BASIN BÜLTENİ Dışişleri Bakanlığı: “Failler en erken zamanda bulunarak yargıya intikal ettirilmeli” - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









BASIN BÜLTENİ Dışişleri Bakanlığı: “Failler en erken zamanda bulunarak yargıya intikal ettirilmeli”
Tarih: 23.02.2016 > Kaç kez okundu? 1206

Paylaş


Dışişleri Bakanlığı, Güney Kıbrıs’taki Denya Cami’sinin kundaklanmasını kınadı.

Bakanlık, Rum yetkililerinin olayların akabinde soruşturma başlatmasını önemli bir gelişme olarak değerlendirdiklerini belirterek, “Bununla birlikte, geçmiş tecrübelerimizden hareketle, başlatılan soruşturmanın daha önce gerçekleştirilen benzer saldırılarda gözlemlendiği üzere sonuçsuz kalmaması ve bu insanlık suçunun faillerinin en erken zamanda bulunarak yargıya intikal ettirilmesi beklentimizdir” dedi.

Dışişleri Bakanlığı, kundaklamayla ilgili yazılı açıklama yaptı.

Adada kapsamlı bir çözüme ulaşılması amacıyla yürütülen müzakere sürecine paralel olarak ve sürece destek olması amaçlanan “güven artırıcı önlemler” çerçevesinde Kültürel Miras Teknik Komitesi’nin çalışmalarını sürdürmekte olduğu anımsatılan Bakanlık açıklamasında, bu bağlamda, Avrupa Birliği ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı - Gelecek İçin

Ortaklık Programı’nın ortak çalışmasıyla 2014 Aralık ayında aslına uygun restorasyonu bitirilmiş olan Güney Kıbrıs’taki Denya Cami’ne yapılan saldırıyı üzüntüyle öğrenmiş bulundukları kaydedildi.

Dışişleri Bakanlığı açıklamasında şöyle denildi:

“Kıbrıs Türk tarafı olarak 2015 yılı içerisinde, iki toplum arasındaki güvenin güçlendirilmesine ve dini ibadet özgürlüğüne olan saygımızı da göstermek amacıyla, Kuzey’de bulunan 96 kiliseye ayin yapılabilmesi için halihazırda erişim sağlamış bulunmaktayız. Bu bağlamda, söz konusu ayinlerden 20 tanesinin 50 yıl sonra ilk kez yapıldığını vurgulamakta fayda görmekteyiz. Bunun yanı sıra Kültürel Miras Teknik Komitesi tarafımızdan gösterilen iyi niyet çerçevesinde Kıbrıslı Türklere ayrılan AB Fonlarından yararlanarak restorasyon çalışmaları için bugüne kadar 6.7 milyon Avro´luk harcama yapılmıştır. 2016 yılı içerisinde halihazırda devam etmekte olan 4 projeye ek olarak toplamda 12 olması öngörülen projelerin çalışmaları yapılmaktadır. Hal böyle iken 2013 yılının Ocak ayında da saldırıya uğrayan ve halihazırda restore edilmiş olan Denya Cami’nin bir kez daha kundaklanmış olmasını kınıyoruz.

Rum yetkililerinin olayların akabinde soruşturma başlatmasını önemli bir gelişme olarak değerlendirmekteyiz. Bununla birlikte, geçmiş tecrübelerimizden hareketle, başlatılan soruşturmanın daha önce gerçekleştirilen benzer saldırılarda gözlemlendiği üzere sonuçsuz kalmaması ve bu insanlık suçunun faillerinin en erken zamanda bulunarak yargıya intikal ettirilmesi beklentimizdir.”



Akıncı bugün Siber, Kalyoncu ve Şahali ile bir araya geliyor



Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Kıbrıs konusuna çözüm bulmak amacıyla sürdürülen müzakerelere ilişkin bilgilendirme toplantıları gerçekleştiriyor.

Akıncı bugün Meclis Başkanı Sibel Siber, Başbakan Ömer Kalyoncu ve Dışişleri Bakanı’na vekalet eden Tarım, Doğal Kaynaklar ve Gıda Bakanı Erkut Şahali ile bilgilendirme toplantısında bir araya geliyor.

Cumhurbaşkanlığı’nda gerçekleşecek toplantıda, Müzakereci Özdil Nami ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Barış Burcu da yer alacak.

Cumhurbaşkanı Akıncı yarın da, Cumhuriyet Meclisi’nde temsil edilen siyasi partilerin başkan ve temsilcileri ile toplantı gerçekleştirecek.



“Anastasiadis’in Kıbrıs sorunu politikaları desteklenmiyor”



Güney Kıbrıs’ta gerçekleştirilen bir anketin sonucunda katılımcıların büyük bir kısmının Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in Kıbrıs sorunu politikalarını desteklemediği sonucunun çıktığı iddia edildi.

Rum Simerini gazetesi haberinde, Rum “Kıbrıs Üniversitesi Siyasi Bilimler Fakültesi” tarafından 1-3 Şubat tarihleri arasında internet üzerinde yapılan ve 440 kişinin katıldığı ankette Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in Rum Meclisi’nde yaptığı konuşma ve sonrasındaki tepkilerin ölçüldüğünü yazdı.

Gazete, ankete katılanların Anastasiadis’in Kıbrıs politikasına verdikleri desteğin yüzde 14’te olduğunu, yüzde 71’lik kesimin ise Anastasiadis’in Kıbrıs sorunundaki tutumunu “doğru bulmadıklarını” yazdı.

Yüzde 15’lik kesim ise bu soruya “bilmiyorum/yanıtlamıyorum” şeklinde cevap verdi.

Habere göre ankete katılanların yüzde 60’ı Anastasiadis’in “mümkün olan her şeyi yaptığına inanmadığını”, yüzde 26’sı “inandığını” belirtirken “gelecek planın nasıl olacağı” şeklindeki soruya ise katılımcıların yüzde 46’sı “Annan Planı’ndan daha kötü”, yüzde 24’ü “Annan Planıyla benzer” ve yüzde 14’ü “Annan Planı’ndan daha iyi” yanıtını verdi.

Kıbrıs sorununun çözümü müzakerelerine ilişkin ise katılımcıların yüzde 45’i “Kıbrıs sorununda hala gidilmesi gereken yol olduğu”, yüzde 51’i ise “Kıbrıs sorununun çözülmüş olduğu ve şu anda halkın çözümü kabul etmeye hazırlanması aşamasında bulunulduğu” görüşünü ortaya koyduğu ifade edildi.



Rum Hükümeti Denya’daki caminin kundaklanmasını kınadı



Rum Hükümeti’nin, Denya’daki tarihi caminin kundaklanmasını kınayarak, bunu bir suç faaliyeti olarak nitelendirdiği ifade edildi.

Kısa zaman önce restore edilen camide, kimliği bilinmeyen kişi veya kişilerin sebep olduğu kundaklama yüzünden büyük zarar meydana geldiğini yazan Rum Fileleftheros gazetesi, olayın faillerinin caminin çatısına çıkarak çatıdaki kiremitleri yerinden söktüklerini ve caminin içerisine yanıcı madde fırlattıklarını yazdı.

Bunun sonucunda camide yangın çıktığını yazan gazete, ahşap çatının büyük bir kısmının yandığını belirtti.



KKTC Turizmi Hollanda Turizm Fuarında temsil edildi



Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti turizmi, Hollanda’nın Utrecht kentinde düzenlenen “Fiets En Wandelbeurs” turizm fuarında temsil edildi.

Bakanlığın, sektör paydaşları ile birlikte yurt dışı turizm tanıtma ve pazarlama çalışmaları kapsamında katıldığı fuar 20 – 21 Şubat tarihleri arasında yapıldı.

Fuarda, Felemenkçe ve İngilizce genel bilgi broşürleri; Lefkoşa, Girne, Gazimağusa, Güzelyurt, İskele-Karpaz bölgesiyle ilgili broşürler; karayolları haritası; “Kuzey Kıbrıs’ı ziyaret etmek için 50 neden” adlı broşür; bisiklet ve dağ yürüyüşü yolları gibi birçok tanıtıcı broşür dağıtıldı.



Kayıplar konusunda yeni tanıklıkların değerlendirilmesine başlanıyor



Kayıpların gömülü olduğu yerlerle ilgili yeni bilgiye sahip tanıklıkların değerlendirilmesine başlanıyor.

Rum Alithia gazetesi, Kayıp Şahıslar Komitesi’nin, kayıpların akıbetleriyle ilgili bilgiler verilmesi için büyük bir çaba gösterdiğini yazdı. Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in de kayıpların gömülü olduğu yerlerle ilgili bilgilere sahip olanların bunları paylaşması yönünde ortak çağrıda bulunarak, katkıda bulunmaya çalıştığı bildirildi.

Yeni tanıklıkların değerlendirilmesine bugünden itibaren başlanacağını yazan gazete, değerlendirmenin hiç de kolay olmadığını, zira verilen bilgilerin karşılaştırmalarının yapılacağını kaydetti.

Birçok kalıntının bulunduğu mezarlara ilişkin daha iyi bir tanıklığın olmasının zor olduğunu aktaran gazete, olayları yakından yaşayan neslin artık ilerlemiş yaşlarda olduğunu ve konuşmalarının zor olduğunu belirtti.

Bilgi sahibi olup hayatını kaybedenlerin sayısının da çok olduğunu yazan gazete, bunun yanı sıra bilgi sahibi olup, bunu genç nesillere aktaranların olduğunu ancak kesin gömü noktanın bilinmediğini kaydetti.



Mülteciler intihar etme tehdidinde bulundu



Dikelya’daki İngiliz Üsleri’nde bulunan üç siyasi mülteci intihar etme tehdidinde bulundu.

Rum Simerini gazetesi, İngiliz üç mültecinin cumartesi günü üs içerisindeki İtfaiye Teşkilatı kulesine çıkarak intihar etme tehditleri savurduğunu yazdı.

Gazete, olay yerine çağrılan itfaiye ve yetkililerin uzun uğraşları sonucunda mültecilerinden ikisinin kendi istekleriyle aşağı indiğini, geriye kalan bir kişinin de ayağında sorun olduğu için itfaiye yardımıyla indirildiğini kaydetti.





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 33
Dün Tekil 1505
Bugün Tekil 991
Toplam Tekil 4075772
IP 3.129.249.105






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























16 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


T rk milletindenim diyen insanlar her eyden nce ve mutlaka T rk e konu mal d r.
(Mustafa Kemal ATAT RK)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.001 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu