Hollanda Türk Federasyon’un aylık etkinlik ve haber bülteni - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









Hollanda Türk Federasyon’un aylık etkinlik ve haber bülteni
Tarih: 29.01.2016 > Kaç kez okundu? 2071

Paylaş




www.turkfederasyon.nl - info@turkfederasyon.nl

Hollanda Türk Federasyon Zaandam şehrinde Türkiye’den sanatçıların katılımı ile Kültür Şöleni düzenledi. Yoğun ilgi gören Şölende Zaandam Türk Kültür Ocağı’nın da teşkilatlanma çalışmaları hakkında bilgi verildi. Osman Öztunç, Yudum ve Hollanda Türk Federasyon sanatçıları Gökhan Tekin ve Ali Karagöz’ün sahne aldığı akşama, Hollanda Türk Federasyon genel başkanı Murat Gedik ve icra kurulu üyeleri, teşkilat başkanları ve yöneticileri, Avrupa Türk Konfederasyon yöneticisi Güven İşçi, Hollanda Nogay Vakfı başkanı Orhan Demirci, farklı sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve çok sayıda ülkücü katıldı.

Sahneyi ilk olarak Ali Karagöz ve Gökhan Tekin aldılar. Şarkılarıyla salonu coşturan Gökhan Tekin’in ardından sözü Hollanda Türk Federasyon genel başkanı Murat Gedik aldı. Katılanlara selam verdikten sonra önemli mesajlar veren Gedik Zaandam Türk Kültür Ocağı’nın da teşkilatlanma çalışmalarına başladığını duyurdu. Türk kimliğine değinen Gedik, Hollanda Türk Federasyon’un gayesinin Hollanda’da Türk’ün yaşadığı her bölgeye ulaşmak ve teşkilatlanmak olduğunu belirtti. Teşkilatlanma ile hedeflerinin Hollanda Türk toplumuna hizmet etmek olduğunu söyleyen Gedik, “Hollanda’da yeni ocakların, teşkilatların açılması için çok yoğun talep olduğunu görüyoruz. Genel merkezimize bu yönde çok talep geliyor. Biz Federasyon olarak bu talepleri dikkate alarak çalışmaları başlattık. Bizim için önemli olan kurulacak olan teşkilatların istikrarlı, kalıcı ve günümüz şartlarına uygun olmasıdır, bunun için bölgeyi iyi araştırarak adımlarımızı dikkatli atıyoruz. Yakın zamanda Federasyon bünyemize yeni oba teşkilatları eklenecektir.” dedi.

Genel başkan Murat Gedik’ten sonra sahneyi şarkıcı Yudum aldı. Türküleri ile salonu coşturan Yudum, katılımcıların aralarında gezerek hatıra kareleri çektirdi. Yudum’un sahnesinden sonra Hollanda Türk Federasyon’un 2015’deki Kurban kampanyası, Fitre ve Zekat kampanyası ile Doğu Türkistan ve Suriye Türkmenleri için yardım kampanyalarında başarılı çalışmalar yapan teşkilatlara teşekkür plaketleri verildi. Plaketlerin takdiminden sonra Osman Öztunç sevilen müzikleri ile katılımcılarla buluştu. Seyircilerin büyük coşku ile türkülerine eşlik ettiği Osman Öztunç’un sahnesinden sonra Kültür Şöleni son buldu.

Ocak 2016

Sayı: 37

Federasyon Bülteni

Bu sayıda

Kültür Şöleni Zaandam Hollanda Türk Federasyon'dan Zaandam’a yetki görevi

Arif Nihat Asya

Vedat Özdal güven tazeledi

Gençlik Kolları’ndan Utrecht’te istişare toplantısı Nijmegen’da Türk Kimliği Semineri Dordrecht’te eğitim buluşmaları

Schiedam'da istişare toplantısı Teşkilat başkanları toplantısından kareler Osman Öztunç Amsterdam Mescidi Aksa'yı ziyaret etti

Türk Federasyon’dan Zaandam’da Kültür Şöleni

Federasyon Bülteni

SAYFA 2

www.turkfederasyon.nl - info@turkfederasyon.nl

Hollanda Türk Federasyon'una bağlı Zaandam Türk Kültür Ocağı Oba Teşkilatı Hollanda Türk Federasyon Genel Merkez binasında Genel Başkan Murat Gedik tarafından kabul edildi.

Kurulma aşamasında olan Zaandam Türk Kültür Ocağı Oba Teşkilatı yürütme kurulu H.T.F. Genel Başkanı Murat Gedik tarafından yetkilendirildi.

Zaandam Türk Kültür Ocağı Oba Teşkilatı hakkında Genel Başkan Murat Gedik' e yürütme kurulu tarafından bilgi verildi. Genel Başkan Murat Gedik teşkilatın resmi prosedürlerinin en kısa zamanda tamamlanmasını ve faaliyetlere başlanılmasını istedi.

Zaandam teşkilatının yürütme kurulu:

Başkan : İsmail Erdoğan

Başkan Yardımcısı: Ali Doğan

Sekreter : Hakan Özbakır

Sekreter Yrd. : Özgür Yılmaz

Muhasip : Gökhan Coşar

Muhasip Yrd. : Recep Avan

Basın-yayın : Oğuz Kaan Özbakır

Gençlik Kolları : Emre Şahin

Kültür Şöleni Zaandam

Hollanda Türk Federasyon'dan Zaandam’a yetki görevi

Federasyon Bülteni

SAYFA 3

www.turkfederasyon.nl - info@turkfederasyon.nl

Arif Nihat Asya

Mehter “Fetih Marşını” vurunca hep coşar, heyecana geliriz. “Bayrak Şiiri” okununca inanın Bayrak aşkı nedir tekrar hatırlar, devlet ve millet bağlılığı en doruk noktasına ulaşır. “Onlar Şiiri” ise dillere düştüğünde hüzünle geçmişe özlem ile bakar ve adeta o geçmişin ilhamı ile atiye köprü olmaya çalışırız.

Bu dünyayı nice insanlar terk etti, tıpkı yukarıda bahsedilen şiirlerin ve marşın yazarı gibi. İsmini belki hatırlamayız, belki geçmişini araştırmak için zahmete bile girmeyiz. Oysa Cumhuriyet döneminde onun Türklük mücadelesi dillere destandır. Şiirleri, yazıları, fikirleri Türk için her zaman ışık ve yol gösterici olmuştur. Arif Nihat Asya Cumhuriyet Döneminin Türk Edebiyatında altın sayfalarında yerini çoktan almıştır.

Çocukluk ve gençlik yılları buhranlarla, sıkıntılarla, yokluklar içinde geçer Arif Nihat Asya’nın. 7 Şubat 1904 tarihinde Çatalca’da dünyaya gelir. Osmanlı zor dönemler geçirir ve Balkan Savaşı patlak vermeden önce ailece İstanbul’a taşınırlar. Babası 7 günlük iken vefat eder, annesi ise 3 yıl sonra bir subay ile evlenir ve Filistin’e göçer. Arif Nihat Asya’ya dedesi sahip çıkar ve onu annesiyle göndermez. Bir zaman halası ona bakar, zaman olur amcası: “Babamdan dedeme, dedemden halama, halamdan amcama kaldım. Sonunda amcamdan halama dönmüş oldum ve halamdan millete kalmışım.”

Arif Nihat Asya İstanbul Yüksek Öğretmen Okulundan Edebiyat öğretmeni olarak mezun olur ve öğretmenliğe başlar. 40’lı yıllarda devrin iktidarı ile ters düştüğü için sürgün de yiyen Arif Nihat Asya bir dönem milletvekilliği de yapıp sonradan tekrar öğretmenliğe döner.

Asya’nın şiir ve nesirlerine yansıttığı fikirlerini; milliyetçiliği ve vatanseverliği, Türkçeciliği, maneviyatçılığı ve toplumculuğu olmak üzere dört grupta toplayabiliriz. Arif Nihat Asya’nın bu gruplaşmada ne kadar Türk milletinin değerlerine bağlı olduğunu ve onlara hizmet etme ülküsünü güttüğünü çok bariz bir biçimde anlayabiliriz.

Türk milletinin değerlerine bağlılık, İslami inançlar, gelenekler, vatana karşı derin bir sevgi onun dünya görüşünü oluşturur. Tarihi ve mistik yönleri ağır basan bir milliyetçilik anlayışını sanata rehber yapan şair, milli edebiyatın ilk şartının, milleti ve milliyeti kabul etmek ve bunlara karşı olmamak olduğunu belirtmiştir.

Arif Nihat Asya kendini tarihe “Bayrak Şairi” diye yazdırdı. Bayrak şiirini 5 Ocak Adana’nın kurtuluşu vesilesiyle yazmıştır. Bu şiirde Bayrağın anlamını, kültürümüzü, tarihimizi, vatanımızı ve hürriyetimizi buluruz. “Ey mavi göklerin beyaz ve kızıl süsü / Kız kardeşimin gelinliği, şehidimin son örtüsü / Işık ışık, dalga dalga bayrağım!” diye başlayıp “Tarihim, şerefim, şiirim, her şeyim / Yeryüzünde yer beğen / Nereye dikilmek istersen / Söyle, seni oraya dikeyim.” diyerek son bulan şiir Bayrak ile ilgili yazılmış en güzel ve en anlamlı şiirdir.

“Bir Bayrak Rüzgar Bekliyor” adlı şiirinde ise Türk askerine yani Mehmetçiğin önemine vurgu yapılıyor. Arif Nihat Asya’ya göre Türk askeri meçhul asker değildir. “Şehitler tepesi boş değil / Toprağını kahramanlar bekliyor! / Ve bir bayrak dalgalanmak için; Rüzgar bekliyor! / Destanı öksüz, sükûtu derin meçhul askerin; / Türbesi yakışmış bu kutlu tepeye / Yattığı toprak belli, / Tuttuğu bayrak belli, / Kim demiş meçhul asker diye?”

“Bayraksız olamam” adlı şiirinde ise Asya, Bayrağın Türk milleti için ne olduğunu muazzam bir biçimde anlatmaktadır.

Arif Nihat Asya’nın eğitimci olduğu her tutumundan belliydi. Edebiyatın sosyal görevini bakın nasıl anlatıyor: “Her kim ki bu halk için yazar, halkın olur; / Aydınlatabildiyse eğer, aydın olur… / Muhtaç değildir eli, altın kaleme: / Kullandığı her kalem onun altın olur!”

Şair değerler konusunda çok hassastır. Milli değerlerimizi, vatanı, bayrağı, Türk Dünyasının herhangi bir bölgesini tehlikede gördüğü zamanlarda bu hassasiyet daha da artar. Ondaki vatan sevgisinin temelinde çocukluk ve gençlik yıllarında, vatan toprağını paramparça eden kaç tane savaşı arka arkaya yaşamış olmasının da tesiriyle- “kaybetme endişesi” vardır.

Türk Dünyası ile şair her zaman ilgilenmiştir. “Bizim gibi konuşan, bizim soyumuzdan, kanımızdan, canımızdan kopan soydaşlarımıza neden taş kesilelim.” diyerek Turan’a işaret etmiştir. Hatta şair der ki: “Her Müslüman’ın Cennete girme ülküsü olduğu gibi, her Türk’ün de Turan ülküsü vardır, olmalıdır!” “Ağıt” şiirinde Caber’den, Tiyanşan’dan, Aral’dan ve nice sınırlarımız dışında kalmış Türk yerlerinden bahseder.

Türk Devleti´nin devamını ve ilelebet payidar kalabilmesi için “Dua” ile haykırır Arif Nihat Asya: “Biz, kısık sesleriz...minareleri, / Sen, ezansız bırakma Allah'ım! / … / Bizi sen sevgisiz, susuz, havasız; / Ve vatansız bırakma Allah'ım! / Müslümanlıkla yoğrulan yurdu, / Müslümansız bırakma Allah'ım!”

Arif Nihat Asya Türk edebiyatında eşsiz naatlardan olan “Seccaden kumlardı” mısrasıyla başlayan şiirinde İslam’a ve Peygamber Efendimize ne kadar önem verdiğini göstermektedir. “Fetih Marşı’nda” ise “Yelkenler biçilecek”

SAYFA 4

www.turkfederasyon.nl - info@turkfederasyon.nl

Federasyon Bülteni

diyerek Türk gençliğine heyecan vermektedir ve ona özünde olan kahramanlığını hatırlatıp harekete geçirmek istemektedir. “Yelkenler biçilecek, yelkenler dikilecek; / Dağlardan çektirilen, kalyonlar çekilecek; / Kerpetenlerle sûrun dişleri sökülecek! / Yürü; hâlâ ne diye oyunda, oynaştasın? / Fâtih'in İstanbul'u fethettiği yaştasın!”

Üç binden fazla şiiri ve çok sayıda nesir yazısı olan Arif Nihat Asya Milli kültürümüzün tartışılmaz değerlerinden biridir. O hüzün ve özlemle maziye bakarak, mevcut elde olan değerleri kaybedebilme endişesi taşıyarak gelecek için Türk Milleti´ne edebiyatı ile adeta ayağa kalkması için şevk ve heyecan vermektedir. Onda, milliyet fikri ile hürriyet-istiklal-bayrak; milliyetçi tavır ile dini hassasiyet kaynaşmış ve kuvvetli bir terkip meydana getirmiş durumdadır.

Arif Nihat Asya 5 Ocak gününde “Bayrak Şiirini” yazmış ve “Bayrak Şairi” ünvanını almıştı; ve yine bir 5 Ocak günü (1975) Hakk’a yürümüştür.

Şair özlemle maziye bakarak sönmeyen günleri çok arzulamıştır. O özlem hepimizin özlemidir, değerlere sahip çıkmak ta “günlerin” sönmemesine bir işarettir. Arif Nihat Asya’ları yaşatmak gerek. Yaşatmak gerek ki “Onlar” şiirinde söylemiş olduğu gibi günler sönmek bilmemeli: “Kuruldu Kurultayları... / Günleri sönmek bilmedi, / Yere düşmedi ayları.”

H.T.F. Genel Başkanı

Murat Gedik

SAYFA 5

www.turkfederasyon.nl - info@turkfederasyon.nl

Federasyon Bülteni

Vedat Özdal güven tazeledi

Dordrecht Ayasofya teşkilatı 8. olağan kongresini gerçekleştirdi.

Dört senedir Dordrecht Ayasofya teşkilatı başkanlığını yürüten Vedat Özdal yapılan seçimler ile tekrar başkan olarak görevlendirildi. Kongrede divan başkanlığını Hollanda Türk Federasyon Genel Sekreteri Erim Uğurlu ve üyeliklerini Schiedam Türk Kültür Derneği Başkanı Ahmet Öneren ve Rotterdam Versam Derneği Başkanı Mustafa Şenyürek yaptılar.

Faaliyet ve muhasebe raporlarının okunması ve ibrası sonrası yapılan seçimlerde yeni yönetim oluşturuldu. Vedat Özdal’ın başkanlığında oluşan yönetim kurulu şu isimlerden oluştu: Şükrü Durusoy, Masum Kolkılıç, Şükrü Durkut, Umut Durkut, Kemal Tunç, Ali Kaya, Turan Altıntaş, İsmail Bağ, İsmail Tanrıseven, Hamza Şahan, Mümtaz Özdal, Zafer Karagöz, Ziya Safrantı.

Teşekkür konuşmasını yapan başkan Vedat Özdal konuşmasında inşallah daha da güzel hizmetlere imza atacaklarını ve başarıların sadece kendine ait olmadığını söyledi. Vedat Özdal: “Dordrecht Teşkilatı denince, bu başarılara imza atan Başkan Vedat Özdal değil, önceden de belirttiğim gibi, hepsi kendilerini sergilemekten kaçınan, maalesef akıllara gelmeyenleri de ben burada zikretmek istiyorum. Bu başarılara imza atanlar dört senedir bir sözümü iki etmemek için ellerinden geleni yapan yönetim kurulu, yol arkadaşlarım, ülküdaşlarımdır. Bu başarılara imza atanlar, Hanım Kolları başkanı, ablalarım, bacılarım ve Ayasofya Cami cemaatinin gonüllü hanımlarıdır. Bu başarılara imza atanlar, Dursun Önkuzu Gençlik Kollarındaki Gençlik Başkanımız, gelecek nesillerimize sahip çıkacak dik duruşlu, Bozkurt yürekli gençlerimizdir. Bu başarılara imza atanlar, Ülkü Gençlik Kolları Başkanlarımız, gelecek nesillerimizi yetiştirecek olan genç Asenalarımız, kızlarımızdır.”

Kongrede son konuşmacı olarak kürsüye gelen Hollanda Türk Federasyon Genel Başkanı Murat Gedik ise Dordrecht’te hizmet eden bütün gönüldaşlarına teşekkür ederek söze başladı. Dordrecht teşkilatının çalışmalarını taktir ile takip ettiklerini dile getiren Gedik yeni seçilen yönetime de başarılar diledi. Murat Gedik özellikle tefrikaya dikkat edilmesini ve Dordrecht teşkilatının mevcut yönetim ile çok güzel işler yapacaklarına inandığını söyledi.

Kongreye Hollanda Türk Federasyon Genel Muhasibi Sadettin Şimşek ve Rotterdam Mimar Sinan Başkanı Aşur Aydın da katıldılar. Yeni yönetimde görev almayacak olan Şuayıp Özdal ve Hüseyin Tamtürk’e Başkan Vedat Özdal tarafından teşekkür plaketi verildi.

Federasyon Bülteni

SAYFA 6

www.turkfederasyon.nl - info@turkfederasyon.nl

Federasyon Bülteni

SAYFA 7

www.turkfederasyon.nl - info@turkfederasyon.nl

Gençlik Kolları’ndan Utrecht’te istişare toplantısı

Nijmegen’da Türk Kimliği Semineri

Dordrecht’te eğitim buluşmaları

Federasyon Bülteni

SAYFA 8

www.turkfederasyon.nl - info@turkfederasyon.nl

Schiedam'da istişare toplantısı

Teşkilat başkanları toplantısından kareler

Osman Öztunç Amsterdam Mescidi Aksa'yı ziyaret etti

Federasyon Bülteni

SAYFA 9

www.turkfederasyon.nl - info@turkfederasyon.nl





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 47
Dün Tekil 1505
Bugün Tekil 1668
Toplam Tekil 4076449
IP 3.148.102.90






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























16 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


T rk milletindenim diyen insanlar her eyden nce ve mutlaka T rk e konu mal d r.
(Mustafa Kemal ATAT RK)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.096 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu