Seçim Sonuçlarının Rum Basınına yansımaları - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









Seçim Sonuçlarının Rum Basınına yansımaları
Tarih: 23.05.2016 > Kaç kez okundu? 1197

Paylaş


Kıbrıs Rum kesiminde dün geçekleşen seçimler kimi partiler için olumlu sonuçlar doğururken kimi partiler içinse hayal kırıklığına neden oldu. Rum kesiminde yayınlanan gazetelerin dün gerçekleşen seçimler hakkında öne çıkardığı en önemli unsurlardan biri de seçimlerin yüzde 33.20 oranındaki boykotu oldu. 179, 652 seçmenin seçimleri protesto etmek amacıyla dün sandığa gitmediğini yazan gazeteler, her üç seçmenden birinin sandığa sırtını dönerek aslında seçim sonuçlarını belirlediklerini ifade etti.

DİSİ partisi oyların yüzde 30.69’u ile seçimlerin galibi olurken, oyların yüzde 25.67’ si ile önceki seçimlere göre önemli bir yara alan AKEL ise seçimlerde hayal kırıklığı yaşayan taraflardan biri oldu. 2011 yılında gerçekleşen milletvekili seçimlerine bakıldığında DİSİ partisi oyların yüzde 34.28’ini alarak birinci parti olarak çıkmış, AKEL partisi ise DİSİ’nin hemen ardından gelerek yüzde 32.67 oy yüzdeliği ile ikinci parti olmuştu. DİSİ partisi bu yılki seçimlerde oylarını yüzde 4 oranında düşürmüş olmasına karşın birinciliği kaybetmezken, ikinci parti olarak çıkmasına karşın 2011 yılı seçimlerine kıyasla oylarında yüzde 7 oranında bir düşüş yaşayan AKEL partisi içerisinde ise büyük hayal kırıklığı yaşandı. Rum basınında çıkan yorumlara göre, dün gerçekleşen seçimlerde tarihindeki en düşük oy yüzdeliği ile büyük darbe alan AKEL partisinde parti liderliğinin değişmesi de önümüzdeki günlerde yaşanabilecek ihtimaller arasında yer alıyor.

Öte yandan Rum gazetelerine göre AKEL ile DİSİ partilerinin oylarının neden azaldığı noktasında birkaç önemli madde öne çıkıyor. Yapılan yorumlara göre AKEL partisi hala önceki Rum lider Dimitris Hristofyas döneminde ortaya çıkan ekonomik krizin bedelini ödemeye devam ediyor. Hristofyas döneminden sonra Anastasiadis döneminde de etkisini sürdüren ekonomik kriz DİSİ partisine de oy kaybettirirken, söz konusu partilerin Kıbrıs sorunu konusunda yakın ilişkiler kurarak meydana getirdiği iki kutupluluğun da oylarının azalmasında etkili olduğu ifade ediliyor. Bununla birlikte Rum gazetelerine göre Eleni Theoharus’un DİSİ partisinden ayrılarak kendi oluşturduğu partiyle seçimlere katılmış olması da DİSİ’nin oylarında düşüşe neden oldu. Bunun dışında AKEL ile DİSİ partilerinin seçim barajının değiştirilmesi yönünde yasa değişikliği yapılması konusunda yaptıkları girişimin de oylarını azalttığı, küçük partiler için açtıkları çukura şimdi kendilerinin düştüğü yorumu yapılıyor.

Rum kesiminde dün gerçekleştirilen seçimlerin bir diğer kaybedeni ise EDEK partisi oldu. 2011 yılında gerçekleştirilen milletvekili seçimlerinde oyların yüzde 8.93’ünü alan parti, dün yapılan seçimlerde oyların yüzde 6.18’ini alarak meclisteki koltuklarının ikisini kaybetti.

Öte yandan Kıbrıs sorunu konusunda uzlaşmaz tavırlar sergileyen DİKO partisinde dünkü seçim sonuçlarının ardından büyük sevinç yaşandı. 2011 yılındaki seçimlerde oyların yüzde 15.76’sını alan DİKO partisi, bu yılki seçimlerde oyların yüzde 14.49’unu alarak seçimleri olumsuz bir şekilde etkilenmeden atlattı. Bununla birlikte oyların yüzde 4.81’ni elde ederek, önceki seçimlere göre yükseliş gösteren Ekologlar-Vatandaşlar Dayanışması hareketi de seçim sonuçlarını sevinçle karşıladı. DİSİ partisinden ayrılarak kendi partisini kuran ve Enosis hayranlığı ile bilinen Eleni Theoharus da seçimlerin kazananı oldu. Theoharus’un kurduğu Dayanışma hareketi oyların yüzde 5.24’ünü alarak meclise girmeye hak kazandı. Bununla birlikte yine Kıbrıs sorunundaki sert tutumu ile öne çıkan Yorgos Lilikas’ın partisi Vatandaşlar İttifakı da yüzde 6.01 ile bu yılki seçimlerde oylarını yükselterek meclise girmeye hak kazandı.

Rum kesiminde meclise girmeye hak kazanan bir diğer oluşum ise Kıbrıslı Türklere yaptıkları ırkçı saldırılarla sık sık gündeme gelen faşist ELAM örgütü oldu. Yine Yunanistan’da bulunan faşist Altın Şafak partisi tarafından büyük destek gören ELAM örgütünü 2011 yılında 4056 seçmen desteklerken, dün yapılan seçimlerde ise örgüt 13,041 oy alarak yüzde 3.71 ile meclise girmeyi başardı. Rum basınından bazı kaynaklar ELAM örgütünün meclise girişini demokrasi adına bir rezalet olarak nitelendirirken, mecliste ilk kez aşırı sağ bir partinin yer olacak olmasının da sıkıntılara neden olabileceği ifade ediliyor. Rum basınına göre sekiz partili bir yapı ile tarihindeki ilk çok partili dönemini yaşayacak olan Rum meclisinin siyasi haritasında da farklılıkların yaşanması kaçınılmaz görünüyor.

Çeviri: Enformasyon Dairesi









Enformasyon Dairesi







Facebook





Twitter





Instagram













Dışişleri Bakanlığı











Facebook





Twitter





YouTube





Websitesi













KKTC Dışişleri Bakanlığı

Enformasyon Dairesi



Tel: +90 (392) 228 3365 / 228 3241

Fax: +90 (392) 228 4847

E-Mail: pio_news@kktcenf.org

Adres: Selçuklu Caddesi, Lefkoşa KKTC

via Mersin 10 / TURKEY



Twitter: @trnc_pio

Facebook: TRNC Public Information Office / KKTC Enformasyon Dairesi

Youtube: KKTCDisisleri





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 29
Dün Tekil 1238
Bugün Tekil 1465
Toplam Tekil 4065672
IP 3.145.131.28






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























9 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


Saraylarda s remem da larda s rd m , Bin cihana de i mem u ks z T rkl m .
(H seyin Nihal ATSIZ)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.287 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu