BASIN BÜLTENİ Akıncı: “14 Ağustos 1974 gecesi yaşananlar insanlık dışı bir vahşet” - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









BASIN BÜLTENİ Akıncı: “14 Ağustos 1974 gecesi yaşananlar insanlık dışı bir vahşet”
Tarih: 16.08.2017 > Kaç kez okundu? 1276

Paylaş


"Cumhurbaşkanı Akıncı, 14 Ağustos 1974 gecesi yaşananların insanlık dışı bir vahşet olduğunu ancak bunun gerekçesinin sadece milliyetçilik olarak gösterilmesinin doğru olmayacağını ifade etti. Akıncı, bundan dolayı da tüm Rum toplumuna lanet okunmaması gerektiğini, ancak bu vahşeti yapanların bazılarının halen elini kolunu sallayarak gezdiği yönde Rum basınında haberler çıktığının altını çizdi.

Kıbrıs Rum tedhiş örgütü EOKA tarafından 14 Ağustos 1974’te topluca katledilen Muratağa, Sandallar ve Atlılar köylerindeki 126 şehit dün düzenlenen törenle anıldı.

Cumhurbaşkanı Akıncı törende yaptığı konuşmada, bu olayların unutulmaması gerektiğini ancak, olayların kin ve nefret duygularını yeşermiş tutmak için değil, yaşanan olayların bir kez daha yaşanmaması için unutulmaması gerektiğini belirten Akıncı, “Unutursak tedbiri elden bırakırız, unutmayacağız” dedi.

Cumhurbaşkanı Akıncı, şöyle devam etti:

“Geleceğimizi hangi çerçevede şekillendirirsek şekillendirelim, adını ne koyarsak koyalım, barışçıl bir ilişkiyi bu topraklarda tesis etmek zorundayız. Bu adada iki eşit varlık olarak yaşamımızı sürdüreceğiz, bunun başka yolu yok.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Kıbrıs Rum tarafının kurulacak bir federal yönetimi Kıbrıs Türkleri ile paylaşma konusunda gösterdiği isteksizlik bir kez daha görüldükten sonra müzakerelerin de bir anlamının kalmadığını belirtti.

Akıncı, “İlanihaye böyle gidecek değil. Bir şekilde bir çerçevede yeniden bir araya gelmenin yolları aranacak ve bulunacaktır. Gelecekte bir arada yaşamanın koşulları hangi çerçevede bulunursa bulunsun, adı ne isterse olsun, mutlaka bu yaşanmışlıklardan çıkarılmış olan dersler dikkate alınacak, ona göre davranılacaktır” dedi.

Gelecek nesilleri çıkarılan dersler ışığında yetiştirmenin önemli olduğunu da vurgulayan Akıncı, “Her iki toplumda da gelecek kuşaklar barışçıl nesiller olarak yetiştirilmelidir. Biz kendi payımıza bunu yapıyoruz, eksik ve yanlış olabilir ancak ırkçı nesiller yetiştirmiyoruz” dedi.

Okullarda Rum’u düşman olarak gösteren eğitim verilmediğine işaret eden Akıncı, şöyle devam etti:

“ELAM gibi örgütler bizim içimizde filizlenemiyor. Tohum ekemiyor. Sağcımız var, solcumuz var, sosyal demokrat var, liberalimiz var ama ırkçı partimiz yoktur. Güney Kıbrıs’ta Türk’ün adını duymak istemeyen, araba plakasını gördüğünde en hafifinden taş fırlatan, sövüp sayan, barikatların kapatılmasını isteye, Türk gördüğünde saldırıya geçen bir zihniyetin temsilcileri olarak ELAM adlı bir örgüt 2 sandalye bile olsa Meclis’te temsil edilmekte”

ENOSIS Plebisiti’nin okullarda anılmasının Rum Meclisi’nde geçmesini sağlayan partinin ELAM olduğuna dikkat çeken Akıncı, Rumların da bunlardan dersler çıkarmasını, bunlar ışığında gelecek kurgulaması yapması temennisinde bulundu.

Cumhurbaşkanı Akıncı, “ELAM gibi partilere geçit vermemesi” gerektiğini vurgulayarak, Muratağa, Sandallar ve Atlılar ile Taşkent şehitlerine yönelik anma törenlerinin devlet töreni olması yönündeki taleplerin de değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti. Akıncı, bahse konu törenlerin “daha uygun çerçevede düzenlenmesi” gerektiğini söyledi.





Özgürgün: “En acı anma töreni”

Başbakan Hüseyin Özgürgün ise, Muratağa, Sandallar ve Atlılar katliamı şehitlerini anma töreninin, Kıbrıs Türk'ünün ulusal tarihinin yürek yakan, en acı anma töreni olduğunu söyledi.

26 günlük bebekten, 95 yaşındaki dedeye kadar 126 masum ve savunmasız insanın katledilerek, dozerlerle toprağa gömülmesini Kıbrıs Türk halkının unutamayacağını kaydeden Özgürgün, 43 yıl önce Muratağa, Atlılar ve Sandallar’da yaşananların Rum-Yunan ikilisinin Enosis misyonlu terör örgütü EOKA’nın ilk katliamı olmadığını ancak Kıbrıs Türk halkının güvenliğini sağlayan Türk Silahlı Kuvvetleri’nin adadaki varlığı sürdüğü sürece son olacağını vurguladı.

Kıbrıs Türk halkının “Sıfır asker, Sıfır garantilerde” ısrar eden Rum tarafının gerçek niyetinin ne olduğunu çok iyi bildiğini kaydeden Özgürgün, şöyle devam etti:

“Geçmişe takılıp kalmayacağız ama yaşananlardan dersler çıkararak, bağnaz Rum zihniyetine hizmet edercesine eylem ve söylem içinde bulunarak şehitlerimizin kemiklerini sızlatmamalıyız. Bizden sonraki nesillere güvenli bir gelecek bırakmak için çalışmalıyız. Egemenliğimizin, özgürlüğümüzün ifadesi devletimiz şehitlerimizin emanetidir. Bu emaneti yarınlara taşımak boynumuzun borcudur.”





Kimlikleri tespit edilen şehitler için cenaze töreni düzenlendi

Muratağa-Sandallarda 1974’te Rumlar tarafından öldürülen ve son çalışmalarla kimlikleri tespit edilen Ayşe Süleyman, Zalihe Süleyman, Dilnevaz Süleyman ve Güldane Mehmet askeri törenle Muratağa-Sandallar Şehitliği’ne defnedildi.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı yaptığı konuşmada, 43. yıl önce yaşanan bir vahşetin yıldönümünde DNA testleri ile kimlikleri tespit edilen şehitleri toprağa yeniden verirken, onların ruhunu şad ederek rahmet ve saygıyla andıklarını söyledi.

Kayıp Şahıslar Komitesi tarafından şehit yakınlarının da onayı alınarak kimlik tespit çalışmalarının yapıldığını hatırlatan Cumhurbaşkanı Akıncı, Muratağa ve Sandallar köylerinde şehit edilen 89 kişinin 11’i erkek, 33’ü kadın ve 45’inin ise 16 yaş altı çocuklardan oluştuğunu aktardı.

Akıncı, 14 Ekim 2015 ve 5 Şubat 2017 tarihleri arasında 3 ayrı mezardan çıkarılan 89 kişinin 1 tanesinin 1 mezardan, 35’inin başka bir mezardan ve 53’ünün ise bir başka mezardan çıkarıldığına işaret etti.

Altı kişiye ait kemiklerde kimliklendirme çalışmasının tamamlandığını ve bunların dördünün defnedildiğini kaydeden Akıncı, Atlılar Şehitliği’nde gömülü olan 37 şehidin, kimliklendirme çalışmaları yapılabilmesi için 2017 sonu itibarıyla kazı çalışmalarının başlayacağını açıkladı.

Cumhurbaşkanı Akıncı, “Kimliklendirme olayı önemlidir, çünkü her bir şehidimizin bir yeri olacak, her yıl veya bayram arifesinde ayrı ayrı anılabilecekler, ailelerinin, yakınlarının artık gidip çiçek bırakabileceği yerleri olacak” dedi

Acıların asala unutulamayacağını ancak bunun bir teselli kaynağı olabileceğini ifade eden Akıncı, bu konuda önceleri farklı görüşler bulunduğunu ancak daha sonraki aşamalarda hem fikir olunduğunu anımsatarak, katkı koyan herkese teşekkür etti.







Serdarlı'nın kurtuluşu törenle kutlandı

Serdarlı’nın 43’üncü kurtuluş yıldönümü kapsamında, Serdarlı’da tören düzenledi.

Atatürk Anıtı önünde dün düzenlenen tören, protokol sırasına göre çelenklerin anıta sunulmasıyla başladı. Bayraklar İstiklal Marşı eşliğinde göndere çekildi.

Serdarlı Belediye Başkanı Salih Bayraktar’ın konuşmasının ardından 2 öğrenci günle ilgili şiir okudu. Tören geçişinin ardından Gönendere Kültür ve Sanat Derneği halk dansları yetişkin grubu gösteri sundu.

Serdarlı Belediye Başkanı Salih Bayraktar, törendeki konuşmasında, Kıbrıs tarihinde yaşananlara işaret ederek, “Beş yüzyıla aşkın süredir yaşam sürdüğümüz ata topraklarını elimizden almayı, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin ortağı olan Türkleri yok etmeyi, göç ettirmeyi, adayı ele geçirmeyi planladılar” dedi.

Kıbrıslı Türklerin vatan sevgisine ve Türk ulusuna bağlılığına işaret eden Bayraktar, Rumların bunu fark edemediklerini, anlayamadıklarını söyledi. Bayraktar, “Yaşanan tüm baskılara ve olumsuzluklara, imkansızlıklara karşı bölge halkı birbirine sımsıkı sarıldı, inançla ve dayanışmayla ekmeğini, suyunu, evini bölüşerek ayakta kalmayı, Rumlara karşı koymayı başardı” dedi.43 yıl önce, 14 Ağustos 1974’te ülkede yaşananlara işaret ederek, Serdarlı’nın da bunlardan etkilendiğini belirten Salih Bayraktar, “Bizler Serdarlı bölge halkı olarak, bu tarihi günü hatırlamak, gelecek nesillere anlatmak için bayram olarak her yıl kutluyoruz” şeklinde konuştu.

Serdarlı Belediye Başkanı Salih Bayraktar, şehitleri rahmet, gazileri saygıyla andıklarını kaydederek, “Onların bize emanet ettiği bu güzel topraklarda barış, güven ve huzur içinde daha mutlu bir gelecek, çocuklarımıza ve torunlarımıza daha güzel günler bırakmak için çaba sarf edeceğiz” dedi.













Enformasyon Dairesi







Facebook





Twitter





Instagram





Flickr





LinkedIn





Website













Dışişleri Bakanlığı







Facebook





Twitter





YouTube





Website













KKTC Dışişleri Bakanlığı

Enformasyon Dairesi



Tel: +90 (392) 228 3365 / 228 3241

Faks: +90 (392) 228 4847

E-Posta: pio@mfa.gov.ct.tr

Adres: Selçuklu Caddesi, Lefkoşa KKTC

via Mersin 10 / TURKEY



Twitter: @trnc_pio

Facebook: @trncpio

Youtube: KKTCDisisleri