BASIN BÜLTENİ Akıncı: “Hedefimiz var olan ayrılıkları en aza indirmek” - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









BASIN BÜLTENİ Akıncı: “Hedefimiz var olan ayrılıkları en aza indirmek”
Tarih: 24.08.2016 > Kaç kez okundu? 1120

Paylaş


Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ile yoğunlaştırılmış müzakereler çerçevesinde dün yapılan görüşme sonrasında Cumhurbaşkanlığı’nda yaptığı açıklamada, toplantıda, yoğunlaştırılmış müzakere sürecinin ikinci turunun geriye kalan 6 toplantısında nelerin ele alınacağının görüşülüp değerlendirildiğini ve var olan ayrılık noktalarını mümkün olan en aza indirme çabasında olduklarını kaydetti.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Kıbrıs konusundaki gelişmeleri önemli ölçüde etkileyecek bir döneme girildiğini belirterek, gelecek 3 haftanın çok önemli olduğunu, yoğunlaştırılmış müzakerelerde varılacak uzlaşılara bağlı olarak New York’ta bir araya gelmek ve 5’li toplantıya gidecek süreci açmayı istediklerini söyledi.

Akıncı, her toplantıdan sonra gerekmedikçe açıklama yapılmayacağını, 7 toplantıdan oluşan sürecin bitiminde 14 Eylül’de ortak bir açıklama yapılabileceğini bildirdi.

Akıncı açıklamasında toplantı tarihlerinde bir değişiklik olduğunu kaydederek, 8 Eylül diye planlanan toplantının 7 Eylül’e çekildiğini duyurdu.

Buna göre liderlerin görüşme takvimi 29, 31 Ağustos, 2, 6, 7 ve 14 Eylül olarak belirlendi.

Kıbrıs konusundaki gelişmeleri önemli ölçüde etkileyecek bir döneme girildiğine vurgu yapan Cumhurbaşkanı Akıncı, gelecek 3 haftanın çok önemli olduğunu, söz konusu toplantılarda varılacak uzlaşılara bağlı olarak New York’ta bir araya gelmek ve 5’li toplantıya gidecek süreci açmayı istediklerini bildirdi.

Bunun bir olasılık olduğunu ve bu konuda herhangi bir karar bulunmadığını da ekleyen Akıncı, önümüzdeki 6 toplantıda varılacak sonuçlara bağlı olarak konunun şekilleneceğini ifade etti.

Zorlu bir sürecin kendilerini beklediğini anlayış ve karşılıklı yardımın önemli olduğunu ifade eden Akıncı, kimsenin sürece zorluk çıkarmayacağı bir dönemden sonra, fırsat penceresini kapatmadan Ada’daki iki toplumun da mutlu, huzurlu, barış içinde olacağı bir çözümü istediklerini kaydetti.

Bir soruya karşılık, bugünkü toplantıda “toprak” ve “garantiler” konularından çok hangi başlıklarda görüş ayrılıklarının daha fazla olduğunun ele alındığını söyleyen Akıncı, her başlığın görüşüleceğini, toprak, garantiler, yüzdelik ve harita konularında “sürekli toplantı” fikrini halen koruduklarını belirtti.

Akıncı, bu konularla ilgili “beyin fırtınası” şeklinde görüşme yaptıklarını ve yine yapabileceklerini belirtti.

Rum tarafının Mısır’la doğal gaz konusunda anlaşma yapması konusundaki soru üzerine Akıncı, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü’nün açıklamasıyla, bunun yanlış olduğunu ifade ettiklerini, bu gibi girişimlerden kaçınılmasının süreç için yararlı olacağını ifade etti. Akıncı, “Ümidimiz bu zenginliklerden iki tarafın da yararlanabileceği koşulları yaratmaktır, o da bir çözümle mümkün hale gelecektir. Temennimiz, bunun da ötesinde kazı çalışmalarına başlanmamasıdır. O konuda yakın gelecekte olasılık olmadığı söyleniyor, onu da takip etmekteyiz” dedi.

Gelecekte olası bir çözümde öngörülen ve bölge için en ucuz ve kârlı olan İsrail’deki gazla birleştirilerek Türkiye üzerinden hem Türkiye’ye hem Avrupa Birliği’ne sevk edilmesi konusunun geçerliliğini koruduğunu, bir çözümle bunun hayat bulabileceğini kaydeden Akıncı, gazın Avrupa istikameti dururken, Mısır’a yönlendirilmesinin anlamsız olacağını belirtti.

Bu anlamsızlığın daha da belirginleşeceğini ve İsrail’in yakın zamanda kendisinin ihracatçı olacağını kaydeden Akıncı, Mısır’ın bugün halen açığı olduğunu, fakat buldukları doğal gaz yatağıyla ithal eden değil; ihraç eden ülke konumuna 5-10 yılda geleceğini kaydetti.

Akıncı, “Şimdi daha denizin altında olan gazı çıkarıp Mısır’a satmak zaten 5-10 yıllık bir konudur. O noktaya gelene kadar zaten Mısır kendine yeter hale gelecek. Akıl yolu barışa hizmet edecek yol, bizim öngördüğümüzdür…” şeklinde konuştu.



Anastasiadis, üçlü zirve olasılığını açık bıraktı



Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon’un talep etmesi ve yoğunlaştırılmış müzakerelerde sağlanacak ilerlemenin mümkün kılması durumunda üçlü zirve yapılması ihtimalinden söz etti.

Rum radyosunun haberine göre, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, Kıbrıs sorununun çözümü müzakereleri çerçevesinde dün Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’yla gerçekleştirdiği görüşme sonrasında açıklamada bulundu.

Habere göre Anastasiadis, BM Genel Sekreteri Ban ve Cumhurbaşkanı Akıncı’yla önümüzdeki ay üçlü zirve gerçekleştirilmesi ihtimalini, yoğunlaştırılmış müzakerelerin buna imkan vermesi ve Ban’ın da davet etmesi durumunda, açık bıraktı.

Anastasiadis, dünkü görüşmede, garantiler konusunun ele alınmadığını belirterek “son günlerde yazılmakta olan bazı şeylerin, geliştirilmiş bazı fikirler olabileceğini ve kendi tezlerinin, daha önce duyurdukları ilkeler çerçevesinde bir temele oturtulduğunu” vurguladı.

Akıncı’nın Ankara temaslarına ilişkin bilgi de aldığını belirten Anastasiadis, “Erdoğan’ın Kıbrıs sorununun çözümüne katkı koyma arzusunu ifade ettiğini anladığını” söyledi.

Dünkü görüşmenin verimli geçtiğini, izlenecek yöntemin ve son günlerde gündeme gelen birçok konunun ele alındığını söyleyen Anastasiadis, müzakerelerin sonucunun, 14 Eylül tarihinde 7 görüşme de tamamlandığında ortaya çıkacağını sözlerine ekledi.



Milli Eğitim Bakanı Berova, Türkiye Milli Eğitim Bakanı Yılmaz’la görüştü



Milli Eğitim Bakanı Özdemir Berova, Ankara’da Türkiye Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz ile görüştü.

Bakanlıktaki Tevfik İleri Toplantı Salonu'nda gerçekleştirilen görüşmede, Yılmaz, milli eğitim alanında yapılacak çok iş olduğunu belirterek, "İstiyoruz ki Türkiye eğitim alanında hangi seviyeye geldiyse Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti bir adım daha önde olsun. Biz Türkiye olarak adeta bitmeyen bir işin içindeyiz" dedi.

Yılmaz, eğitim alanında yenilikler yapıldığını belirterek, "Bu bitmeyen bir iştir. Bu bitmeyen işte, KKTC Milli Eğitim ve Kültür Bakanı ile birlikte çalışmakta ve halklarımız ve milletlerimiz için eğitim alanında en iyi ürünü, en iyi hizmeti verme doğrultusunda büyük bir gayret gösteriyoruz. KKTC ile eğitimin her alanında iş birliğine, anaokulundan yükseköğretime kadar her alanda çalışmaya hazır olduğumuzu bütün çalışma arkadaşlarımızla birlikte ifade ediyoruz" şeklinde konuştu.

Berova da "Anavatan Türkiye'mizle olan yakın işbirliğimiz çok yıllar öncesine dayanmaktadır. Kıbrıs'taki milli eğitim yasasında ifade edilmektedir ki milli eğitimin temel unsurlarının Atatürk ilke ve inkılapları çerçevesinde Türkiye Cumhuriyeti eğitimiyle eş zamanlı yürütülmesi gerekmektedir" ifadelerini kullandı.

Türkiye ile yakın işbirliğini sürdürmeyi arzuladıklarını kaydeden Berova, "Türkiye'mizin gelişmesini ve buna bağlı olarak da her alanda olduğu gibi milli eğitim alanında yaptığı yenilikleri takip etmekteyiz. Ülkemizde de buna bağlı olarak biz de kendi taleplerimiz doğrultusunda, sizlerin de destekleriyle eğitimde kalitenin arttırılması için çalışmalar yürütmekteyiz" ifadesini kullandı.

Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Özdemir Berova, Ankara’da Türkiye Cumhuriyeti Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanı Prof. Dr. Ömer Demir ile de görüştü. Görüşmede, kısa süre sonra bakanlıkla merkez arasında işbirliği protokolü imzalanması kararlaştırıldı.

Temaslarda bulunmak üzere önceki gün Ankara’ya giden Bakan Berova’nın Demir ile görüşmesinde Türkiye’de yüksek öğrenim görmek isteyen KKTC vatandaşı öğrencilerle, KKTC liselerinden mezun olan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının aynı haklardan yararlanması konuları ele alındı.

Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı Basın Bürosu’ndan yapılan açıklamaya göre görüşmede ayrıca, KKTC’de ÖSYM tarafından gerçekleştirilen sınavların güvenli bir şekilde devamının sürdürülmesi ve sınavlarda alınacak tedbirlerle ilgili teknik çalışmalar tamamlandığı belirtildi ve kısa bir süre sonra Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı ile ÖSYM arasında işbirliği protokolü imzalanması kararlaştırıldı.

Bakan Dr. Özdemir Berova ziyarette yaptığı konuşmada, ÖSYM’nin düzenlediği sınavlarda Türkiye’de Yükseköğrenim görmek isteyen öğrenciler ve KKTC liselerinden mezun olan TC vatandaşlarının da aynı haklardan yararlanması adına önemli bir kurum olduğunu belirterek, Lefkoşa’da bulunan merkezinin varlığı ve devamlılığını hükümet ve devlet olarak önemsediklerini ifade etti.

ÖSYM’nin KKTC’de daha fazla sınav yapabilmesini arzu ettiklerini belirten Berova, yabancı dil sınavı, KPSS gibi sınavların KKTC’de de düzenlenmesi halinde birçok kişinin Türkiye’ye gitmek zorunda kalmayacağını belirtti ve bunun için gerekli sınav koşullarını sağlamak adına titizlikle çalışılacağını söyledi.

ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ömer Demir ise Bakan Berova’nın ziyaretinden duyduğu memnuniyeti belirterek, Türkiye ile KKTC’nin iki ayrı devlet olsa da, birçok ortak duyguya sahip olunduğunu söyledi.

Kuzey Kıbrıs’ın talep veya sorunu varsa Türkiye olarak bunları sahiplendiklerini ifade eden Prof. Demir, ÖSYM olarak Türkiye’de ki Yükseköğrenim Kurumları seçiminde KKTC vatandaşları için ayrı bir kontenjan sisteminin oluşturulduğunu kaydetti.

Demir, kurumlar arası iş birliği ile Kuzey Kıbrıs’ta daha güvenli ve şeffaf sınav ortamı oluşturmak için çaba gösterdiklerini de söyledi.

Daha fazla sınav düzenlenmesi talebine sıcak baktıklarını kaydeden Demri, ayrıca yapılacak sınavlarda ihtiyaç duyulması halinde KKTC’de Lefkoşa dışındaki bölgelerde de sınavların gerçekleştirilebileceğine dikkat çekti.



Bakan Ataoğlu: "Yapılan etkinliklerle ambargolar aşılıyor, ülkemiz tanıtılıyor"



Turizm Ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, Kıbrıs Türk Halk Dansları Federasyonu Başkanı ve Dünya Folklor Festivalleri Birliği KKTC Başkanı Özlem Kadirağa’yı kabul etti.

Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, kabulde yaptığı açıklamasında, kültüre ve sanata verilen önemle bir ülkenin gelişmişliğinin ölçüldüğünü belirterek, düzenlenecek olan her etkinlikte işbirliği yapmaya hazır olduklarını söyledi. Gençlerin dış dünyaya açılmasının ve KKTC bayrağını dalgalandırmasının onur verici olduğunu vurgulayan Ataoğlu, yapılan etkinlikler ile federasyonun ambargoyu aştığını ifade etti.

Kıbrıs Türk Halk Dansları Federasyonu Başkanı ve Dünya Folklor Festivalleri Birliği KKTC Başkanı Özlem Kadirağa da, CIFF çatısı altında her yıl yurt dışında gerçekleşen uluslararası festivallere KKTC’den 20-25 grup gönderildiğine işaret ederek; İtalya, Meksika, Hollanda, Romanya,Sırbistan gibi ülkelerde birçok etkinliğe katıldıklarını belirtti.

Kadirağa, CIFF’ye bağlı 22 dernek ile çalıştıklarını ifade ederek, gerçekleşen festivallerde Kıbrıs geceleri düzenlendiğini ve Kıbrıs kültürünün tanıtıldığını kaydetti. Özlem Kadirağa, İstanbul’da düzenlenecek olan “Ataşehir Kardeş Kültürleri Buluşması Festivali” kapsamında KKTC’nin de temsil edileceğini, bu etkinlikte Turizm ve Çevre Bakanlığı ile işbirliği içinde çalışmaktan mutluluk duyacağını sözlerine ekledi.



Rum polisi cinayet zanlılarının iadesi için başvuru yaptı



Rum polisi, Ay Napa’da öldürülen İngiliz vatandaşı George Low’un katil zanlıları 22 yaşındaki Mehmet Akpınar ile 49 yaşındaki Talı Ahmet’in Rum tarafına iadesi için başvuru yaptı.

TAK muhabirinin Suç ve Suçlara İlişkin Konular Teknik Komitesi Başkanı Hakkı Önen’den aldığı bilgiye göre, Rum polisi, KKTC’de tutuklanan iki zanlının kendilerine iadesi için Komiteye yazılı başvuruda bulundu.

Rum polisinin iade talebi, KKTC’nin yetkili makamları tarafından değerlendirilecek.

Konuyla ilgili haberlere yer vermeye devam eden Rum basını, Rum polisinin, söz konusu iki zanlının, Kıbrıslı Türk olmadığını, 22 yaşındaki Mehmet Akpınar’ın Türkiyeli, diğer zanlı 49 yaşındaki diğer zanlı Talı (rum basını ‘Salih’ ismini kullanıyor) Ahmet’in ise Bulgaristan doğumlu olduğunu teyit ettiğini kaydetti.



Türkiye’den gelen su İskele, Mehmetçik ve Büyükkonuk belediyelerine de ulaştı



Türkiye’den gelen su, İskele, Mehmetçik ve Büyükkonuk Belediyeleri ile bu belediyelere bağlı bazı köylere de ulaştı.

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı, “KKTC Su Temin Projesi” kapsamında adaya ulaşan suyun dün Büyükkonuk, Mehmetçik ve İskele belediyelerine bağlı bazı köylere verilmeye başlandığını duyurdu.

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı basın bürosundan yapılan açıklamaya göre, su dün saat 12.00 itibarıyla; Büyükkonuk Belediyesi’ne bağlı Büyükkonuk, Yedikonuk, Kilitkaya, Tuzluca, Sazlıköy, Zeybekköy; Mehmetçik Belediyesi’ne bağlı Mehmetçik, Çayırova ve İskele Belediyesi’ne Boğaz, Boğaztepe ile DAÜ arsalarına verildi.









Enformasyon Dairesi







Facebook





Twitter





Website





Instagram













Dışişleri Bakanlığı











Facebook





Twitter





YouTube





Websitesi













KKTC Dışişleri Bakanlığı

Enformasyon Dairesi



Tel: +90 (392) 228 3365 / 228 3241

Fax: +90 (392) 228 4847

E-Mail: pio_news@mfa.gov.ct.tr

Adres: Selçuklu Caddesi, Lefkoşa KKTC

via Mersin 10 / TURKEY



Twitter: @trnc_pio

Facebook: TRNC Public Information Office / KKTC Enformasyon Dairesi

Youtube: KKTCDisisleri





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 36
Dün Tekil 1927
Bugün Tekil 400
Toplam Tekil 4066534
IP 13.58.36.141






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























10 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


T rk hakanlar ve T rkmen Padi ahlar devlet i lerinde hatunun fikirlerini st n tutar.
(N ZAM L-M LK)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.597 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu