‘Baden Çocuk ve Gençleri Yetenek Haritası ve Yetenek Akademisi Projesi’ni Büyük Bir Gururla Başlatıyoruz! - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









‘Baden Çocuk ve Gençleri Yetenek Haritası ve Yetenek Akademisi Projesi’ni Büyük Bir Gururla Başlatıyoruz!
Tarih: 24.10.2016 > Kaç kez okundu? 1942

Paylaş


T.C. Almanya - Karlsruhe Başkonsolosluğu Eğitim Ataşeliği, Almanya’daki Türk vatandaş ve soydaşlarının çocuklarının yeteneklerine göre eğitim alması, okullarında ve işlerinde en başarılı ve mutlu bireyler olması hedefi doğrultusunda 2016 – 2017 eğitim öğretim yılı itibariyle eyelet genelinde ‘Baden Çocuk ve Gençleri Yetenek Haritası ve Yetenek Akademisi Projesi’ ni başlatıyor.



ÇOCUKLARIMIZ MUTLU VE BAŞARILI OLACAKLARI İŞİ YAPMALI

T.C. Almanya - Karlsruhe Başkonsolosluğu Eğitim Ataşeliği tarafından tam bir yıl önce başlatılan “Haydi, Türkçe Konuş Benimle!” adlı eğitim, dil ve kültür kampanyası bağlamındaki BADEN-YAK projesi ile Almanya’da Baden bölgesinde çocuk ve gençlerin yetenek haritasını çıkaracaklarını söyleyen TC. Karlsruhe Eğitim Ataşesi Gürkan Avcı, Ataşelik bünyesindeki ‘Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Servisi’ aracılığı ile proje kapsamında yaş grubu olarak anaokulundan liseye kadar geniş bir yelpazede Türk öğrencilerin yetenek haritalarını çıkaracaklarını ve ilerleyen aşamalarda ise Türk çocuklarına baskın yetenek alanlarına göre ‘Yetenek Geliştirme Programları’ açmayı hedeflediklerini söyledi.





ÇOCUKLARIMIZ MUTLU VE BAŞARILI OLACAKLARI OKULLARDA OKUMALI

“Her çocuğun yeteneklerine uygun eğitim alma hakkı vardır” sloganıyla yola çıkan T.C. Karlsruhe Eğitim Ataşeliği Türkiye’nin önde gelen üniversitelerinden biri olan Marmara Üniversitesi ve değerli akademisyenleriyle çalışacak. Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Oktay Aydın’ın geliştirmiş olduğu ‘Yetenek Haritası ve Akademisi Projesi’ni Almanyada yaşayan Türk vatandaş ve soydaşların çocuklarına da uygulayabilmek için kolları sıvadı.



ÇOCUKLARIMIZIN İSTİKBALİ İÇİN ÇOK ÖNEMLİ!

2016-2017 eğitim öğretim yılında uygulamaya başlanacak proje kapsamında, Baden Bölgesindeki gönüllü tüm öğrencilerin yetenek haritaları çıkarılarak; öğrenme riskleri analiz edilecek. Sonuçlar rapor şeklinde kendileri, aileleri ve eğitimcileriyle paylaşılacak. Projenin devam eden aşamasında öğrencilerin yetenek alanlarına uygun olarak yetenek geliştirme programlarına alınmaları hedefleniyor.



ALMANYA’NIN GELECEĞİNE KATKIDA BULUNMAK VE SÖZ SAHİBİ OLMAK İÇİN!

BADEN-YAK (Baden Yetenek Akademisi) ile ilgili yaptığı açıklamada; “Yetenek odaklı eğitimin hem öğrencilerin gelişimi açısından hem de yurt dışında yaşayan Türk vatandaş ve soydaşlarının geleceği açısından çok önemli olduğunu, bölgemizde yürütülen projenin de bu anlamda ilk kez uygulanacak örnek bir çalışma olduğunu ve bu projeyi zaman içinde daha da yaygınlaştırmayı düşündüklerini söyleyen TC. Karlsruhe Başkonsolosluğu Eğitim Ataşesi Gürkan Avcı, “Amacımız vatandaş ve soydaşlarımızın çocuklarını zeka ve yetenekleri doğrultusunda en efektif okul ve mesleklere yönlendirmek; Almanya’nın geleceğinde en prestijli ve nitelikli işleri yapmalarını sağlayarak mutlu ve başarılı olmalarını sağlamaktır” dedi.



TÜRK ÇOCUKLARININ YETENEKLERİ İSRAF EDİLMEYECEK!

Proje danışmanı Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Oktay Aydın, son yıllarda beyinle ilgili yapılan araştırmalar, beynimizin doğuştan belirli yetenek alanlarına yatkın olarak dünyaya geldiğimizi ve bu yetenek alanlarına uygun eğitim verildiğinde, öğrenme performansımızın çok daha üst düzeye çıktığını belirterek, “Günümüzde artık çocuklarımızın yeteneklerini görmezden gelmemiz mümkün değil. Her çocuğun yetenekleri doğrultusunda eğitim almaya hakkı var.” diyerek konunun önemine vurgu yaptı. Projenin, hem bilimsel araştırmaların hem de dünyadaki gelişmelerin bir ürünü olduğunu ve bir ülke için en büyük sermayenin “insan yeteneği” olduğunu belirten Aydın, artık yetenekleri israf etmek yerine bir değer haline getirmesi gerektiğini ifade etti.



BİLİMİN VE AKLIN REHBERLİĞİNDE YÜRÜMEYE DEVAM ETMELİYİZ!

Karlsruhe Eğitim Ataşeliği uhdesindeki Psikolojik Danışman ve aynı zamanda Proje Sorumlusu olan Ebru Başaraner, Almanya’daki öğrencilerin yetenek ve ilgilerini tanımalarının geleceklerinin şekillenmesi yolunda önemli bir etkisi olduğunu söyleyerek , doğru yapılmış bir meslek seçiminin kişinin yaşamındaki mutluluğunun bir parçası olduğunu vurguladı.



Karlsruhe Eğitim Ataşeliği Genel Koordinatörü ve aynı zamanda Proje Koordinatörü olan Emir Aydın Narin, Uygulamaya koydukları proje ile öğrencilerinin geleceğine yatırım yaptıklarını ve bunu da bilimsel bilgiler ışığında yaptıkları ve bu projenin diğer bölgeler için de iyi bir örnek olmasını umduklarını belirtti.



Proje üç modül ve aşamadan oluşmaktadır:



A Modülü: Yetenek Haritası Analizi

Bu aşamada her öğrenciye, proje danışmanı Aydın tarafından geliştirilen “MIT Yetenek ve İlgi testleri” ile “Öğrenme Risk Faktörleri Testi” uygulanmakta ve çıkan sonuçlar bireysel raporlar halinde ailelerle paylaşılmaktadır. Öğrencilerin sekiz temel yetenek ve ilgi alanı baskınlık sırasına konmaktadır. Bu yetenek alanları şunlardır:



Sözel-dil yeteneği - Matematik-mantık yeteneği - Görsel-uzamsal yetenek - Müzikal-işitsel yetenek - Sosyal yetenek - Kişisel-özedönük yetenek - Bedensel-kinestetik yetenek - Doğa yeteneği



Bu aşamada ayrıca, öğretmenlere, velilere ve öğrencilere yönelik eğitim ve seminerler verilmekte; yetenek geliştirme konusunda bilgilendirmeler yapılmaktadır.



B Modülü: Yetenek Akademisi

Projenin bu modülünde, öğrencilere baskın yetenek alanları ile ilgili yetenek geliştirme imkanı sunulmaktadır. Okul bünyesinde kurulan “BADEN - YAK Yetenek Akademisi” ile sekiz temel yetenek alanına uygun yetenek geliştirme programları açılmaktadır. Öğrenciler yetenek raporlarında belirlenen “baskın yetenek” alanlarına uygun olarak programlara alınmakta ve profesyonel bir destek almaktadır. Programlar, okul çıkış saatlerinde ya da hafta sonları düzenlenmektedir.



C Modülü: Yetenek Ürünleri Sunumu

Projenin üçüncü ve son aşamasında öğrencilerin yetenek programlarındaki kazanımları çerçevesinde bazı sunumlar düzenlenmektedir. Yetenek sergileri, ürün dosyaları, performans sunumları, gösteriler gibi çeşitli yollarla öğrencilerin yetenek sunumları gerçekleştirilmektedir.



Bu çalışmalarla her öğrenciye bir “Yetenek Özgeçmişi” hazırlanmakta ve “Yetenek Yıldızı Belgesi” verilerek emekleri taçlandırılmaktadır.



TC. DEVLETİNİN GURBETTEKİ VATANDAŞLARINA ÇOK DEĞERLİ BİR HİZMETİDİR!

TC. Karlsruhe Başkonsolosluğu Eğitim Ataşeliği olarak BADEN – YAK projesi sayesinde Almanya’daki vatandaş ve soydaşlarımızın çocuklarını öz değerlerine bağlı bir şekilde yetenek ve istidatları doğrultusunda en kaliteli eğitim almalarını sağlamak ve en doğru mesleklere yönlendirmektir. Bu itibarla eyaletimizdeki velilerimizin TC. Devletinin gurbetteki vatandaşlarına çok değerli bir hizmet sunumu olarak BADEN - YAK Projesi kapsamında bu tarihi fırsatı kaçırmamalarını ve ivedilikle Ataşeliğimize başvurmalarını bekliyoruz





--





T.C. Almanya Karlsruhe Başkonsolosluğu Eğitim Ataşeliği

Rintheimerstr. 82 76131 D - Karlsruhe

Tel: +49 721 856128 Fax: +49 721 858963



Generalkonsulat der Republik Türkei Referat für Schulwesen

Rintheimerstr. 82 76131 D - Karlsruhe

Tel: +49 721 856128 Fax: +49 721 858963



www.karlsruhe.meb.gov.tr