BASIN BÜLTENİ Burcu, Paşaköy’de Kıbrıslı Rum kayıpların olduğu düşünülen alanda kazı yapılması önünde engel bulunmadığını belirtti - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









BASIN BÜLTENİ Burcu, Paşaköy’de Kıbrıslı Rum kayıpların olduğu düşünülen alanda kazı yapılması önünde engel bulunmadığını belirtti
Tarih: 22.08.2017 > Kaç kez okundu? 1121

Paylaş


Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Barış Burcu, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın Paşaköy’de Kıbrıslı Rum kayıpların olduğu düşünülen alanda kazı yapılmasının önündeki her türlü engelin kaldırılmasını sağladığını, söz konusu alanda kazı çalışmaları yapılmasına hiçbir engel bulunmadığını belirtti.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Barış Burcu, Rum basınında Paşaköy’deki söz konusu alanla ilgili çıkan haber ve yorumlar üzerine yazılı açıklama yaptı.

Burcu, 40 dönümlük geniş bir bölgeyi kapsayan bu alanda kazı çalışmalarının hızlı sonuç vermesi için yer tespitine ve tanıkların şahadetine ihtiyaç duyulduğunu kaydederek, bölgede gömülerin olduğunu iddia eden herkesin Kayıp Şahıslar Komitesi’ne yardımcı olmaları çağrısında bulundu.

Burcu, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın kayıp şahıslar konusunu insani ve vicdani bir konu olarak ele aldığını, Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rum, tüm kayıpların bulunması ve ailelerine teslim edilmesi konusunu yakından takip ettiğini vurguladı.

Burcu, Akıncı’nın Cumhurbaşkanlığı görevine resmen başladığı Mayıs 2015’ten bu yana Kayıp Şahıslar Komitesi’nin çalışmalarının hızlandırılması için her türlü maddi ve manevi desteği etkin bir biçimde verdiğini belirtti.

Burcu açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

“ ‘Kayıplar konusu ortak acımızdır’ diyen Cumhurbaşkanı göreve geldikten kısa bir süre sonra Rum Lider Nikos Anastasiadis ile 28 Mayıs’ta gerçekleştirdikleri görüşme sonrasında ortak bir çağrı yaparak kayıp şahıslar konusunda kimin bilgisi varsa saklamamasını ve Kayıp Şahıslar Komitesi’yle paylaşmasını istediler. Cumhurbaşkanlığı’nın girişimiyle KKTC’deki askeri bölgeler içerisinde kayıp kalıntıları olduğu düşünülen 30 yerde kazı yapılması programa alındı ve kazılar fiilen başlatıldı. Ayrıca Kayıp Şahısların bulunması için Kıbrıs ve Kıbrıs dışındaki arşivlerde araştırma yapılması ile ilgili bir proje geliştiren Kayıp Şahıslar Komitesi’nin ihtiyaç duyduğu ek bütçeye de KKTC Cumhurbaşkanlığı maddi destekte bulundu. Mali ve teknik tedbirler dışında bilgi paylaşımının ve tanıklığın önemine her zaman dikkat çeken Cumhurbaşkanımız her iki toplumda da bu yönde bir sorumluluk bilincinin gelişmesine katkı koymaya çalışmaktadır. Gelen her ihbarı da titizlikle değerlendirip gereğini ve takibini yaptırmaktadır”

Burcu, askeri bölge içerisinde kazı yapılması için izin alınan 30 yer belirlendikten sonra gündeme getirilen, Paşaköy’de gömülü olup da daha sonra yerleri değiştirildikleri iddia edilen ve Kıbrıslı Rum kayıpların olduğu düşünülen alan için Cumhurbaşkanı Akıncı’nın girişimleriyle askeri makamlarla gerekli istişare sağlanarak bu alan için kazı önceliği sağlandığını ifade etti.

Burcu, Rum basınında söz konusu bu alanla ilgili çıkan yeni haber ve yorumlar üzerine bu insani konuda kamuoyuyla yeniden doğru bilgi paylaşımında bulunmak ihtiyacı doğduğunu belirtti.

Burcu, “Andreas Parashos 13 Ağustos 2017 tarihinde Kathimerini gazetesinde yayınlanan yazısında ‘Sayın Akıncı 2015 Şubat ayında bana açık bir şekilde Paşaköy mezarını açacağına dair söz Verdi. İki buçuk yıl geçti. Cevap bekliyorum’ şeklinde bir ifadede bulunmuştur. Parashos’un tarihle ilgili bir yanılgısı olmalı çünkü Şubat 2015 tarihinde Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı seçilip henüz göreve başlamamıştı. Paşaköy’deki söz konusu yerle ilgili iddialar Cumhurbaşkanının bilgisine daha sonraki bir tarihte geldi. Bu iddialar karşısında hemen harekete geçen Cumhurbaşkanı bu alanda kazı yapılmasının önündeki her türlü engelin kaldırılmasını sağlamıştır” ifadelerini kullandı.



Ekonomi ve Enerji Bakanı Atun ile TC Ekonomi Bakanı Zeybekçi heyetler arası toplantı yaptı



“86. Uluslararası İzmir Fuarı”nın açılış törenine katılmak üzere İzmir'e giden Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun, Türkiye Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi ile görüştü.

Ekonomi ve Enerji Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre Atun, ticaret hacminin daha da gelişmesi yönünde kurulan ortak komitenin çalışmalarına hızla devam edeceğini kaydetti.

Atun ile Zeybekçi'nin başkanlık ettiği heyetlerarası görüşmede, bakanlar düzeyinde "Ortak Komite Anlaşması", KKTC fuarı, KKTC'nin üçüncü ülkelere olan ihracatları, ürün güvenliği alanlarında tecrübe paylaşımı programının uygulanması konuları ele alındı.

Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun devamla, İzmir Fuarının açılış törenine katıldı.

Bakanlık’tan yapılan açıklamaya göre Atun, KKTC standının açılışını da yaptı.

Ekonomi ve Enerji Bakanlığı’nın desteğiyle, K.T. Sanayi Odası organizasyonunda KKTC firmalarının katıldığı fuardaki KKTC standı, Atun'un daveti üzerine TC Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, TC Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü ve Rus Federasyonu Enerji Bakanı Aleksandr Novak tarafından ziyaret edildi.

KKTC standını ziyaret edenlere, helim ile ihracatçılar tarafından getirilen diğer ürünler ikram edildi.

Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun ayrıca Rus Federasyonu Enerji Bakanı Aleksandr Novak'ı KKTC’ye davet etti.

Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun, daha sonra, Türkiye Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü ile heyetler arası toplantı gerçekleştirdi.

Toplantıda, ODTÜ Üniversitesi'ndeki tekno parkın hayata geçirilmesi, TÜBİTAK kanalıyla AR-GE projelerine destek verilmesi, devam etmekte olan sanayi sicilinin tamamlanması, TSE protokolünün imzalanarak iki ülke arasında işbirliğinin geliştirilmesi yönünde kararlar alındı.

İzmir Fuarı’nın açılış törenine katılan, fuardaki KKTC standının açılışını yapan ve çeşitli temaslarda bulunan Atun ve heyeti dün KKTC’ye döndü.



İzmir Enternasyonal Fuarına KKTC’den 8 firma katıldı



İzmir Enternasyonal Fuarı’na (İEF) KKTC’den 8 firmanın katıldığı ve ülke ürünlerinin tanıtıldığı belirtildi.

Kıbrıs Türk Sanayi Odası (KTSO) tarafından verilen bilgiye göre, İzmir Atatürk Kültür Parkı ve Fuar Alanı’nda açılışı yapılan fuar, 27 Ağustos’a kadar ziyarete açık olacak.

KKTC’den katılımın Ekonomi ve Enerji Bakanlığı ile Kıbrıs Türk Sanayi Odası (KTSO) ortak organizasyonunda gerçekleştiği kaydedilen açıklamada, Fuara aktif olarak Alp Enterprises Ltd., Avunduk Süt Ürünleri Ltd., Old John Trd. Ltd., Süt ve Sıvı Yağ Ürünleri Üretimi ve Paz. Koop. Ltd.; sergiyle ise Ayser Ltd., Bafra Gıda Ticaret Şti. Ltd., Bingöl Sanayi ve Tic. Ltd., Helvasan Ltd.in katıldığı belirtildi.

Fuarda KKTC firmaları tarafından tahin, helva çeşitleri, süt ve meyve suyu çeşitleri, hellim, peynir, kahve çeşitleri, jeli, muhallebi tozu çeşitleri, perisgan (afroza), turşu ve macun çeşitleri, Kıbrıs tarhanası, bakliyat çeşitleri, zeytin ve zeytinyağı çeşitleri, çakızdez ve bal çeşitleri, oto bakım ürünleri, sıvı deterjan ve sıvı sabun çeşitleri, çamaşır ve ütü suları, kolonya çeşitlerinin tanıtımı yapılıyor.



KTBK Komutanı Tümgeneral Yıldırım oldu



Güvenlik Kuvvetleri Komutanı (GKK) görevinde bulunan Tümgeneral Yılmaz Yıldırım Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri (KTBK) Komutanlığına getirildi.

TC Milli Savunma Bakanlığı’nın atama kararları TC Resmi Gazete'de yayımlandı.



Bora: “Birleşik bir Kıbrıs’ı düşünme akla, mantığa ve gerçeklere aykırı”



Kıbrıs TMT Mücahitler Derneği Başkanı Yılmaz Bora, Kıbrıs’ın yaşanmış ve bilinen gerçekleri dolayısıyla Birleşik bir Kıbrıs’ı düşünmenin, akla, mantığa ve gerçeklere aykırı olduğunu ifade etti.

Bora, “Kıbrıs’ta 54 yıldır iki ayrı idare vardır. Bu iki ayrı idare 42 yıldır iki ayrı bölgede, barış, huzur ve güven içerisinde varlıklarını sürdürmektedirler” dedi.

Kıbrıs TMT Mücahitler Derneği Başkanı Yılmaz Bora, yazılı açıklamasında, geçmişte sürdürülen çözüm müzakereleri ile ilgili değerlendirmeler ve eleştirilerde bulundu.

Bora, adada iki ayrı idarenin 42 yıldır iki ayrı bölgede barış, huzur ve güven içerisinde varlıklarını sürdürdüğünü yok sayarak ortadan kaldırmaya çalışmanın hiçbir yararlı sonucu olamayacağını kaydetti.

Kıbrıs’ta Rum saldırıları sonucu oluşan iki devletin, iyi iki komşu olarak yaşamayı başarması gerektiğini dile getiren Bora, bu başarının hem iki ülke halkına hem de Anavatanlarına olumlu yansımaları olacağını belirtti.

Bora “Unite Cyprus Now” ve “Şimdi Barış Şimdi Çözüm” diyerek meydanlara inen ve “cılız” olarak nitelendirdiği grupları “aklı selime” de davet etti.

Bora, “43 yıl önce barışla gelen çözümün benimsenmeyip bunu değiştirmeye çalışmak Kıbrıs’a yeniden kan ve gözyaşı getirir” görüşünü de ortaya koydu.













Enformasyon Dairesi







Facebook





Twitter





Instagram





Flickr





LinkedIn





Website













Dışişleri Bakanlığı







Facebook





Twitter





YouTube





Website













KKTC Dışişleri Bakanlığı

Enformasyon Dairesi



Tel: +90 (392) 228 3365 / 228 3241

Faks: +90 (392) 228 4847

E-Posta: pio@mfa.gov.ct.tr

Adres: Selçuklu Caddesi, Lefkoşa KKTC

via Mersin 10 / TURKEY



Twitter: @trnc_pio

Facebook: @trncpio

Youtube: KKTCDisisleri





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 33
Dün Tekil 1787
Bugün Tekil 121
Toplam Tekil 4068043
IP 18.222.22.244






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























11 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


Sevgim - Millete!
Vurgunlu um - Azadl a ve adalete!
itaatim - Hocalar ma!
Borcum - Dostlar ma ve meslekta lar ma!
Nefretim - Yalanc lara ve iki y zl lere!

(Eb lfez EL BEY)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.215 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu