BASIN BÜLTENİ Avrupa Komisyonu Kıbrıs Türk Masası doğrudan Juncker’e bağlandı - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









BASIN BÜLTENİ Avrupa Komisyonu Kıbrıs Türk Masası doğrudan Juncker’e bağlandı
Tarih: 18.02.2016 > Kaç kez okundu? 1317

Paylaş


Avrupa Komisyonu Kıbrıs Türk Masası (Task Force for the Turkish Cypriot Community) doğrudan AB Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker ve Başkan Yardımcısı Valdis Dombrovskis’in sorumluluğu altına alındı.

Avrupa Komisyonu, önceki gün aldığı bir kararla, Kıbrıs Türk Toplumuna yönelik AB Mali Yardım Programı’nın uygulanması ve Kıbrıslı Türklerin Kıbrıs’ın yeniden birleşmesine hazırlanmasına yardımcı olması amacıyla oluşturulan masanın Yapısal Reform Destek Hizmetleri Genel Sekretaryası’na (SRSS) devrettiğini açıkladı.

SRSS’in, “AB Komisyonu’nun Kıbrıs’ın yeniden birleşmesi sürecinin kolaylaştırılması çalışmalarının” koordinasyonunu sağlaması hedefleniyor.

AB Komisyonu açıklamasında, hemen yürürlüğe girecek bu karar, “AB Komisyonu’nun sürece her düzeyde aktif destek vermeye devam etmeye hazır olduğunun göstergesi” olarak değerlendirildi.

Kıbrıs Türk Masası’nın, doğrudan AB Komisyonu başkanına rapor sunmakla yükümlü olan SRSS’a devri, Kıbrıs’ta çözümün, Komisyon’un tamamı için öncelik taşımasının ve başkanın kişisel ilgisinin göstergesi olarak kabul edildi.

Çözüm müzakereleri sürecine verilen desteğin göstergelerinden biri olan bu değişikliğin, yardım programının uygulamasında herhangi bir değişikliğe neden olması beklenmiyor.

Avrupa Komisyonu bünyesinde 2004’te kurulan Kıbrıs Türk Masası, önceleri Genişlemeden Sorumlu Komiserliğe bağlıydı. Masa, 2014 yılında Bölgesel Politikalardan Sorumlu Genel Müdürlüğe devredilmişti.



BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanlığı'nda görev değişikliği



Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Temsilcisi ve BM Barış Gücü (UNFICYP) Misyon Şefi Lisa Buttenheim'ın Kıbrıs'taki görevini tamamladığı ve yerine Elizabeth Spehar'ın atandığı açıklandı.

BM Merkezinde Politika ve Arabuluculuk Bölümü Direktörü olan Elizabeth Spehar'ın görevini Mart ayı ortalarında üstlenmesi bekleniyor.

Buttenheim'ın Barış Koruma Operasyonları Saha Destek Bölümü Başkanı yardımcısı görevine atandığı açıklandı.

Spehar, 2009- 2015 yılları arasında BM Sekretaryasında Avrupa Dairesinde görev yaptı ve 2007 yılında bu yana Avrupa ve Amerika Dairesi Başkanlığını yürütüyordu. (Cihan Haber Ajansı)



Eide, Brüksel’e çağrıldı



Brüksel ve AB üyesi ülkelerin, “çözüm sahnesi” kurmaya çalıştığını buna bağlı olarak Avrupa Parlamentosu Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Elmar Brok’un, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmansı Espen Barth Eide’yi, Kıbrıs sorununa ilişkin özel bir oturum için Brüksel’e çağırdığı belirtildi.

Rum Fileleftheros gazetesinin haberine göre Avrupa Parlamentosu Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Elmar Brok, önceki gün Komite önünde, Türkiye ilerleme raporunun ele alınmasından önce yaptığı konuşmada, Eide ile telefonda görüştüğünü ve Eide’yi, Kıbrıs sorununa ilişkin özel bir oturuma davet ettiğini belirtti.

Brok, Eide’nin daveti kabul ettiğini buna bağlı olarak AP üyelerine, Türkiye’ye yönelik raporu “Kıbrıslılaştırmaktan” kaçınmaları tavsiyesinde bulunurken Kıbrıs sorununa alakalı olarak Eide tarafından ayrıntılı bir şekilde bilgilendirileceklerini ve bunu (Kıbrıs sorununu) görüşeceklerini ifade etti.



KKTC Google mobil harita uygulamasına dahil edildi



İnternet arama motoru Google, mobil harita uygulamasındaki ülkeler arasına KKTC'yi dahil etti.

Google, harita uygulaması Google Maps'te göstermediği KKTC'yi mobil uygulamasına ekledi.

Daha önce sadece Güney Kıbrıs Rum kesimini yer isimlerini gösteren uygulama yeni haliyle adanın kuzeyini "Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti" olarak gösteriyor.

Uygulama sayesinde KKTC’deki Sokak ve yer isimleri de Türkçe olarak görülebiliyor ve yol tarifi alınabiliyor.



Rum Yönetimi doğalgazda üçüncü tur izin için ihaleye çıkma kararı aldı



Rum Yönetimi, sözde “Münhasır Ekonomik Bölgesi”ndeki (MEB) doğalgaz ve petrol arama izinleri için üçüncü tur ihaleye çıkma kararı aldı.

Rum Fileleftheros gazetesi ve diğer gazeteler, Rum Bakanlar Kurulu’nun önceki günkü toplantısında ihale için resmi karar alındığını ve bu kararla, Rum Enerji Bakanı Yorgos Lakkotripis’e, son iki aydır yoğun şekilde hazırlıkları yapılan ihale prosedürlerini ileri götürmesi için yetki verildiğini yazdı.

Gazete, edindiği bilgilere dayanarak, bölgede faaliyet gösteren ENI, TOTAL ve Noble Energy şirketleri dışında, bölgede faaliyet göstermeyen iki uluslararası sondaj şirketinin daha, sözde “MEB” ile ilgili sismografik verileri temin ettiğini ve ilk kez, bölgeye ilgi gösterdiğini belirtti, ancak şirketlerin ismiyle ilgili detay vermedi.

Lakkotripis’in, Rum Hukuk Dairesi’nden, rekabet edilebilirlik çerçevesinde, farklı prosedür modelleriyle ilgili hukuki görüş istediğini kaydeden gazete, edindiği bilgilere dayanarak, üçüncü tur izinlerle ilgili ihalenin, birinci ve ikinci tur izinler için çıkılan ihale gibi olacağını yazdı.



Akıncı, iki toplumlu Mağusa İnisiyatifi’nden bir heyeti kabul etti



Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı iki toplumlu Mağusa İnisiyatifi’nden bir heyeti kabul etti.

Heyette Mağusa İnisiyatifi aktivistleri George Mauroudis, Andreas Matsis, Mertkan Hamit ile Emre Akbil yer aldı.

Kabulde Akıncı’nın Siyasi İşler ve Tarih Özel Danışmanı Meltem Onurkan Samani de hazır bulundu. Görüşmeyle ilgili basına açıklama yapılmadı.





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 31
Dün Tekil 1349
Bugün Tekil 1333
Toplam Tekil 4074609
IP 3.139.70.131






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























15 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


Asil yetimler anadan babadan de il, ilim ve ahlaktan yoksun olanlard r. (HZ. AL )


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.502 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu