BASIN BÜLTENİ Müzakereciler Brüksel’de Kıbrıs Türk tarafını AB mevzuatına hazırlama konularını görüşecek - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









BASIN BÜLTENİ Müzakereciler Brüksel’de Kıbrıs Türk tarafını AB mevzuatına hazırlama konularını görüşecek
Tarih: 04.02.2016 > Kaç kez okundu? 1310

Paylaş


Kıbrıs Türk Müzakereci Özdil Nami ile Kıbrıs Rum Yönetimi Müzakerecisi Andreas Mavroyannis, Kıbrıs Türk tarafını Avrupa Birliği müktesebatına hazırlama çalışmaları çerçevesinde teknik görüşmeler için bugün Brüksel’e günübirlik ziyaret gerçekleştirecek.

Nami ve Mavroyannis’in Brüksel temasları, Kıbrıs Türk tarafını Avrupa Birliği müktesebatına hazırlamak için kurulan ad-hoc komitenin çalışmalarını ileriye götürme amacı taşıyor.

Nami ile Mavroyannis’in Avrupa Komisyonu temsilcileri ile görüşmelerinde Birleşmiş Milletler temsilcileri de yer alacak.



Anastasiadis: “Amacım hayır diyenleri memnun etmek”



Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, katıldığı bir televizyon programında, Kıbrıs sorunundaki süreçten ayrıntılı bir şekilde bahsetti.

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, çözüm konusunda sarf edilen çabalarda, amacının, Annan Planı’nı kabul edenlerin değil, buna “hayır” diyenlerin memnun edilmesi olduğunu ifade etti.

Anastasiadis, programda gündemde olan belge sızdırılması olayına da değinerek bundan duyduğu rahatsızlığı dile getirdi.



İngiltere ile askeri işbirliği programı



Güney Kıbrıs ile İngiltere arasında askeri işbirliği programı imzalandığı haber verildi.

Rum Fileleftheros gazetesi Güney Kıbrıs-İngiltere ikili askeri işbirliği programın, Londra’yı ziyaret eden Rum Savunma Bakanı Hristoforos Fokaidis’in, İngiltere Savunma Bakanı Michael Fallon ile yaptığı görüşme sırasında imzalandığını yazdı.

2016 yılıyla ilgili programda, gerek operasyonel, gerekse Güney Kıbrıs ve Birleşik Krallık’ta eğitim düzeyinde askeri işbirliklerinin yer aldığını aktaran gazete, seminerler verilmesi ve İngiliz Kraliyet Savunma Koleji’nde Rum subayların eğitimlerinin de öngörüldüğünü kaydetti.

Gazete Rum Haber Ajansı’nın (KİPE) diplomatik kaynaklara atıfta bulunarak verdiği bilgilere göre, Fokaidis ile Fallon’un bir saatten fazla süren görüşmede, güneydoğu Akdeniz’deki gelişmeler, deniz ve enerji güvenliği konusunda işbirliği ve terör ve asimetrik tehditlerin göğüslenmesinde işbirliği, göç ve mülteci krizi yönetimi gibi ikili ve ortak ilgi alanlarına giren konuları ele aldıklarını aktardı.

Gazete Fokaidis’in, İngiliz mevkidaşına Kıbrıs sorunundaki gelişmelerle ilgili bilgiler verdiğini de belirtti.

Habere göre Fallon da Güney Kıbrıs’ın terör tehdidinin göğüslenmesinde yaptığı katkılar ve Ekim ayında Ağrotur Üssü’ne çıkan onlarca mülteciyle ilgili konundaki işbirliğinden ötürü teşekkürlerini sundu.

Kıbrıs’ın yeniden birleşmesine yönelik müzakerelerin en kısa sürede, hatta 2016 yılında başarılı bir şekilde tamamlanması dileğinde de bulunan Fallon, böyle bir gelişmenin, uluslararası toplumla daha fazla işbirliği ve bölgeyle ilgili perspektifi güçlendireceğini vurguladı.

Haberde Fokaidis’in resmi ziyaret programının pazartesi günü İngiltere Silahlı Kuvvetler Bakanı Penny Mordaunt’un düzenlediği çalışma yemeğiyle başladığı ve burada Güney Kıbrıs ile İngiltere arasındaki askeri işbirliği ve bölgedeki durumla ilgili gelişmelerin ele alındığı aktarıldı.

Gazeteye göre Rum bir Savunma Bakanı ilk kez İngiltere’ye resmi bir ziyarette bulunuyor.



Belge sızdırılmasına ilişkin tartışmalar devam ediyor



Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in Davos’ta BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon, ardından ise Ulusal Konsey’e sunduğu belgenin basına sızdırılmasına ilişkin tartışmaların ve açıklamaların devam ettiği belirtildi.

Başta Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodulidis ve siyasi partiler konu hakkında açıklama yaptı.

Rum Alithia gazetesi ve diğer gazetelere göre, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, çözüme karşı olanlara yardımcı olmasının ve süreci yıkmasının söz konusu olmadığını ifade etti.

Güney Kıbrıs televizyonu Sigma’ya açıklamalarda bulunan Anastasiadis, bu açıklamasıyla, müzakere sürecini tehlikeye atacak faaliyetlerde bulunmayacağı imasında bulundu.

Rum Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodoludis, DİKO ve Çevreciler Hareketi’nin iddiaları nedeniyle, Anastasiadis’in belgesini yayımlayan SigmaLive ve PhileNews yetkililerini, belgeyi kimlerin sızdırdığını değil ama, Ulusal Konsey üyelerine verilen belgenin Hükümet veya Rum Başkanlığı tarafından sızdırılıp sızdırılmadığı sorusunu yanıtlamaya çağırdı.

Hristodulidis, belgelerin sızdırılmasının, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in güvenirliliğini ve Kıbrıs Rum tarafının pazarlık gücünü yaraladığını yineledi.

Söz konusu belgenin sızdırılmasının, Anastasiadis’i düşündürdüğünü; ileriki günlerde Ulusal Konsey’in genel olarak nasıl işlev göstereceği ve belgeler konusunda karar vereceğini ifade eden Hristodulidis, Anastasiadis’in Meclis’te temsilcisi bulunan siyasi parti başkanlarıyla baş başa görüşmeler gerçekleştirmeye yöneldiğini ancak buna yönelik somut bir karar alınmadığını belirtti.

Hristodulidis, Ulusal Konsey toplantısı çerçevesinde iyi bir görüşme yapıldığını ve Kıbrıs sorununun başlıklarının tematik olarak ele alınması yönünde çok önemli kararlar aldıklarını düşündüklerini ifade etti.

Hristodulidis, partilerin, konuların tematik şekilde ele alınmasından önce görüşülecek olan her başlığa ilişkin belge teslim alacağını da belirtti.

Rum Alithia gazetesi, DİKO’nun, söz konusu belgenin Rum Başkanlığı tarafından sızdırıldığına ilişkin düşüncelerini dile getirmesinin ardından EDEK ile Rum Çevreciler Hareketi’nin de, bu görüşe destek veren beyanatlarda bulunduğunu yazdı.

Habere göre DİKO, konu hakkında yaptığı açıklamada, belge sızdırılmasına ilişkin olarak açıkça Rum Başkanlığı’nı suçlarken, bunun, en kötüsünden Bizantin’izmi andıran kötü bir oyun olduğunu belirtti.

DİKO, kendileri tarafından yapılan baskının ardından Anastasiadis’in, partileri belgelerle bilgilendirmeye mecbur kaldığından itibaren, Anastasiadis’in niyetleri konusunda kuşkulara sahip olduklarını, maalesef bunların teyit edildiğini ifade etti.

EDEK Başkanı Marinos Sizopulos, belgelerin sızdırılması konusunda kuşkuları hükümetin üzerinde tutarak, belgenin EDEK tarafından değil hükümet tarafından sızdırıldığını belirtti.

Rum Vatandaşlar İttifakı Başkanı Yorgos Lillikas, olayı kınayarak, bunun, Kıbrıs sorununa ilişkin tematik görüşmelerin yapılması kararıyla ilişkili olduğunu söyledi.

Lillikas, belgeyi sızdıran kişinin bu görüşmelerin yapılmasını istemediğini savundu.

EVRO.KO Başkanı Dimitris Şilluris, bazı kişilerin, Ulusal Konsey’in değil sızdırılan belgenin tartışılmasını istediğini ifade etti.

Rum Çevreciler ve Ekologlar Hareketi Başkanı Yorgos Perdikis, söz konusu sızdırmanın, Ulusal Konsey’in, siyasi parti başkanlarına belge verilmesi kararını alaşağı etme amacını taşıdığını belirtti.

DİSİ Başkanı Averof Neofitu ise açıklamasında, DİKO’nun görüşleri nedeniyle “Ulusal Konsey düzeyinde belgeleri sızdıranların hükümet edenlerin olduğunu kabul edersem, geçmiş dönemlerdeki hükümetlerde, belge sızdırıldığı zaman, bu sızdırmaları hükümetin yaptığını mı kabul etmeliyim” şeklinde bir soru yöneltti.

Neofitu açıklamasında ayrıca, Türkiye’deki Milli Güvenlik Kurulu toplantılarının ardından ne belge sızdırıldığı ne de açıklama yapıldığı örneğini verdi.

AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu, Goebbels’in “büyük bir yalanı sürekli tekrar edersen halk eninde sonunda o yalana inanır” şeklindeki sözlerine atıfta bulunarak, DİKO’daki durumların bu şekilde geliştiğini belirtti.

Kiprianu, belgenin sızdırılmasıyla bazı kişilerin müzakere sürecini zora sokmak istediğini ifade etti.

Rum Fileleftheros gazetesi yukarıdaki başlıkla verdiği haberinde, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in Davos’ta, BM Genel Sekreteri Ban’a sunduğu belge içerisinden, iki unsurun ön plana çıkmasının mümkün olduğunu yazdı.

Gazete bunlardan bir tanesinin, belirsizlikler ve sonuca varılması için zamana gereksinim olduğu, diğerinin ise çözümün ilk gününden itibaren yapılması gerekenlerle (kapalı Maraş bölgesinin, iskana açık olmayan yerlerin iadesi) alakalı olduğunu belirtti.

Gazete aynı haberinin içerisinde Kıbrıslı Türk müzakereci Özdil Nami ile Rum müzakereci Andreas Mavroyannis’in, geçtiğimiz Pazartesi günü görüşme gerçekleştirdiklerini, iki müzakerecinin ayrıca bugün yine bir araya geleceğini yazdı.

Gazete bilgilere atıfta bulunarak, iki müzakerecinin, Pazartesi günü, daha çok mülkiyet konusunu ele aldığını, bugün ise gelecek Pazartesi günü yapılacak olan liderler görüşmesini hazırlayacaklarını belirtti.



Rum Tapu Dairesi çalışanlarının Taşınmaz Mal Komisyonu’na yönelik başvuruların hazırlanmasına müdahil olduğu iddia ediliyor



Rum İçişleri Bakanı Sokratis Hasikos’un, KKTC’deki Taşınmaz Mal Komisyonu’na yönelik başvurularla ilgili müracaatların hazırlanmasına müdahil olduklarından söz edilen bazı Rum Tapu Dairesi çalışanları aleyhindeki araştırmanın neticesini, uzman görüşü almak için, Rum Başsavcısına gönderdiği haber verildi.

Rum Ekologlar ve Çevreciler Hareketi Başkanı Yorgos Perdikis’in konuyla ilgili suçlamaların araştırılmasını istediğini anımsatan Fileleftheros gazetesi, Hasikos’un Perdikis’i bilgilendirdiğini ve Rum Başsavcısının, bu hususta cezai veya disiplin suçu ortaya çıkıp çıkmadığına ve eğer böyleyse, konuya müdahil olan devlet memurları aleyhinde hangi suçlamalar getirileceğine hüküm vereceğini söylediğini iletti.

Gazete “Tapuda Yalan Yere Yemin Verenleri Buldular” başlığıyla iç sayfadan geniş yer verdiği haberinde ise, Rum İçişleri Bakanı Hasikos’un, bazı Tapu Dairesi çalışanları aleyhinde idari soruşturma başlatmasının sebebinin, 2013 yılının Mart ve Mayıs ayları arasında, Tapu Dairesi eski çalışanlarından biri tarafından kendisine gönderilen üç mektup olduğunu kaydetti.

Gazete, bahse konu dönemde, bu mektupların içeriğine yer verdiğini de anımsattı.



4 Bakan su konusunda görüşmeler için pazartesi Ankara’ya gidecek



Kabineden 4 bakan, su konusunda görüşmelerde bulunmak amacıyla pazartesi günü Ankara’ya gidecek.

Türkiye’den gelen suyun yönetimi konusunda KKTC’nin yazılı önerisinin uygun bulunmasıyla Türkiye tarafından yapılan davet üzerine Maliye Bakanı Birikim Özgür, Tarım Doğal Kaynaklar ve Gıda Bakanı Erkut Şahali, Ekonomi Sanayi ve Ticaret Bakanı Sunat Atun ile Bayındırlık Çevre ve Kültür Bakanı Kutlu Evren 2 gün Ankara’da temaslarda bulunacak.

Ekonomik programla ilgili görüşmelerin ise iki ülke arasında daha sonra yapılacağı belirtildi.



DPÖ, ocak ayı enflasyonunun yüzde 0.47 olduğunu açıkladı



Devlet Planlama Örgütü (DPÖ), ocak ayı enflasyonunun yüzde 0.47 olduğunu açıkladı.

DPÖ açıklamasına göre, bir önceki aya göre endeks kapsamındaki 226 maddenin ortalama fiyatlarında artış, 101 maddenin ortalama fiyatlarında ise düşüş gerçekleşti.

En yüksek fiyat artışı gösteren ilk üç mal yüzde 58,8’le salatalık, yüzde 49.74’le çarliston biber ve yüzde 49.66 ile maydanoz olurken; fiyat düşüşü gösteren ilk üç mal yüzde 60’la TC Milli Piyango Bileti, yüzde 50’yle KKTC Devlet Piyango Bileti ve yüzde 26.67 ile uçak ücreti (Ercan-Antalya) oldu.



“Uluslararası Akdeniz’de Çevresel Güvenlik Konferansı” düzenleniyor



Doğu Akdeniz Üniversitesi İşletme ve Ekonomi Fakültesi İşletme Bölümü ev sahipliğinde, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Kent, Çevre ve Yerel Yönetim Politikaları Anabilim Dalı’nın bilimsel katkısıyla düzenlenen “Uluslararası Akdeniz’de Çevresel Güvenlik Konferansı” dün başladı.

İki gün sürecek konferansta KKTC, Türkiye ve Türk cumhuriyetlerinden akademisyen, bilim insanı ve politikacılar yer alıyor.

Konferansta, Akdeniz havzasının kıyı alanlarını ve deniz ortamını olumsuz yönde etkileyen, demografik, ekonomik, politik, sosyal, kültürel, ekolojik ve iklime ilişkin olgular tartışılıyor.



Kumarcılar Hanı şubat sonu tamamlanacak



Uzun süreden beri restorasyon çalışmaları devam eden Kumarcılar Hanı’nın şubat sonunda açılacağı, Han içindeki dükkanların da mart başında açılacak ihaleyle kiralanacağı bildirildi.

Restore çalışmalarını dün yerinde inceleyen Bakan Faiz Sucuoğlu, buradaki çalışmaların hemen hemen tamamlandığını söyledi.

Sucuoğlu, Han’ın 12 yıllık kullanımının Turizm Bakanlığı’nın kontrolünde olacağını ifade etti.

Bakan, üçüncü etap restorasyon işlerinin Aralık 2015 tarihinde başladığını ve yaklaşık 2.5 ay gibi kısa bir süre içerisinde tamamlandığını da sözlerine ekledi.



Sanayi Odası Berlin’de fuara katılıyor



Almanya’nın Başkenti Berlin’de düzenlenen Fruit Logistica Yaş Sebze ve Meyve Fuarı’na, Kıbrıs Türk Sanayi Odası’nın organizasyonuyla KKTC’de katılıyor. Fuarda 4 firma yer alıyor.

Fuarın açılışına Ekonomi Sanayi ve Ticaret Bakanı Sunat Atun’un da katıldığı belirtildi.

Alnar Narcılık Ltd, Akdeniz Narenciye İhracatçı Birliği, Ekosis ithalat ihracat ltd şti ve Sadik Kılıç Agriculture and Trading Ltd isimli firmalar 50 metrekarelik Kuzey Kıbrıs standında tanıtım yapıyor.

Dün başlayan 3 günlük fuarda katılımcılar, yeni iş bağlantıları oluşturmanın yanı sıra mevcut müşterileriyle ilişkilerini geliştirme fırsatı da buluyorlar. Bu yıl Mısır’ın partner ülke olduğu fuara, 2 bin 700 katılımcı stant açarak katıldı. Fuarı 120 farklı ülkeden 65 bin profesyonel is insaninin ziyaret etmesi bekleniyor.



Sağlık Bakanlığı: “Ülkemizde Aedes cinsi sivrisinek yok”



Sağlık Bakanlığı, Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) alarm verdiği Zika virüsünün bugüne kadar adada görülmediğini, virüse neden olan sivrisinek türünün de adada olmadığını bildirdi.

Sağlık Bakanlığı’nın yazılı açıklamasında, ‘Aedes’ cinsi sivrisinekle bulaşan Zika virüsünün, bugüne kadar ne Kuzey ne de Güney Kıbrıs’ta görüldüğü belirtilerek, ülkede yıllardır larvasit yöntemi ile yapılmakta olan sıtma mücadelesinin tüm sivrisinek türlerinde etkili olduğu vurgulandı.

DSÖ’nün bu hastalıkla ilgili önerdiği mücadele yönteminin ülkede aynen uygulanmakta olduğu bildirilen açıklamada, risk altındaki ülkelere seyahat edecek olan kişilerin sivrisineklere karşı korunma önlemleri almaları ve hamilelerin de zorunlu olmadıkça bu ülkelere seyahat etmemeleri önerisinde bulunuldu.



Güney Kıbrıs’ta düzenlenecek Avrupa Gençler Karate Şampiyonası'nda Türkiye'yi 9 sporcu temsil edecek



Avrupa Ümit, Genç ve 21 Yaş Altı Karate Şampiyonası Güney Kıbrıs’ta yapılacak.

Limasol’da 5-7 Şubat tarihlerinde düzenlenecek şampiyonada Türkiye’yi 2’si kadın 9 sporcu temsil edecek.

Organizasyonda, 48 ülkeden 943 sporcu mücadele edecek.





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 42
Dün Tekil 1927
Bugün Tekil 1731
Toplam Tekil 4067865
IP 18.221.165.246






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























10 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


T rk hakanlar ve T rkmen Padi ahlar devlet i lerinde hatunun fikirlerini st n tutar.
(N ZAM L-M LK)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 8.106 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu