BASIN BÜLTENİ Liderler görüşmesi ertelendi - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









BASIN BÜLTENİ Liderler görüşmesi ertelendi
Tarih: 21.06.2016 > Kaç kez okundu? 1221

Paylaş


Güney Kıbrıs’taki orman yangını nedeniyle bugünkü liderler görüşmesi ertelendi. Bir sonraki planlı görüşme 23 Haziran’da gerçekleşecek.



Cumhurbaşkanlığı yangın için yardım teklif etti



Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Barış Burcu, TAK muhabirine yaptığı açıklamada, Baf bölgesinde çıkan yangınla alakalı olarak, geçtiğimiz cumartesi günü Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın “Güneydeki yangın konusunda hazırlıklı olunması, mevcut tüm imkanların seferber edilmesi için gerekli çalışmaların süratle tamamlanması” talimatı üzerine Kıbrıs Rum Hükümet Sözcü Nikos Hristodulidis’i aradığını söyledi.

Burcu, “Cumhurbaşkanımızın talimatı üzerine, yangına birlikte müdahale etmeye hazır olduğumuz mesajını iletmek ve yardım önerisinde bulunmak üzere aradığım Nikos Hristodulidis’e ulaşamayınca, konunun aciliyetini dikkate alarak, Cumhurbaşkanlığı Diplomasi ve AB Özel Danışmanı Erhan Erçin aracılığıyla, Kıbrıslı Rum Lider Anastasiadis’in danışmanı ve müzakere heyeti üyesi Pandelis Pandelidis’e durum aktarıldı. Ayrıca Hristodulidis ile acil temas kurmamız konusunda Pandelidis’in devreye girmesi istendi” dedi.

Burcu, Cumhurbaşkanlığı’nın yetkili makamlara, Rum yönetiminden talep gelmesi durumunda, KKTC’deki itfaiye araçlarının anında harekete geçmesi talimatını verdiğini de açıkladı.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın yangına birlikte müdahale etmeye hazır olduğu mesajının, aynı gün Pandelis Pandelidis aracılığıyla Kıbrıslı Rum Lider Anastasiadis’e iletildiğini belirten Barış Burcu, “Anastasiadis yangını kendi imkanlarıyla kontrol altına alabileceklerine inandığını, yangının sabaha dek söndürülememesi durumunda İsrail’den yardım alma konusunda angajmana girdiklerini ve bu aşamada böyle bir yardıma ihtiyaç duymadığını iletti” dedi.

Güney Kıbrıs'ta pazar günü farklı bölgelerde yeni yangınların başladığının öğrenilmesi üzerine, aynı öneriyi, Hristodulidis ve Rum Yönetimi Müzakerecisi Andreas Mavroyannis’i arayarak, bir kez daha tekrarladığını ifade eden Barış Burcu şöyle devam etti:

“Yangının kontrol altına alınamadığı ve yayıldığının anlaşılması üzerine, Cumhurbaşkanımız pazar akşamı Rum Lider Anastasiadis’i bizzat arayarak, yangından duyduğu üzüntülerini ifade ederek, yangının yayıldığını ve kontrol altına alınamadığını; havadan müdahalenin gerekli hale geldiğini gözlemlediğini belirtti.

Cumhurbaşkanımız Mustafa Akıncı, Türkiye’nin de yangın söndürme uçağı ile yangına müdahale edilmesi için girişim yapmaya hazır olduğunu Rum Lider Anastasiadis’e aktardı.

Rum Lider Anastasiadis, Cumhurbaşkanımıza yardım teklifleri için teşekkür ederek, Yunanistan’dan da gelecek yangın söndürme uçaklarıyla sorun kalmayacağını ve ihtiyaç olması durumunda yardım önerisini yeniden değerlendireceğini belirtti.”



Denktaş: “TAK’ta kısıtlama, yasak gibi bir girişim yok”



TAK’ta yaşanan gelişmeler dün Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda gündem oldu.

Başbakan Yardımcısı Maliye Bakanı Serdar Denktaş konuşmasında, “Meclis haberlerinde milletvekillerinin konuşmalarında yapılan değişikliklerin içerden yapılan bir operasyon mu, yoksa burada meclisi takip eden arkadaşın yazdıklarından mı kaynaklanıyor, bunun araştırılması gerekir. Ümit ederim ki bu konuda içerden bir şey çıkmaz” diye konuştu.

Basın özgürlüğü konusundaki yaklaşımının herkes tarafından bilindiğini vurgulayan Denktaş, “Tek sesliliği yıkmak için görev alan bir siyasi olarak söylüyorum; kısıtlama gibi bir girişimim yok” dedi.

Olası bir itirazda, sorumluluğun üstlenilmesi gerektiğini ifade eden Denktaş, TAK’ta bugüne kadar uygulandığı gibi, gelen açıklamaların tescilli bir kuruluşun başlıklı kağıdında olması gerektiğini hatırlattı.

Söz konusu platformun (Reddediyoruz) tescilli olmadığını, sorumlusunun kim olduğunun bilinmediğini ifade eden Denktaş, bu tür duyurular konusunda CTP’nin hükümetleri döneminde yapılanları anımsattı.

Bu tür açıklamaların, bir örgütün imzasıyla yapılması gerektiğini söyleyen Denktaş, TAK Müdürü’ne, “altında üstlenicisi olmayan bir yazıyı önceden nasıl yayınlamıyorsaydınız şimdi de yayınlamayın” dediğini ifade etti. Denktaş, “Kimden çıktığı belli olmayan bir davet haber yapılamaz” dedi.

TAK Müdürü Neriman Saygılı’yla kendisinin görüştüğünü anlatan Denktaş, “bununla ilgili haberleri kısıtlayın” diye bir konuşma yapmadıklarını, “bunu engelleyin” diye bir şey söylenemeyeceğini kaydetti.

İlgili platformun açıklamasının veya duyurusunun örgütlerden biri tarafından üstlenilerek başlıklı kağıtla gönderilmesi gerektiğini yineleyen Denktaş, “Haberin takip edilmesi yönünde getirilen bir yasak yok” dedi.

Denktaş, sorular üzerine olayın şöyle geliştiğini anlattı: “Başbakan Özgürgün beni aradı, TAK’tan resimli bir çağrı haberi çıktığını söyledi ve bunun sorumlusunun kim olduğunu sordu. Bunun üzerine ben de TAK Müdürü Saygılı’yı arayarak, bu çağrının sorumlusunun kim olduğunu sordum.

Müdür’den, çağrının başlıklı kağıtla gelmediğini öğrendim ve bunun üzerine çağrının bültenden çekilmesini talep ettim. Bundan sonra geçmişte olduğu gibi, bu tür organizasyonların haberleri için başlıklı kağıt kullanılması gerektiğini söyledim.”

Gençlerin yaptığı eylemlere her zaman hoşgörüyle baktığını, ancak kabullenemediği noktanın gençlerin kandırılması olduğunu da ifade eden Denktaş, Koordinasyon Ofisi’nin kurulmasıyla yetki devri gibi bir durumun söz konusu olmadığını yineledi. Denktaş, “bizden sonra gelenlerin yetkiyi devredecekleri gibi bir korkuları varsa onun için bir şey söyleyemem” diye de ekledi.



Noratlas konusunda herhangi bir karar yok



1974 yılından beridir, ara bölgede Lefkoşa Havaalanı yakınlarında gömülü olan iki Noratlas tipi nakliye uçağının, şimdilik, gömülü olarak kalmaya devam edeceği belirtildi.

İki Noratlas tipi Yunan uçağı, 1974’te RMMO tarafından yanlışlıkla vurulmasına rağmen inmeyi başarmış ancak aldıkları zarar nedeniyle bir daha havalanamamıştı. Uçaklar daha sonra gömülmüştü.

Rum Fileleftheros gazetesi yaklaşık bir ay önce ortaya çıkan bir tanığın ifadesi sonucunda, söz konusu iki Noratlas uçağının gömülü olduğu noktanın tam olarak tespit edildiğini yazdı.

İki uçağın 10-15 metre derinlikte gömülü olduğunun tespit edildiğini yazan gazete, iki uçağın gömülü olduğu alanda kayıpların veya çatışmalarda ölenlerin bulunduğuna dair bilginin de bulunmadığını belirtti.

Habere göre Rum Yönetimi, yaşanan gelişmelere bağlı olarak Yunanistan Savunma Bakanlığı’na bilgi verdi ve uçakların yerinden çıkarılması için yapılacak kazılara katkı sağlama niyetini de dile getirdi.

Gazete Yunan Hükümeti’nin, siyasi nedenlerden dolayı, şimdilik, ara bölgede kazıları ileriye götürme niyetinde olmadığını yazarken bunun gelecekte yapılmasını da ihtimal dışı bırakmadığını belirtti.









Enformasyon Dairesi







Facebook





Twitter





Instagram













Dışişleri Bakanlığı











Facebook





Twitter





YouTube





Websitesi













KKTC Dışişleri Bakanlığı

Enformasyon Dairesi



Tel: +90 (392) 228 3365 / 228 3241

Fax: +90 (392) 228 4847

E-Mail: pio_news@kktcenf.org

Adres: Selçuklu Caddesi, Lefkoşa KKTC

via Mersin 10 / TURKEY



Twitter: @trnc_pio

Facebook: TRNC Public Information Office / KKTC Enformasyon Dairesi

Youtube: KKTCDisisleri





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 45
Dün Tekil 1097
Bugün Tekil 990
Toplam Tekil 4072917
IP 3.133.12.172






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























14 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


K peklerin dudaklar de di diye deniz kirlenmez.
(MEVLANA)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.287 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu