Stratejist/Gazeteci-Yazar Şener Mengene'den Türk Birliği Neden Gereklidir? Türk Birliği Türk Birliği Neden Gereklidir? - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









Stratejist/Gazeteci-Yazar Şener Mengene'den Türk Birliği Neden Gereklidir? Türk Birliği Türk Birliği Neden Gereklidir?
Tarih: 26.06.2016 > Kaç kez okundu? 1916

Paylaş


Ankara Saldırılarından Sonra BM, NATO, AGIT, BRIÇS, Avrupa Birliği ve Arap Birliği Neden Sessiz?

Dış Politikamıza ve Uluslararası dengelere baktığımızda, Türk Birliği'nin kurulmasının gerekli ve önemli olduğunu görmekteyiz.

Türk Devletleri ve Türksoylu topluluklarla STK, sosyal, külterel, ticari, ekonomik, siyasi ve silahlı işbirliği ve güçbirliğimizi daha üst seviye'ye çıkartmalıyız. Dünya Türk Kurultayı Türkiye'de gerçekleştirilmelidir. Dış Politikadaki tıkanıklığı aşma ve yeni bir diplomatik kanal açma adına Türkiye Türk Dünyasına liderlik ve abilik yapmalıdır.

2016 yılına stratejik olarak bakacak olursak, yeni yılın başında dünya güç dengelerine, küresel bazda etkili kuruluşlara ve ülkelere bir göz atalım.

Uluslararası Kuruluşlar;

BM, G-8, AB, NATO, BRIÇS, G-20, İ.İ.T, Arap Birliği, Türk Konseyi

Dünya geneli; İngiltere, Vatikan, ABD, İsrail, Rusya ve Çin

Avrupa; Vatikan, Almanya ve Fransa

Asya; Rusya, Çin, Hindistan ve İran

Afrika; Fransa, Çin ve İsrail

Güney Amerika; Brezilya, Venezüella

Ortadoğu; İsrail, İran ve Suudi Arabistan

Yeni güç merkezi Türk Birliği olmalıdır. Islam Dünyasının liderliği için, Şii Iran, Vahabi-Selefi Suudi Arabistan, Mısır, Endonezya ve Malezya büyük bir yarış içerisinde, bu yarışta Türkiye'ye yer verilmemektedir.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyine daimi üye olarak iki yeni üye Avrupayı temsilen Almanya, Islam Dünyasını temsilen Malezyanın dahil edilmesi üzerinde durulmaktadır. Burada da Türkiye'ye malesef yer yoktur, zaten önceki yıl yapılan seçimde Güvenlik Konseyine Türkiye'nin yerine ilk turda Yeni Zellanda, üçüncü turda ispanya seçildi. Türkiye'ye destek veren üye ülke sayısı 150'den 70'e düştü.

Türk Dünyasında lideri olmak için herhangi bir rakiple karşılaşmıyor bilakis Azerbaycan ve Kazakistan destekliyor, Özbekistan, Türkmenistan ve Kırgısistan'da ikna edilir. Türkiye Türk Dünyasının lideri olursa Islam Dünyasının lideri olması kolaylaşır ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinde daimi üye olarak Türk ve Islam Dünyasını temsil etme hakkını kazanması kolaylaşacaktır.

Forbes Dergisi 2015 dünyada etkili kişiler listesinin ilk beş sırası da bir bakıma bu bilgileri teyit ediyor.

Buna ilave olarak dünya genelinde Vatikan, Dünya Yahudiler Birliği ve İngiltere Kraliyet Ailesi'de ayrıca dikkate alınması gereken etki noktalarıdır.

Arap ülkeleri Iran ve Suudi Arabistan'ın kontrolüne girdi, ırk ve mezhep farkından dolayı bizi aralarında istemiyorlar. Irk ve din farkından dolayı bizi AB, BM, NATO, BRISÇS ülkeleride istemiyor, geriye tek çare kalıyor Türk Birliğini kurmak.

Türkiye olarak bölgemizde ve dünya da söz sahibi olabilmek için küresel güç dengelerini ve istihbarat örgütlerini dikkate almak ve yeni güç dengesi olarak Türk Birliğini kurmak zorundayız.

Özellikle dünya haritasında değişiklikler beklediğimiz bu yılda Türk ve İslam dünyasında daha etkin olmalıyız, bu nedenle İslam İşbirliği Teşkilatı, Arap Birliği ve Türk Konseyi ile ilişkilerimizi üst seviye'ye çıkarmalıyız. Yaşanan insan hakları ihlalleri, göçler, çatışmalar, zulümlerin azalması ve sona ermesi için daha fazla inisiyatif almaya hazır olmalıyız. Suriye, Irak, Filistin, Arakan, Karabağ, Doğu Türkistan gibi konularda çözüm üretme adına doğru politikalar gelişmeli ve uygulamalıyız, yoksa Arap Baharı gibi bir Türk Baharı ile karşı karşıya kalabiliriz.

Türkiye ne zaman güçlenme ve ayağa kalkma dönemine girse mutlaka bir engel ile önü kesiliyor, bu engel farklı dönemlerde farklı şekillerde olabilir, gezi parkı olaylarında bir ağaçla başlayan basit bir olay uluslararası manipülasyonlarla çok farklı noktalara ulaştı ve günlerce ülke gündemini işgal ettiği gibi dünya kamuoyunda da ülkemizi zor duruma düşürdü, ülkemize gelen yabancı yatırımcıların yön değiştirmesine, turizm gelirlerinde ve borsa da ciddi kayıplara sebep oldu. Bu gibi toplumsal ayrışmaya sebep olan sansasyonel olayların tam olarak sona erdiğini de söylemekten de çok uzaktayız, şimdi'de farklı bir versiyon öz yönetim adı altında doğu ve güneydoğuda hendek ve barikat olarak kendini gösteriyor. Yine akademisyenlerin bildirisi, bahar döneminde toplumsal olayların gündeme gelmesi'de ayrı bir anlam ifade etmektedir.

Küresel silah ve ilaç ticaretinin hacim olarak artma eğiliminde olacağı bu yılda yeni savaşlara, yeni hastalıklara, yeni haritalara ve yeni devletlere hazır olmalıyız.

Türkiye olarak dış politikadaki yalnızlığımızı, Türk Birliği ile telafi etmeliyiz. Özellikle, nükleer enerji, nano teknoloji, dijital sistemler, uzay teknolojileri, savunma sanayi, ilaç sanayinde daha etkin olmalıyız, kendi teknolojimizi, silah, ilaç ve gıdamızı üretmek mecburiyetindeyiz. Bununla birlikte dış politikada denge unsuru sağlanmalı, Rusya'nın uyguladığı soğuk savaşa önlem alınmalı, terörle mücadele kararlılıkla ve bütün boyutları ile sonuna kadar sürdürülmeli, istihbarata ağırlık verilmeli ve büyükşehirlerde terör olayları başlamadan önlenmelidir.

Şener Mengene

Stratejist/Gazeteci-Yazar





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 41
Dün Tekil 1349
Bugün Tekil 1441
Toplam Tekil 4074717
IP 3.17.28.48






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























15 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


Asil yetimler anadan babadan de il, ilim ve ahlaktan yoksun olanlard r. (HZ. AL )


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.287 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu