AL )


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.287 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu