BASIN BÜLTENİ Akıncı, Hammond ile telefonda görüştü - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









BASIN BÜLTENİ Akıncı, Hammond ile telefonda görüştü
Tarih: 07.06.2016 > Kaç kez okundu? 1153

Paylaş


Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond telefon görüşmesi yaptı.

Dün Akıncı’yı telefonla arayan İngiltere Dışişleri Bakanı Hammond, İngiltere’nin müzakere sürecine desteğini yinelerken Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı da İngiltere’nin sürece yapıcı yaklaşımlarının önemine vurgu yaptı.



Özgürgün: “Koordinasyon Ofisi ülke sporuna çok ciddi yatırımları ve desteği öngörüyor”



Başbakan Hüseyin Özgürgün, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ile Türkiye Cumhuriyeti arasında imzalanan uluslararası anlaşma kapsamında Meclis’in onayıyla hayata geçirilecek Gençlik Koordinasyon Ofisi’nin ülke sporuna çok ciddi yatırımları ve desteği öngördüğünü vurguladı.

Meclis genel kurulunda konuşan Başbakan Hüseyin Özgürgün, bu konuda ülkeler arasında uluslararası bir anlaşma imzalandığını, bu yasanın da Meclis komitesinde görüşüleceğini, Meclis onayı olduktan sonra da Anayasa aykırılığı olamayacağını vurguladı.

Başsavcı’nın yarın (bugün) komiteye çağrılacağını ve gerekli incelemenin yapılacağını, Meclis’in de bunu onaylayacağını veya onaylamayacağına işaret eden Özgürgün, ofis ile ülkeye spor alanında ciddi yatırımlar yapılacağını kaydetti.

Öte yandan, TDP Girne Milletvekili Zeki Çeler, Gençlik Koordinasyon Ofisinin kurulma ve Türkiye Lefkoşa Büyükelçiliğinin bu konuda yaptığı çalışmaları ve verdiği gazete ilanlarını eleştirerek, Gençlik Koordinasyon Ofisi’nin işletilmesi, yönetilmesi ve ek sözleşmeler yapılması konusunda çalışılması gerektiğini söyledi.



“Rum tarafı müzakereleri iki eksenli zemine oturtmaya çalışacak”



Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın İstanbul’a gitmesi ve BM Genel Sekreter Ban Ki-Moon’la görüşmesini bahane göstererek masadan kalkmasından sonra, Rum tarafının, 8 Haziran’da yeniden başlaması beklenen müzakereleri iki eksenli bir zemine oturtmaya çalışacağı belirtildi.

Rum Alithia gazetesi, Rum tarafının müzakereleri oturtmaya çalışacağı zeminin iki ekseni bulunduğunu yazdı ve şöyle izah etti:

“Birinci eksen, Kıbrıslı Türk lider Mustafa Akıncı’nın, tavrını sertleştirmesini isteyen ve ‘hiçbir taahhüt verme’ diyen Ankara’dan her ne baskı görürse görsün uzlaştıkları ve uzlaşacakları konusunda tutarlılığını korumaya ikna edilmesidir.

İkinci eksen ise bütün tarafların, müzakerelerdeki ilerlemeye ve dolayısıyla müzakerelerin anlaşmayla sonlanmasına dair muhtemel takvimle ilgili acele değerlendirme yapmaktan kaçınmasıdır.”

Haberde son haftalarda Kıbrıs sorununda yaşanan gerilim sırasında “Kıbrıs sorunu 2018 başkanlık seçimi nedeniyle dinamiğini mi kaybetti” sorusuna muhatap olan Anastaiadis’in “Benim en büyük hedefim milli sorunumuzun bu görev sürem içerisinde çözülmesidir. Ben başkanlık seçimleriyle değil sadece vatanın yeniden birleşmesiyle ilgileniyorum” cevabını verdiği belirtildi.

Gazete edindiği bilgilere dayanarak Anastasiadis’i, İstanbul olayından önce dahi kaygılandıran şeyin, Davutoğlu’nun istifasının ardından “Ankara’nın tavrındaki sertleşme ve bu sertleşmenin Cumhurbaşkanı Akıncı’ya kadar uzanması olduğunu” iddia etti.

Akıncı’nın, iki federal devletçiğin sayısal nüfus denetimi gibi şu ana kadar uzlaşılmış addedilen konuları yeniden masaya getirdiğini belirten gazete, bu konuyu “tartışma kaldırmaz” gören Rum Yönetimi’nin bu durumu Akıncı’nın “gördüğünü” iddia ettiği “baskıya” bağladığına işaret etti.

Habere göre Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis New York’ta temas turlarında Anastaiadis’in emriyle Rum tarafının pozisyonunu, uzlaşılmışlar veya karşılıklı anlayış sağlanan konulardaki “bu akrobasiden duyulan kaygıyı” açıkça ortaya koymak, BM ve Amerikalı yetkililerden “Akıncı’ya baskı yapmaktan vazgeçmesi için Ankara’ya baskı uygulamalarını” isteyecek.

Gazete “Anastasiadis ise muhatabını, ‘çözümü nihayetinde biz ikimiz bulacağız’a ikna etmek için manen güçlendirmekte kararlı görünüyor” ifadesinin altını çizdi.

Aynı gazete, Andreas Mavroyannis’in BM Genel Kurulu’nun 71’inci dönem başkanlığı seçimlerine destek için ABD’ye giden Kasulidis’in 13 Haziran’da ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile Washington’da görüşeceğini haber verdi.Haberde Kasulidis’in BM Genel Sekreteri Ban’la 8 Haziran’da, New York’taki BM Merkezi’nde görüşeceği ve Rum Sözcü Nikos Hristodulidis’in BM Genel Sekreter Yardımcısı Edmond Mulet ve Jeffery Feltman’a ilettiği “İstanbul’daki gibi hareketlerden kaçınılsın, müzakerelerdeki durumu herkes aynı okusun” mesajını Ban’a da ileteceği kaydedildi.

Habere göre Kasulidis-Kerry görüşmesinden önce de, ABD’de bulunan Hristodulidis’in de, ABD Dışişleri Bakanlığı Avrupa-Asya konuları müsteşarı Victoria Nuland, Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcı Vekili Phil Kosnet, ve Dışişleri Bakanlığı Avrupa Konuları Müdürü Mark Libby ile görüşmeleri yer alacak. Sözcü Hristodulidis, Amerikan-Yahudi Komitesi (lobisi) Dünya Forumu ve “Kıbrıs Mücadelesi Dünya Eşgüdüm Komitesi” (PSEKA) toplantısına katılmak üzere Washington’da olacak.

Gazete diplomatik bir kaynağın, Kasulidis ve Hristodulidis’in görüşecekleri muhataplarına tıpatıp aynı mesajları vereceğine dikkat çektiğini yazdı.

Gazete bir başka haberinde ise Anastasiadis’in Sözcü Nikos Hristodulidis ve Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis ile ABD’ye ve BM’ye gönderdiği mesajları şöyle aktardı:

“Anastaiadis BM’nin, Kıbrıs sorunundaki bugünkü durumun herkes tarafından aynı şekilde okunmasını açıkça anlamasını istiyor. Hatırı sayılır bir ilerleme kaydedildiğini ancak görüşülmekte olan 4 başlıkta zorluklar da anlaşmazlıklar da olduğuna ve işaret ediyor. Zorlukların ve anlaşmazlıkların gizlenmemesi gerektiğine, gizlenmesi halinde göğüslenemeyeceklerine vurgu yapıyor.

Anastasiadis Kıbrıs müzakere prosedürünün özün bir kısmı olduğunu vurguluyor ve müdahiller olarak 2004’teki hatadan ders alması gerektiğini vurguluyor. Mesajında, ‘4 başlığın bütün yönlerine dair müzakereyi tamamladıktan sonra anlaşmazlıkları daraltalım ve daha da yakınlaşma umuduyla, diğer iki başlığı da Kıbrıs’ta müzakere edelim ve nihai aşamaya ilerlemeye çalışalım’ ifadesini kullandı.”



Şehit Teğmen Caner Gönyeli 2016 Arama Kurtarma Tatbikatı dün başladı



“Şehit Teğmen Caner Gönyeli 2016 Arama Kurtarma Tatbikatı” dün başladı.

9 Haziran Perşembe gününe kadar devam edecek tatbikatın kara safhası bugün St.Hilarion (101 Evler) bölgesinde gerçekleştirilecek.

Şehit Teğmen Caner Gönyeli Arama Kurtarma Tatbikatı 2016’nın Deniz Safhası, Gazimağusa açıklarında yarın icra edilecek.

Şehit Teğmen Caner Gönyeli - 2016 Arama Kurtarma Tatbikatı Türkiye Cumhuriyeti ile KKTC arama kurtarma teşkilatında yer alan sivil ve askeri unsurların katılımıyla gerçekleştirilecek.



Güney Kıbrıs ABD arama kurtarma tatbikatı icra edildi



Güney Kıbrıs-ABD ortak tatbikatı, Kıbrıs’ın güneyinde deniz bölgesinde icra edildi.

Rum Politis gazetesi tatbikatta yer alan deniz-hava araçlarının koordinasyonunun, ABD Donanmasıyla işbirliği içerisinde Larnaka’daki “Arama Kurtarma Koordinasyon Merkezi”(KSED) tarafından yapıldığını belirtti.

Tatbikatın senaryosunun “açık denizde deniz kazası” olduğunu kaydeden gazete, bu çerçevede Güney Kıbrıs’ın “Nearhos” isimli ulusal planının uygulamaya konduğunu aktardı.

Haberde tatbikatın, 2016 yılı içerisinde Güney Kıbrıs ile ABD güçleri arasında arama kurtarma alanında gerçekleştirilen ikinci işbirliği olduğu aktarıldı.



İki Toplumlu Çevre Teknik Komitesi, 5 Haziran Dünya Çevre Günü dolayısıyla mesaj yayımladı



İki Toplumlu Çevre Teknik Komitesi, Kıbrıs’ın eşsiz doğal ve tarihi zenginliklerini korumak, geliştirmek, yaşanabilir ve sürdürülebilir bir çevre yaratmak adına üzerine düşen görev ve sorumlulukları ortak akıl çerçevesinde uygulamaya koymaya hazır olduğunu açıkladı.

Komite’nin, 5 Haziran Dünya Çevre Günü dolayısıyla yayımladığı mesajda şu ifadelere yer verildi.

“Bugün; toprağı, suyu ve havası ile çevreyi yaşadığımız gündür.1972 yılından beri 5 Haziran dünya çevre günü olarak kutlanmaktadır. Her 5 Haziran, daha sağlıklı bir çevre, daha temiz bir dünya için umutları yeşertir, çabaları yoğunlaştırır.

İnsanlık varoluşundan bu yana çevresini kendi gereksinimleri doğrultusunda biçimlendirmeye çalışmış, bu zaman zarfında da çevreyi etkilemiş ve ondan etkilenmiştir. Ülkemiz doğası, havası, denizi, doğal ve tarihi güzellikleri ile dünyada eşsiz bir konumdadır. Adamızın bu zenginlikleri hassas ve kırılgandır ve turizm, kentsel gelişme vb ekonomik faaliyetlerin artması ile baskı altındadır. Ayrıca Kıbrıs Adası bulunduğu coğrafik konumu nedeniyle küresel iklim değişikliğinden fazlası ile etkilenmektedir. Yağış rejimlerindeki değişiklik ve azalma yaşamımızdaki ekonomik, sosyal ve çevresel alanlarda ciddi sorunlara neden olmuştur, hala daha olmaktadır ve olmaya devam edecektir. İklim değişikliğinin bir gerçek olduğundan hareketle, adamızda gerekli önlemleri almaya başlamak çok önemlidir. Bu amaçla üretilen sera gazlarını azaltma, yeşil enerji türlerine geçiş ve özellikle tarımda adaptasyon uygulamalarına başlamak ve geliştirmek önceliklerimizdir.

Bu bağlamda İki Toplumlu Çevre Teknik Komitesi olarak adamızın eşsiz doğal ve tarihi zenginliklerini korumak, geliştirmek, yaşanabilir ve sürdürülebilir bir çevre yaratmak adına üzerimize düşen görev ve sorumlulukları ortak akıl çerçevesinde uygulamaya koymaya hazır olduğumuzu beyan ederiz.”



Enosis için EOKA’ya silah taşıyan Yunan kaptana büst



Yunanistan’dan Baf’ın Hloraka köyü sahiline EOKA için silah ve mühimmat taşıyan Yunan kaptan anısına büst dikildi. Evangelos Luka isimli Yunan kaptanın doğum yeri olan “Salamiu” (Salamis) Adası’nda dikilen büstü Rum Savunma Bakanı Hristoforos Fokaidis Yunanistan Milli Savunma Bakan Vekili Dimitris Vitsas’la birlikte açtı.

Atina’da yapılan büstün masraflarını Rum Ortodoks Kilisesi, Baf Metropolitliği ve Hlorakalıların karşıladığını ve Salamis Belediyesi işbirliğinde dikildiğini hatırlatan Rum Alithia gazetesi açılışa Rum Ortodoks Kilisesi Başpiskoposu II. Hrisostomos’u temsilen Baf Metropoliti Yeorgios, Baf Belediye Başkanı Fedonas Fedonos ve EOKA Tarihi Anı Konseyi yetkilileri de bulunduğuna işaret etti.

Gazete, Evangelos Luka’nın EOKA’ya yardımlarını aktarırken şu detaylara yer verdi:

“Gizli Komite’nin 1953’te Yunanistan’la ENOSİS (birleşme) yemininin hemen ardından mücadelenin hazırlıkları başladı. Atina’da askeri malzeme toplanmaya başladı. İlk EOKA’cı grubu 1953 başlarında Hloraka’da örgütlendi. Bu grubun üyeleri (Kostas Leonida, Andreas Azinas, Nikolas Azinas ve Haralambos Azinas) 5 Mart 1954’te Evangelos Luka Kutaliano’nun ‘Sirin’ isimli tekneyle Hloraka kıyısının ‘Vreksi’ mevkiine ulaştırdığı ilk parti silahı teslim aldı.

26 Ekim’de Pire’den gizlice yola çıkan ve meşakkatli bir yolculuktan sonra 10 Kasım 1954’te Hloraka sahilinin ‘Aliki’ mevkiine ulaşan EOKA Başkanı Yeorgios Grivas Digenis’i de Kostas Leonida, Nikolas Mavronikola ve Mihalakis Papandoniu karşıladı.

Kutalianos 25 Ocak 1955’te ‘Ayios Yeorgios’ isimli tekneyle Hloraka’nın ‘Rodafinia’ mevkiine yanaşıp taşıdığı silah ve mühimmatı tahliye ettiği sırada tutuklandı ve zamanın Baf Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 4 yıl hapsedildi. Mahkeme sırasında Kutalianos ‘Bir Helen olarak görevimi yaptım. Daha önce de yaptığım gibi şimdi de siz Kıbrıslı kardeşlerime yardım ediyorum’ demişti.”

Gazete büstün açılışında konuşan Milli Savunma Bakan Vekili Dimitris Vitsas’ın “Kutalianos”un yukarıdaki sözünü tekrarlayarak “Özgürlük inancı, asırlar içerisinde Yunanları Kıbrıslı Kardeşleriyle bağlayan iptir” dediğine dikkat çekti.









Enformasyon Dairesi







Facebook





Twitter





Instagram













Dışişleri Bakanlığı











Facebook





Twitter





YouTube





Websitesi













KKTC Dışişleri Bakanlığı

Enformasyon Dairesi



Tel: +90 (392) 228 3365 / 228 3241

Fax: +90 (392) 228 4847

E-Mail: pio_news@kktcenf.org

Adres: Selçuklu Caddesi, Lefkoşa KKTC

via Mersin 10 / TURKEY



Twitter: @trnc_pio

Facebook: TRNC Public Information Office / KKTC Enformasyon Dairesi

Youtube: KKTCDisisleri





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 42
Dün Tekil 1787
Bugün Tekil 1101
Toplam Tekil 4069023
IP 3.142.35.155






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























11 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


Sevgim - Millete!
Vurgunlu um - Azadl a ve adalete!
itaatim - Hocalar ma!
Borcum - Dostlar ma ve meslekta lar ma!
Nefretim - Yalanc lara ve iki y zl lere!

(Eb lfez EL BEY)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.096 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu