Paylaşılan Türkistan - Prof. Dr. Turan YAZGAN - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









Paylaşılan Türkistan - Prof. Dr. Turan YAZGAN
Tarih: 08.02.2010 > Kaç kez okundu? 4592

Paylaş


Doğu Türkistan birkez daha kan ağlıyor. Doğu Türkistan’a Çinli göçmenlerin yerleştirilmesini, Türklerin Çin içlerinde ikamete mecbur edilmesini ve tutuklanan Türklerden bir daha haber alınamamasını protesto eden Türkler bütün dünyanın gözü önünde vahşice katledildiler. Hür dünya vahşeti seyretmekle yetindi. İnsan Hakları Örgütleri suskun. Hukuk kurumları, Birleşmiş milletler, bağımsız devletler. İslam ülkeleri sus­kun! Vahşete seyirci kalmak, vahşiye güç verecektir. Bü tün insanlığı binlerce yılda oluşan insanlığın müşterek değerleri uğruna Çin zulmune karşı çıkmaya davet ediyoruz.





Doğu Türkistan’ın Bağımsızlığı ve İşgali



Doğu Türkistan’da 1863 yılında kurulan ve Osmanlı imparatorluğu’nu metbu tanıyan Ata lık Gazi Devleti 1877 yılında Çin or duları tarafından ortadan kaldırıldı. Bu rada 11 yıl sıkıyönetim ilan edildi. 1888 yılında tamamen Çin yönetimine bağlan dı. Valiler tarafından idare edilmeye başlandı. 1911 yılında Çin imparatorluğunun yıkılması ve Çin Cumhuriyeti’nin kurulması ile, Doğu Türkistanı da buna dahil et tiler. Doğu Türkistan’ın genel valisi Yang 7 Temmuz 1928’de öldürüldü. On dan sonra burada Türk ayaklanmaları başladı. Ayaklanan Türkler Salih Durga ve Hoca Niyaz Hacı’nın etrafında top la nıyorlardı. İlk toplu ayaklanma 1931 yı lında oldu. 1933 yılında Turfan’daki Çinliler temizlendi. Mehmet Emin Buğra ve kardeşleri Hoten’i ele geçirdiler. Kaş gar da Çinlilerden temizlendi. Kulca Kadı sı Sabit Damolla, Hoten Türklerine katılmıştı. Onun tasvibiyle de 12 Kasım 1933’te Doğu Türkistan Cumhuriyeti ku ruldu. Devlet Başkanı Hoca Niyaz Hacı idi.

1934 yılının başında Hoca Niyaz Hacı Sovyetler taraftarı oldu ve Batı Türkis tan’a kaçtı. Başbakan Sabit Damolla, Doğu Türkistan’ı yeniden işgal eden Çinlilere bir süre karşı koydu ama, Şubat ayında yakalanarak idam edildi.

1947 yılında Doğu Türkistan Osman Batur liderliğinde, Mesut Sabri Baykuzu başkanlığında yeniden bir Türk Cum hu riyeti olarak bağımsızlığını ilan etti. 1950 yı lında Çinliler başkent Urumçi’ye saldır dı lar.

Osman Batur ve Alibek Hakim binlerce Türkle Himalyalara doğru çekildiler. Ancak yolda 1951 yılı Şubat ayında Os man Batur yakalanarak idam edildi.

Alibek Hakim Uygur Türklerinin bu lun duğu bölgeye geldi ve onların lideri Mehmet Emin Buğra ile Doğu Türkistan’ı terk ettiler.





Batı Türkistan’ın Rusya Tarafından İşgali



Ruslar XVIII. Yüzyılda Kazak Han lıklarını istila ederek Batı Türkistan’a gir diler. 1865 yılında Taşkent, 1868 yılında Semerkant Rus kuvvetleri tarafından işgal edildi. 1873 yılında Hive ve Hokant Rus ya’yı tanıdı. 1884 yılında da Türk men lerin direnişine son verdiler. 1897 yı lında Rusya’ya bağlı Müslüman tebaanın nü­fu su 15 milyondu. 1905 yılında başla yan Meşrutiyet dönemi 1917 Ekim ihtilali ile son buldu. Sovyet hükümeti içinde yer alan Sultan Galiyev ve Z. V. Togan Türk cumhuriyetlerinin bağımsızlığı için çalışmaktaydılar. Fakat Sovyet hükümeti ihtilalden önce Türklerin istiklallerine dair verdiği sözü yerine getirmemekteydi. 1920 yılında Bakü Kongresi’nde Mustafa Suphi ve arkadaşları tarafından dışlanan Enver Paşa, o yıl Türkistan’a geçti ve Batı Türkistan’ın istiklali için mücadeleye başladı. Basmacılar da destek verdiler. An cak Buhara Hanlığı Enver Paşa’ya destek vermedi. Türkler silahlanarak Pa mir dağına çıktılar. Enver Paşa burada, bir bayram namazından sonra 4 Ağustos 1922’te Çegan Tepesi’nde şehit edildi.

Böylece Türkistan’daki İstiklal ateşi küllendi.

1991 yılında Sovyetlerin yıkılışı ile BatıTürkistan’daki beş cumhuriyet ba ğım sızlığını ilan etti. Fakat Doğu Tür kistan’daki Çin hakimiyeti halen devam ediyor. Çin yönetimi Doğu Türkistan’ın adını bile değiştirdi. Ne acıdır ki, Türkiye basını, tıpkı Çin basını gibi Doğu Tür kis tan demek yerine “Sinkiang” adını tercih ediyor.

Şimdi Doğu Türkistan birkez daha kan ağlıyor. Doğu Türkistan’a Çinli göçmenlerin yerleştirilmesini, Türklerin Çin içlerinde ikamete mecbur edilmesini ve tutuklanan Türklerden bir daha haber alınamamasını protesto eden Türkler bütün dünyanın gözü önünde vahşice katledil diler.

Hür dünya, vahşeti seyretmekle yetindi. İnsan Hakları Örgütleri suskun. Hukuk kurumları suskun. Birleşmiş milletler, ba ğımsız devletler suskun. İslam ülkeleri suskun!





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 7
Dün Tekil 1168
Bugün Tekil 1028
Toplam Tekil 4259172
IP 18.207.160.209






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























2 Cemaziye'l-Evvel 1446
Kas m 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


Ne kadar bilirsen bil; s ylediklerin kar ndakinin anlad kadard r.
(MEVLANA)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 2.002 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu