BASIN BÜLTENİ Akıncı İngiliz Yüksek Komiseri’ni kabul etti - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









BASIN BÜLTENİ Akıncı İngiliz Yüksek Komiseri’ni kabul etti
Tarih: 12.05.2016 > Kaç kez okundu? 1147

Paylaş


Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı İngiliz Yüksek Komiseri Damian Rederick Todd’u kabul etti.

Görüşmede, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Barış Burcu, Siyasi İşler ve Tarih Özel Danışmanı Meltem Onurkan Samani ile Dışilişkiler Koordinatörü Deniz Birinci de hazır bulundu.

Görüşme ile ilgili olarak basına herhangi bir açıklama yapılmadı.



“Güvenlik konusuna dokunulmuyor”



Kıbrıs Türk tarafının müzakere sürecinin güvenlik başlığına dokunmayarak, sürecin sonunda, garantör ülkelerin de katılımıyla görüşülmesi gerektiği fikrini net biçimde ortaya koymayı sürdürdüğü iddia edildi.

Rum Fileleftheros gazetesi, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın güvenlik konusuna ilişkin içte ve dıştaki her türlü tartışmaya net biçimde son noktayı koyduğunu yazdı.

Gazete, Akıncı’nın sözcüsü Barış Burcu aracılığıyla yaptığı açıklamada, güvenlik ve garantiler konularının sürecin sonunda ele alınacağını yinelediğini belirterek Burcu’nun açıklamalarına yer verdi.

Kıbrıs Rum tarafının da bu görüşle hemfikir olduğunu iddia eden gazete, Başbakan Hüseyin Özgürgün ve Başbakan Yardımcısı Serdar Denktaş’ın konuya ilişkin açıklamalarını da yansıttı.

Gazete ayrıca, müzakereciler Özdil Nami ve Andreas Mavroyannis’in önceki gün yine bir araya geldiklerini ve açık gündemle çeşitli konuları görüştüklerini, müzakerecilerin yarın ve perşembe günleri de bir araya geleceklerini vurguladı.

Öte yandan Rum Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodulidis, AB Günü sebebiyle yaptığı açıklamada, “Kıbrıs sorununun çözümü çabalarında AB’nin daha etkin ve belirleyici olmasının, birleşik bir Kıbrıs’ta tüm Kıbrıslıların, Kıbrıslı Rumların ve Türklerin temel hak ve özgürlüklerinin garanti altına alınmasında emniyet supabı olduğunu” iddia etti.

Hristodulidis, Kıbrıs sorununa AB normlarıyla ve temel ilkeleriyle uyumlu bir çözüm bulunmasının çözümün işlevselliğini ve sürdürülebilirliğini garantiye alacağını da savundu.



Çavuşoğlu Belediye Başkanları ile bir araya geldi



Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Nazım Çavuşoğlu, KKTC tarafından hazırlanan "KKTC Su Temin Projesi geçiş dönemi protokolü" hakkında bilgi vermek, görüş ve talepleri almak amacıyla bugün belediye başkanları ile bir araya geldi.

Toplantıda konuşan Çavuşoğlu, Türkiye'den gelen suyun artık ülke topraklarında, içilebilir yüksek kalitede en erken zamanda halkla buluşmayı beklediğini ifade ederek, ülkeyi yönetenler olarak en erken zamanda üzerlerine düşenleri yapıp bugün protokole son şeklini vereceklerine inanç belirtti.

Basına kapalı gerçekleştirilen toplantı öncesi basına açıklama yapan Çavuşoğlu Türkiye'den su getirilmesinin çocukluklarından beri hayal olduğunu ancak gelişen teknoloji ve Türkiye Cumhurbaşkanı, dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın cesaretiyle bu hayalin gerçekleştirildiğini belirten Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

"Su artık KKTC topraklarında. Artık halkımızla buluşturulmalı, halkımıza bu suyu en sağlıklı şekilde iletmek görevimizdir. Su konusu uzun süredir tartışılıyor ama artık süreç hızla tamamlanmalı. Biz hiçbir ayrım yapmadan ortak akılla çalışıp bir şeyler yapabiliriz mantığıyla tüm kesimlerden görüş aldık toplantılar yaptık.

Bu su ülke ve halk için büyük bir kazanımdır, bu yüzden bütün bilgi birikimimizi tecrübemizi ortaya konmalı ve hep birlikte karar üretmeliyiz."

Danışma Kurulu’nu da bu düşünceyle oluşturduklarını ve çalışmalar yaptıklarını belirten Çavuşoğlu, hazırlanan geçiş protokolünde su maliyeti ve belediyelere suyun nasıl verileceği konularının çok detaylı şekilde görüşüldüğünü, tartışıldığını söyledi.

Çavuşoğlu, şu anda Türkiye kanadıyla masaya oturabilecekleri bir dosyaları bulunduğunu, anlaşmaya ve uzlaşmaya hazır olduklarını ifade ederek, bu çerçevede hafta sonu yapılan teknik gezi hakkında da bilgi verdi.

Ülkeyi hep birlikte yönettiklerini ve hedefin samimiyet olması gerektiğini ifade eden Çavuşoğlu, suyun hemen tüm adaya değil ama çoğu yerine ulaşmaya hazır olduğunu, bazı yerlere de hemen ulaşabileceğine işaret etti.

Mağusa hattındaki sıkıntının da giderileceğini söyleyen Çavuşoğlu, "Su verilmeye hazır durumda. Prosedür tamamlanınca hemen işlemler başlayabilecek. Bugün belediyelerin de görüşlerini alıp dosya tamamlanacak. Toplantıyı belediye başkanlarımızın görüşlerini alıp çalışmaya katabilmek adına yapıyoruz. Son şekil verilecek" dedi.

Kıbrıs Türk Belediyeler Birliği Başkanı, Gönyeli Belediye Başkanı Ahmet Benli de konuşmasında, birlik olarak Türkiye'den temin edilen suyun bir an önce halk ile buluşması için çalıştıklarını, bugün de bu amaçla bir araya geldiklerini ifade etti.

Suyun en temel sorun olduğunu, bu yüzden bu projenin artık ülkeye kazandırılması gerektiğini ifade eden Benli, suyu ülkeye kazandıran ve bugün taleplerini kırmayıp kendileriyle bir araya gelen bakanlığa teşekkür etti.

Benli, su ile ilgili birçok tartışma yapıldığını ancak artık suyun en sağlıklı şekilde işletilerek, halkla buluşturulması gerektiğini, bugün burada son nokta konup halka iletilmesi gerektiğini kaydetti.



Denktaş Ankara’ya gitti



Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Serdar Denktaş, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Genel Kurul toplantısına katılmak üzere dün akşam Ankara’ya gitti.

Denktaş, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin bugün yapılacak 72. genel kurul toplantısına katılacak.



Güney Kıbrıs’ta 7 partili meclis olasılığını gösteren bir anket daha yayımlandı



Güney Kıbrıs’ta 22 Mayıs’ta yapılacak genel seçimden 7 partili Meclis çıkma olasılığını gösteren bir anket daha yayımlandı.

Rum Fileleftheros gazetesi, “Pulse” araştırma şirketinin Mega kanalı hesabına yaptığı ankete göre, DİSİ’nin, yüzde 23,7’lik oy oranıyla sıralamadaki birinciliğini koruduğunu yazdı.

Ankette DİSİ’yi, yüzde 18,3 ile AKEL, yüzde 9,9 ile DİKO, yüzde 4,7 ile Vatandaşlar İttifakı, yüzde 4,5 ile EDEK, yüzde 4 ile Ekologlar, yüzde 4 ile Dayanışma Hareketi, yüzde 2,1 oranında Rum Ulusal Halk Cephesi (ELAM) izledi.

Ankete katılanların yüzde 8,1’i oy kullanmayacağını beyan ederken, yüzde 12,4’ü kime oy vereceği sorusunu yanıtlamadı, yüzde 4,5’i de geçersiz oy/boş oy kullanacağını belirtti.









Enformasyon Dairesi







Facebook





Twitter





Instagram













Dışişleri Bakanlığı











Facebook





Twitter





YouTube





Websitesi













KKTC Dışişleri Bakanlığı

Enformasyon Dairesi



Tel: +90 (392) 228 3365 / 228 3241

Fax: +90 (392) 228 4847

E-Mail: pio_news@kktcenf.org

Adres: Selçuklu Caddesi, Lefkoşa KKTC

via Mersin 10 / TURKEY



Twitter: @trnc_pio

Facebook: TRNC Public Information Office / KKTC Enformasyon Dairesi

Youtube: KKTCDisisleri





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 37
Dün Tekil 1505
Bugün Tekil 1946
Toplam Tekil 4076727
IP 3.133.131.168






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























16 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


T rk milletindenim diyen insanlar her eyden nce ve mutlaka T rk e konu mal d r.
(Mustafa Kemal ATAT RK)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.192 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu