BASIN BÜLTENİ Eroğlu: “Garantilerin devamından taviz verilemez” - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









BASIN BÜLTENİ Eroğlu: “Garantilerin devamından taviz verilemez”
Tarih: 17.02.2016 > Kaç kez okundu? 1359

Paylaş


3’üncü Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Türkiye’nin etkin ve fiili garantisinin sulandırılmadan devamının, Rum tarafının niyetleri ve dünyada yaşananlar göz önünde bulundurulduğunda Kıbrıs Türk halkı için vazgeçilmez olduğunu vurguladı. Eroğlu, "garantilerin devamından taviz verilemez" dedi.

Derviş Eroğlu, Cumhurbaşkanı Akıncı’nın “mülkiyette öncelik 1974 öncesi sahibindedir, içinde oturanın durumuna da bakılacak” şeklinde demeç verdiğini, bunun yanlış olduğunu savundu.

Katıldığı bir TV programında Kıbrıs konusu ve hükümet çalışmaları ile ilgili soruları yanıtlayan. 3’üncü Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü’nün garantilerin tabu olmadığını söylemesiyle Cumhuriyetçi Türk Partisi Genel Başkanı’nın garantileri çözümün önünde engel olarak görmediğini açıklamasının Rum tarafını taviz koparma konusunda iştahlandırdığını söyledi ve şöyle konuştu:

“ Anastasiadis’in son açıklamalarında garantiler konusunda ortak bir anlayış olduğundan, Avrupa Birliği üyesi bir ülkenin üye olmayan bir garantörünün olamayacağından bahsetmesi Kıbrıs Türk Halkı’nı endişelendirmektedir.

Garantilerin devam etmeyeceği bir anlaşmaya Kıbrıs Türkü evet dememelidir.”

Eroğlu bir başka zoru üzerine, “Anastasiadis’in henüz Cumhurbaşkanı Akıncı tarafından net bir şekilde yanıtlanmayan açıklamalarından çıkan sonucun Kıbrıs Türk Halkı için mülkiyet konusunda da büyük sıkıntı yaratacak gelişmeler olduğunu gösterdiğini” belirtti.

Eroğlu, kendisinin Cumhurbaşkanı olduğu dönemde mülkiyet konusunda 40 yılı aşkın süredir o malı kullanan ve geliştiren insanların haklarını ön planda tutan bir yaklaşım olduğunu ifade etti ve o önerileri sıraladı.

3’üncü Cumhurbaşkanı Eroğlu, Güney’deki malların Rumlar tarafından bilerek değersizleştirildiğini oysa KKTC’de kalan malların değer kazandığını ifade etti ve bu farkın giderilmesi için de masaya öneri koyduklarını anımsattı.

Eroğlu, “Uzman şehir plancılar vasıtasıyla kentsel dönüşüme ihtiyacı olan alanlar belirlenip, öncelikle kimsenin yaşamadığı boş alanlardan başlanacaktır şeklinde yazılı bir anlaşmamız vardı. Bu güneydeki Türk mallarının değerlendirilmesi için ortaya koyduğumuz ve BM Genel Sekreterinin de raporunda yazılı olarak “yeni ve yaratıcı” bir öneri şeklinde övgüyle söz ettiği önerilerimizin bir kısmını oluşturmaktaydı” dedi.

Derviş Eroğlu bir başka soru üzerine, Anastasiadis’in açıklamalarına göre çözüm sonrasında kurulacak mülkiyet komisyonunun bir malın akıbeti için yeterli olmayacağını, bundan memnun olmayanın önce Kıbrıs’ta mahkemeye gideceğini, onun kararından da memnun olmazsa Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne başvuracağını belirtti.

Eroğlu, Rum lider Anastasiadis’in gayet doğal olarak kendi halkının istediklerini savunmakta olduğunu bunun için işine geldiği gibi konuştuğunu da ifade etti ve Cumhurbaşkanı Akıncı’nın da kendi halkının haklarını koruması gerektiğini, bunun için halka her şeyi açıkça anlatmasının ve tavrını ortaya koymasının şart olduğunu vurguladı.

Anastasiadis’in Kıbrıs Cumhuriyeti’nin devam edeceği yönündeki açıklamasının yanlış olduğunu, Rum liderin 11 Şubat 2014 Eroğlu-Anastasiadis ortak açıklamasına da ters düştüğünü kaydeden Eroğlu, “yeni ortaklık eşit statüde iki kurucu Devlet tarafından meydana getirilecektir. Bu olmazsa büyük zarar görürüz. Rum tarafı hala oyun peşindedir” diye konuştu.

3’üncü Cumhurbaşkanı Eroğlu, Türkiye’den KKTC’ye deniz altından borularla su getirilmesi ve Türkiye –KKTC arasında yaşananlarla ilgili soruları da yanıtladı ve “ hükümetin bu konuda başarılı olduğunun söylenemeyeceğini” savundu.

Eroğlu, “çok uzun yıllar Başbakanlık yaptınız. Siz olsaydınız bu konuda ne yapardınız” sorusuna ise özetle şöyle yanıt verdi:

“Olayı bu noktaya getirmezdim. Hazırlıklar önceden tamamlanır Türkiye ile oturur konuşur, tartışır, kol kırılır yen içinde kalır misali her şeyi geride bırakır anlaşmayı imzalardım. Hükümet bu konuda çok yıprandı. Başbakan yetki veriyor Bakanlar gidip anlaşıyor sonra CTP Parti Meclisi bunu reddediyor veya onaylamıyor. İşi bu şekilde ortaya dökmek, nerdeyse sokağa dökülmesine yol açmak çok yanlış olmuştur. Suyu isteyen biziz çünkü suyumuz kalmadı.

Kullanabildiğimiz suyumuzun durumu bellidir. Ben yıllarca Türkiye’de bütün Başbakanlarla bu konuyu konuştum ve suyun gelmesini istedim. Nasip son beş yılda bu işin gerçekleşmesiymiş.

Peki, şimdi bu su buraya gelmişken bunu kullanmamak olur mu? Belediyelerin durumu ortadadır. Bir şirket kurdular sermayesi yok. Türkiye bu suyun buraya gelmesi, burada artırma tesislerinin kurulması, bütün ülkeye ulaşması için çok harcama yaptı. Şimdi bu suyun evlere ve tarım alanlarına ulaşması lazım. Bizim belediyelerimizin şebekesinde %30-40 kaçak olduğunu biz söylüyoruz. O halde ne yapılmalı? Bu şebekeler de yenilenmeli. Kim yapacak? Kim parayı toplayacak? Bir çözüm mutlaka ivedi olarak bulunmalı. Bizim belediyelerimiz bugüne kadar su paralarını gereği gibi toplayamadı. Artık toplanması ve bunun için doğru bir mekanizma, işletme kurulmalıdır.”

Derviş Eroğlu, Başbakan Kalyoncu’nun iki Bakan’ın Türkiye’den gördükleri muamele ile ilgili söyledikleri hakkındaki bir başka soru üzerine ise “kendisi döneminde böyle olaylar yaşanmadığını, Bakanlar Türkiye’ye gitmeden önce kimlerle hangi koşullarda görüşeceklerinin belirlenmesinin ve Başbakan’ın bakanlarını ona göre Türkiye’ye göndermesinin önceden düşünülmesi gerektiğini” söyledi.

Eroğlu, “iki Bakan’ın burada kendi Başbakanları ve partileri tarafından içine düşürüldükleri durumun doğru olmadığını, o Bakanlar ve Başbakan için aşağılayıcı olduğunu” söyledi ve bir an önce bu sorunun çözülmesinin şart olduğunu vurguladı.

3’üncü Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu kendisinin yıllarca Türkiye ile ilişkileri sıcak tutmaya ve geliştirmeye çalıştığını, Kıbrıs Türkü için doğru yolun bu olduğunu da ifade etti ve şöyle konuştu:

“Türkiye de de burada da hükümetler gelip geçer. Önemli olan insanlardır. Bizim en büyük desteğimiz Türkiye kamuoyunun bize gösterdiği ilgi, sevgi ve destektir. Şimdi bu konuda endişelerim var. Giderek Türkiye kamuoyunun desteğini kaybediyoruz.”

Eroğlu, CTP Genel Başkanı Talat’ın su konusunda referanduma gidilebileceğini söylemesiyle ilgili bir soru üzerime ise bunun doğru olmayacağını, hükümetin ve Meclis’in konuyu halletmesi gerektiğini kaydetti.

Derviş Eroğlu, “birleri sanki Türkiye ile aramızdaki ilişkilerin, iplerin kopmasını istiyor gibi... Bu beni gelecek açısından endişelendiriyor” diye konuştu.



Akıncı, Bambasova’yı kabul etti



Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı Çek Cumhuriyeti’nin Lefkoşa Büyükelçisi Helena Bambasova’yı kabul etti.

Kabulde Siyasi İşler ve Tarih Özel Danışmanı Meltem Onurkan Samani ile Cumhurbaşkanlığı Dış İlişkiler Koordinatörü Deniz Birinci de hazır bulundu. Görüşmeden sonra herhangi bir açıklama yapılmadı.



“İlgili tarafların etkin desteği istendi”



AP Türkiye Raportörü Kati Piri, Brüksel'de düzenlediği basın toplantısı ile Türkiye İlerleme Raporu taslağını açıkladı. Avrupa Parlamentosu'nun (AP) Türkiye İlerleme Raporu taslağında, Kıbrıs görüşmelerine dair olarak, hem Türk hem de Rum taraflarının yapıcı tutumları övülerek, Türkiye ve ilgili taraflardan müzakere sürecini etkin bir şekilde desteklemesi istendi.



Harmancı, Tomova ile görüştü



Lefkoşa Türk Belediyesi (LTB) Başkanı Mehmet Harmancı, Slovakya’nın Lefkoşa Büyükelçisi Oksana Tomova ile görüştü.

Görüşmede Lefkoşa Türk Belediyesi’nin Lefkoşa Rum Belediyesi ile birlikte yaptığı ortak çalışmaların yanı sıra LTB’nin plan, projeleri ile Kıbrıs sorunu konuşuldu.

Slovakya’nın Lefkoşa Büyükelçisi Oksana Tomova ziyarette yaptığı konuşmada, Slovakya Büyükelçiliği’nin uzun yıllardan beridir iki toplumun yakınlaşmasını sağlamak adına görüşmeler gerçekleştirdiğini söyledi.

Türk ve Rum belediyelerinin yanı sıra sivil toplum örgütleri ile adanın kuzey ve güneyindeki siyasi partiler ile de düzenli olarak toplantılar gerçekleştirdiklerine vurgu yapan Tomova, toplantılarla ilgili Başkan Harmancı’ya bilgi verdi. Tomova, söz konusu toplantıların iki toplum arasındaki ilişkilerin gelişmesine katkı yaptığını da belirtti.

LTB Başkanı Mehmet Harmancı’nın çalışmalarını takdir ettiğini kaydeden Tomova, Harmancı’yı tebrik etti. Tomova, Harmancı’nın özellikle iki toplumlu etkinliklerin gerçekleşmesine katkı sağlayan pozitif bir kişiliğe sahip olduğunu söyledi.

Slovakya’nın 1 Temmuz 2016 itibarı ile Avrupa Birliği Dönem Başkanı olacağını belirten Tomova, bu kapsamda LTB ile işbirliği içinde bir etkinlik düzenlemek istediklerini de sözlerine ekledi.

LTB Başkanı Mehmet Harmancı da yaptığı konuşmada, Slovakya’nın Lefkoşa Büyükelçiliği’nin uzun yıllardan beridir iki toplumun yakınlaşmasını katkı sağlamak adına gerçekleştirdiği görüşmelerin barış sürecine olumlu katkı sağladığını belirterek, Tomova’ya teşekkür etti.

Harmancı görüşmede, LTB ile Lefkoşa Rum Belediyesi’nin birlikte yaptığı ortak çalışmaların yanı sıra LTB’nin plan ve projeleri ile ilgili olarak Tomova’ya bilgi verdi. Harmancı, Slovakya Büyükelçiliği ile her türlü işbirliğine hazır olduğunu da kaydetti.



Eski BM Genel Sekreteri Gali hayatını kaybetti



Birleşmiş Milletlerin 6. Genel Sekreteri Mısırlı diplomat Butros Butros-Gali (93) hayatını kaybetti.

BM Güvenlik Konseyi Başkanı Venezuela'nın BM Daimi Temsilcisi Rafael Dario Ramirez Carreno, 1992-1996 yılları arasında tek dönem BM Genel Sekreterliği yapan Gali'nin yaşamını yitirdiğini açıkladı.

Konsey'in dünkü toplantısının başında Gali için saygı duruşu yapıldı. Eski Genel Sekreter'in nerede ve nasıl hayatını kaybettiğine ilişkin açıklama yapılmadı.

Gali bu görevi üstlenen ilk Afrikalı diplomat olmuştu. Hristiyan olan Gali, ikinci dönem için ABD'nin veto etmesi üzerine BM Güvenlik Konseyi tarafından aday gösterilememiş yerine Ganalı diplomat Kofi Annan, Genel Sekreter seçilmişti.



Maronitlerin Başpiskoposu Sueif, Anastasiadis’le görüştü



Rum Fileleftheros gazetesinin haberine göre, Kıbrıs’taki Maronitlerin Başpiskoposu Yosif Sueif’in önceki gün Rum Başkanlık Sarayı’nda Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’le bir araya geldi. Sueif, görüşme sonrasında yaptığı açıklamada ise, Maronit toplumu ve kilisesi ile Kıbrıs sorununa ilişkin konuları görüştüklerini söyledi.

Habere göre Sueif açıklamasında, görüşmede Maronit köylerinin “Kıbrıs sorununun olası çözümü durumunda iade edilmesi” konusunu da görüştüklerini belirterek “bir azınlığın, köyleriyle, kilisesiyle ve ata topraklarıyla bağlantılı olmasının önemine” dikkat çekti.

Sueif’in ayrıca, “gelecek nesiller için istikrarlı bir gelecek adına tüm Kıbrıs halkı arasında güvenin mevcut olmasının önemine de vurgu yaptığı” belirtildi.



Güney Kıbrıs-Yunanistan-Lübnan arasında işbirliği



Güney Kıbrıs, Yunanistan ve Lübnan arasında üçlü işbirliği yapılmasına yönelik ilk resmi görüşme önceki gün gerçekleştirildi.

Rum Fileleftheros gazetesi Brüksel’de bir araya gelen Güney Kıbrıs Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis, Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kocas ve Lübnan Dışişleri Bakanı Gebran Bassil’in enerji, güvenlik, turizm ve ticaret olmak üzere dört alanda işbirliğinin temellerini attığını yazdı.

Habere göre, Yunanistan Dışişleri Bakanı Kocas yaptığı açıklamada, Lübnan, Mısır, Ürdün, Yunanistan ve Güney Kıbrıs arasında yaz aylarından sonra Doğu Akdeniz’deki güvenlik ve barış konularıyla ilgili bir konferans düzenlenmesi konusunda Lübnan’la anlaşmaya vardıklarını belirtti.

Rum Politis gazetesine konuşan Rum Dışişleri Bakanı Kasulidis ise, Kocas ile görüşmelerinde, bölgedeki gerek Avrupa Birliği, gerekse Arap Birliği üyesi ülkelerin uzlaşı içerisinde hareketinin eksikliğini de konuştuklarını belirtti.

Kasulidis, İsrail dışındaki diğer bölge ülkelerine yönelik gayri resmi girişimlerde bulunmanın iyi olacağı yönündeki düşüncesini dile getirdi.

Gazeteler konuyla ilgili haberlerinde Güney Kıbrıs ile Yunanistan’ın; Mısır, İsrail ve Ürdün’ün ardından Lübnan’la da üçlü işbirliğine doğru gittiğine vurgu yaptı.



Uluslararası Kuzey Kıbrıs bisiklet turu



Kuzey Kıbrıs Bisiklet Federasyonu’nun projesi olarak, KKTC Başbakanlık Spor Dairesi’nin katkılarıyla 19-21 Şubat tarihleri arasında 3 etap halinde düzenlenecek olan 1. Uluslararası Kuzey Kıbrıs Bisiklet Turu’na 6 ülkeden toplam 11 elit erkek bisiklet takımı katılıyor.

11 takım 19 Şubat’ta gerçekleşecek 1. Etap’ta 160 kilometrelik Lefkoşa-Güzelyurt-Çamlıbel-Sadrazamköy-Lefkoşa parkurunda yarışacak.

“Sürdükçe keşfet” sloganı ile gerçekleştirilecek olan bisiklet turu süresince tüm etaplarda hem havadan, hem de karadan çekimler yapılacak.

Bisiklet turizminin canlandırılması ve yabancı takımlara ülkenin tanıtımının yapılması açısından KKTC turizmine büyük katkı sağlayacağı belirtilen 1. Uluslararası Kuzey Kıbrıs Bisiklet Turu sayesinde, sağlıklı yaşamın ve bisiklet kullanımının daha çok teşvik edilmesi ve bisiklet yollarının artırılmasına yönelik de önemli kazanımlar elde edileceği ifade edildi.





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 44
Dün Tekil 1787
Bugün Tekil 1343
Toplam Tekil 4069264
IP 18.119.131.72






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























11 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


Sevgim - Millete!
Vurgunlu um - Azadl a ve adalete!
itaatim - Hocalar ma!
Borcum - Dostlar ma ve meslekta lar ma!
Nefretim - Yalanc lara ve iki y zl lere!

(Eb lfez EL BEY)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.311 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu