BASIN BÜLTENİ Davos’taki 3’lü Zirve bugün - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









BASIN BÜLTENİ Davos’taki 3’lü Zirve bugün
Tarih: 22.01.2016 > Kaç kez okundu? 1337

Paylaş


Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis bugün BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon ile Davos’ta üçlü zirve gerçekleştirecek.

Görüşme sonrasında basına açıklama yapılması bekleniyor.

Öte yandan, Akıncı, bugün ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden ile görüşecek.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, ayrıca bugün üçlü zirve öncesinde Kıbrıs konulu bir konferansta konuşma da yapacak.

Akıncı’nın yanı sıra Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis ve BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Bart Eide’de panelde konuşma yapacak.



Taçoy: “Rum-Yunan ikilisi hala samimi bir anlaşma arayışı içerisinde değil”



Demokrat Parti Ulusal Güçler Genel Sekreteri Hasan Taçoy, Rum ve Yunanistan Savunma Bakanlarının garantiler konusundaki tavrının, adada samimi bir şekilde çözüm istemediklerini gösterdiğini belirtti. Taçoy, çözüm isteniyorsa Türkiye’nin etkin ve fiili garantisine saldırıların durması gerektiğini söyledi.

Kıbrıs Rum Savunma Bakanı Hristoforos Fokaidis ile Yunanistan Savunma Bakanı Panos Kammenos’in Yunanistan’ın başkenti Atina’daki görüşmelerinde adada bir çözüm için 1960 garanti sisteminin kaldırılmasının kaçınılmaz olduğu yöndeki açıklamalarını yorumlayan Hasan Taçoy yaptığı yazılı açıklamada, “Rum-Yunan ikilisi hala samimi olarak Kıbrıs konusunda bir anlaşma arayışı içerisinde” olmadığını, bunun Atina ziyaretinde yapılan açıklamalarda ortaya konduğunu söyledi.

Kammenos’un ayrıca “Kıbrıs Türklerinin Kıbrıs’ın garantilere, koruyuculara ve kreditörlere ihtiyaç duymadan yaşayabileceğini anladığı” ifadelerini de kullandığını kaydeden Taçoy, Fokadis ile Kammenos’un açıklamalarının “barışçı” olmadığını, gerçekleri yansıtmadığını ve KKTC yetkilileri tarafından yanıtlanması gerektiğini belirtti.

Kıbrıs Rum ve Yunanistan’ın “garantiler yüzünden Türkiye’yi uzlaşmaz konuma düşürmek, devam eden görüşmelerdeki muhtemel bir başarısızlığı Türkiye’ye yüklemek” istediğini kaydeden Taçoy, “Bizimle Türkiye’yi garantiler konusunda karşı karşıya getirebileceklerini, bizi Türkiye’den soğutabileceklerini, zenginleşme vaadiyle kandırabileceklerini zannediyorlar” dedi.

Kıbrıs Rum tarafının “içteki bazı kişileri garantilerden vazgeçilebileceğine ilişkin konuşmaya, yazmaya” ittiğini de belirten Taçoy, şöyle devam etti:

“Kıbrıs konusu her ne pahasına olursa olsun bir anlaşma ile sonuçlansın anlayışında asla olmadık, bundan sonra da olmayacağız. Türkiye’nin etkin ve fiili garantisinin devamı Sayın Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın da kimi kereler vurguladığı gibi Kıbrıs Türkleri için kendimizi güvende hissetmek için olmazsa olmazımızdır, kırmızı çizgimizdir. Eğer kaldırmak da Rum-Yunan ikilisinin kırmızı çizgisi ise arada çok büyük bir güven sorunu vardır ve iddia edildiği gibi çözüme yakın değiliz demektir.”

Kıbrıs’ta barışı koruyanın Türkiye’nin etkin ve fiili garantisi olduğunu belirten Taçoy, Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliğine güvenilemeyeceğini dile getirdi ve Birleşmiş Milletler ile Avrupa Birliği gözetiminde 1990’lı yıllarda Bosna-Hersek’te yaşananlar, Suriye ve Irak’ta Türkmenlerin başlarına gelenlere işaret etti.

“Rum-Yunan ikilisi eğer Kıbrıs’ta bir çözüm istiyorsa bizim güvenliğimizi ortadan kaldırmak anlamına gelen Türkiye’nin etkin ve fiili garantisine saldırmaktan vazgeçmelidirler. Aksi takdirde kendileri ile mücadelemiz devam edecektir” diyen Taçoy, Türkiye’nin etkin ve fiili garantisinin sulandırılmadan devamı üzerinde KKTC Meclisi’nin karar aldığını da hatırlattı.



Türkçe'nin AB dili olması ihtimali inceleniyor



Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin iki resmî dilinden biri olan Türkçe'nin AB resmî dilleri arasına katılması ihtimalini incelemekte olduğu belirtildi.

Rum Alithia gazetesi, Anastasiadis’in Davos görüşmesinin arifesinde müzakere prosedürüne olumlu katkı koymak adına böyle bir ihtimali incelediğine işaret edilerek, Anastasiadis’in çalışma arkadaşları ile Türkçenin Avrupa Birliği’nin resmi dillerine katılmasını ileri götürme ihtimalini incelediği kaydedildi.

Anastasiadis’in, bu amaçla teknokratlara, önerinin pratikteki boyutlarını inceleme direktifi verdiğini beliren gazeteye göre, Rum teknokratlar AB’nin diğer ülkelerinde izlenen prosedürlerin neler olduğuna ve Türkçenin Avrupa müktesebatına dönüşmesi için ne gerektiğine bakacak.



İsrail silah sanayisi Güney Kıbrıs’a gelme niyetinde



DİSİ Başkanı Averof Neofitu, İsrail’in silah üreten şirketlerinden bazılarının AB üyesi olması sebebiyle ticarette kolaylık sağlayacağı için faaliyetlerini Güney Kıbrıs’a taşıma niyetinde olduklarını açıkladı.

Rum Fileleftheros gazetesinin haberine göre, geçtiğimiz günlerde İsrail’de temaslarda bulunan DİSİ Başkanı Neofitu, konuya ilişkin açıklamasında, İsrail’in tanınmış silah üretim şirketlerinden “IWI” şirketinin Güney Kıbrıs’ta faaliyet gösterme niyetinde olduğunu açıkladı.



Kıbrıslı Rumlar 5 milyon Euro’luk harcama yaptı



Kıbrıslı Rumlar, 2015 yılında KKTC’de eğlence, kumar ve Türkiye’ye seyahat için kredi kartlarıyla 5 milyon Euro civarında harcama yaptı.

Rum Fileleftheros gazetesi JCC şirketinin verilerine göre, Rumların 2015 yılında Türkiye’ye seyahat için kredi kartlarıyla 1,2 milyon Euro, kumar için 1,5 milyon Euro ve KKTC otellerinde kalmak için 2,3 milyon Euro’luk harcama yaptığını yazdı.

Toplamda ise KKTC’deki oteller, kumar ve Ercan’dan Türkiye’ye seyahat için kredi kartlarıyla ödenen miktarın 5 milyon 158 bin Euro olduğunu kaydeden gazete, 2014 yılına kıyasla bu kategorilerdeki harcamalarda küçük bir artış olduğunu belirtti.

Gazete, 2015 yılında aynı kategorilerde Türkiye’ye de yapılan harcamalar da hesaplandığında miktarın 8 milyon Euro’ya çıktığını aktardı.

Rumların kıyafet ve ayakkabı için kredi kartlarıyla 450 bin 520 Euro kullandığını yazan gazete, başta ilaçlar olmak üzere sağlık sektörü için ise 46 bin Euro, yakıt için de 136 bin Euro’luk harcama yapıldığını aktardı.



Güney Kıbrıs, Hindistan’ın kara listesinden çıkmaya çalışıyor



Güney Kıbrıs’ın, Hindistan’ın vergi birimlerinin “kara listesinden” çıkmak için büyük çaba gösterdiği belirtildi.

Rum Fileleftheros gazetesi Rum Vergi Müfettişi Lazaros Lazaru ve yetkili muhasebecilerin geçen haftaki Hindistan temaslarında kara listeden çıkılması için yaptığı girişimlerden bir sonuç elde edemediğini belirtti.

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in Mart ayı sonlarında Hindistan’a yapacağı ziyarette bu yönde yeni bir çabanın gösterilmesinin beklendiğini aktardı.

Hindistan yetkili birimleri, 2013 yılında Rum makamlarının Hint vergi kurumlarına istenilen bilgileri vermemesinden dolayı Güney Kıbrıs’ı kara listeye almıştı.





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 41
Dün Tekil 1349
Bugün Tekil 1327
Toplam Tekil 4074603
IP 18.118.145.114






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























15 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


Asil yetimler anadan babadan de il, ilim ve ahlaktan yoksun olanlard r. (HZ. AL )


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.502 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu