Emekliler yine sıkıntıda ve yine mağdur… - Necdet SİVASLI - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









Emekliler yine sıkıntıda ve yine mağdur… - Necdet SİVASLI
Tarih: 11.07.2016 > Kaç kez okundu? 1127

Paylaş


Başkent Günlüğü / Necdet Sivaslı

e.mail: necdetes@mynet.com



Emekliler yine sıkıntıda ve

yine mağdur…



Bugüne kadar iktidar olan her Hükümet yetkilisinin emekliler ile ilgili söylediği şu olmuştur:

“Emeklileri enflasyona ezdirmeyeceğiz. Emekliler arasındaki uçurumu ortadan kaldıracağız. Emeklilerimize insanca yaşamlarını sürdürecek emekli maaşı ödeyeceğiz.”

14 yıldır iktidarda olan AK Parti Hükümeti de her programına emeklilerin durumunun düzeltilmesi konusunda eklemiştir ama bugüne kadar emeklilerin sıkıntılarını giderememiştir. Emekliler dün ne ise, bugün de aynı konumdadır.

Çarşı pazarı dolaşın, marketlere bir göz atın. Özellikle alış-veriş yapan emeklileri dinleyin. Halinden memnun olanı göremeyeceksiniz. Emeklilerin hangi siyasi görüşte olduğuna bakmayın hepsi hayat pahalılığından, alım güçlerinin düşmesinden şikayet ediyor. Aldıkları para ile geçinemediklerini açık yüreklilikle söylüyor.

Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Genel Başkanı Kazım Ergün, "İntibak, banka promosyonu, adil zam ve sağlıkta katkı paylarının kaldırılmasını istiyoruz” diye feryat ediyor ve emeklilerin bugün içinde bulunduğu durumu da şöyle özetliyor:

"Dar gelirli kesimimiz sağlık sorunları nedeniyle sıkça hastanelere başvurduğundan, katkı payları bütçelerinde ciddi bir kalem oluşturmaktadır. Emekli topluluğumuzdan sağlıkta katkı payı alınmaması talebimiz de çözüm beklemektedir. Ayrıca emekli zamları- nın SSK ve Bağ-Kur emeklilerini kapsayan fakat memur emeklilerimizi bunun dışında tutan bir yöntemle altışar aylık TÜFE'ye endeksleyen sistem, topluluğumuz için ciddi sorun olmaya devam etmektedir. Emekli zamlarının hesaplanma yöntemi değiştirilmeli, ayrım yapmaksızın bütün emeklileri kapsayacak şekilde seyyanen artış öngören yöntem kabul edilmeli. İntibak, banka promosyonu, adil zam ve sağlıkta katkı paylarının kaldırılmasını istiyoruz.”

Aslına bakılacak olursa istenilenler çok şey değil. Hayatı sorunsuz ve insanca yaşayabilmek için geçinilebilecek emekli maaşının verilmesi hemen her emeklinin hayal dünyasını süslüyor.

İşin ilginç tarafına bakalım:

Aylardır emeklilere maaş aldıkları bankalardan promosyon verileceği konusu gündeme getirildi. Çok konuşuldu, “Yapıldı, yapılacak, bankalarla anlaştık ve son noktaya gelindi” denildi ama dikkat ediniz bugüne kadar hiçbir şey gerçekleşmedi. Artık emeklileri bu kadar heyecanlandırıp, umutlandırıp ortaya atılan konuları geri plana atmayın. Emeklilerle oynamayın.

TBMM çatısı altında bulunan milletvekilleri kendileri ile ilgili herhangi bir konuda bir gecede karar alıp işi bitiriyorlar ama iş emeklilere gelince bu aylardır sürüncemede bırakılabiliyor. Seçim zamanlarından çalmadık kapı bırakmayanların bu konularda daha tutarlı ve ciddi olmaları gerekmiyor mu?

Bugün emekliler gerçekten çok zor geçiniyor. Sıkıntıları da her geçen gün halka halka büyüyor. Dertlerini anlatacak yer bulamıyorlar. Yığınla sorunlarına her geçen gün yenileri ekleniyor.

Kredi kartı ile alış-veriş yapan, kredi borçlarını ödemekte zorluk çeken, çoklarına haciz gelen emeklilerin bizdeki yaşam koşullarını gelişmiş ülkelerdeki emeklilerle kıyasladığımızda aradaki uçurumu çok daha yakından görebilmekteyiz.

Gelişmiş ülkelerdeki emekliler tatillerini değişik ülkelerde çok rahatlıkla geçirebilirken, bizdeki emeklilerin bırakın dışarıda tatil yapmayı, Türkiye’de bir yerden bir yere adım atacak durumda olmadıklarını da görmekteyiz.

Daha açık ifade ile geçim derdinden, sıkıntıdan ve borç batağından tatili akıllarından bile geçiremiyorlar.

Bir de emeklilerin içinde bulundukları sağlık sorunları var ki, bunu anlatmaya ve yazmaya sayfalar bile yetmez. Bu konuyu da bir başka yazımızda enine boyuna dile getirmeye çalışacağız.

(TÜED) Başkanı Kazım Ergün’ü dinleyelim:

"Büyük çoğunluğu yoksulluk ve açlık sınırının altında kalan gelir düzeyleriyle yaşam mücadelesi veren emeklilerin çözüm bekleyen birçok sorunu var. Bunların başında, 20 yılı aşkın süre ısrarla mücadele ederek siyasilerin gündemine taşıdığımız ve 6283 sayılı Kanun ile elde ettiğimiz intibak hakkının, 2000 sonrası emeklileri için de uygulanması beklentimiz geliyor. Yıllarca ülkemize hizmet eden, alın teriyle bu vatanın imarı ve inşası için bütün samimiyetiyle çalışan emeklilerimiz, yaşamlarının son döneminde hak ettikleri şekilde, insan onuruna yakışır hayat sürdürmek istiyor. Emeklilerimiz kendisine yapılan hiçbir iyiliği unutmadığı gibi beklentilerine gösterilen ilgiyi ya da ilgisizliği de unutmamaktadır. Ancak emeklinin yaşam kalitesinin yükseltilmesi için yapılması gerekenlerin de bir an önce hayata geçirilmesini bekliyoruz. "

Zaman zaman emekliler ile ilgili durumu ve görüşlerimizi buradan sizlerle paylaşıyoruz. Ramazan bayramı öncesi bize mail atan birçok emeklinin sıkıntılarını bugüne sığdırmaya çalıştık. Gelecek zamanlar içinde de yine konu ile ilgili yazmaya ve seslenmeye devam edeceğiz.

Özellikle AK Parti iktidarının emeklilerin sorunlarına eğilmelerini, sıkıntılarının giderilmesi yolunda daha kararlı ve olumlu adımları atmaları gerektiğini anımsatalım. Beklentiler var ve bu beklentilerin yerine getirilmesi aynı zamanda sosyal barışın sağlanması açısından da önemlidir.

necdetbuluz@gmail.com

www.facebook.com/necdet.buluz