Darbe girişimi turizmi daha da dibe itti… - Necdet SİVASLI - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









Darbe girişimi turizmi daha da dibe itti… - Necdet SİVASLI
Tarih: 17.07.2016 > Kaç kez okundu? 1117

Paylaş


Başkent Günlüğü / Necdet Sivaslı

e.mail: necdetes@mynet.com



Darbe girişimi turizmi daha da

dibe itti…



Sabah yürüyüşümüze Kargı Koyu’ndan başlayıp, sahilden Ortakent Yahşi’nin sonuna kadar ( Köşem Balık Restaurant) önüne kadar sürdürüyoruz. Oradan geri dönüş başlıyor. Denize Camel Beach’ta giriyoruz ve kısa bir dinlenme ve güneşlenmeden sonra yürüyüşümüzü tamamlıyoruz.

Bazen yürüyüşlerimizi Bitez sahiline de kaydırıyoruz. Bitez’deki durum da Ortakent Yahşi Sahili’nden pek farklı değil. Diğer sahillerden de aynı haberler geliyor. Bodrum’un eski kalabalığından eser kalmamış. Bu durum marketlerdeki alış-verişlere bile yansıyor.

Darbe girişimi ertesi 16 Temmuz günü de aynı yürüyüşü yaptık. Ancak, Cumartesi olmasına rağmen sahildeki boşluk ve tenhalık ilgimizi çekti. Çünkü sahil özellikle tatil günleri çok kalabalık oluyor. Bazı özel işletmelerde şezlong ve şemsiye bulmak bile mümkün olmuyor.

Zaman zaman yol boyunca işletmecilerle de selamlaşıp sohbetlerimiz oluyor. Sahile boyunca tekneler geliyor, teknelerden inenler de bölgeye canlılık getiriyor. Zaten kötü bir sezon geçiren esnafın bu sıkıntılı durumu, darbe girişimi sonrası görebildiğimiz kadarı ile daha da artmış.

Sahil boyunca yer alan işletmeler ve otelcilerin sıkıntılarını şu şekilde özetleyebiliriz:

“Yüzlerce yerli ve yabancı turist gece yarısı itibarı ile Bodrum’dan ayrıldı. Çokları tatillerini yarım bıraktı. Temmuz ayındaki rezervasyonlarda iptaller başladı. Bodrum’da olanlar da ortaya çıkmıyor. Sahillerdeki ve otellerdeki boşluk bu durumu çok açık biçimde ortaya koyuyor.”

Bazı otelciler de “Ağustos ayı belki iç turizmden kurtarır ama Eylül kötü görünüyor. 9 güne çıkarılan Kurban Bayramı da dolu dolu geçse bile bizi kesinlikle kurtarmaz” şeklinde açılama yapıyorlar.

Temmuz ve Ağustos aylarında Bodrum trafiğinde de bir artış oluyor. Hatta bazı yerlerde İstanbul trafiğini aratmayacak araç kuyruklarına bile rastlayabiliyorsunuz. Akşam üzeri Bodrum’da tura attık, yoğun araç trafiğinden de bir eser kalmamış.

Sahil boyunca bazı sitelerin şezlongları ve şemsiyeleri de var. Ancak, her yıl tıklım tıklım olan ve yer bulunmayan bu sitelerin şezlong ve şemsiyeleri şimdi boş duruyor. Darbe girişiminin ertesi günü bazı sitelerin tamamen boş olduğunuz da gözlemledik. Sahile gelen tekne sayısının da düştüğünü gelen tekne kaptanları söyledi. “Bizim müşterilerimiz genellikle otelde kalanlar. Oteller boş olunca tekne turlarına katılım azaldı. Her gün yaptığımız tekne turlarını haftada bir veya iki güne indirdik” diyorlar.

İletişim kurduğumuz diğer turizm bölgelerinden gelen haberlerin de iç açıcı olmadığını öğrendik.

Bu yazdıklarımız Bodrum’dan görüntüler. Bir de madalyonun öteki yüzü var, ona da değinelim, gelen haberlere birlikte göz atalım:

Deutsche Welle Türkçe’de yayınlanan habere göre, Uluslararası bazı seyahat acenteleri mevcut gelişmeler nedeniyle Türkiye’ye yönelik rezervasyonların ücretsiz olarak iptal edilebileceğini duyurdu. TUI, Thomas Cook (Öger), DER Tour ve Alltours, Türkiye tatili için rezervasyon yapan müşterilerin diledikleri takdirde rezervasyon ve biletlerinin ücretsiz olarak iptal edilebileceğini açıkladı. TUI’den yapılan açıklamada özellikle tatil bölgelerine yönelik seferlerin normal şekilde devam ettiği ve rezervasyon iptallerinin çok nadir olduğu belirtildi. Alman havayolları şirketi AirBerlin de Türkiye’deki darbe girişimi ve yaşanan çatışmalar nedeniyle dün gece askıya alınan Antalya uçuşlarına yeniden başlandığını duyurdu.

İngiliz Havayolları British Airways ise 16 Temmuz günü Türkiye’ye olan tüm uçuşlarını iptal etti. Açıklamaya göre Türkiye’den de şirkete ait seferlerin yapılmayacağı belirtildi. Alman havayolları şirketi Lufthansa ve buna bağlı Eurowings ise Türkiye’ye yönelik ve Türkiye çıkışlı seferlerinin askıya alındığını açıkladı.

Türk Hava Yolları’ndan yapılan açıklamadaysa TSİ 14.00’ten itibaren normal uçuş planına dönüleceği belirtildi. THY’nin internet sitesinden yapılan açıklamada “Sayın Cumhurbaşkanımız ve Başkomutanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın çağrısı ile İstanbul Atatürk Havalimanı’ndaki operasyonumuz normale dönmüştür” ifadelerine yer verildi.

THY 35 seferini farklı havaalanlarına yönlendirilmiş, 32 uçak seferinin de iptal edildiğini duyurmuştu.

Condor da tarifeli seferlerine yeniden başladı. Thomas Cook’a bağlı şirket yaptığı açıklamada, Antalya, İzmir ve Dalaman gibi tatil bölgelerine yönelik bugün(16 Temmuz cumartesi) için planlanan 14 seferin tamamının yapılacağını bildirdi.

Zaten Türkiye “Terör ülkesi”, “can güvenliği açısından riskli” gösteriliyor. Bu nedenle özellikle Batı’dan turist gelmiyor. Yapılan rezervasyonların önemli bir bölümü de bu nedenle iptal edildi.

Otelciler doluluk oranlarından söz ederken “Geçen yıllarda otelimize gelen turistlerin %80’i yabancı,%20’si yerli iken, şimdi %80’i yerli, % 20’si yabancıya döndü” diyor.

Tekne kaptanları da “Her yıl yabancı turistle dolu gelirdik, şimdi yerli ile yetiniyoruz. Teknede ancak birkaç yabancı yer alıyor” şeklinde durumu anlatıyorlar.

Özetle artık yabancı turist gelmiyor. “Yabancıya hasret kaldık” dersek doğrusunu söylemiş oluruz.

Rusya ile yaşanan kriz de Rusya’dan gelmekte olanların önünü kesti.

Şimdi ise bunlara “darbe girişi” eklendi. Bunun da zaten can çekişmekte olan turizmimizi iyice dibe vurduğunu görmekteyiz.

Her konuda olduğu gibi turizm konusunda sürekli olarak kaybeden ülkemiz oluyor.

necdetbuluz@gmail.com

www.facebook.com/necdet.buluz





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 64
Dün Tekil 1947
Bugün Tekil 532
Toplam Tekil 4077260
IP 18.224.32.86






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























17 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


Tanr nasip eder, mr m vefa ederse; Musul, Kerk k ve Adalar geri alaca m. Selanik de dahil Bat Trakya'y T rkiye hudutlar i ine kataca m.
(Mustafa Kemal ATAT RK)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.215 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu