BASIN BÜLTENİ Cumhurbaşkanı Akıncı: "Eşitliğin, güvenlik ve özgürlüklerin olmadığı yerde bir anlaşma mümkün değildir” - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









BASIN BÜLTENİ Cumhurbaşkanı Akıncı: "Eşitliğin, güvenlik ve özgürlüklerin olmadığı yerde bir anlaşma mümkün değildir”
Tarih: 20.08.2016 > Kaç kez okundu? 1043

Paylaş


Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, "Eşitliğin, güvenlik ve özgürlüklerin olmadığı yerde bir anlaşma mümkün değildir. Bu üç temel unsuru sağlayacak bir anlaşmaya biz varız" dedi.

Türkiye'ye çalışma ziyaretinde bulunan Akıncı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde ortak basın toplantısı düzenledi.

Akıncı, Ankara'ya yaptığı ziyaretin iki amacının olduğunu belirterek, bunlardan birinin Kıbrıs sorununun geldiği aşamada durum değerlendirmesi yapmak ve 2016'yı gerçek anlamda barış ve çözüm yılı yapmak için var güçle çalışmaya devam etmek olduğunu dile getirdi. Bunun yanında ziyaretin bir amacının daha olduğunu belirten Akıncı, "O da 15 Temmuz gecesi Türk milletine ve devletine, Türkiye'nin seçilmiş sivil yönetimine, sizlere yönelen malum darbe girişimi sonrasında 240 kardeşimizin yaşamını yitirdiği, 2 bine yakın insanımızın yaralandığı o olay karşısında bir kez daha Kıbrıs Türk halkının dayanışmasını sizlere iletmekti," dedi.

Bugünkü (dünkü) ziyaretinde Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar'ı, TBMM'yi ve Özel Hareket Merkezi’ni ziyaret ettiklerini, Başbakan Binali Yıldırım ile görüştüklerini anımsatan Akıncı, darbe girişiminde hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet ve yaralılara da acil şifalar diledi.

Basın toplantısında Kıbrıs müzakereleri hakkında konuşan Akıncı, Kıbrıs'ta artık gerçekten bir dönüm noktasına ulaştıklarını düşündüğünü söyledi. Akıncı, şunları kaydetti:

"Sayın Anastasiadis ile aynı kuşağın insanlarıyız. Bizim neslin son denemesini yapıyoruz. Ya 2016 yılı çıkmadan Kıbrıs'ta bir çözüme ulaşacağız ya da 2017 ile birlikte 2018 Şubat'ındaki Güney'deki seçimlerin propaganda sürecinin başlamasıyla birlikte bu fırsat penceresi de kaybolup gidecek. Her zaman yaptığımız uyarılara rağmen, 2017 yılı girdiğinde yeniden 'münhasır ekonomik bölge' dedikleri alanda Kıbrıs Türklerinin de hakkı olan alanda, doğal zenginliklerin araştırılması filan derken, yeni gerginlikleri tetikleyecekler. Yeni bir BM Genel Sekreteri gündeme gelecek. Dosyasını öğreninceye kadar, bu fırsat penceresi kapanıp gidecek. Onun için biz diyoruz ki; akıl ve mantık yolu 2016 yılı çıkmadan artık bu işi bir uzlaşmayla noktalamaktır. Doğu Akdeniz'deki doğal zenginliler bir gerginlik vesilesi yapmak değil bir işbirliği alanı haline dönüştürmektir."

Türkiye ile Yunanistan arasında yeni gerginlikler değil yeni işbirliği köprüleri kurmanın akıl işi olduğuna dikkat çeken Akıncı, şöyle devam etti:

"Türkiye'nin ve bizlerin geleceği de barıştadır, huzurdadır ve işbirliğindedir. Sizlerin desteğini her zaman yanımızda hissetmek bize güç veriyor. Dolayısıyla önümüzdeki 23 Ağustos-14 Eylül sürecinde yedi toplantımız daha var. Onun ardından BM Genel Kurulu gündeme gelecek. Belki onun sonrasında bu 7 toplantıda iyi ilerlemeler sağlanabilirse eylül ayının sonunda doğru daha umutlu olabileceğimiz yeni süreçlere kapı açılabilir. Sizlerin de desteğiyle bu yolda ilerlemeye devam edeceğiz. Temenni ederim ki diğer tarafta bize bu fırsatı verir. Onlar da aynı paralelde yürürler. Çok önemli üç temel unsuru içerecek bir anlaşmayı elbirliğiyle sağlarız. Nedir bunlar? Eşitlik, özgürlük ve güvenlik. Eşitliğin, güvenlik ve özgürlüklerin olmadığı yerde bir anlaşma mümkün değildir. Bu üç temel unsuru sağlayacak bir anlaşmaya biz varız."

Akıncı, bir daha yaşanan bu travmanın tekrarlanmamasını dileyerek, "Demokrasiden, hukuktan, özgürlüklerden ve sivil yönetimden yana olan Kıbrıs Türk halkı elbette kendi topraklarında ister adı 'FETÖ' olsun ister bir başka terör örgüt olsun hiç bir zaman kendi topraklarında bunların yeşermesine fırsat vermeyecektir. Bu konuda geçerli bilgiye, belgeye ve doğru kaynaklardan beslenecek olan istihbaratla eğer varsa bunların kökünün kuruması için de Türkiye'de olduğu gibi Kıbrıs'ta da gereken yapılacaktır" değerlendirmesinde bulundu.



Erdoğan: "Türkiye ve Kıbrıs Türk tarafı Ada'da adil, kalıcı ve kapsamlı bir çözümden yanadır”



Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye ve Kıbrıs Türk tarafının Ada'da adil, kalıcı ve kapsamlı bir çözümden yana olduğunu belirterek, "Biz bu yolda mümkün olan her türlü çabayı sarf ettik, sarf ediyoruz. Bu çabaların hedefi, Birleşmiş Milletler (BM) parametreleri çerçevesinde, Ada'daki iki eşit taraf arasında yeni ve yaşayabilir iki kesimli, iki toplumlu bir ortaklığın bu yıl içerisinde tesis edilmesidir" dedi.

Erdoğan, Türkiye'ye çalışma ziyaretinde bulunan Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde ortak basın toplantısı düzenledi.

15 Temmuz'daki hain darbe teşebbüsü karşısında Türkiye ile dayanışma sergileyen, Türkiye'ye desteğini anında ortaya koyan tüm Kıbrıs Türk halkına teşekkürlerini ileten Erdoğan, KKTC'deki vatandaşların 5 Ağustos'ta Lefkoşa'da düzenledikleri geniş katılımlı demokrasi mitingiyle Türkiye'nin ve Türk milletinin gerçek dostu olduklarını bir kez daha ifade ettiklerini söyledi.

KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı ile gerek dar kapsamlı gerekse heyetler arası yaptıkları görüşmede, Kıbrıs meselesinin çözümü için sürdürülen müzakere sürecinde gelinen aşamayı ele aldıklarını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti:

"Ayrıntılı değerlendirmeler yaptık. Türkiye ve Kıbrıs Türk tarafı, Ada'da adil, kalıcı ve kapsamlı bir çözümden yanadır. Biz bu yolda mümkün olan her türlü çabayı sarf ettik, sarf ediyoruz. Bu çabaların hedefi, BM parametreleri çerçevesinde, Ada'daki iki eşit taraf arasında yeni ve yaşayabilir iki kesimli, iki toplumlu bir ortaklığın bu yıl içerisinde tesis edilmesidir.



Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Binali Yıldırım ile görüştü



Türkiye'ye resmi ziyarette bulunan Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Yıldırım ile Çankaya Köşkü’nde görüştü.

Akıncı görüşmede, Türkiye'nin istikrar, refah ve demokrasisini hedef alan darbe girişimini güçlü bir şekilde kınadıklarını belirtti.

TC Başbakan Binali Yıldırım da, 15 Temmuz'da gerçekleşen menhus darbe girişimi karşısında KKTC devletinin ve Kıbrıs Türk halkının sergilediği dayanışmayı takdirle karşıladığını ifade ederek, Türkiye'nin KKTC’ye her konudaki desteğinin bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da devam edeceğini vurguladı.

Akıncı, Kıbrıs Türkü’nün, hain darbe girişimini kararlı ve cesur tavrıyla engelleyen Türk halkıyla dayanışma içerisinde olduğunu vurgulayarak, Türkiye'nin istikrar, refah ve demokrasisini hedef alan bu menfur girişimi güçlü bir şekilde kınadıklarını belirtti.

Başbakan Yıldırım da Akıncı’ya, KKTC devletinin ve Kıbrıs Türk halkının sergilediği dayanışmayı takdirle karşıladığını ifade ederek, Türkiye'nin KKTC’ye her konudaki desteğinin bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da devam edeceğini dile getirdi.

Ada'daki müzakerelerde gelinen son aşamanın ele alındığı görüşmede, Yıldırım, mevcut müzakere sürecinin, Ada’da adil, kalıcı ve kapsamlı bir çözüm için son fırsat teşkil ettiğini, Türkiye'nin Kıbrıs Türkünün güvenlik kaygılarını giderecek, siyasi eşitliğini ve meşru haklarını teminat altına alacak bir çözümü desteklemeye devam edeceğini belirtti.

Görüşmede ayrıca, önümüzdeki dönemde Türkiye ile KKTC arasındaki işbirliğinin daha da ilerletilmesi için atılacak adımlarla ilgili görüş alışverişinde bulunuldu.

Bu çerçevede, Yıldırım ve Akıncı, iki ülke arasındaki mevcut işbirliği projelerini ilerletmek ve yeni projeleri hayata geçirmek için çalışmaya devam etme konusunda mutabık kaldı.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, TBMM Başkanvekili Akif Hamzaçebi'nin eşliğinde FETÖ'nün darbe girişiminde bombalanan TBMM'ye de ziyarette bulundu.



Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun ile TC Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci Ankara’da bir araya geldi



TC Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun ve beraberindeki heyetle bir araya geldi.

Görüşmede, iki ülke arasındaki işbirliğinin artarak devam ettiğini vurgulayan Atun, "Bu yıl kalan 5 ay süre içerisinde KKTC olarak Türkiye Cumhuriyeti kaynaklarıyla 200 milyon lira civarında bir nakit kaynağının 9 farklı program altında KKTC'ye can suyu olarak sirayet edeceğinin de müjdesini vermek istiyorum." diye konuştu.

Atun görüşmede, Türkiye'den KKTC'ye olan küçük ölçekli ticarette çifte vergi uygulaması olduğunu, bu uygulamanın kaldırılmasının Türkiye ile ticareti daha kolay hale getireceğini de ifade etti.

Tüfenkçi ise görüşmede, KKTC'nin kalkınmasını Türkiye'nin kalkınmasıyla eşdeğer gördüklerini ifade ederek, Kıbrıs'ın ekonomik gelişmesini çok yakından takip ettiklerini dile getirdi.

Bakanlık olarak esnaf ve sanatkarlara yönelik çok ciddi destekler verdiklerine değinen Tüfenkci, "Kıbrıs Türk Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Merkez Kooperatifi, Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birlikleri Merkez Birliği'ne (TESKOMB) üyelik başvurusu yapacağını sizlerle paylaşmak istiyorum. TESKOMB, tıpkı Türkiye'de esnafımıza kullandırdığı şekliyle KKTC'de faaliyet gösteren esnaflarımıza da bu çerçevede bu kredilerden faydalandırmış olacak. Bu özellikle KTTC'de esnaf kardeşlerimizin faaliyetlerine önemli bir destek diye düşünüyorum." şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından Tüfenkci ve Atun, iki ülke arasında geçerli olacak "Esnaf ve Sanatkarlara Yönelik İşbirliğinin Geliştirilmesi Hakkında Mutabakat Zaptı"nı imzaladı.









Enformasyon Dairesi







Facebook





Twitter





Website





Instagram













Dışişleri Bakanlığı











Facebook





Twitter





YouTube





Websitesi













KKTC Dışişleri Bakanlığı

Enformasyon Dairesi



Tel: +90 (392) 228 3365 / 228 3241

Fax: +90 (392) 228 4847

E-Mail: pio_news@mfa.gov.ct.tr

Adres: Selçuklu Caddesi, Lefkoşa KKTC

via Mersin 10 / TURKEY



Twitter: @trnc_pio

Facebook: TRNC Public Information Office / KKTC Enformasyon Dairesi

Youtube: KKTCDisisleri





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 40
Dün Tekil 1927
Bugün Tekil 1273
Toplam Tekil 4067407
IP 18.117.184.62






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























10 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


T rk hakanlar ve T rkmen Padi ahlar devlet i lerinde hatunun fikirlerini st n tutar.
(N ZAM L-M LK)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.502 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu