BASIN BÜLTENİ Özgürgün: “Güzelyurt asla verilemez, Güzelyurt’taki yatırımlarımız devam edecek” - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









BASIN BÜLTENİ Özgürgün: “Güzelyurt asla verilemez, Güzelyurt’taki yatırımlarımız devam edecek”
Tarih: 05.08.2016 > Kaç kez okundu? 983

Paylaş


Başbakan Hüseyin Özgürgün, Diyalog TV’de katıldığı programda yaptığı konuşmada,

Varılacak bir anlaşmada Güzelyurt’un asla verilmeyeceğini vurguladı. Güzelyurt’un özel statülü bir bölge olmasının da konuşulamayacağının altını çizen Başbakan Özgürgün, Rumlar 2004’de Annan Planı’na hayır dedikten sonra çok şeyin değiştiğini, sonsuza kadar Rumların “evet” demesini bekleyip Güzelyurt’u atıl bölge olarak bırakamayacaklarını söyledi.

Gelinen aşamada Güzelyurt’un ve KKTC’nin hiçbir noktasının kesinlikle tartışma konusu olmadığını belirten Başbakan Özgürgün, şöyle devam etti:

“Bir anlaşma olacaksa, bu anlaşmada sınır düzeltmeleri yapılabilir. Bunu zaten ortaya koyuyoruz. 128 kilometre ara bölge var, ara bölge boşalacak. Oralar sınır düzenlemeleriyle birlikte bir şekilde ortaya konabilir. Toprak ve sınır düzenlemeleri konuşulabilir. Ama insanlarımıza, yerleşmiş olduğu, geçimini temin ettiği topraklardan ‘kalk, göçmen ol’ kesinlikle denemez. Güzelyurt da buna dahildir. Hiçbir şekilde pazarlık konusu da olamaz. Güzelyurt asla verilemez. Güzelyurt’taki yatırımlarımız devam edecek. Güzelyurt 42 yıldır KKTC’nin bir ilçesidir ve öyle kalmaya da devam edecektir.”

Vatandaşlık konusunun bir insanlık dramına dönüştüğünü ifade eden Başbakan Özgürgün, uzun yıllar bekleyenlerin sorunlarını çözmeye başladıklarını da söyledi.

Kıbrıs müzakere heyetinde hükümeti temsilen bir görevlinin bulunmayışıyla ilgili bir soru üzerine Başbakan Özgürgün, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile ilişkileri iyi düzeyde tutmak için ellerinde geleni yaptıklarını, Cumhurbaşkanı ve Başbakan olarak devletin zirvesinde uyumu sergilemeye önem verdiğini söyledi.

Dışişleri Bakanlığı’nın Cumhurbaşkanlığı’na ciddi destek olduğunu ifade eden Özgürgün, hükümetin kurulmasının üzerinden üç ay geçtiğini konuyu ilk kez geçen hafta gündeme getirdiğini belirtti. Hükümetin temsilcinin mutlaka heyette olması gerektiğini, bunu, Cumhurbaşkanına destek anlamında istediklerini kaydeden Başbakan Özgürgün, “Böyle bir şeyin Cumhurbaşkanına da katkısı olacağını düşünüyorum. Aksi takdirde hükümet bu işin dışında olur ve endişelerimizi dışarıdan dile getirmek zorunda kalırız. O zamanda hoş olmaz” dedi.

Başbakan Özgürgün, FETÖ-PYD terör örgütü kapsamında yapılan ihbarların en titiz şekilde değerlendirildiğini ve şuanda kadar ihbarların asılsız çıktığını ama bunun, burada bundan sonra böyle bir şey olmayacağı anlamına gelmediğini ifade ederek, şunları kaydetti:

“Bu konuda gelen ihbarların; burada bir ev var, burada bir yurt var, burada bir okul var, telefon var gibi gelen ihbarları polisimiz, Güvenlik Kuvvetlerimiz değerlendirdiğinde bunların doğru olmadığını gördük. Yani ihbarlar asılsız çıktı. Gereken araştırma yapıldı, telefon kapalı çıktı, ilgili yer neresi ise orası boşaltılmış çıktı. Dolayısıyla o gelen ihbarlar değerlendirildiğinde, yapılan ihbarlarla ilgili somut bir şeye rastlanmadı. Ama bu demek değildir ki burada şuandan sonra böyle bir şey yok. Bütün ihbarlar, en titiz şekilde değerlendiriliyor. Güvenlik Kuvvetlerimizin ve polisimizin yapmış olduğu titiz çalışmalardan henüz bir netice çıkmadı. Gelirse zaten biz gereğini yaparız. Güvenlik Kuvvetlerimiz ve polisimizden gelen bilgiler üzerine bu açıklamayı yapıyorum.”

Başbakan Özgürgün, Türkiye’de 15 Temmuz darbe kalkışmasına tepki olarak yarın (bugün) Lefkoşa’da düzenlenecek Demokrasiye Destek Mitingi’ne destek verdiklerini belirterek, Kıbrıs Türkü’nün 15 Temmuz darbesini ilk kez yaşamadığına işaret etti ve 15 Temmuz 1974’teki Faşist Yunan darbesini anımsattı.

Özgürgün, darbe nerede yapılırsa yapılsın kınanması gerektiğini belirterek, “Kıbrıs Türk halkı bunların anlamını çok iyi biliyor. Demokrasiye bağlılığın ne demek olduğunu çok iyi biliyor. Bir de, Anavatan Türkiye’nin iyi olması gerektiğini, güçlü, sağlıklı olması gerektiğini çok iyi biliyor. Anavatan ne kadar güçlü ise burası da o kadar güçlü olur, onu da biliyor. Böyle bir mitingin çok geniş katılımla, güçlü bir sesle yapılması gerçekten çok güzel, gurur verici. Biz sonuna kadar destekliyoruz” diye konuştu.

Başbakan Özgürgün, terör örgütü PKK ile ilgili bir soru üzerine de, her ihbarın en küçük detayına kadar incelendiğini, en küçük hareketin değerlendirildiğini, şuanda tehdit oluşturacak bir hareketin olmadığını söyledi.

Kıbrıs Rum yönetimin, 3. tur doğal gaz ihalesine çıkması ve Türkiye’nin buna tepkisiyle ilgi bir soru üzerine Başbakan Özgürgün, ihale nedeniyle yeni bir kriz çıkabileceğini, bu konuda Rum tarafını çok uyardıklarını belirterek, şöyle konuştu:

“Hiçbir uyarıya dikkat etmedikleri gibi bir de pervasızca, ‘biz korkmayız, cesursanız yapın’ der gibi. 1974’de de böyleydiler; ‘cesursan gel al’. Aynı şeye tekrar döndüklerini görüyorum. ‘Biz yaparız, siz de engelleyin de görelim’ gibi çok pervasız küstahça hareketleri var. Biz buna açıklama yaptığımızda da Güney’deki terör örgütleri sosyal medya üzerinden tehdit ediyor. Bizim bunlara pabuç bırakacak halimiz yok. Ufak tefek terör örgütleri bizi tehdit etmiş vız gelir. Güney çok ciddi bir pervasızlık içerisinde, küçüğüyle büyüğüyle. Dikkate alınmayacak bir terör örgütüne cevap vermem, yöneticileri de böyle; (Başpiskopos) Hrisostomos öyle, (Rum lider) Anastasiadis öyle, diğerleri, sözcüsü, Meclis Başkanı öyle. Güney’in niyetinin bir anlaşma olmadığı, tamamen egemenliğini sürdürmek istediği, bu egemenliğin içerisinde Kıbrıslı Türkleri azınlık gördüğü, azınlık gördüğü Kıbrıs Türklerini de ancak Kıbrıs Cumhuriyeti’ne yama niyetinde olduğu net. Bunun dışında masada yaptığı her şey de göstermelik. Diplomaside biz de niyetimizi, anlaşma isteyen tarafımızı gösterdik. Ama bunların küstahça hareketlerine cevap vermeyecek miyiz? Kuzey’e gelip ayinleri siyasi araç olarak kullanıp, ‘buraları bizimdir, bunlar egemenlik alanımızdır, işgal altındadır, buraları bir gün geri alacağız’ diyerek ayin yerine başka bir edebiyat ortaya koydukları bizim tarafımızdan biliniyor.”

Rumların ortaya koyduğu davranışın, bir anlaşmadan çok egemenliği nasıl yayacakları ve Kıbrıs’ı nasıl Elen adası haline getireceklerinin peşinde olduklarını gösterdiğini belirten Başbakan Özgürgün, bu zihniyetin Rum tarafında çok güçlü olduğuna da dikkat çekti. Başbakan, Rumların yüzde 75’in bu zihniyette olduğunu, Kıbrıslı Türklerle çözüm isteyen yüzde 25’i dikkate alarak, Rum tarafının iyi niyetli olduğu, Kıbrıslı Türklerle bir anlaşmaya evet diyeceği gibi olumlu bir fikre kapılmanın ise saflık olacağını vurguladı.

Kıbrıs Türkü’nün Anavatan Türkiye gelene kadar yıllarca direndiğini anlatan Başbakan Özgürgün, “Bu direnişlerde Kıbrıs Türk halkı kendi kendine direndi. Türkiye burada yoktu. ‘Kıbrıs Türk halkı Türkiye vardır diye direniyor’ zannediyorlarsa öyle bir şey yoktur. Kıbrıs Türk halkı Anavatan Türkiye’den güç alır. Anavatan Türkiye ile birlikte büyük Türk ulusunun kopmaz parçasıdır ama kendi direnişini de gösterecek güce sahiptir ve bunu göstermiştir. Zannetmesinler, Türkiye’yi koparıp Kıbrıs Türk halkını bölüp parçalayıp yönetecekler. Buna da izin verilmez” dedi.

Güneydeki ELAM örgütünün “Bizi en büyük düşmanları olarak görüyorlarsa bu bizim için şereftir” açıklamasıyla ilgili bir soruya karşılık, ELAM’ın bir terör örgütü olduğunu ve bir terör örgütünü dikkate almadığını belirten Başbakan Özgürgün, şöyle devam etti:

“KKTC’de terör örgütleri listesindedir, her türlü faaliyeti de yasaklanmıştır, Güney de ise meclise giriyor. Kıbrıslı Türklere karşı ırkçı ve yok etme politikası ile harekete geçmiş EOKA’nın uzantısıdır, gençlik örgütüdür. Şerefsiz bir örgütün şereflisi olmaz şerefi de olmaz. Onlar bir terör örgütüdür. Kuzey Kıbrıs’ta faaliyeti yasaklanmıştır ama Güney’de meclise girmiştir. Kıbrıslı Türklere haince ve toplu katliamlar yapan EOKA’nın uzantılarıdır. Böyle bir örgüt şereften bahsedemez.”

Güney Kıbrıs’ta bazı çevrelerin Türk askerini İŞİD’e benzetmesine de sert tepki göstererek, benzetmeyi yapanların, Türk askerinin 1974’ten sonra adanın bütününe getirdiği barış, huzur ve refah ortamının farkında olmadığına işaret eden Başbakan Özgürgün, adada 1974’e kadar kan, gözyaşı ve mücadele, İŞİD benzeri terörist eylemler, Makarios’a suikast girişimleri ve cinayetler olduğunu, bunların İŞİD terörüne benzetilmesi gerektiğini anlattı. Özgürgün, “1974’ten sonra adaya barış huzur geldi. Türk Silahlı Kuvvetleri hiçbir şekilde bunları ortaya getirmeyecek bir güvenlik oluşturdu” dedi.

Özgürgün, sözlerinin devamında, hükümetin, seçime kadarki iki yıllık sürede plan ve proje içerisinde, istikrarlı, ekonomik ve mali çözümler üretmek hedefiyle yola çıktığını anlattı.

Özgürgün, ilk 100 günde hükümetin önemli adımlar attığını vurguladı. Mali ve ekonomik anlamda reel sektörü rahatlatacak bütün adımların atıldığı bir dönemin geride kaldığını, hükümetin umut ve ışık veren adımları olduğunu kaydeden Başbakan Özgürgün, kısa sürede olumlu somut yansımalar olduğunu, Türkiye ile Mali ve Ekonomik Protokol’un imzalanarak yürürlüğü girdiğini, Türkiye’den gelen suyun da kurak bir zamanda dağıtımına başlandığını, birçok bölgenin rahatladığını dile getirdi.

Başbakan Özgürgün, suyun üretime, tarımsal sanayiye ve her alana çok ciddi olumlu yansımalarının olacağını, hükümetin ilk 100 gününde, önümüzdeki dönemde atılacak adımlardan bazılarının sinyallerin verildiğini kaydetti.

Hükümetin kritik bir sayıda olmasına rağmen uyumlu olduğunu belirten Özgürgün, 3 yılda üç hükümetin kurulmasının ardından, ülkeyi yeniden erken seçime götürmemek için sorumluluk alarak böyle bir hükümet modeli denediklerini anlattı. Özgürgün şöyle konuştu:

“İyi ki de denemişiz. Çünkü hükümet çok ciddi bir uyum içindedir. Ufak tefek görüş ayrılıkları olabilir ama bu çok normaldir, bunlar olmazsa demokrasi olmaz. Muhalefetin eleştirileri olacaktır, zaten oluyor, olabilir. Sonuçta uyum halka yansıyor. Bu görüntüyü vermek önemli. Zaten onu veremezsek, yaptığımız hiçbir işin de hiçbir anlamı kalmaz. Uyumu önce ortaya koyacaksınız. Biz, yalnız koalisyon değil, Sayın Cumhurbaşkanı ile de aynı ilişkiler içinde olmayı, devletin zirvesinde bir uyum yakalamayı, basın önünde konuşmamayı, kendimize bir noktada yol haritası olarak aldık. Bunu da şu anda başardığımızı görüyorum. Kısa sürede bu başarıldı, bunun ekonomik, mali ve sosyal yansımaları da var.”

Ülkede herkesin ayrı telden çalacağı bir görüntü olursa, bu durumun ülkeye, halkın siyasete güvensizliği olarak yansıyacağını kaydeden Özgürgün, bu görüntüyü ortadan kaldırmanın yolunun da uyum ve birliktelik olduğunu kaydetti.

Uyumun devam etmesini dileyen ve “Uyum devam etmediği sürece ben Başbakan olarak götüremem” diyen Başbakan Özgürgün, uyumsuz ve kavgalı bir sürecin ülkeye ve herkese zarar vereceğini, böyle bir Başbakanlık yapmak istemeyeceğini söyledi.



TC Lefkoşa Büyükelçiliği: “Büyükelçi Kanbay’ın ‘görevden almalar’ sözü, tamamen TC Devletine bağlı birimlerde çalışanlar bağlamında söylenmiştir”



Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçiliği, PDY/FETÖ’ye karşı yürütülmekte olan çalışmalar ile ilgili olarak Büyükelçi Derya Kanbay tarafından yapılan açıklamada ifade edilen “görevden almalar” sözünün, tamamen Türkiye Cumhuriyeti Devletine bağlı birimlerde çalışanlar bağlamında söylendiği belirtildi.

Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçiliği tarafından dün yapılan yazılı açıklamada, konuyla ilgili olarak şöyle denildi:

“Türkiye’de 15 Temmuz 2016 tarihinde menfur bir darbe girişiminde bulunan ve Türk milletinin kahraman direnişi, Türk Silahlı Kuvvetlerinin, güvenlik güçlerinin bilinçli mücadelesi sayesinde başarısız kılınan PDY/FETÖ’ye karşı yürütülmekte olan çalışmalar ile ilgili olarak Büyükelçi Derya Kanbay tarafından AA’ya yapılan açıklamada ifade edilen “görevden almalar” sözü, tamamen Türkiye Cumhuriyeti Devletine bağlı birimlerde çalışanlar bağlamında söylenmiştir.

KKTC Devleti nezdinde olan PDY/FETÖ bağlantılı çalışanların bulunup, etkisiz hale getirilmeleri tabiatıyla KKTC Hükümetinin görev ve yetkisindedir. KKTC Hükümetinin PDY/FETÖ adlı hain zümreyi terör örgütleri listesine dahil ederek yasaklamış olması doğrultusunda, anılan terör örgütünün tamamen etkisiz hale getirilmesi ve ortadan kaldırılması için işbirliğimiz devam edecektir.”



AB Komisyonu’nun yeşil hat tüzüğü raporuna eleştiri



AB Komisyonu’nun Yeşil Hat Tüzüğü’nün 2015 yılındaki işleyişine ilişkin hazırladığı raporda, tüzüğün beklenen sonucu getirmediği, bunun sebebinin de tüzüğün hedeflerinin kısıtlı olması ve Kıbrıs Rum hükümetinin bazı uygulamaları olduğu bildirildi.

Rum Fileleftheros gazetesi haberinde, AB Komisyonu’nun Güney Kıbrıs ile KKTC arasında ticareti düzenleyen Yeşil Hat Tüzüğü’nün 2015 yılındaki işleyişine ilişkin hazırladığı raporda, tüzük çerçevesinde gerçekleşen ticaretin yeterli olmadığı izlenimi verilerek doğrudan ticaretle “flört edildiğini” yazdı.

Habere göre, raporda, 2015 yılında gerçekleştirilen ticaretin 3 milyon 619 bin 736 Euro olduğu ve 3 milyon 520 bin 45 Euro’luk ticaret gerçekleştirilen 2014’e oranla az bir artış gerçekleştiği belirtildi.

Komisyon, tüzüğün belirlenmiş amacından ötürü ticaret hacminin düşük düzeyde kaldığı değerlendirmesinde bulunduğunu yazan gazete, “düşük ticaret hacminin sebebinin, tüzüğün belirlenmiş amacı olduğunu belirtmekle, tüzüğün amacının genişletilmesi imasında bulunulduğu” yorumunu yaptı.

Habere göre, raporda, Rum Yönetimi’ne atıfta bulunularak, tüzük çerçevesindeki ticaret hacminin düşük olmasının bazı sebepleri de sıralandı. Rapora göre, hacmi yedi buçuk tondan fazla olan Kıbrıs Türk kamyonlarının Güney Kıbrıs’a geçememesi de bu sebeplerden bir tanesidir. Güney Kıbrıs makamlarından bu sorunu çözmesini bekleyen komisyonun, bu sorununun çözülmesinin ticaret hacminin artmasına önemli katkı sağlayacağı görüşünde olduğu belirtildi.

Gazete, komisyonun Kıbrıs Rum makamlarından “bu konuda bir çözüm öngörüldüğü” bilgisini aldığını yazdı.

Rum makamlarının bugüne kadar KKTC’den Avrupalı turistleri taşıyan Kıbrıs Türk otobüslerinin Güney Kıbrıs’a geçişine izin vermemesini de bir diğer neden olarak gören komisyon, Rum sağlık denetleme birimlerinin, KKTC’deki üretim süreçlerine ilişkin endişelerinden ötürü, işlenmiş hiçbir gıdanın Güney Kıbrıs’a geçirilmesine izin vermemesi de bir diğer neden olarak gösteriliyor.

Komisyon raporunda, Kıbrıslı Türklerin, ürünlerinin Güney Kıbrıs’taki marketlerde – mağazalarda satışlarında ve reklam yapabilme konusunda zorluk yaşadıklarına değindikleri de aktarıldı.

Raporda, “Hellim” konusunun AB Komisyonu’nun önünde olduğu, Kıbrıs Türk Ticaret Odası’nın canlı hayvan ve süt ürünlerinin ticaretindeki sınırlamaların kaldırılması talebinde bulunduğu ve Rum makamların, Yeşil Hat Tüzüğü çerçevesinde ticareti yapılabilen ürünlerin listesini genişletmeyi inceleme niyetinde oldukları ifade edildi.

Komisyon ayrıca, balık çiftliklerince üretilen balıkların ticaretine izin verilmesi talebini de inceliyor.

Gazete, Kıbrıslı Türklerin finansmanı konusunda ise raporda, Kıbrıs sorununun çözümünün desteklenmesi ve yeni sınır kapılarının açılması için, tıpkı 2015’te olduğu gibi, ödenek sağlamaya devam edileceğinin belirtildiğini yazdı.









Enformasyon Dairesi









Facebook







Twitter







Website







Instagram













Dışişleri Bakanlığı













Facebook







Twitter







YouTube







Websitesi













KKTC Dışişleri Bakanlığı

Enformasyon Dairesi



Tel: +90 (392) 228 3365 / 228 3241

Fax: +90 (392) 228 4847

E-Mail: pio_news@mfa.gov.ct.tr

Adres: Selçuklu Caddesi, Lefkoşa KKTC

via Mersin 10 / TURKEY



Twitter: @trnc_pio

Facebook: TRNC Public Information Office / KKTC Enformasyon Dairesi

Youtube: KKTCDisisleri





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 38
Dün Tekil 1505
Bugün Tekil 395
Toplam Tekil 4075177
IP 3.147.205.154






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























16 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


T rk milletindenim diyen insanlar her eyden nce ve mutlaka T rk e konu mal d r.
(Mustafa Kemal ATAT RK)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.096 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu