BASIN BÜLTENİ KKTC-TC arasında suyun geçiş dönemi yönetimine ilişkin protokol imzalandı - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









BASIN BÜLTENİ KKTC-TC arasında suyun geçiş dönemi yönetimine ilişkin protokol imzalandı
Tarih: 20.05.2016 > Kaç kez okundu? 1168

Paylaş


Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Nazım Çavuşoğlu, İslam İşbirliği Teşkilatı 3. Sudan Sorumlu Bakanlar Konferansı’na katılmak için gittiği İstanbul’da TC Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’yla suyun geçiş dönemi yönetimine ilişkin protokole imza koydu.

İsale hatları hazır olan belediyelere, meclis kararı alıp abonelik sözleşmesini imzalamaları halinde suyun verilmesine hazır olunduğu belirtildi. Konu ile ilgili detayların Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Nazım Çavuşoğlu tarafından bugün düzenlenecek basın toplantısıyla duyurulacağı belirtilen bakanlık açıklamasında, basın toplantısının saatinin daha sonra açıklanacağı ifade edildi.



AK Parti Genel Başkanlığına Binali Yıldırım aday gösterilecek



AK Parti Genel Başkanlığına Binali Yıldırım aday gösterilecek.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik, AK Parti'nin 22 Mayıs'ta yapılacak 2. Olağanüstü Büyük Kongresinde Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım'ın genel başkanlığa aday gösterileceğini açıkladı.

AK Parti Genel Başkan adayı ve Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ise kurucularından biri olmaktan büyük bir onur duyduğu AK Parti'nin genel başkan adaylığına layık görülmenin, kendisi için onurların en yükseği ve büyük bir sorumluluk olduğunu belirtti.



Anastasiadis İstanbul’da yapılacak BM zirvesine katılacak



Rum Fileleftheros gazetesi, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, Çarşamba günü Yunanistan’ın başkenti Atina’da Yunan Başbakan Aleksis Çipras’la görüşeceğini, Anastasiadis ve Çipras’ın bu görüşme öncesinde İstanbul’da yapılacak BM zirvesine katılacaklarını yazdı.

Gazete, Anastasiadis-Çipras görüşmesinde Kıbrıs sorunu, enerji ve üçlü işbirlikleri, AB-Türkiye ilişkileri ve mülteci konularının ele alınmasının beklendiğini belirtirken, Çipras’ın bu görüşme öncesinde pazartesi günü, İstanbul’da yapılacak BM Dünya İnsani Yardım Zirvesi çerçevesinde Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la görüşeceğini hatırlattı.

Gazete, Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis’in de Çarşamba günü Yunanistan Dış Politika Ulusal Konseyi toplantısına katılacağını hatırlatarak, Anastasiadis’e Çipras görüşmesinde Kasulidis ve Rum Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodulidis’in de eşlik edeceklerini vurguladı.

Rum Alithia gazetesi ise konuya ilişkin haberinde, Rum Hükümet Sözcüsü Hristodulidis’in önceki gün bir televizyon kanalına yaptığı açıklamada, İstanbul’daki zirvenin Kıbrıs sorunuyla ilişkisi olmadığını ancak Anastasiadis’in zirve çerçevesinde bazı üst düzey yetkililerle görüşme ihtimalinin olduğunu söylediğini yazdı.

Hristodulidis, Anastasiadis’in zirve çerçevesinde BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon’la görüşme ihtimalinden söz etti.

Açıklamasının devamında, Kıbrıs sorununun çözümü çabalarının yoğunlaştırılmasının, müzakereciler Özdil Nami ve Andreas Mavroyannis’in temaslarıyla, hali hazırda başladığını belirten Hristodulidis, liderlerin 27 Mayıs tarihinde yapacakları görüşmede kaydedilen ilerleme konusunda müzakerecilerden bilgi alacaklarını ve bir sonraki adımın ne olacağına karar vereceklerini sözlerine ekledi.



19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı törenlerle kutlandı



19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı dolayısıyla Lefkoşa Atatürk Stadyumu’nda düzenlenen törene Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Meclis Başkanı Sibel Siber, Başbakan Hüseyin Özgürgün, 2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Başbakan Yardımcısı Serdar Denktaş, Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçisi Derya Kanbay ve diğer yetkililer, katıldı.

Törende konuşan, Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Özdemir Berova, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün gençliğe verdiği önemin; doğum günü olarak da kabul ettiği 19 Mayıs'ı, gençliğe armağan etmesinden görüldüğüne işaret etti.

Berova, Atatürk'ün ülkenin geleceğini de gençlere emanet ettiğini belirterek, bu kapsamda gençleri geleceğe hazır olmaları için özveriyle yetiştiren öğretmen ve velileri kutladı.

Günün Türk milleti için anlam ve önemine işaret eden Berova, 19 Mayıs 1919 Samsun çıkarmasının bugün 97. yıldönümünü kutladıklarını belirtti.

Atatürk'ün 19 Mayıs’ta attığı adımın; Türk halkının bağımsızlığı ve Türkiye Cumhuriyeti’nin adımları olduğuna işaret eden Berova, bugünün ayrıca Kurtuluş Savaşı’nı ve verilen canları, kanları hatırlattığını söyledi.

Berova, geçmişini, kültürünü iyi bilen, sahip çıkan ve bunu geleceğe aktaran toplumların geleceklerini sağlam temeller üzerine kurabileceğine işaret ederek, Atatürk'ün bu yüzden güveni tam olan gençlere bugünü ve ülke geleceğini armağan ettiğini kaydetti.

Atatürk’ün her zaman gençliğe önem verdiğini, cumhuriyeti koruma, geliştirme ve ileriye taşıma görevini gençlere bıraktığını anlatan Berova, gençlerin de birlik beraberlik içinde çalışarak KKTC'yi daha güçlü hale getireceğine inanç belirtti.

Kendilerinin de gençlerin nitelikli bir şekilde gelişmesi için ellerinden geleni yaptıklarını belirten Berova, gençlere; "Siz de çok çalışıp ülkeyi ileriye taşıyacaksınız. Güvenimiz tamdır" diye seslendi.



Kıbrıs’ın kıyı şeridi istatistikleri



Rum Simerini gazetesi, İngiliz makamlarının resmi verilerine dayanarak bugün Kıbrıs adasının kıyı şeridinin 316.19 kilometrelik bölümünün Güney Kıbrıs’ın, 420.55 kilometrelik bölümünün de KKTC’nin kontrolünde olduğunu bildirdi.

Gazete “Kıyı Şeridi Olmayan Ada Ülkesi” başlıklı haberinde Türkiye’nin BM Daimi Temsilcisi Halit Çevik’in 28 Nisan 2016’da BM Genel Sekreteri’ne gönderdiği mektupta, Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki en büyük anakara kıyı şeridine sahip ülke olduğunu vurgulaması üzerine, İngiltere Savunma Bakanlığı’ndan talep ettiği ve İngiliz üs makamları aracılığıyla elde ettiği resmi kıyı şeridi istatistiklerini yayımladı.

İngiliz makamlarının verdiği istatistik verilerine dayanarak Kıbrıs’ın toplam 821.97 kilometrelik kıyı şeridinin yalnız 316.19 kilometrelik bölümünün Rum yönetiminin denetiminde olduğu, geri kalan 420.55 kilometrelik bölümünün KKTC’nin kontrolünde bulunduğuna vurgu yapılan haberde özetle şu detaylar aktarıldı:

“Kıbrıs adasının 1960 Kuruluş Anlaşması ile belirlenen kıyı uzunluğu 821.97 kilometre veya 510.75 mildir.

1960 Kuruluş Anlaşması ile belirlenen Kıbrıs Cumhuriyeti’ne ait kıyı şeridi uzunluğu 745.89 kilometre veya 463.47 mildir.

Kuruluş Analaşması’nda belirlenen Ağrotur Egemen Üs Bölgesi’nin toplam kıyı şeridi uzunluğu 53.11 kilometre veya 32.99 mil, Dikelya Egemen Üs Bölgesi’nin toplam kıyı şeridi uzunluğu da 22.98 kilometre veya 14.28 mildir.

1974’ten beridir Türkiye’nin kontrolünde bulunan toplam kıyı şeridi: a) BM denetimindeki ara bölgenin kuzeyindeki, Ada’nın kuzeybatısından güneydoğusuna uzanan kıyı şeridinin toplam uzunluğu420.55 kilometre veya 261.32 mil; b)Erenköy’ün toplam kıyı şeridi 4.94 kilometre veya 3.07 mildir. Kıbrıs’ın BM denetimindeki ara bölge olmayan ve Türkiye’nin kontrolü altında bulunmayan bölgesinin toplam kıyı şeridi uzunluğu 316.19 kilometre veya 196.47 mildir.

BM’nin kontrolündeki ara bölgenin kıyı şeridi: a)Erenköy’ün batısına doğru 0.89 kilometre veya 0.55 mil, Erenköy’ün doğusuna doğru 0.64 kilometre veya 0.4 mil, Aşağı Pirgo’nun doğusuna doğru 1.35 kilometre veya 0.84 mil ve Dikelya’nın kuzeyine doğru1.33 kilometre veya 0.82 mil.”

Gazete İngiliz makamlarından, kıyı şeridi verileriyle ilgili harita da istediğini ancak, böyle bir harita bulunmadığı cevabı aldığını yazdı.



Güney Kıbrıs ile BAE arasındaki siyasi istişarelerin ilk turu dün yapıldı



Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in 2014 yılının Nisan ayında Birleşik Arap Emirlikleri’ne (BAE) gerçekleştirdiği ziyaretin devamı niteliğindeki, Güney Kıbrıs-BAE siyasi istişarelerinin ilk turu önceki gün yapıldı.

Rum Simerini gazetesi, Rum Dışişleri Bakanlığı Genel Müdürü Aleksandros Zinon’un, adayı ziyaret etmekte olan BAE Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Abed Al Rahman Al Jarman ile görüştüğünü ve görüşmede, karşılıklı ilişkilerin, bu ilişkilerin güçlendirilmesinin ve iki ülkenin, İslam Konferansı Örgütü de dahil uluslararası ilişkiler düzeyinde işbirliğinin ele alındığını yazdı.



“Noratlas uçağındaki komandoların kalıntılarıyla ilgili büyük hatalar yapıldı”



Barış Harekâtı sırasında, 22 Temmuz 1974’te Yunanistan’dan havalanan ve iletişimsizlik nedeniyle Türk uçağı sanılarak Rum Milli Muhafız Ordusu (RMMO) tarafından vurularak düşürülen Noratlas tipi nakliye uçağı içerisindeki komandoların kalıntılarıyla ilgili büyük hatalar yapıldığı belirtildi.

Rum Fileleftheros gazetesi haberle ilgili olarak “Kemikler Lakadamya askeri mezarlığından çıkarıldı, Yunanistan’a götürüldü, dualar okunuyordu, tekrar mezardan çıkarıldı, Kıbrıs’a geri getirildi ve birkaç gün önce kimlik tespitlerinin yapılmasıyla 1974 Temmuz’unda Türk zannedilerek Milli Muhafız Ordusu topçuları tarafından düşürülen Noratlas uçağı içindekilere ait olduğu tespit edildi” ifadeleriyle giriş yaptı.

(Bahse konu) kalıntıların, Lakadamya mezarlığındaki diğer kişilere ait kalıntılarla birlikte çıkarılıp Yunanistan’a yollandığını, ancak daha sonradan ailelere “körlemesine” verildiğinin görüldüğünün aktaran gazete, ailelerin, yıllarca kalıntıların kendi çocuklarına ait olduğunu düşündüğünü belirtti.

Trajik hatanın kimlik tespitleri yapılmaya başlandığında fark edildiğini aktaran gazete, zamanında Yunan askeri yakını olan 6-7 ailenin “basit bir mantığa dayanarak” (kendilerine verilmeye çalışılan) kalıntıları almayı reddettiğini de anımsattı.

Yakın zamanda kayıp ailelerine verilen ancak kendi yakınlarına ait olmayan iki kişiye ait başka kalıntıların daha Güney Kıbrıs’a yollandığını belirten gazete, yanlış kemik kalıntılarının verilmesine dair ilk soruların, 2000 yılı sonlarında, Rum Yönetimi kazılara başlama kararı aldığında sorulmaya başlandığını kaydetti.

Gazete o zaman Yunanistan’a belirli kişilere ait olduğu düşünülen kalıntıların yollandığını, ancak daha sonra Yunanistan’a yollandığı düşünülen bu kişilerin kimlik tespitlerinin, Güney Kıbrıs’ta bulunun kemikler üzerinde yapıldığını anlattı.

Yunanistan’a 30 aileye kalıntı yollandığını belirten gazete, 21 ailenin Rum ve Yunan Hükümetlerinin çağrısına uyarak kendilerine verilen kalıntıları, kimlik tespitleri için Güney Kıbrıs’a gönderdiğini, diğer ailelerinse bunu yapmayı reddettiğini belirtti.

Gazete bu (retçi) ailelerin de şimdi aşamalı olarak kalıntıları teslim etmeye başladığını kaydetti.

Genetik Enstitüsü’nün, beş durumda yanlış kimlik tespiti yaptığını kabul ettiğini de yazan gazete, ancak rakamın daha yüksek olduğunun düşünüldüğünü belirtti.

Gazete, haberinde Rum yetkililerin kimlik tespitlerinde yaptıkları hatalarla ilgili başka örnekler de verdi ve bunlardan birinin bir polisin ailesine yanlış kalıntıların verilmesi olduğunu yazdı.









Enformasyon Dairesi







Facebook





Twitter





Instagram













Dışişleri Bakanlığı











Facebook





Twitter





YouTube





Websitesi













KKTC Dışişleri Bakanlığı

Enformasyon Dairesi



Tel: +90 (392) 228 3365 / 228 3241

Fax: +90 (392) 228 4847

E-Mail: pio_news@kktcenf.org

Adres: Selçuklu Caddesi, Lefkoşa KKTC

via Mersin 10 / TURKEY



Twitter: @trnc_pio

Facebook: TRNC Public Information Office / KKTC Enformasyon Dairesi

Youtube: KKTCDisisleri