BASIN BÜLTENİ Bozkır: “Kıbrıs sorunu, Suriye krizinden daha çözümlenebilir durumda” - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









BASIN BÜLTENİ Bozkır: “Kıbrıs sorunu, Suriye krizinden daha çözümlenebilir durumda”
Tarih: 06.03.2016 > Kaç kez okundu? 1317

Paylaş


Türkiye Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, Kıbrıs meselesinin yakın zamanda çözüme kavuşmasını ümit ettiklerini belirterek, içinde bulundukları zamanı; “Kıbrıs sorununun çözümlenebileceği en uygun zaman dilimi” olarak nitelendirdi.

ABD temasları kapsamında başkent Washington’daki düşünce kuruluşu German Marshall Fonu’nda, konuşan Türkiye AB Bakanı Bozkır, “Kıbrıs sorunu, Suriye krizinden, Ukrayna veya Filistin probleminden daha çözümlenebilir durumda. Kıbrıs meselesinin bu yıl çözüme kavuşturulduğunu görmeye yönelik gerçek bir şans var” ifadesini kullandı.

Bozkır, sorunun iki bölgeli, iki toplumlu ve siyasi eşitliğe dayalı bir çözüme kavuşturulmasını arzuladıklarını söyledi.



Tusk: “Kıbrıs sorunun çözüme kavuşturulması her iki tarafın da yararına”



Türkiye Başbakanı Ahmet Davutoğlu ile Çankaya Köşkü’nde dün yaptıkları baş başa ve heyetler arası görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan, Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Donald Tusk, Kıbrıs sorunun çözüme kavuşturulmasının her iki tarafın yararına olduğu gibi bölgenin güvenliği ve istikrarı açısından da önemli olduğunu vurguladı.



Rumlar, Türkiye’nin iki başlığının yeniden açılmasını reddetti



Güney Kıbrıs, Almanya’nın, Türkiye’nin iki AB başlığının yeniden açılması şeklindeki önerisini reddetti.

Rum Alithia gazetesi, bunun, Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis tarafından, Rum Devlet Televizyonu RIK’e verdiği röportaj sırasında açıklandığını yazdı.

Habere göre Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis, yaptığı açıklamada, Türkiye’nin iki AB müzakere başlığının açılması şeklindeki önerinin, geçtiğimiz pazartesi günü bir araya geldiği Almanya’nın Avrupa İşlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Michael Roth tarafından yapıldığını belirtti.

Gazete, bazı kaynaklara dayanarak, Almanya’nın Avrupa İşlerinden Sorumlu Bakanı Michael Roth’un, bu öneriyi, bu iki başlığın açılmasını, mülteci kriziyle ilişkilendirerek Almanya’nın talebi niteliğinde, zorunlu olarak ortaya koyduğunu yazdı.

Almanya’nın bu önerisinin, Güney Kıbrıs’ın ve Dışişleri Bakanı Kasulidis’in yoğun tepkisine neden olduğunu yazan gazete, Kasulidis’in, Rum tarafının yapması mümkün olan ödünlerin sınırında olduğunu Alman yetkiliye ilettiğini belirtti.

Habere göre Kasulidis, Türkiye’nin AB müzakere başlıklarının açılmasının gündemde olmadığını Alman yetkiliye belirtti.

Kasulidis ayrıca Alman yetkiliye, var olan zorluklara karşın, Kıbrıs sorununun bu yıl içerisinde çözümlenmesi olasılığının bulunduğuna dair bilgi de verdi.



Denya Camisini kundaklayan kişi hala bulunamadı



Rum polisinin çok yönlü soruşturma yapmasına rağmen, Denya Camisi’ni kundaklayan şahıs hala tespit edilemedi.

Rum Fileleftheros gazetesi, şahsın bulunamadığını, ancak Denya Camisi’nin tamiratının tamamlandığını ve caminin, Denya Muhtarlığı’na teslim edildiğini yazdı.

Gazeteye göre, cami için yapılan resmi açıklamada, Rum İçişleri Bakanı Sokratis Hasikos’un talimatıyla, Lefkoşa Rum Kaymakamlığı’ndan bir ekibin, Rum İçişleri Bakanlığı Teknik Hizmetler gözetiminde, hasarı tümüyle tamir ettiği belirtildi.

Açıklamada ayrıca, tamirat masrafının, Kıbrıs Türk Malları Vasiliği tarafından karşılandığı kaydedildi.



“Türkçenin resmi dil olmasını AB Nisan 2004’te önermiş”



Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in Türkçenin Avrupa dilleri arasına katılması (2016) önerisinin Avrupa Birliği’nin 14 Nisan 2004 tarihli “Birleşik Kıbrıs Cumhuriyeti’nin Avrupa Birliği’ne Katılım Şartlarının Pratikte Uygulanması” başlıklı 9 sayfalık önerisinin 8’inci maddesinde yer aldığı bildirildi.

Rum Simerini gazetesi, AB’nin, Patricia Bugnot tarafından Genel Sekreter/Yüksek Temsilci Javier Solana’ya mektupla ilettiği 9 sayfalık öneri metninin 8’inci maddesini şöyle aktardı:

“Madde 8. Avrupa Birliği’nin resmi dili olarak Türkçe1-Türkçe resmi dil ve Avrupa Birliği organlarının çalışma dili olacak2- Personel ve teknik destekle ilgili gerekli ön şartların yerine getirilmesi halinde Konsey 1’inci paragrafın uygulamaya başlamasına karar verecek. Bu karar öncesindeki dönemde Türkçe dili Avrupa Konseyi’nde ve Konsey toplantılarında kullanılabilecek.”

Türkçeyle ilgili bu hazırlıkların Annan planının referanduma sunulmasından önce yapıldığına dikkat çeken gazete, planın 2004’teki referandumda reddedildiğini hatırlattı ve şu anda aynı konuyu ileri götürerek Annan planını benimseme çizgisini izlemekle suçladığı Anastasiadis’in gerek 2016 tarihli önerisini gerekse konuyla ilgili bütün mektuplarını geri çekmesi gerektiğini savundu.



DP UG Milletvekili Dinçyürek, partisinden istifa etti



Demokrat Parti Ulusal Güçler (DP UG) Milletvekili Hakan Dinçyürek, partisinden istifa etti.

Dinçyürek’in istifasına ilişkin tezkere Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda okundu. Dinçyürek bundan böyle Meclis’te bağımsız milletvekili olarak görev yapacak.

Dinçyürek’in istifasıyla DP UG’nin milletvekili sayısı 7’ye düşerken, Meclisteki milletvekili dağılımı şöyle oldu:

“Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) 21, Ulusal Birlik Partisi (UBP) 18, Demokrat Parti Ulusal Güçler (DP UG) 7, Toplumcu Kurtuluş Partisi (TDP) 3 ve 1 bağımsız.”



Hirdokarbon alanında yeni perspektifler



Güney Kıbrıs’ın “Sözde Münhasır Ekonomik Bölgesi (MEB)” içerisinde yeni doğalgaz yataklarını keşfiyle ilgili yeni perspektiflerin ortaya çıktığı haber verildi.

Rum Politis gazetesi, Rum Enerji Bakanlığı ve birlikte çalıştığı Fransız danışmanların, Güney Kıbrıs’ın sözde “MEB”i içerisinde, Mısır MEB’indeki dev Zohr yatağının keşfine götüren benzer yapıda birçok jeolojik hedef saptadığını yazdı.

Lefkoşa Rum kesimindeki Akdeniz Hidrokarbon Forumu’nda konuşan Rum Enerji Bakanı Yorgos Lakkotripis’in de söylediği üzere bunun yeni doğalgaz yataklarının keşfi anlamına gelmediğini belirten gazete, ancak bunun, yapılacak sondajlarda önemli hidrokarbon keşiflerine ilişkin iyimser perspektifler oluştuğu anlamına geldiğini kaydetti.

Gazete enerji devleri ve diğer önemli şirketlerin, Rum Hükümeti üçüncü tür ruhsat ihalesini ilan etmeden çok önce sözde “MEB” içerisinde araştırma yapma yönünde yoğun ilgiler gösterirken, bu verileri göz önünde bulundurduğunun görüldüğünü de belirtti.

Lakkotripis’in duyurduğu bu yeni unsurların, Rum Hükümeti’nin üçüncü tur ruhsat ihalesine önemli şirketleri (MEB içerisinde hali hazırda faaliyet göster şirketler de dahil) yanıt vermesi yönündeki umutları desteklediğini aktaran gazete, Enerji Bakanlığı’nın mevcut aşamada üçüncü tur ruhsat ihalesiyle ilgili resmi duyuruyu hazırlamakta olduğunu ve bu hazır olur olmaz AB Resmi Gazetesi’nde yayımlanmak üzere Avrupa Komisyonu’na göndereceği bilgisini verdi.

Gazete ardından “Kıbrıs Cumhuriyeti Resmi Gazetesi’nde” ihale şartları ve üretim gelirinin ortak paylaşımıyla ilgili sözleşmenin yayımlanacağını aktardı.

Habere göre forumdaki açıklamasının ardından konuşan Lakkotripis, “Bugün, gerek bizim jeologlarımız, gerekse yabancı danışmanlarımızın (Beicip-Franlab) analizlerinin ardından sunduğumuz en önemli unsur, Zohr’un keşfinin ardından gelişen yeni jeolojik modeldir” dedi.

“Zohr keşfedilene kadar MEB içerisindeki sondajlarda (da) uygulanan tüm jeolojik modeller özellikle Nil’den (delta) gelen ve Leviathan, Tamar ve Afrodit gibi kumluk tabaka şekli yaratan kaynaklara dayanıyordu” diyen Lakkotripis, ancak Zohr’un keşfinin yeni bir perspektif ve boyut kazandırdığını belirterek, (bunun) sözde “MEB”deki 7, 8, 11 ve 12’inci parsellere uzanan Eratosthenis denizaltı dağından dolayı yaratılan karbonatlı kayalara (carbonated rocks) dayandığını anlattı.

“Eratosthenis’in Zohr’un kaynağını mı teşkil ediyor?” sorusuna karşılık ise Lakkotripis, denizaltı dağının bu karbonatlı yapıların oluşmasına yardım ettiğini belirterek, “Zohr’un morfolojisini ve hidrokarbonları oluşturan kaynaklar Eratosthenis’ten kaynaklanıyor” dedi.

Eratosthenis etrafında Zohr ile aynı morfolojiye sahip bir miktar hedef saptadıklarından da söz eden Lakkotripis, bunun yabancı şirketlerin sözde “MEB”e yönelik ilgilerine de yansıdığını belirtti.

Lakkotripis, bir başka soruya karşılık verdiği yanıtta ise üçüncü tur ruhsat ihalesiyle ilgili kararlar almak için ellerine jeolojik bilgilerin olduğunu belirtti.

Haberde Lakkotripis’in sosyal paylaşım sitesi twitter yoluyla yeni verilerin kaydedildiği bir harita paylaştığı da belirtildi.

Rum Alithia gazetesi ise haberinde, bilgilere göre enerji şirketlerinin özellikle Eratosthenis denizaltı dağının bulunduğu ve etrafındaki parsellere ilgi gösterdiğini yazdı.

Ruhsatlandırılmamış olan ve şirketlerin ilgilendiği parsellerin 1, 6, 7, 8 ve 10’uncu parseller olduğunu kaydeden gazete, verilere göre birkaç gün önce duyurulan ihalede odak noktasında bu parsellerin olacağını savundu.

Gazete Rum Hükümetinin şu sebeplerden ötürü üçüncü tur ruhsat ihalesine çıkma kararı aldığını da yazdı.

“1. Hükümetin Fransız danışmanlarının, Kıbrıs MEB’inin enerji ve enerji dinamiğini değerlendirme yönündeki çalışmasını tamamlaması.

2. Başkanın Davos’ta enerji devleriyle temasları ve diğer şirketlerle basına duyurulmayan görüşmeleri.

3. ENI şirketinin Mısır’da Zohr yatağını keşfinin ardından Doğu Akdeniz bölgesine olan ilginin yeniden canlanması.”

Diğer gazeteler Lakkotripis’in açıklamalarını ve konuyla ilgili haberleri şu başlıklarla verdi:

Öte yandan Rum Fileleftheros gazetesi bir başka haberinde Rum Bakanlar Kurulu’nun, önceki gün, Lakotripis’e Bakanlığı’nın 10’uncu parsel, 11’inci parselin yüzde 25’i ve 12’inci parselin yüzde 50’siyle ilgili ikiboyutlu ve üçboyutlu sismografik verilerin satışıyla ilgilenmesine yeşil ışık yaktığını yazdı.

Total şirketinin geçen yıl 10’uncu parselin ruhsatını iade ettiğini hatırlatan gazete, ayrıca Total’in sözleşmedeki maddelerinden dolayı 11’inci parselin yüzde 25’ini, Noble’ın da 12’inci parselin yüzde 50’sini iade ettiğini belirtti.







Enformasyon Dairesi





Facebook





Twitter





Instagram













Dışişleri Bakanlığı









Facebook





Twitter





YouTube





Websitesi













KKTC Dışişleri Bakanlığı

Enformasyon Dairesi



Tel: +90 (392) 228 3365 / 228 3241

Fax: +90 (392) 228 4847

E-Mail: pio_news@kktcenf.org

Adres: Selçuklu Caddesi, Lefkoşa KKTC

via Mersin 10 / TURKEY



Twitter (Türkçe): @KKTC_Disisleri

Twitter (English): @MFATRNC

Facebook (Türkçe): KKTCDisisleri

Facebook (English): TRNCmfa

Youtube: KKTCDisisleri



unsubscribe from this list update subscription preferences













Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 39
Dün Tekil 1927
Bugün Tekil 877
Toplam Tekil 4067011
IP 3.143.218.146






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























10 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


T rk hakanlar ve T rkmen Padi ahlar devlet i lerinde hatunun fikirlerini st n tutar.
(N ZAM L-M LK)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.716 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu