BASIN BÜLTENİ Gençlik ve Spor Bakanlığı Yurtdışı Koordinasyon Ofisi’nin kurulması anlaşması oy çokluğuyla onaylandı - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









BASIN BÜLTENİ Gençlik ve Spor Bakanlığı Yurtdışı Koordinasyon Ofisi’nin kurulması anlaşması oy çokluğuyla onaylandı
Tarih: 15.06.2016 > Kaç kez okundu? 1228

Paylaş


Meclis Genel Kurulu, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Gençlik ve Spor Bakanlığı Yurtdışı Koordinasyon Ofisinin Kurulması ve Faaliyetlerine İlişkin Antlaşmanın Onaylanmasının Uygun Bulunmasına İlişkin (Onay) Yasa Tasarısı’nı onayladı.

Başbakan Hüseyin Özgürgün oylama öncesinde yaptığı konuşmasında, gündemdeki anlaşmanın bir önceki hükümet tarafından onaylanıp Bakanlar Kurulu’ndan geçirildiğini ve bir yıl da yürürlükte kaldığını söyleyerek, anlaşmanın Türkiye’de meclisten geçtiğini ve Kıbrıs Türk gençliği için artıları olacağına inandığını kaydetti.

Özgürgün, anlaşmada yetki devri diye bir şey olmadığını, kendilerinin ve kendisinin yetkilerini devretmesi diye bir şeyin söz konusu olmadığını dile getirerek, anlaşmanın Kıbrıs Türk gençliğine sağlayacağı katkılar nedeniyle ve devlet ciddiyeti gereği meclisten geçmesi gerektiğini, ardından uygulamaya girdikten sonra gereken ek sözleşmenin yapılabileceğini belirtti.

Yapılan oylama sonucunda Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Gençlik ve Spor Bakanlığı Yurtdışı Koordinasyon Ofisinin Kurulması ve Faaliyetlerine İlişkin Antlaşmanın Onaylanmasının Uygun Bulunmasına İlişkin (Onay) Yasa Tasarısı, 17 ret oyuna karşılık 27 evet oyuyla onaylandı.



Liderler etkinlikte buluştu



Kıbrıs Akademik Diyalog’ un ara bölgede düzenlediği ‘Federal Kıbrıs’ta Yaşam’ adlı etkinliğe Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Rum Lider Nikos Anastasiadis ve birçok yabancı misyon şefi katıldı. Etkinlikte konuşan Akıncı, Kıbrıslı Türkler ve Kıbrıslı Rumların birbirlerini düşmanlar olarak değil geleceğin ortakları olarak görmeleri gerektiğine işaret etti.

Akıncı ‘Yarım yüzyılı aşkın süredir birbirimize yeterince zarar verdik. Şimdi yeni yararlar ve fırsatlar sunacak olan bir ortaklığı kurma zamanıdır. Bunun için uğraşıyoruz. Bu bizim temsil ettiğimiz kuşağın çocuklarımıza ve gelecek nesillere ödemesi gereken bir borçtur. Bu sorumlulukla hareket ediyoruz’ dedi.

Yapmaya çalıştıklarının ne üniter devlet ne de konfederasyon olduğuna dikkati çeken Akıncı hedeflerinin 11 Şubat 2014 Ortak Deklarasyonu’nda öngörüldüğü çerçevede iki bölgeli, iki toplumlu, siyasal eşitliğe dayalı bir federasyona ulaşmak olduğunu söyledi.

Akıncı ‘Ne istemediğimizi biliyoruz. Düşmanlık, statükonun devamı, zihinsel ve fiziksel bölünme vs. Ne istediğimiz de biliyoruz. Barış, özgürlük, eşitlik, istikrar, işbirliği, refah ve güvenlik içinde bir Federal Kıbrıs’ ifadelerini kullandı.

Çözümün getireceği faydalara da işaret eden Akıncı olası çözümde geçiş döneminde bir takım geçici sıkıntılar yaşanacak olsa da çözümün hem toplumların hem de bireylerin yaşamlarını ekonomik olarak da olumlu etkileyeceğine inandığını söyledi.

Doğal gaz ve enerji kaynakları konusuna da değinen Akıncı, çözümle birlikte doğal kaynakların en sorunsuz ve en verimli bir biçimde kullanma olanağına sahip olunacağı söyledi.

Akıncı ‘Kıbrıs’ta bulunan ve bulunacak olan enerji kaynaklarının başta İsrail olmak üzere bölgedeki diğer kaynaklarla birleştirilerek Türkiye üzerinden AB’ye gönderilmesi en ekonomik ve akılcı yoldur. Böylesi bir proje bütün taraflar için karşılıklı bağımlılığın gelişeceği, refahın ve fırsatların paylaşılabileceği istikrarlı ve güvenli bir ortamın gelişmesine katkı koyacaktır’ dedi.

Cumhurbaşkanı Akıncı ayrıca Kıbrıs’ın hem kendisi hem de etrafındaki coğrafya için oynayabileceği rol ve sorumluluğun çok büyük olduğunu vurguladı.

Anastasiadis, yıllar içerisinde oluşan farklılıkların giderilmesinin kolay olmadığını fakat sürdürülen müzakere sürecinin en yakın zamanda bir çözümle sonuçlanacağından ümitli olduğunu söyledi.

Anastasiadis ise, Cumhurbaşkanı Akıncı ile Kıbrıs’taki iki halka yaşayabilir, güçlü ve işlevsel bir çözüm sunma konusunda aynı yaklaşım ve vizyonu paylaştıklarını ifade etti.

İki lider olarak, Birleşmiş Milletler ve Kıbrıs’taki toplum liderleri tarafından uzlaşılan anlaşmaların değerlerine ve prensiplerine uygun bir anlaşmaya varmayı hedeflediklerini kaydeden Anastasiadis ‘Kıbrıs’ın Avrupa Birliği üyesi olduğu ve olmaya devam edeceği göz önüne alındığında AB’nin müzakere sürecindeki aktif dahiliyeti vardır, bu suretle çözüm Avrupa Birliği değer ve prensiplerine tamamen uyumlu olacaktır’ ifadelerini kullandı.

Her iki toplumun hassasiyet ve kaygılarını dikkate alarak ve kazanan veya kaybeden yaratmayacak bir anlaşmaya ulaşmak için çalıştıklarını belirten Rum Lider 2016’da çözüme ulaşmak için yorulmadan çalışmaya devam edeceklerini söyledi.

Etkinlikte daha sonra Kıbrıs Akademik Diaylog Eş Başkanları Yücel Vural ve Nikos Anastasious da birer konuşma yaptı. (BRTK)



Akıncı, Anastasiadis, UNDP, AB ve BM yetkilileri ile Aplıç ve Derinya kapıları ihale sürecini görüştü



Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Rum Lider Nikos Anastasiadis’i telefonla arayarak, Derinya ve Aplıç kapılarının açılması sürecinin hızlandırılması konusunu görüştü.

Görüşme öncesinde, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın davetiyle kapıların açılmasındaki gecikmelerin süratle aşılması için, Cumhurbaşkanlığı’nda UNDP-PFF, AB Destek Ofisi ve BM Barış Gücü yetkilileri ile dün sabah bir toplantı yapıldı.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı başkanlığındaki toplantıya Cumhurbaşkanlığı yetkilileri, KKTC Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı ve Geçiş Kapıları Teknik Komite Eşbaşkanı Mustafa Lakadamyalı, UNDP-PFF Direktörü Tiziana Zennaro, BM Barış Gücü Kıdemli Danışmanı Lynn Hastings ve AB Destek Ofisi Kıdemli Yetkilisi Alessandro Bianciardi katıldı.

Toplantıda Derinya ve Aplıç kapılarının açılması için UNDP tarafından çıkılacak yol yapım ihalesi sürecinin hızlandırılması konusu ele alındı.

Akıncı, toplantıda her iki kapının da açılması için son adımı oluşturan UNDP’nin yürüttüğü yol yapım ihalesinin daha fazla gecikmeden başlaması için, BM ve AB yetkililerinden gereken adımların süratle atılmasını istedi.

Telefon görüşmesinde Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Rum Lider Anastasiadis, Derinya ve Aplıç kapılarının geçişlere açılması sürecinin hızlandırılması yönündeki görüş birliğini teyit ettiler.



Akıncı, Doherty’yi kabul etti



Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, ABD’nin Lefkoşa Büyükelçisi Kathleen Doherty’yi kabul etti.

Görüşmede Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Barış Burcu, Siyasi İşler ve Tarih Özel Danışmanı Meltem Onurkan Samani ile Cumhurbaşkanlığı Diplomasi ve AB Özel Danışmanı Erhan Erçin de hazır bulundu.



BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Spehar adaya geldi



BM Genel Sekreterinin yeni Kıbrıs Özel Temsilcisi Elizabeth Spehar Kıbrıs’a geldi.

Spehar, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilciliği görevinin yanında BM Barış Gücü’nün sorumlusu olarak görevini yapmasının yanı sıra, BM Genel Sekreterinin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’ye de vekâlet edecek.

Spehar, görev süresi 10 Haziran’da dolan ve New York’taki BM Merkezinde yeni görevine başlayacak Lisa Buttenheim’ın yerine atandı.

Spehar, Kıbrıs’a gelişinin ardından yaptığı açıklamada, Kıbrıs müzakerelerinin önemli bir evresinde, 2008 yılında Misyon Şefi olarak görev yaptığı Kıbrıs’a dönmekten mutlu ve gururlu olduğunu kaydederek, BM’nin Adadaki görevlerini tüm Kıbrıslıların yararına olacak en iyi şekilde sürdürmesi için çalışacağını söyledi.

Adada tüm paydaşlarla iyi ilişkiler içinde olmaya özen göstereceğini belirten Spehar, çeşitli diplomatik çevreler, sivil toplum temsilcileri ve mesai arkadaşlarıyla ilerleyen günlerde bir araya geleceğini de belirtti.



Rum Yönetimi: “Bu ay yapılacak olan görüşmeler, müzakere prosedürünün devam edip etmeyeceği açısından belirleyici olacak”



Rum Yönetimi, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in bu ay içerisinde yapacakları 4 görüşmeden çıkacak sonuçların, prosedürün devamı açısından gösterge olacağını değerlendiriyor.

Rum Fileleftheros gazetesi, liderlerin önümüzdeki cuma günü başlayacakları ve Haziran ayı içerisinde 4 kez görüşecekleri yoğunlaştırılmış müzakerelerde anlaşmazlıklara ve çok sayıdaki havada kalmış konuya odaklanılacağını yazdı.

Habere göre liderler cuma günü, kurucu devletlerin ve merkezi hükümetin yetkileri konusundan başlayacak. Yoğunlaştırılmış görüşmelerde bugüne kadar görüşülen 4 başlığın üzerinden geçilmesi hedefleniyor.

Rum yönetimi, yoğunlaştırılmış görüşmelerde bazı yakınlaşmaların halen geçerli olup olmadığının teyit edileceğine ve 4 liderler görüşmesinde, prosedürün ilerleyip ilerleyemeyeceğinin belirleneceğine inanıyor.



KKTC, 9. Türk Cumhuriyetleri ve Akraba Toplulukları Eğitim Programı’nda temsil edildi



KKTC, 9. Türk Cumhuriyetleri ve Akraba Toplulukları Eğitim Programı’nda temsil edildi.

Türkiye Cumhuriyeti Ekonomi Bakanlığı’nın 22 Mayıs - 5 Haziran tarihlerinde gerçekleştirdiği program tamamlandı.

Etkinliğin “Türkiye ile Türk Cumhuriyetleri ve akraba toplulukları arasında ticari ve ekonomik ilişkilerin geliştirilmesine katkıda bulunmasını amaçlayan, dış ticaret uygulamaları, müteahhitlik ve lojistik sektörleri, ihracata yönelik üretim stratejisi, Türkiye'de yatırım teşvikleri ve doğrudan yabancı sermaye yatırımları, Türkiye-AB ilişkileri ve serbest ticaret anlaşmaları, dış ticaret analiz yöntemleri” ve benzeri konuları kapsadığı belirtildi.

Programa KKTC 'den Ekonomi ve Enerji Bakanlığına bağlı Ticaret Dairesi memurları Arif Alibaş ve Hüseyin Pirgot katıldı.

Azerbaycan, Kırgızistan, Kosova ve Moldova da programda ekonomi ve ticaret uzmanları ile temsil edildi.

Program dahilinde Ankara, Bursa ve Eskişehir’de bulunan organize sanayi bölgeleri yanında serbest bölgelerde yerinde gözlem yapıldı.

Ekonomik ve ticari alanlardaki işbirliği stratejileri görüşülüp yararlı bilgilerin elde edildiği toplantı sonunda Türkiye Cumhuriyeti Ekonomi Bakanlığı tarafından tüm katılımcılara sertifika takdim edildi.



Uluslararası Kaşgarlı Mahmut Öykü Yarışması bu yıl KKTC’de yapılıyor



“4. Uluslararası Kaşgarlı Mahmut Öykü Yarışması” KKTC’de gerçekleştirilecek.

Kıbrıs-Balkanlar-Avrasya Türk Edebiyatları Vakfı tarafından yapılan açıklamaya göre, TÜRKSOY, TC Başbakanlık Tanıtma Fonu ve Türk Dünyası Vakfı desteğiyle Avrasya Yazarlar Birliği tarafından KIBATEK Vakfı ve Turnalar Dergisi eliyle yapılacak yarışmada birinci olacak öykü, uluslararası yarışmada KKTC’yi temsil edecek.

Uluslararası yarışma sonuçları Kasım-Aralık 2016’da açıklanacak, ödül töreni Aralık 2016’da Kazakistan’ın Almatı kentinde gerçekleştirilecek.



Mavroyannis BM Genel Kurulu Başkanlığı seçimini kaybetti



Rum Büyükelçi ve aynı zamanda müzakereci olan Andreas Mavroyannis, aday olduğu BM Genel Kurulu 71. Dönem Başkanlığı seçimini 4 oyla kaybetti.

Mavroyannis’in 90 oy aldığı, BM Genel Kurul Başkanlığı seçimini, 94 oy alan Fiji’nin BM Daimi Temsilcisi Peter Thomson’un kazandı.

Seçimde 193 ülkeden 192’si oy kullanırken, geçerli oy sayısının ise 185 olduğu belirtildi.

Yeni başkan görevini 16 Eylül’de devralacak.









Enformasyon Dairesi







Facebook





Twitter





Instagram













Dışişleri Bakanlığı











Facebook





Twitter





YouTube





Websitesi













KKTC Dışişleri Bakanlığı

Enformasyon Dairesi



Tel: +90 (392) 228 3365 / 228 3241

Fax: +90 (392) 228 4847

E-Mail: pio_news@kktcenf.org

Adres: Selçuklu Caddesi, Lefkoşa KKTC

via Mersin 10 / TURKEY



Twitter: @trnc_pio

Facebook: TRNC Public Information Office / KKTC Enformasyon Dairesi

Youtube: KKTCDisisleri





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 31
Dün Tekil 1238
Bugün Tekil 1662
Toplam Tekil 4065869
IP 3.145.60.149






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























9 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


Saraylarda s remem da larda s rd m , Bin cihana de i mem u ks z T rkl m .
(H seyin Nihal ATSIZ)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.692 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu